PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pastwisko II

kezoj40
26-06-2011, 12:49
Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/2708/pastwisko2poziom1.jpg)

nikof100
26-06-2011, 12:55
Fajna sielanka, mi sie podoba.

harb
26-06-2011, 13:05
ładnie w kadrze, ale ze słońcem sobie nie poradziłeś, widze F8 to o wiele za mało przy zdjeciu pod słońce poczawszy od F14 w górę a pomiar swiatła brać z linii horyzontu, dość daleko od słońca (jezeli robione bez filtra) , kolorki też dobre :)

kezoj40
26-06-2011, 13:11
ładnie w kadrze, ale ze słońcem sobie nie poradziłeś, widze F8 to o wiele za mało przy zdjeciu pod słońce poczawszy od F14 w górę a pomiar swiatła brać z linii horyzontu, dość daleko od słońca (jezeli robione bez filtra) , kolorki też dobre :)
Dzięki za rzeczowy i bardzo mi pomocny komentarz.

avenarius
26-06-2011, 13:26

O, ja też takie porady bardzo cenię. Od razu wiadomo po co jest forum.

Marrab
26-06-2011, 14:26
Słonko mnie aż tak bardzo nie razi szczerze mówiąc - mogłoby być lepiej, fakt, ale jego "rozmyte" krawędzie podkreślają wrażenie że rozświetla mgłę (w moim odczuciu oczywiście). Świetny klimat poranka i bardzo ładny kadr.

Pozdrawiam.

geralttt
26-06-2011, 18:06

Kurde można by polemizować. Przy małym otwartej przysłonie F2-F11 wyjdzie w miarę okrągła tarcza, bez efektu gwiazdkowania, głębia ostrości może być mniejsza(zależy jak się kadruje, plus jakiej techniki użyć przy składaniu), ale w moim odczuciu nie ma jednej reguły w takim razie - zależy kto jak lubi. Ja dla przykładu robię podobnie jak ty Januszu - do niedawna F22 było moim ulubionym, i lubię gwiazdki na wszelkiego rodzaju źródłach światła, ale tutaj wygląda to znakomicie.Przecież nikt nie powiedział, że słońce ma być zawsze żółte, czerwone itd - czasem jest to taka biała plama po prostu, tutaj dodatkowo fajnie zawoalowana mgłą... Hmmm... warto by autor pamiętał, że jest wiele dróg wyjścia...

MarianS
26-06-2011, 19:15
Ciekawy z klimatem kadr.Pozdrawiam

maniak666
26-06-2011, 20:55
Słonko mnie aż tak bardzo nie razi szczerze mówiąc - mogłoby być lepiej, fakt, ale jego "rozmyte" krawędzie podkreślają wrażenie że rozświetla mgłę (w moim odczuciu oczywiście). Świetny klimat poranka i bardzo ładny kadr.

Pozdrawiam.
Pełna zgoda.
Ale dzięki Jankowi za technikalia dotyczące tego typu kadrów. Myślę że wielu z nas się to przyda.

6868
26-06-2011, 23:03
Zacna fota, milo sie ja oglada. :)

Ale dzięki Jankowi za technikalia dotyczące tego typu kadrów. Myślę że wielu z nas się to przyda.
Oby takich Janeczkow bylo tutaj wiecej :)

kezoj40
27-06-2011, 07:56
Oby takich Janeczkow bylo tutaj wiecej :)
Jestem pewien że są.
Wszystkim dziękuję za komentarze.

fafniak
27-06-2011, 08:11
To słoneczko idealnie wkomponowuje się w całość obrazu. Gwiazdka byłaby zbyt "efekciarska" ;)

rafalg78
27-06-2011, 12:34

Wielkie dzięki, za tak konstruktywny komentarz. Mimo to, moim skromnym zdanie tutaj słońce wyszło bardzo dobrze, a zdjęcie ma klimat. Jest super.