Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stalheim...
...przełęcz.
Od XVII w. wszyscy podróżujący pomiędzy Christianią (Oslo) a Bergen robili postój i
zmieniali konie na przełęczy Stalheim. Kręta i wyjątkowo stroma droga prowadziła w
górę Naerodalen przez wąwóz Stalheimskleva. Do niedawna wszelki ruch kołowy
przebiegał przez dolinę tą właśnie trudną trasą, wijącą się trzynastoma ciasnymi zakrętami
na przełęcz i osiągającą nachylenie 18%, a na zakrętach nawet 25%.
Kilkanaście lat temu przekuto pod górą tunele, jednak w dalszym ciągu można jechać
starą drogą, z czego korzystają przede wszystkim turyści.
(Źródło: Przewodnik Pascala "Norwegia")
*** Zapraszam ***
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/a6c812afae3f523a-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
*** Dziękuję ***
Widok zapiera dech, pięknie jest. :)
krokus66
30-06-2011, 19:35
Śliczne.
piękny dól świetne kolory i światło (piszę o dole) mz góra lekko odbiega od dołu niebo mz. troszeczkę zbyt szare (mam na mysli ostatnia warstwę chmur, lekko bym rozjaśnił) w stosunku do tego pieknego dołu - całość bdb :)
...wiosną byliśmy z Jackiem w Roztoczańskiej krainie i tam pełno było dróg o nachyleniu 9%,powyżej akurat tam nie spotkałem i już te robiły na nas wrażenie. A co mówić o 18-25% - przecież to jazda na całego:-)
Co do zdjęcia: bardzo dobrze pokazana wielkość przełęczy.
Nikonozaur
30-06-2011, 19:49
Widok piękny, co do nieba mam te same odczucia co Janek.
piękny dól świetne kolory i światło (piszę o dole) mz góra lekko odbiega od dołu niebo mz. troszeczkę zbyt szare (mam na mysli ostatnia warstwę chmur, lekko bym rozjaśnił) w stosunku do tego pieknego dołu - całość bdb :)
podpisuję się pod tym
Piękne miejsce super pokazane, ale powiem, że do tej pory w ciemno Twoje pracę rozpoznawałem, tej bym nie przypisał Tobie. Nie oznacza to, że coś jest nie tak, hm... zapewne zmiana kraju i musisz się oswoić ;) Mi również te szare chmurki coś nie za bardzo...
Paablitos
30-06-2011, 20:11
Pieknie.. Norwegia jaka pamietam... nie sposob zapomniec takich krajobrazow...:).
Ktoregos dnia wybiore sie tam jeszcze raz na Trollstigen itp.
Wracajac do zdjecia... nie mnie krytykowac mistrza... ale mz na moim telewizorku dol jasny z duza saturacja...niebo jakies takie szarowate... (pewnie ostre wyciaganie z cieni bylo albo gaszenie).
Faktycznie racje macie, bo niebo lekko szarawo wygląda ;).
Także lekka poprawka na szybko.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/9d7c2bbc8ebef068-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Dziękuję :).
P.S. Chyba trochę wypadłem z formy ;).
krokus66
30-06-2011, 20:35
Tamto było ładne, to jest dużo ładniejsze.
maniak666
30-06-2011, 20:46
Po poprawce bardziej się widzi. Odczucia podobne miałem jak Darek_D. A na dodatek lekkie dejavu. Widok prawie jak w Cheddar. Jestem Ciekaw czy Mirekvampirek ( o ile zajrzy ) podobnego uczucia dozna?
No dobra - tam na horyzoncie inaczej nieco...
RobertSoul
30-06-2011, 20:46
Brawo Pawle :)
teraz "nie mam pytań" jak to mówi Nikonozaur:)
taaa ... pytań brak, tylko gdzie moje kapcie? :)
P.S. Chyba trochę wypadłem z formy ;).
Brak treningu :)
a widok fantastyczny
Świetny pionik Pawle, poprawka była wskazana :-) Brak formy..... śmieszne :mrgreen:
mirekvampirek
30-06-2011, 23:41
Po poprawce bardziej się widzi. Odczucia podobne miałem jak Darek_D. A na dodatek lekkie dejavu. Widok prawie jak w Cheddar. Jestem Ciekaw czy Mirekvampirek ( o ile zajrzy ) podobnego uczucia dozna?
No dobra - tam na horyzoncie inaczej nieco...
nie no maniaku troche to inaczej wyglada, no i inaczej pokazane, lepiej moim zdaniem
po poprawce nie ma zastrzezen
podoba mi sie, fajne swiatlo
maniak666
01-07-2011, 00:03
nie no maniaku troche to inaczej wyglada, no i inaczej pokazane, lepiej moim zdaniem
po poprawce nie ma zastrzezen
podoba mi sie, fajne swiatlo
No napisałem przecież "Widok prawie jak..." A jak wiadomo "prawie" robi wielką różnicę...:smile:
agawytka
01-07-2011, 08:02
Swietne! :) fajne swiatelko Ci sie trafilo :)
Je piknie. Super kolorki i gra światełek.
pozdr.
jarekf34
01-07-2011, 08:23
Niesamowita przełęcz pięknie pokazana. Świetny pionik.
Bartekkw
01-07-2011, 09:27
No widok piękny Pawle. Zastanawiam się tylko czy leciutko nie zdjąłbym magenty z górek ;) No i oczywiście światełko i kolor prima sort
krzysztofz24
01-07-2011, 10:01
Po poprawce lepiej. A sam kadr i kolory pierwszorzedne...no i ten widok. Te malutkie domki wcisniete miedzy te gory swietnie pokazuja skale ogromu i dzikosci tych gor. Super zdjecie.
Poprawka jest wyśmienita... przepiękny widok... Ładne skomponowane, do tego cienie ładnie "biegają" po kadrze... ;)
Oj takie widoczki to ja lubię. Wciągnęło mnie to zdjęcie na dłużej. Świetny kadr, kolory a i światło fajnie zagrało :) SUPER!
Pablo 77
01-07-2011, 19:39
Po poprawce znacznie lepiej :)
Lubię takie widoczki :) :) :)
jacekz40
01-07-2011, 19:56
Kawał dobrego krajobrazu :) tak na prawdę to wypada temu zdjęciu poświęcić kilka chwil, żeby wychwycić wszystkie niuanse i szczegóły, bo jest tego mnóstwo. Skoro tak można siedzieć i się gapić w ekran to nic więcej pisać o fotce nie trzeba :)
Pięknie, tylko tyle i aż tyle :)
Pozdrawiam.
... fajne swiatelko Ci sie trafilo :)
Ano trafiło :). I to nienajgorsze. I z tego najbardziej się cieszę, gdyż miejsce nie łatwym jest, aby go prawidłowo i atrakcyjnie w światłach pokazać. Właściwie pory porankowe i zachodowe odpadają, gdyż głębokość przełęczy powoduje, że światła na dole już nie uświadczysz. Najbardziej optymalną porą wydaje się późne popołudnie i tak też uczyniliśmy. Do tego ciekawe niebo z chmurkami, które pomogło światłocieniom i efekt finalny do udanych mz można zaliczyć.
... Te malutkie domki wcisniete miedzy te gory swietnie pokazuja skale ogromu i dzikosci tych gor...
Domki domkami, ale owieczek też tam sporo po kadrze się błąka ;).
Dzięki serdeczne wszystkim za odwiedziny i komentarze :).
Piekne......jedynka mi pasuje bez poprawek....
Świetnie i tyle.Pozdrawiam