Zobacz pełną wersję : 18-200 vr
drakenus77
04-07-2011, 21:52
witam
znajomy przyniósł mi do testów 18-200 vr .. hmmm czy to normalne ze pierścień zooma przyhacza się w okolicach 50-70 oraz czasami nie ostrzy przy 200mm ? co jeszcze mnie zastanawia to po wyciągnięciu na 200mm obiektyw jest luźny ?
pozdrawiam
Żadna z wymienionych przez Ciebie wad nie jest normalną przypadłością lecz raczej wadą konkretnego egzemplarza.
bednario
06-07-2011, 12:50
- zoom nie powinien haczyć
- ostrzyć powinien zawsze - tylko trzeba pamiętać ze przy 200mm mamy F5,6 co w niektórych warunkach może utrudniać złapanie ostrości
- ten obiektyw zwiększa swoje rozmiary dosyć sporo i faktycznie ma jakiś delikatny luz ... ale delikatny
darkmajin
06-07-2011, 13:17
tak te wady dostajesz w standardzie ...no ludzie...
jak już bednario napisał luz minimalny na 200 może być, ale będzie ostrzył dobrze bo ostrzy na otwartej przysłonie... gdyby się zaczynał od 5,6 to co innego
W moim nic się nie haczy przy kręceniu pierścieniem.
Z ostrzeniem nigdy nie było problemów. W gorszych warunkach oświetleniowych podpięty do D90 potrafił przejechać się z jednego końca na drugi. Natomiast przy D300s jest zdecydowanie lepiej.
Przy wysunięciu go na ogniskową 200mm jest delikatny luz, który można wyczuć jedynie ruszając za koniec obiektywu. Natomiast w pozycji wysuniętej, jak dynda na aparacie nic nie trzeszczy nie stuka.
W swoim nie mam się do czego przyczepić pod tym względem.