PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Wide Warsaw Photography

Anar
03-07-2011, 23:10
cykl 5 zdjęć,
póki co tylko 5 bo to projekt mój osobisty na długie lata,
może z czasem to gdzieś pokażę,
ale na razie trzymam odbitki 15x21 w passe-partout u siebie w domu.

co myślicie o pokazaniu takiej warszawy?

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://hphotos-ash4.fbcdn.net/265547_122508857837484_109639445791092_186014_2842 456_o.jpeg)

2

źródło (http://hphotos-ash4.fbcdn.net/273081_122508911170812_109639445791092_186015_8724 88_o.jpeg)

3

źródło (http://hphotos-snc6.fbcdn.net/280085_122508971170806_109639445791092_186016_5527 800_o.jpeg)

4

źródło (http://hphotos-snc6.fbcdn.net/271265_122509021170801_109639445791092_186017_4010 684_o.jpeg)

5

źródło (http://hphotos-snc6.fbcdn.net/279749_122509087837461_109639445791092_186018_5309 316_o.jpeg)

Motorniczy
03-07-2011, 23:38
Interesujace zdjecia. Pozdro

Dune
04-07-2011, 12:42
Trzy ostatnie fajne, mzd. symetryczna kompozycja przy takim kadrowaniu sprawdziła się bardziej.

krokus66
05-07-2011, 18:18
Masz bardzo ciekawe spojrzenie. Podobają mi się.

damciop03
09-07-2011, 07:18
Bardzo fajnie całość się komponuje.

Anar
23-12-2012, 01:54
nawet nie wiedziałem, że te zdjęcia tu pokazałem :wink:

dziekuje za pozytywne opinie,
wiecej zdjec z tej serii poki co ciagle nie ma,
nadal brakuje 7 do zrobienia kalendarza,
zacznie się wiosna i lato to mam cel dokończyć ten projekt jeszcze w 2013 i zamknąć tą serię na 13 (jedna na okładkę)

zobaczymy jak to bedzie..
bo patrzac na obecne tempo tego projektu
powinienem go skonczyc w okolicach 2020 :p

cała seria dostała wyróżnienie w kategorii

Architektura: Historyczna
International Photo Awards 2012 :wink:

ck_dezerter
23-12-2012, 09:32
Witam!
Podobają mi się! Za przedmówcami - symetryczne ujęcia są chyba lepsze.
pozdrowienia!

Anar
23-12-2012, 12:09
Trzy ostatnie fajne, mzd. symetryczna kompozycja przy takim kadrowaniu sprawdziła się bardziej.

Witam!
Podobają mi się! Za przedmówcami - symetryczne ujęcia są chyba lepsze.
pozdrowienia!

1-2 pewnie też bym zrobił w symetrii... gdyby nie fakt, że te budynki co o wiele szersze
niedałoby się ich wykonać tak jak 3 pozostałe :wink:

TomHealey
23-12-2012, 18:04
Mi się niestety nie podoba, przede wszystkim zdjęcia są krzywe, a tak architektury się nie powinno pokazywać (poza nielicznymi wyjątkami). Też kiedyś popełniłem taki błąd. Dwa pierwsze jeszcze ujdą, ale trzy ostatnie zdecydowanie nie.

Anar
23-12-2012, 18:33
Mi się niestety nie podoba, przede wszystkim zdjęcia są krzywe, a tak architektury się nie powinno pokazywać (poza nielicznymi wyjątkami). Też kiedyś popełniłem taki błąd. Dwa pierwsze jeszcze ujdą, ale trzy ostatnie zdecydowanie nie.

jesli to co mowisz.. to trzebaby sie trzymac wszystkich "zasad" wtedy duzo zdjec magnum odpada - bo idealnie w mocnych punktach nie ma istotnych rzeczy, wtedy street fotografia odpada bo nie jest mówiąca wprost tematem, wtedy też zdjęcia z zaburzeniem perspektywy jak te tutaj nie mają miejsca... wtedy też w końcu nasz kark trzeba ustabilizować jakimś metalem, żeby trzymał zawsze poziom ^^

"nie powinno się pokazywać" to sformuowanie jest najlepsze.. wiem ze kazdy moze miec swoje zdanie ALE takie slowa brzmią co najmniej komicznie.. w fotografii reklamowej faktycznie powinno sie prostować wszystko bo jednak te zdjecia po postprodukcji wygladają często jak renderingi 3d i tego oczekuje klient czesto.. ale tutaj? nie rozumiem Pana. I żeby nie było: wcale się nie zdenerwowałem bo nie mam czym :wink: po prostu dziwny ten komentarz...

to tak jakby powiedzieć do HCB, żeby Jego zdjęcia wojenne były w sepii bo nie powinno się ich pokazywać inaczej.. hehe :shock:

Dune
23-12-2012, 21:36
Gratuluję wyróżnienia. Po 1,5 roku zdania nie zmieniłem. Jedynkę można było wykonać symetrycznie (tak jak np czwórkę) :-)

Życzę zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt.

TomHealey
23-12-2012, 21:58
Zerknąłem sobie na nagrodzone zdjęcia (IPA 2012 oraz kilku fotografów architektury), nie ma w nim zdjęć architektury, które są krzywe, poza wyjątkiem który potwierdza, że skrzywienie perspektywy dopuszczamy na prawdę rzadko, np. kiedy chcemy podkreślić monumentalność budowli itp.). Widzę, że kolega się bardzo poruszył, ja wiem, wcześniej same "oh" i "ah", a tu nagle komuś się nie podoba. No mi się nie podoba i tyle, nie widzę też "artystycznego uzasadnienia" - jakie? Ma być krzywo, ponieważ... . Ja nie mam problemu z łamaniem reguł, tylko te fotki się nie bronią i tyle. Ale to tylko moja opinia, koledzy wyżej mają odmienne zdanie, więc pewnie ja nie mam racji - także spokojnie.

PS: można zrobić zdjęcie proste bez konieczności prostowania w PS, i nie wyglądają jak render 3D.

Poniżej cytat, z którym się zgadzam:

"Były one fotografowane od początku istnienia fotografii. Nie było jednak wtedy problemów, gdyż ówczesne aparaty mieszkowe pozwalały na przesuw obiektywu w pionie i w poziomie. Fotografom wychowanym na malarstwie nie przyszło też do głowy, aby tę architekturę zniekształcać. Kłopoty zaczęły się wraz z masowym wysypem aparatów małoobrazkowych. W dzisiejszych czasach do złych zdjęć wręcz dorabia się ideologię, wszystko po to, aby klient kupował i fotografował nie przejmując się tym, że produkuje knoty."

Ja robiłem te same błędy... w zdjęciach architektury nie powinno być linii zbieżnych i nie ma co dorabiać ideologii. To po prostu źle wygląda, pomijając iż te budowle nie wyglądają tak w rzeczywistości, a przecież to je chcemy pokazać.

Wesołych Świąt i dużo spokoju!

Dune
24-12-2012, 01:08
Zerknąłem sobie na nagrodzone zdjęcia (IPA 2012 oraz kilku fotografów architektury), nie ma w nim zdjęć architektury, które są krzywe, poza wyjątkiem który potwierdza, że skrzywienie perspektywy dopuszczamy na prawdę rzadko, np. kiedy chcemy podkreślić monumentalność budowli itp.). Widzę, że kolega się bardzo poruszył, ja wiem, wcześniej same "oh" i "ah", a tu nagle komuś się nie podoba. No mi się nie podoba i tyle, nie widzę też "artystycznego uzasadnienia" - jakie? Ma być krzywo, ponieważ... . Ja nie mam problemu z łamaniem reguł, tylko te fotki się nie bronią i tyle. Ale to tylko moja opinia, koledzy wyżej mają odmienne zdanie, więc pewnie ja nie mam racji - także spokojnie.

PS: można zrobić zdjęcie proste bez konieczności prostowania w PS, i nie wyglądają jak render 3D.

Poniżej cytat, z którym się zgadzam:

"Były one fotografowane od początku istnienia fotografii. Nie było jednak wtedy problemów, gdyż ówczesne aparaty mieszkowe pozwalały na przesuw obiektywu w pionie i w poziomie. Fotografom wychowanym na malarstwie nie przyszło też do głowy, aby tę architekturę zniekształcać. Kłopoty zaczęły się wraz z masowym wysypem aparatów małoobrazkowych. W dzisiejszych czasach do złych zdjęć wręcz dorabia się ideologię, wszystko po to, aby klient kupował i fotografował nie przejmując się tym, że produkuje knoty."

Ja robiłem te same błędy... w zdjęciach architektury nie powinno być linii zbieżnych i nie ma co dorabiać ideologii. To po prostu źle wygląda, pomijając iż te budowle nie wyglądają tak w rzeczywistości, a przecież to je chcemy pokazać.

Wesołych Świąt i dużo spokoju!

Pewnie podniosę kwestie oczywiste i czuję, że sporu tu większego nie ma, ale warto chyba je dla pełnej jasności zaakcentować.

Brak zniekształcenia perspektywy (pochylenia linii pionowych i poziomych) jest wartością w fotografii dokumentacyjnej i przeważnie w krajobrazowej.

Współczesna fotografia architektury, czy też ogólnie fotografia, często sięga po wspomniane zniekształcenie ( nierzadko wspomagana obiektywami UWA, konwersją itd.), aby uzyskać kadry "niewidoczne dla zwykłych przechodniów", autonomiczne w dużej mierze od budynków, którymi się w tym celu posługuje. Bardzo dobrym przykładem są tu w dużej części prace prezentowane na 1x.com.

Stąd też kategoryczny argument o priorytecie wiernego oddania budynków bez pochyleń na fotografiach może okazać się zawodny, podobnie zresztą, jak wiara, że każde zniekształcenie przyniesie ciekawy efekt.

Malarstwa i to tego sprzed wynalezienia fotografii raczej bym nie przywoływał, gdyż poza krajobrazem miejskim, praktycznie architekturą się nie zajmowało.

Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta :-)

Anar
19-01-2013, 10:09
Pewnie podniosę kwestie oczywiste i czuję, że sporu tu większego nie ma, ale warto chyba je dla pełnej jasności zaakcentować.

Brak zniekształcenia perspektywy (pochylenia linii pionowych i poziomych) jest wartością w fotografii dokumentacyjnej i przeważnie w krajobrazowej.

Współczesna fotografia architektury, czy też ogólnie fotografia, często sięga po wspomniane zniekształcenie ( nierzadko wspomagana obiektywami UWA, konwersją itd.), aby uzyskać kadry "niewidoczne dla zwykłych przechodniów", autonomiczne w dużej mierze od budynków, którymi się w tym celu posługuje. Bardzo dobrym przykładem są tu w dużej części prace prezentowane na 1x.com.

Stąd też kategoryczny argument o priorytecie wiernego oddania budynków bez pochyleń na fotografiach może okazać się zawodny, podobnie zresztą, jak wiara, że każde zniekształcenie przyniesie ciekawy efekt.

Malarstwa i to tego sprzed wynalezienia fotografii raczej bym nie przywoływał, gdyż poza krajobrazem miejskim, praktycznie architekturą się nie zajmowało.

Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta :-)

widzę, że ktoś odpowiedział, bo ja nie potrafiłem dotrzec do tego Pana..

Gratuluję wyróżnienia. Po 1,5 roku zdania nie zmieniłem. Jedynkę można było wykonać symetrycznie (tak jak np czwórkę) :-)

już odpisałem na to post wcześniej.

1-2 pewnie też bym zrobił w symetrii... gdyby nie fakt, że te budynki co o wiele szersze
niedałoby się ich wykonać tak jak 3 pozostałe :wink:

pozdrawiam.

TamTaramTam
24-01-2013, 15:45
Anar - słusznie, nie daj się ponieść takim opiniom.. "bo ktoś tam powiedział, lub w książce napisali, że w architekturze nie mogą być zdjęcia krzywe..." sorry ale to autor zdjęcia decyduje co ma być na zdjęciu, jak on to widzi, a nie to, co w książce piszą. Bo "w zdjęciach architektury nie powinno być linii zbieżnych".. a jeśli będą? a ja lubię i takie i takie i jeśli ktoś mi zarzuca, że mam krzywy kadr, gdzieś, gdzie mi się to podoba, lub perspektywa nie jest książkowa to taką opinię dzielę na pół. Jeśli będziesz szablonowy, kolego TomHealey, to będziesz robił zdjęcia poprawne... i nic poza tym. W fotografii moim zdaniem należy wykazać się pomysłowością, odmiennością spojrzenia - a techniką, sprzętem, lampami tylko doprawiamy zdjęcie. Chcąc się jakoś wyróżnić człowiek powinien posiadać własny styl, niezależnie od tego czy jest to fotografia czy coś innego. Moim zdaniem nie na miejscu jest oceniać kogoś pod kątem tego, że ten człowiek widzi inaczej i inaczej chce przedstawić swój punkt widzenia. Nie trzeba trzymać się utartych schematów dokonanych kiedyś przez najlepszych fotografów. Trzeba szukać tego, czego oni nie widzieli. I według mnie właśnie trzy ostatnie zdjęcia z tego zestawienia są najlepsze.