Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie Przesiadka z d70s

Witam,
    Mam d70s od 5 lat, nie narzekam na niego, a jednak niedługo w przypływie gotówki chcę zainwestować w nowe body. Najbardziej w d70s irytował mnie... wizjer, jest koszmarny, światełko w tunelu. D70s to dobra puszka i zadaję sobie z tego sprawę, lecz jest już dość leciwa i często odmawia posłuszeństwa. Mam dylemat, otóż posiadam dość amatorskie szkła. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać d70s na coś z wyższej półki. Mój wybór padł na d80/d90/d300 - wszystko używki. Mam 2500 zł, to ciężko zarobione pieniądze, więc chciałbym nie żałować tej decyzji. To jasne, że d300 jest z tych trzech body najlepsze. Jednakże czy amator zauważy różnicę? Czytałem już wątki d90 vs d300. I powiem szczerze z jednych wynikało, że dla amatora lepsze d90, a z drugich, że ktokolwiek by się nad tym nie zastanawiał ma brać d300. W grę wchodzi jeszcze d80, jego ceny są teraz dość niskie. Znam porównania tych aparatów. Co byście wybrali na moim miejscu?

Domyślnie

D300

Domyślnie

Za 2500 bierz nowego d90 i po sprawie
    D80 to już leciwe puszki, niewiele młodsze od twojego d70s.
    Więc jeśli argumentem ma być niezawodność to brałbym nowego d90.
    Wizjer porządny więc największa dla ciebie wada d70s odpada ,
    matryca też raczej na +.
    Więc jeśli tylko ergonomia d70s ci odpowiada (w d90 będzie podobnie)
    to raczej brałbym nówkę, zamiast przechodzonego d300.
    Nowe z gwarancją, nowym akumulatorem itd to nowe i tyle.
    I ta frajda otwierania tych wszystkich nowiutkich woreczków, pudełek...

Tak naprawdę w tym wypadku wybór sporowadza się tylko pomiędzy tym czy wolisz nowe czy używane.
    D80 bym odpuścił.

Pozdr.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie

Słyszałem, że ergonomia d90 jest gorsza niż w d70s. Ale, od czego jest grip.
    Nowego to nie za bardzo się opłaca, na alledrogo są używki z gwarancją i dość niskimi przebiegami.
    Do d80 nie byłem przekonany od początku, po prostu cena była intrygująca, ale wiem, że przesiadka z d70s na d80 nie jest zbyt sensowna.
    Szczerze mówiąc wolę używki, nie chcę przepłacać, tylko dlatego, że coś jest nowe.
    Jeżeli na alledrogo sprzedawca takiego używanego body ma gwarancję, jest zaufany, daje real foto i możliwość zwrotu puszki w ciągu tygodnia to dlaczego nie...
    Myślę, że jest to kwestia używek d90 vs d300 czyli czy amator zauważy różnicę.
    Jeśli nie widać różnicy, po co przepłacać.

Domyślnie

D90 z gwarancją jak najbardziej.
    D300 już raczej z gwarancją nie dostaniesz za te pieniądze.
    Możliwości matrycy praktycznie takie same, kwestia ergonomii,
    budowy no i przede wszystkim AF z innej półki.
    Ale jeśli nie narzekałeś na ten w d70 to i d90 nie będzie gorsze,
    -jeśli ten w d70 Cię nie satysfakcjonuje celnością to bierz d300
    bo pod tym względem to inna bajka.

A najlepiej wejdź do sklepu pomacaj, potestuj (obydwa jeszcze dostępne)
    i wybierz.
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 08-07-2011 o 15:27

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie

Akurat nie narzekałem na d70s, prócz wizjera, szumów, itd. zdjęcia nie były złe. Gdyby tylko nie fiksował pewnie bym go nie zmieniał. Tyle, że nie najlepszy wzrok + wizjer d70s - to już trzeba się dużo napocić i strzelać czy zdjęcie jest dobre, bo na tym małym lcd też za dużo nie widać.
    Pewnie wezmę d90, ale może trochę poczekam aż ceny spadną w dół.

Domyślnie

Ja przesiadłem się z D70s na D90. Wg mnie AF działa gorzej - miałem jeden egzemplarz...oddałem wziąłem inny- jest lepiej ale powtarzalność AF to słaba strona D90.... Jeżeli korzystasz głównie z zoomów to tego nie widać... Nie dramatyzuję - można spokojnie d90 robić super zdjęcia - nawet od czasu do czasu jakieś małe zlecenie zrobić... Mam okazję pracować za pieniążki D300 i D700 wiadomo - różnica jest spora ale cena powala...Z tego co piszesz to na nadmiar gotówki nie cierpisz- kup używkę D90. Za ok.1800 zł można wyrwać ładny egzemplarz - tutaj na forum lub wiadomo gdzie . Ja bym nie kupował z przebiegiem większym niż 10k -15k. Za resztę kasy kup jakieś szkiełko. Ja polecam N50/1.4D chociaż w tej chwili nie posiadam ale wiem co potrafi...Ze szkłami AFs nowej generacji stałek ostrożnie. N35,50 G "lubią" na tym korpusie mieć problemy. Ja mam 35,85 D i działają bez zarzutu na D90.

Domyślnie

jak nie potrzeba Ci bardzo sprawnego AF pomiaru światła z manualami i uszczelnienia są Ci zbędne bierz d90
    Przemyśl jednak czy nie zechcesz z czasem pobawić się w jakieś tanie manualne szkła wtedy d300 zrobi różnicę wartą dołożenia pieniędzy

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bełchatów

Domyślnie

Mam N50/1.8D, nie narzekam na niego. Poza tym mam też parę obiektywów na m42. Słoików mam kilka, uzupełniają się, mógłbym kupić jakiś porządny za tą kasę, ale w sumie chyba bardziej potrzebne mi nowe body, bo ten wizjer w d70s stał się dla mnie istnym koszmarem.
    siwyozzman jakie odczucia po przesiadce? Warto wydać kasę, czy zbierać na coś lepszego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rastor Zobacz posta
    siwyozzman jakie odczucia po przesiadce? Warto wydać kasę, czy zbierać na coś lepszego?
    Miałem chwile kiedy żałowałem zmiany...mój ulubiony N35/1.8G który na D70s był rewelacyjny pod każdym względem - na dwóch egzemplarzach D90 nie nadawał się do niczego...Tak do 2m trafiał ...na większą odległość był dramat...Sprzedałem go z bólem serca - dopłaciłem i kupiłem wersję 2.0D. Cóż - jakość obrazu na iso wyższym niż 500 to ogromna przepaść pomiędzy D70s i D90 na korzyść młodszego następcy. Wiesz - możesz spokojnie używać iso1600 i pewność że będzie na odbitce dobrze... W zasadzie nawet 3200iso jest do użytku. Oczywiście wizjer, szybkość pracy,wyświetlacz, pełna obsługa CLS to niepodważalne przewagi...Na początku wkurzają malutkie przyciski - cały korpus jest mniejszy - jak nie używasz tele to nie ma to większego znaczenia - można się przyzwyczaić. D90 ma fajne funkcje których nie ma nawet w d700 - powiększasz fragment zdjęcia i kręcąc kółkiem przeglądasz zdjęcia z tym powiększeniem jakie sobie ustawiłeś przy pierwszym zdjęciu, funkcja łatwe iso - rewelacja - przy priorytecie A lub S drugie kółko masz do zmiany iso -bez wciskania czegokolwiek. Na amatorską zabawę w fotografię - sprawne D70s to wg mnie super rozwiązanie- są powiększające nakładki do wizjera - to jest jakieś rozwiązanie...powiem tak dobre szkło lepiej wpływa na uzyskiwane efekty niż korpus...Oczywiście jeżeli nie fotografujesz w trudnych warunkach oświetleniowych...Co do twojego pytania - jeżeli chcesz zmienić body to na d90 ...wyżej to jednak dopiero d700 to jest wyraźny krok w jakości pod każdym względem...Za jakieś 5-6 lat cena używek będzie być możne w moim zasięgu to sobie sprawię

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów