Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Starorzecze..
borregaard
28-06-2011, 07:28
...Biebrzy wiosną czyli na Podlasiu bez zmian,bez chmur i pora nie ta.....;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/194/dsc7088k.jpg/)
kolorki i swiatło na duzy plus, ale tym razem w kadrze jakoś mi dziwnie :)
Faktycznie trochę dziwnie w kadrze ale ciekawie :) Poza tym pełna zgoda z tym co napisał Harb
borregaard
28-06-2011, 08:17
Nie jest "dziwnie",jest " po mojemu"...;)
Kadrowo nie jest źle mz, jednak brak bardziej atrakcyjnej odmiany światła, wyblakłe kolory i lekka nieostrość dalszych planów powodują, że na podium w Twojej kolekcji się nie załapie ;). Moim zdaniem oczywiście ;).
borregaard
28-06-2011, 09:04
Witaj Pawle:)
Tu nie chodzi o podium czy też "atrakcyjne" bardziej światło..Dla mnie każda pora dnia jest dobra do pokazania ,mało nawet,atrakcyjnej "okolicy",a z tym nie będę się "scigał",bo i po co...? Co do kolorów....myślę ,że widzimy to różnie . Moim zdaniem Twój wyświetlacz powoduje to, że odbierasz mniej nasycone,co znalazło odbicie ,chociażby,w pierwszej odsłonie Norwegii,która dla mnie jest przesadna w kolorach.Tak więc jest to sprawa b.indywidualna ,zależna od ustawień .U Janusza jest OK,u mnie na innym wyświetlaczu jest Ok....trudno tu będzie o jakiś wariant pośredni...Nieostrość na dalszym planie,niewielka....dlaczego nie ? Ja nie "skręcam"powyżej 8-9....;) Taką "nieostrość" uważam za rzecz "naturalną"...
Dawaj następne z Norwegii....:)
Andrzeju, jeżeli chodzi o podium, to emotikona na końcu wyraźnie podkreśla duży dystans do tejże wypowiedzi :).
Jeżeli chodzi o światło i jego bardziej atrakcyjna odmianę, to tu jednak będą obstawał przy swoim. Przecież wszyscy chyba lubimy jak nam pięknie zaświeci, szukamy tego miękkiego, plastycznego światła, nieprawdaż? Pewnie, że czasami przy braku światła można popełnić całkiem interesujące zdjęcie. Trzeba tylko potrafić pokazać nastrój, klimat. Dobrym przykładem jest tu kilka zdjęć, które ostatnio pojawiły się na forum.
Kolorki, cóż, jeden lubi bardziej nasycone, drugi mniej. I tutaj dyskusja raczej wiele nie zmieni. Ja zaliczam się raczej do tej pierwszej grupy, co można po moich zdjęciach zobaczyć. Nasycone tak, ale nie przesycone ;). Ty raczej lubisz kolorystykę bardziej stonowaną i szanuję to w całej rozciągłości :).
A Norwegia to temat zupełnie odrębny. Kraina wielce bogata jest, zarówno w piękne okoliczności przyrody, dzikiej, czystej, jak i ferię naprawdę niesamowitych barw i kolorów. I takie było moje założenie, aby ten trochę "kosmiczny" krajobraz pokazać "kolorowo".
Ale najważniejsze to zadowolenie z tego co robimy :).
A tu myślę raczej stąpamy po tej samej drodze :).
Pozdrawiam :).
P.S. A norweskie następne będą, a i owszem :). Z bardziej lub mniej pojechanymi kolorkami ;).
jurek1906
28-06-2011, 11:16
Mnie się podoba.Kadr jest całkiem,całkiem.Jest polna droga wychodząca z winkla,prowadzi wzrok do bramki,od bramki wzrok prowadzony jest do drewnianej chałupy.Naciągane,może ale ja tak widzę.Lubię zdjęcia Andrzeja bo są nieudziwnione.Kadr paskudzi mi tylko to przęsło w wodzie.Ale się rozpisałem,wyczerpałem swój limit na dwa tygodnie :).
krzysztofz24
28-06-2011, 12:10
Jakos sam widoczek mi sie po prostu podoba;-). Taki podlaski klasyk i typowo polski krajobraz. Oczywiscie mozna by troche pomarudzic ze swiatlo mogloby byc cieplejsze, zlota godzina, te sprawy;-). Ale ogolnie jest przyjemnie i tak lekko leniwie...
maniak666
28-06-2011, 14:14
Spokojnie tu, normalnie, cicho... Bez fajerwerkow. Ale czy o owe fajerwerki zawsze chodzi? Normalnosc tez trzeba umiec pokazac- a tu jak najbardziej jest normalnie. Czy mialo porywac- nie chyba nie o to Andrzejowi chodzi, i to nie tylko tutaj, ale w ogole w calej zabawie...
No ale zeby nie bylo ze nic nie zaskakuje- no rama jakas taka normalna:smile: Znaczy sie i w ramach tez mozna normalnie;-)
mirekvampirek
29-06-2011, 18:04
no dla mnie kadr dziwny, bo:
pierwszy plan czyli wprowadzenie- nie wiem co nim tu jest, mamy 2 plotki, mamy bramke, jest slupek w wodzie i co najbardziej mi sie nie widzi, kawal kwadratowego bloku betonu, ktory naprawde mi tu nie pasuje
po mojemu, pominalbym to wszystko i poszedl za bramke, nad wode i skadrowlbym tylko domek z laskiem i wode z szuwarami przy brzegu .
ale to tylko moja wizja, a na dodatek ja sie nie znam, wiec nie brac tego sobie do serca,
nie kupuje tego miejsca w tej postaci :)
Spokojnie tu, normalnie, cicho... Bez fajerwerkow. Ale czy o owe fajerwerki zawsze chodzi? Normalnosc tez trzeba umiec pokazac- a tu jak najbardziej jest normalnie. Czy mialo porywac- nie chyba nie o to Andrzejowi chodzi, i to nie tylko tutaj, ale w ogole w calej zabawie...
No ale zeby nie bylo ze nic nie zaskakuje- no rama jakas taka normalna:smile: Znaczy sie i w ramach tez mozna normalnie;-)
Uważam jak powyżej. Żałuję trochę że tak mało zwykłych i naturalnie obrobionych fotografii ukazuję się. Przyznam że mam już pomału dosyć cukierkowych kolorów, katastroficznych chmur i przesadzonych do obrzydzenia saturacji.
Chwilami zastanawiam się czy zawodzi moja percepcja do spółki z monitorem czy autorzy zatracają powoli kontakt z rzeczywistością. Podoba mi się Andrzeju Twój widoczek. Chyba będę musiał się wybrać kiedyś na Podlasie.
Pozdrawiam.
Bartekkw
29-06-2011, 20:45
Jakos sam widoczek mi sie po prostu podoba;-). Taki podlaski klasyk i typowo polski krajobraz. Oczywiscie mozna by troche pomarudzic ze swiatlo mogloby byc cieplejsze, zlota godzina, te sprawy;-). Ale ogolnie jest przyjemnie i tak lekko leniwie...
No zgodze sie ;)
Chciałbym umieć patrzeć na otaczające mnie "zwyczajne" tereny tak jak Ty.
Chociaż, żeby nie było zbyt słodko, to mi też kadr trochę nie pasuje - od 1/3 w prawo jest dużo różnych obiektów, podczas gdy lewa strona jest - w porównaniu - prawie pusta. Mam odczucie pewnej nierównowagi.
wasilewk
29-06-2011, 21:16
Mnie się podoba bez żadnych zmian - piękne Podlasie !
Pzdr.
Nikonozaur
29-06-2011, 21:43
Kadr dla mnie jest ok. Pasuje mi linia: płot - ruiny mostu - dom z drzewem przecięta linią wody. Kolory eleganckie, światło obronione, jest dobrze.
...Biebrzy wiosną czyli na Podlasiu bez zmian,bez chmur i pora nie ta.....;)
Takie już jest, szare, te nasze Podlasie. Ale ładne :-)
krokus66
29-06-2011, 22:06
Bardzo fajne ciacho do smakowania i absolutnie nie jest przesłodzone.
Kompozycja podoba mi się, kadr również; piękny i leniwy polski krajobraz. Barwy i kontrast jak najbardziej na tak. Takie sielskie i swojskie. Bardzo przyjemnie się ogląda.
Gratulacje.
Uważam, że znalazłeś na tyle ciekawe miejsce, iż warto tu bywać w różnych porach roku, dnia i focić przy różnym światełku i różnych ujęciach. Na pewno warto.
Paablitos
29-06-2011, 22:18
A ja powiem, ze lubie takie 'naturszczykowe' foty...nawet jak niekoniecznie zrobione przy optymalnym swietle.... ale do diaska, czy zawsze widzimy swiat w ladnym swietle?
borregaard
29-06-2011, 23:57
Chyba będę musiał się wybrać kiedyś na Podlasie.
Zen,koniecznie...:)
Obróbkowo, widzę tu Szefa w bardzo dobrej formie. Kadr też mi siedzi.
ostrytux
30-06-2011, 01:40
Sielsko, bardzo przyjemnie :) i kolory jakieś takie nie Twoje nie ma żółtego na niebie i ciekawych "odmian" zieleni :D ;)
borregaard
30-06-2011, 08:26
Ostry,"wszystkie kolory są nasze".....;).Każdy miewa "okresy" kolorystyczne,jak wiesz z autopsji...;) Ważne by z nich wychodzić....:mrgreen:
Dzięki za wizytę..:)
Czasami mi tęskno za takimi widokami ;)
Tu mi się podoba i ... chetnie jeszcze sobie popatrzę :D