Zobacz pełną wersję : Pytanie o D300s
avenarius
23-06-2011, 16:55
Normalnie nie zawracałbym Wam gitary, ale mam jakoś nietypowo trudno z podjęciem decyzji.
Muszę kupić aparat. Poprzedni (D90) szlag mi trafił, z mojej winy.
Przymierzałem się do D300s. I tu problem. Jak wielu wie, ten model właśnie ma zniknąć. EuroAGD np. już go nie sprowadza, wycofali z oferty. Z drugiej strony na pewno jeszcze będzie przez jakiś czas dostępny. Ale nie uśmiecha mi się kupić go, a potem odkryć, jak za dwa miesiące wchodzi D400 choćby z połową tych parametrów, których domyślają się autorzy rozmaitych portali. Wytrzymałbym te dwa miesiące, chociaż wakacje bez focenia - smutek i nostalgia! Uzależniłem się - świat bez puszki mnie nie cieszy już.
Ale jeśli to ma być np. marzec 2012 - kurde, to już nie wytrzymam! Za dużo życia mi ucieknie. Albo jeśli będzie kosztował 7000 PLN,-.
Rozważałem kupno D7000,- który nie jest modelem "schodzącym". Ale zraziły mnie te pół-uszczelnienia [poprzedni aparat załatwiła mi właśnie woda morska], a nade wszystko całkiem nieakceptowalne dla mnie szumy w RAW-ach przy nawet lekko podniesionym ISO. Ja lubię robić zdjęcia pochmurne, wieczorne i nocne, a nie wszędzie sprawę załatwia statyw.
Dalej, czy to możliwe, że po pojawieniu się D400 cena D300s spadnie? A może będzie jeszcze D300x? Pomysł kosmiczny, ale sprzedawca w FotoJockerze mówił mi, że coś takiego słyszał.
Rozważam sprawę z lewa i z prawa i nic mi się nie klaruje. Czy ktoś ma jakieś genialne myśli, które naświetlą mi sprawę z nowej strony? Bo już głupieję.
Powiem tak, poniżej D300s bym nie schodził ;) nie wydaje mi się by cena spadła ze względu na nowszy model a co do ceny może nie będzie kosztował 7000 zł ale pewnie około 5000 zł. Jest jeszcze jeden aspekt przeważnie jest tak że nowy model ma wiele wad ( D5000, D7000 ) więc może warto zainwestować w sprawdzoną puszkę :)
Pewnie nie pomogłem ale chociaż wyraziłem swoje zdanie :)
cz4rnuch
23-06-2011, 19:48
Rozważałem kupno D7000,- który nie jest modelem "schodzącym". Ale zraziły mnie te pół-uszczelnienia [poprzedni aparat załatwiła mi właśnie woda morska], a nade wszystko całkiem nieakceptowalne dla mnie szumy w RAW-ach przy nawet lekko podniesionym ISO.
Jeśli dla ciebie dyskwalifikujące są szumy D7000(jedna z niewielu rzeczy, za które jest na forum chwalony) to D300s tym bardziej Ci pod tym względem nie będzie odpowiadał. Z resztą masz materiał porównawczy bo fociłeś tą samą matrycą(lub niemal identyczną. Miałeś D90). Skoku jakościowego w samym obrazku zatem nie uświadczysz. Rozumiem, że to tylko jeden aspekt ale jak mniemam dość ważny dla ciebie.
Kondzio-foto
23-06-2011, 20:23
Przypomnę różnicę między nimi:
d300s ma filmy HD, d300 nie ma
d300s ma dwa sloty kart pamięci, d300 jeden
d300s robi 7kl/s , d300 6 kl/s
d300s nowy ok 4350zł, d300 używka 2850 zł
Jeśli nie zależy Ci na firmach to jak dla mnie dopłata nie jest warta 1500 zł.
Na d400 nie czekaj, bo nie wiadomo kiedy wejdzie, a jak wejdzie to na pewno będzie kosztował powyżej 5 tyś.
Jak już wejdzie d400 to będziesz miał warty ok 2300 zł d300 i ocenisz wtedy czy warto dołożyć ok 3 tyś do d400.
avenarius
23-06-2011, 22:20
Nie chodzi mi o różnice między d300s a d300. Filmy i szybkostrzelność mi do niczego niepotrzebne. Zależy mi na szczelnej i mocnej puszce. Nie od rzeczy byłaby też trochę większa matryca o niskich szumach. Chodzi mi właśnie o tę matrycę.
Cenę powyżej 5000 mogę zaakceptować. Ale już powyżej 6000 zaczyna być trudno.
Kondzio-foto
23-06-2011, 22:57
To niestety nic lepszego od d300s nie ma (na mniejszej matrycy) nawet do 6 tyś.
Trochę większa matryca to d700. Za 6 tyś kupisz używany.
Tylko, że po zmianie na tą trochę większą matrycę obiektywy mogą Ci nie pasować.
Pół roku temu miałem podobny dylemat, dopisałem się wtedy do istniejącego wątku, żeby swoim niezdecydowaniem nie zaśmiecać forum.
Kupiłem D300s i uwielbiam robić nim zdjęcia. Nie zamienił bym go na D7000. Gdybym była oficjalna informacja kiedy będzie D400 to bym się wstrzymał z zakupem.
Jedno wydaję mi się pewne, że cena D300 znacznie nie spadnie po premierze D400, po prostu D300 zniknie ze sklepów.
cervandes
24-06-2011, 10:44
i ja należę do tych, którzy kupili D300s po premierze D7000. Nie żałuję. Kupuj i rób zdjęcia.
Jeśli dla ciebie dyskwalifikujące są szumy D7000(jedna z niewielu rzeczy, za które jest na forum chwalony) to D300s tym bardziej Ci pod tym względem nie będzie odpowiadał.
Kolega pisał o szumach w RAW, a nie w gładzonym jpg. Uważam, że warto dołożyć parę stówek do D300s, co z resztą sam uczyniłem.
cz4rnuch
24-06-2011, 12:07
Kolega pisał o szumach w RAW, a nie w gładzonym jpg. Uważam, że warto dołożyć parę stówek do D300s, co z resztą sam uczyniłem.
Proszę wskaż miejsce, w którym napisałem że chodzi mi o jpgi :) Napisałem jedynie, że wielu użytkowników bardzo chwali sobie tą matrycę. W jednym z wątków Fatmat wysilił się nawet na mini test w którym zestawił D3 i D7000 i ten drugi wcale tak bardzo nie odstawał jeśli chodzi o szumy na wysokich czułościach(nie wyciągam zbyt daleko idących wnisków, ale widziałem na własne oczy). Tylko to miałem na myśli i napisałem, by autor wątku wziął to pod uwagę jeżeli jest to dla niego warunek krytyczny. Nie pisałem która pucha jest lepsza, o ile i czy warto do niej dopłacić itp(sam dla siebie wybrałbym D300s). Na myśli miałem jedynie matrycę, a jeśli uważasz że ta w D300s jest lepsza to napisz o tym "głośno".
avenarius
24-06-2011, 14:16
Słuchajcie, nie ma o co kruszyć kopii jeśli chodzi o D7000. Tej puchy nie kupię i już. Wspomniałem o niej jedynie po to, by zilustrować swoje preferencje. Robię głównie krajobrazy i architekturę. Jedno i drugie lubię robić przy kiepskich warunkach oświetleniowych: deszcze, sztormy, mgły itp. Potrzebuję pudełka szczelnego i z dobrą matrycą. Dobrą zarówno jeśli chodzi o rozpiętość tonalną, jak i o czułość w nieobrabianych RAW-ach.
Sedno mojego pytania jest takie: czekać na D400 czy łapać D300 póki jest.
Aha... udane zdjęcia mam zamiar drukować, oprawiać i wieszać na ścianę. I oglądać z bliska, bo nie mieszkam w lofcie.
Dlatego liczba pikseli w matrycy jest mi nieobojętna. Wolałbym, żeby przy 300 DPI nie wychodziło mi zdjęcie o rozmiarach A4.
Ale to jest kolejne źródło problemu. Bo w dużych matrycach łatwiej o szum. Jeśli Nikon ulegnie pikselozie i walnie matrycę 24 MPI, z którą będzie problem przy ISO +400, to ja pięknie dziękuję za taki "zysk".
cz4rnuch
24-06-2011, 14:45
Sedno mojego pytania jest takie: czekać na D400 czy łapać D300 póki jest.
A ile jesteś w stanie poczekać, bo jak rozumiem twoją puchę szlak trafił i nie masz czym focić. Następca D300 się pojawi ale z ostatnich ploteczek wynika, że nie wcześniej niż za kilka miesięcy. A co będzie, gdy wysiedzisz już do premiery i okaże się, że liczą sobie za niego >6000 PLN, a na domiar złego wsadzą w niego matrycę z D7000, której nie trawisz(patrz: D80->D200, D90->d300, D7000->?) Pewnie wiele Ci to nie pomogło, ale nad czym tu właściwie radzić skoro niewiadomo kiedy będzie, za ile i co będzie miał w środku. Jeśli o mnie chodzi to poczekam cierpliwie i z 1 rok, ale na szczęście mam czym focić.
P.S Z tych samych plot wynika, że D400 będzie miał 24Mpx, a tego możesz już nie znieść :) To tylko spekulacje, ale możesz już się zacząć bać. W cene 5000 PLN też nie wierzę, nawet D7000 kosztował na początku 4700.
Edit: Jeżeli jakość obrazka w D90 Ci pasowała, potrzebujesz uszczelnionego miniczołgu, a kasy masz do wydania ile piszesz to chyba nie masz za dużego wyboru.
Jednak włożenie 24mpx, to lekka przesada :( Sam czekam na premierę D400 i spodziewałem się jej na lipiec około 20... Jednak póki, co żadnych wycieków nie ma, jest absolutna cisza w tej materii, a D300s znikają ze sklepów. Chyba coś jednak się pojawi w lipcu?
cz4rnuch
24-06-2011, 15:00
W sumie też ostatnio "słyszałem", jak ktoś na forum narzekał że w euro już nie mają dostaw. Może rzeczywiście coś jest na rzeczy.
avenarius
24-06-2011, 15:02
O lipcu zapomnij. Najbardziej optymistyczne plotki zaczynają się od końcówki sierpnia. To, że Euro nie ma dostaw może wynikać z faktu, że mają taką "przewidującą" strategię. W salonach Nikona - proszę zauważyć - D300s wciąż jest. W FotoJockerze sprzedawca mówił mi, że wycofanie D90 zapowiadali już trzy miesiące temu, a wciąż przysyłają mu nowe. Tym bardziej nie wierzy w zniknięcie D300.
a ja proponuje zakup używanego D300 z rozsądnym przebiegiem w dobrej cenie (obecnie około 2800 zł ) a gdy wyjdzie coś nowego w przystępnej cenie i godnego zakupu to po prostu wrzucisz tu na forum lub na allegro D300 ( dużo pewnie nie stracisz ) i kupisz nową puszkę ... Kupując nowe D300s ze sklepu stracisz dużo i za kilka miesięcy będziesz sobie pluł w brodę . Lub szukaj używanej D700 - gwarantuję , że będziesz bardziej zadowolony niż z nowego D300s.
daro1980
24-06-2011, 16:10
popieram przedmówce .... D300 w dobrym stanie i jak wejdzie nowy model to podejmiesz decyzje a do tego czasu będziesz focił aż milo ....
avenarius
24-06-2011, 17:49
Dzięki za sugestię. Jednak w moim domu leży korpus od D90 z wodą z solą z Morza Tyrreńskiego w środku. Teoretycznie była szansa przeczyścić go "zaraz po", tym bardziej, że dużo wody się nie nalało. Ale jak wiem z dwóch serwisów "aparat Panu pochodzi jakieś 3 m-ce i znowu stanie."
Strasznie to zachwiało moim zaufaniem do używanych aparatów. Bo przyznaję, że miałem - raczej myśl niż poważną pokusę - ideę odpicowania mojego body i wciśnięcia go komuś na allegro.
Generalnie najbardziej przemawiają do mnie uwagi o tym, że w D400 może się pojawić matryca z D7000 i że, jakby nie było, to D300 jest sprzętem sprawdzonym. Klaruje mi się jednak myśl poczekania do sierpnia, zobaczenia czy wypuszczą i co wypuszczą. A w wakacje może wreszcie bez aparatu przysiądę i pracę napisze. :)
Jak widzicie już sobie racjonalizuję okres postu. :)
Ja szczerze mówiąc, to po premierze d7k obawiam się każdej następnej. Chodzi mi o jakieś choroby wieku dziecięcego. Miałem dylemat, czy kupić d7000, czy d300s i w końcu stwierdziłem, że bardziej zależy mi na robieniu zdjęć, niż użeraniu się z serwisem. Jeśli jakość obrazka z d300s Ci odpowiada, to bym specjalnie nie czekał. Tym bardziej, że ja obstawiam, że na początku d400 będzie kosztował ponad 6000zł i ukaże się w naszych sklepach nie prędzej niż na jesień. Z racji nowości, a potem świątecznego szału, pewnie stanieje do jakiś rozsądnej ceny po nowym roku.
cz4rnuch
24-06-2011, 18:59
Kupując na forumowej giełdzie masz większą szansę, że trafisz na sztukę zgodną z opisem sprzedawcy niż na odpicowany złom, ale jeżeli możesz się jeszcze wstrzymać to nie ma o czym gadać. Za jakiś czas wszystko będzie jasne.
P.s Nauka najważniejsza, ja też musiałem najpierw odrobić lekcje żeby móc sobie pograć w piłkę.
Nauka nauką, ale ile to fantastycznych światełek z przed oczu znika. To jest właśnie jedna z wad nie posiadania sprzętu. Oczywiście można rzucić się na używany aparat z trybami S.P.A.M i chwytać te chwile ;)
Ja sam oczekuję premiery Dxxx , ciekawi mnie co tam zagości i modlę się by te 24mpx nie były szumliwymi dzieciakami. Na forum Nikon Rumors wyczytałem właśnie datę 20 lipca - postaram się zarzucić linkiem jak w poniedziałek będę w pracy. Tam w ulubionych gdzieś mi się zapisało. Różnica pomiędzy mną, a kolegą powyżej , jest taka, że mam czym póki, co focić. U niego zalecam zakup kompaktu lub jeśli masz porządny telefon, to to na razie starczyć powinno...
a za ile chcesz sprzedac to martwe D90 ?;>?
avenarius
25-06-2011, 13:14
A ktoś to w ogóle będzie chciał wziąć?
tu stary post z nikonrumors nt. okazało się d7000 i następcy d700. O d7000 się potwierdziło... http://nikonrumors.com/2010/04/15/rumors-started-flowing-3-new-nikon-dlsr-in-the-pipeline.aspx/
avenarius
25-06-2011, 16:46
No tak, ale na tym portalu nie znajduję świeżych plotek na temat ceny i "release date" D400. Byłbym ciekawy jakiegoś wiarygodnego źródła co do obu tych wartości, które uwzględniałoby tragedię w Fukushimie. Bo prognozy sa takie, że to źle wpłynie zarówno na termin jak i na koszt następcy D300s. Najbardziej zrobiony w dynię poczuje się, gdy wszystkie technologiczne nowinki pójdą w jakąś mega-szybkostrzelność, filmowanie i inne takie bajery. Mnie na tym w ogóle nie zależy, a tylko niepotrzebnie (z mojego punktu widzenia) podwyższy to cenę.
Zresztą na innych portalach widziałem już prognozy od 1200 do 2800 dolarów. Bądź mądry i pisz wiersze! (oczywiście 1200 to można między bajki włożyć.)
Jeśli czytałeś kiedykolwiek Blog Chase'a Jarvis'a, to powinieneś sobie cosik wyciągnąć z tego:
http://nikonrumors.com/2011/06/23/where-in-the-world-is-chase-jarvis.aspx/
D7k też testował właśnie Chase, o dziwo miał go już na tydzień przed premierą. Więc stawiam, że pojechał testować inne modele i nie wiadomo gdzie jest i kiedy wróci. Więc nie skreślaj tak premiery.
Według mojej jakże nader skromnej opinii warto Camp-ić na ów nowego nikosia ;)
No i jeszcze jedno ;)
Na stronie Chase'a niegdyś był D300s w sprzęcie. Teraz już zniknął z tej listy. Jeśli czołowy prezenter i użytkownik nikona nie posiada jednego z czołowych APS-C nikona u siebie na stanie, to może oznaczać tylko jedno. Dxxx może pojawić się już niedługo ;)
http://blog.chasejarvis.com/blog/gear/cameras/
... a na domiar złego wsadzą w niego matrycę z D7000, której nie trawisz(patrz: D80->D200, D90->d300, D7000->?) Pewnie wiele Ci to nie pomogło..Odrób zadanie domowe i sprawdź daty wypuszczenia tych body o jakich piszesz. Nowsza matryca była najpierw w wyzszych modelach
... Jak wielu wie, ten model właśnie ma zniknąć. EuroAGD np. już go nie sprowadza,
A może będzie jeszcze D300x? Pomysł kosmiczny, ale sprzedawca w FotoJockerze mówił mi, że coś takiego słyszał.
Bo już głupieję.
Polskich sprzedawców nie traktuj jako wyrocznie. Nic nie wiedzą (w kwestii nowości).
..Na stronie Chase'a niegdyś był D300s w sprzęcie. Teraz już zniknął z tej listy. Jeśli czołowy prezenter i użytkownik nikona nie posiada jednego z czołowych APS-C nikona u siebie na stanie, to może oznaczać tylko jedno..Że czołowe APS-C to teraz D7000 ? :)
Facet ma na czym robić, więc jego wykazem się nie sugeruj.
Polskich sprzedawców nie traktuj jako wyrocznie. Nic nie wiedzą.
i także cały Nikon Polska też się dowiaduje w ostatniej chwili co nowego będzie, także w Polsce nie ma co szukać informacji na temat nowości,.
Kondzio-foto
25-06-2011, 22:57
Napisałem Ci jakie są różnice między d300 a d300s (bo nic lepszego nie ma na apsc) i dlaczego bardziej polecam d300 jeśli nie masz nic przeciwko używanym i nie masz zamiaru wrzucić na firmę to odpisałeś, że nie chodziło Ci o porównanie d300 z d300s......
Kup puszkę i rób zdjęcia! Czym się martwisz? Tym, że sprzedaż ją ze stratą 200-300 zł po wyjściu d400?
Jeśli fotografujesz dużo w deszczu to kup pokrowiec przeciwdeszczowy jest ich dużo na rynku różnych producentów.
avenarius
26-06-2011, 06:47
Kondziu, dziękuję za Twoje linki. Rzeczywiście nie chodziło mi o porównanie D300 i D300s, chociaż po Twoim wpisie zacząłem tę opcje rozważać, co prawda bez szczególnego entuzjazmu. Istotą sprawy było właśnie to, że za chwilę(?) może się pojawić coś lepszego(?) na aps-c niż D300 i D300s. I czy warto na to poczekać.
A pokrowiec przeciwdeszczowy mam i to bardzo dobry.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fotozakupy.pl/img/produkt/11595/750x500,E-704-2.jpg)
Ale on wszystkiego nie załatwia, jak się przekonałem.
Kondziu, dziękuję za Twoje linki. Rzeczywiście nie chodziło mi o porównanie D300 i D300s, chociaż po Twoim wpisie zacząłem tę opcje rozważać, co prawda bez szczególnego entuzjazmu. Istotą sprawy było właśnie to, że za chwilę(?) może się pojawić coś lepszego(?) na aps-c niż D300 i D300s. I czy warto na to poczekać.
A pokrowiec przeciwdeszczowy mam i to bardzo dobry.
Ale on wszystkiego nie załatwia, jak się przekonałem.
Rozwiń myśl proszę, bo się właśnie przymierzałem do zakupu czegoś tego typu.
avenarius
26-06-2011, 10:42
Zakup jest jak najbardziej OK i bardzo polecam. Tzn. jest to dodatkowy grat, który trzeba ze sobą mieć, ale jak się jeździ na focenie samochodem (a ja zwykle tak robię), to żaden kłopot. Notabene mój model (Kata) ma folię świetnej jakości - gruba i wytrzymała, a zarazem bardzo miękka i ślicznie się zwija. Za to elementy z materiału są sztywne. Ale to szczegóły. Na długie sesje ze statywu jest jak najbardziej OK. Z ręki również, chociaż dziwnie się z tym człowiek czuje, gdy musi co chwila wyciągać ręce z bocznych rękawów. Nie można za bardzo wieszać na szyi.
To, co Cię zaniepokoiło, czyli to "nie załatwianie wszystkich problemów" w zasadzie niepokoić nie powinno. Pisałem o przypadkach nadzwyczajnych, takich jak ten, który mi się przydarzył, gdy przepływający statek wzbudził taka falę, że oberwał mój plecak fotograficzny leżący na skałach dość wysoko nad linią wody. Aparat właściwie tylko zawilgotniał przez chwilę, a już go szlag trafił. Od tej pory nie śmieję się z uszczelnień i m.in. dlatego tak się zafiksowałem na D300s, którego szczelność jest wzorcowa. Do tego stopnia, że jeśli następca będzie pod tym względem szedł na jakieś kompromisy, to wykupię starą "trzysetkę" z magazynu raczej.
Jak widzisz sam pokrowiec nie ma tu nic do rzeczy.
Napisałem Ci jakie są różnice między d300 a d300s (bo nic lepszego nie ma na apsc) i dlaczego bardziej polecam d300 jeśli nie masz nic przeciwko używanym i nie masz zamiaru wrzucić na firmę to odpisałeś, że nie chodziło Ci o porównanie d300 z d300s......
Kup puszkę i rób zdjęcia! Czym się martwisz? Tym, że sprzedaż ją ze stratą 200-300 zł po wyjściu d400?
Jeśli fotografujesz dużo w deszczu to kup pokrowiec przeciwdeszczowy jest ich dużo na rynku różnych producentów.
Jak sprzedasz po roku używanego d300 ze stratą 200-300zł to chyba komuś z rodziny... Więcej proszę takich porad więcej....
avenarius
26-06-2011, 13:21
No właśnie...
Aż zajrzałem na allegro po tym fragmencie :)
Zabrakło jednego zera.
cz4rnuch
26-06-2011, 15:36
Odrób zadanie domowe i sprawdź daty wypuszczenia tych body o jakich piszesz. Nowsza matryca była najpierw w wyzszych modelach
Nie chodziło mi o to, w którym modelu matryca była wcześniej, a o to że były w tych modelach te same matryce(lub niemal identyczne). Nie pisałem, że w niższych modelach matryce były wcześniej, skąd taka interpretacja?
Sugerowałeś tą wyliczanką, że matryca z D7000 będzie w D400
... Następca D300 .....a na domiar złego wsadzą w niego matrycę z D7000, której nie trawisz(patrz: D80->D200, D90->d300, D7000->?),..
Istotą sprawy było właśnie to, że za chwilę(?) może się pojawić coś lepszego(?) na aps-c niż D300 i D300s. I czy warto na to poczekać.
Jeśli rok, czy pół roku to dla Ciebie chwila, to czekaj :wink:
cz4rnuch
26-06-2011, 18:21
Sugerowałeś tą wyliczanką, że matryca z D7000 będzie w D400
Tak sobie gdybałem do czego przyznaję się bez bicia. Po prostu D7000 wydaje mi się być następcą D90 i jest o jedno oczko niżej pozycjonowany niż D400(czy jakkolwiek się będzie nazywał), a tak się składa, że w poprzednich latach w tych parach były montowane bardzo podobne matryce. Proszę to traktować jako wróżenie z fusów i broń Boże nie podchodzić do tego zbyt poważnie. Nadal jednak nie widzę, gdzie napisałem że w niższych modelach matryce były montowane wcześniej.
P.s Wystarczy przeczytać następne zdanie, te po cytacie, w którym piszę że tak naprawdę nie ma żadnych sprawdzonych wiadomości jakie bebechy będzie miał następca D300, czym daję do zrozumienia że moje gdybania trzeba wziąć w nawias i że nie mam żadnych wartościowych informacji na ten temat. Dla tych ze słabym wzrokiem, pod koniec wypowiedzi powtórzyłem jeszcze raz dla jasności, że tylko spekuluję :)
a tak się składa, że w poprzednich latach w tych parach były montowane bardzo podobne matryce. A ja zwróciłem uwagę na fakt, że najpierw były montowane w wyższych modelach. D7000 będzie niższym modelem niż D400, więc nie powinien dostać matrycy po niższym modelu.
Nadal jednak nie widzę, gdzie napisałem że w niższych modelach matryce były montowane wcześniej.A czy ja mówię, że tak napisałeś?
Ty tylko dałes w pewnym kierunku strzałeczki D80->D200.
Lubisz się tak przekomarzać?
cz4rnuch
26-06-2011, 19:41
A ja zwróciłem uwagę na fakt, że najpierw były montowane w wyższych modelach. D7000 będzie niższym modelem niż D400, więc nie powinien dostać matrycy po niższym modelu.
Więc może dostanie inną matrycę za to jeszcze bardziej upchaną, ale kto to wie. Gdybyś potraktował moją wypowiedź jako całość a nie ograniczył się do cytatu, pewnie doszedłbyś do wniosku że miałem na myśli jedynie że tak naprawdę nic nie wiadomo, ale sprawy moją iść w kierunku który nie podoba się autorowi wątku(za dużo pikseli). Mogą, ale nie muszą( zaczynam się ubezpieczać, bo to też może mi ktoś wyciągnąć :))
Ty tylko dałes w pewnym kierunku strzałeczki D80->D200.
To tylko twoja interpretacja, niepotrzebnie dałem strzałeczki zamiast myślników, miało to pokazać w sposób nieco bardziej graficzny, która puszka stoi wyżej w hierarchii. Nie wpadłem na to, że można to interpretować w sposób jaki Ty to uczyniłeś. Głupio wyszło, mea culpa :)
Lubisz się tak przekomarzać?
Nie lubię, gdybym lubił zapytałbym czy lubisz się czepiać :)
P.s Podsumowując, jeszcze raz zaznaczam że moja wypowiedź nie była oparta na faktach, jedynie na domysłach i plotkach i nie należy jej traktować zbyt poważnie(zabrzmiało jak ostrzeżenie na lekach), ale o tym już pisałem. Obiecuję też, że już nie będę tu śmiecił. Pozdrawiam oczekujących i życzę wam i sobie jak najszybszego rozstrzygnięcia.
Więc może dostanie inną matrycę za to jeszcze bardziej upchaną, ...Ale ja też tak sądzę!
OK, skończmy na tym.
cz4rnuch
04-08-2011, 22:24
Jeśli ktoś ma ochotę na następną garść plotek dotyczących nadchodzących premier(oddalający się D400) to zapraszam i życzę (nie)miłej lektury <<ByThom>> (http://www.bythom.com/2011%20Nikon%20News.htm)
Dobrze że kupiłem D300s.. A nie czekałem..