PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax Q

prz3mo
23-06-2011, 09:26
Korpus:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13041&pentax-q-nowy-pomysl-na-bezlusterkowce

Pięć szkiełek dla systemu Q:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13040&piec-obiektywow-pentax-q

akustyk
23-06-2011, 09:34
nie czaje tego... tzn. na oko laczy wady kompakta (rozmiar, matryce) z wadami lustra
(cena, koniecznosc wymiany optyki) i wadami raczkujacego systemu (brak optyki i zgodnych
akcesoriow)...

Photoartbox
23-06-2011, 09:45
nie czaje tego... tzn. na oko laczy wady kompakta (rozmiar, matryce) z wadami lustra
(cena, koniecznosc wymiany optyki) i wadami raczkujacego systemu (brak optyki i zgodnych
akcesoriow)...

Rozmiar jest dla mnie zaleta kompakta a "koniecznosc" (raczej moznosc) wymiany optyki, zaleta lustrzanki. Po Twojej odpowiedzi wydawaloby sie, ze lubisz hybrydy - duze i bez mozliwosci/koniecznosci zmiany szkiel;)

Troit
23-06-2011, 10:16
"Rozmiar jest dla mnie zaletą kompakta"

Na pewno nie rozmiar matrycy. Przy tych wymiarach będzie wymiatać. Hybryda wydaje się uczciwsza intelektualnie :)

fafniak
23-06-2011, 10:45
szkoda ze tak maleńka matryca - choć jeżeli na 800 ASA będzie ok. a szkło 1.8 zadowalające- to zastanowię się nad zakupem :)

superkomornik
23-06-2011, 10:49
Za to jest ładny ;)

akustyk
23-06-2011, 10:53
Rozmiar jest dla mnie zaleta kompakta a "koniecznosc" (raczej moznosc) wymiany optyki, zaleta lustrzanki. Po Twojej odpowiedzi wydawaloby sie, ze lubisz hybrydy - duze i bez mozliwosci/koniecznosci zmiany szkiel;)

Jestem w 99% duzo-lustrzankowy, tak ze to nie o moje potrzeby chodzi (nie interesuja mnie male systemowce). Probuje tylko wykminic dla kogo jest ten Pentax. A moje niezrozumienie, nie upieram sie, moze byc moja wina ;)

Majek
23-06-2011, 10:57
Khiehie, za to lampa fajnie wyskakuje na tym takim wihaistrze...

Sony chyba jednak miało lepszy pomysł, żeby do swojego bezlusterkowca wsadzić matrycę APS-C, znaną i lubianą.

burton
23-06-2011, 11:42
Wielkość matrycy...cóż, szkoda słów. Znalazłem zastosowanie dla tego sprzętu: powinni to rozdawać uczniom szkół podstawowych na zajęciach plastycznych. Przy okazji rozszerzyć edukację wizualną żeby większa świadomość w narodzie była (np.co odróżnia dobre zdjęcie od złego).

Bielik
23-06-2011, 11:51
mamuuuuuusiu jaki paskudny :D

FX1900
23-06-2011, 11:53
Ten aparat jest dla kogoś kto się nie orientuje w temacie wielkość matrycy a ocenia aparat po wyglądzie. Więc taki klient pomyśli, że mniejszy od NEXa retro jak Fuji X100 wymienna optyka jak w lustrzance a cena i rozmiar jak kompakt= wszystko co najlepsze ze wszystkich aparatów w przystępnej cenie. :D

Staś
23-06-2011, 13:27
Wielkość matrycy = wielkość szkieł, pewnie o to chodziło.
Co z tego że nex ma apsc, coś innego niz naleśnik powoduje znaaaczny wzrost gabarytów ( dlatego m.in. sprzedałem)
Zobaczcie Ricoha GXR - dla mnie fajne rozwiązanie - chcesz kopaktowość zakładasz moduł np S10 ( standard zoom + matryca 1/6) lub P10 (mega zoom + matryca 2.3)

elarco
23-06-2011, 13:57
Ponad 12.4 mln pikseli na 1/2.3" matrycy i w ohydnej obudowie i to za 800 dolców ???... ktoś chyba upadł na głowe w tym Pentaxie :)

axer
23-06-2011, 14:02
Wygląda na to, że w końcu pojawił się aparat, do którego można podpiąć obiektywy z mocowaniem D (D-mount), które mają wielu miłośników, a dotychczas były praktycznie bezużyteczne.

Argawen
23-06-2011, 14:03
Ponad 12.4 mln pikseli na 1/2.3" matrycy i w ohydnej obudowie i to za 800 dolców ???... ktoś chyba upadł na głowe w tym Pentaxie :)Co w tej obudowie tak ohydnego ?

elarco
23-06-2011, 14:09
Dla mnie wszystko ;) ale to kwestia gustu rzecz jasna :)

Photoartbox
23-06-2011, 14:28
"Rozmiar jest dla mnie zaletą kompakta"

Na pewno nie rozmiar matrycy. Przy tych wymiarach będzie wymiatać. Hybryda wydaje się uczciwsza intelektualnie :)

A gdzie napisalem, ze rozmiar matrycy kompakta jest zaleta? Jak zwykle cos przeczytamy, ale zeby to zrozumiec, to juz nie laska...

Troit
23-06-2011, 16:16
Photoartbox: bez wycieczek osobistych
Napisałem "Na pewno nie rozmiar matrycy" dodając to do twojej wypowiedzi. Zamiast wypisywać głupoty sam staraj się czytać ze zrozumieniem
a sam system wygląda na żart priomaprilisowy raczej :)

Photoartbox
23-06-2011, 17:01
Photoartbox: bez wycieczek osobistych
Napisałem "Na pewno nie rozmiar matrycy" dodając to do twojej wypowiedzi. Zamiast wypisywać głupoty sam staraj się czytać ze zrozumieniem
a sam system wygląda na żart priomaprilisowy raczej :)

Nie wypisuje glupot, nie widze rowniez w mojej wypowiedzi wycieczek osobistych. Proponuje w takim razie, nauczyc sie lepiej wyrazac swoje mysli slowem pisanym, w innym przypadku taki sposob cytowania i dopisywanie do tego swoich wnioskow moze prowadzic do konfliktu.

elarco
23-06-2011, 18:38
... a sam system wygląda na żart priomaprilisowy raczej :)
hehe też tak pomyślałem na początku, ale przecież chlopaki z Pentaxa musieli to jakoś rozkminic wcześniej i skoro coś takiego powstało to musi to mieć swoją nisze rynkową i na pewno chętni się znajdą...
poczekajmy na pierwsze zdjęcia z tego brzydkiego kaczątka :)
chociaż ja, czy bym się kierował sercem czy rozumem, rewelacji się nie spodziewam ;)

jazco
23-06-2011, 18:53
To jest od japończyków dla japończyków :)
My nie jesteśmy targetem .

fafniak
23-06-2011, 19:00
jak sobie przypomnicie produkt pentaxa (chyba 110)
to jest to cudo
http://www.cameraquest.com/pentx110.htm

Rycerz
23-06-2011, 19:58
dość ryzykowny ruch

Władca Pixeli
23-06-2011, 20:26
Dla mnie kółeczko z numerami 1, 2, 3, 4 w miejscu w którym trzyma się aparat dyskwalifikuję go na starcie.

meliszipak
23-06-2011, 20:47
Jak powstają takie aparaty to z pewnością nieuchronnie nadchodzi koniec świata.
O co im chodzi z tym aparatem?
Mam nadzieje, że zapowiadanie nowości, w tym bezlusterkowe profi będą ciekawsze.

RomanZWrocławia
23-06-2011, 22:27
Cudowne podsumowanie tematu jak zwykle Thom Hogan www.bythom.com :

Pentax today joined the mirrorless (or ILC) market with what can only be regarded as an oddball entry: the Q is a very small interchangeable lens camera with a 1/2.3" sensor (same as many compact cameras). It also costs more than any compact camera at US$800, and that's with just a 47mm f/1.9 equivalent lens. Some of you may remember the old Auto 110 system, where Pentax (and Kodak) tried to invent a small, new film format. Why the folks at Pentax think it's worth repeating that mistake, I don't know. When 4/3 was originally announced, I accused Olympus of bringing a knife to a gun fight. Pentax has now officially brought a pea shooter slingshot. Or a paper weight.
The problem is that if you use the compact camera sensors, you're competing against...wait for it...compact cameras. Pentax gave the new Q (is the naming department on vacation or watching Bond movies?) five lenses, a "normal" f/1.9, a kit-zoomish f/2.8-4.5, a fisheye, and two lenses labeled Toy Lens that cost US$80 each (again, what's with that naming department?). Let's see, they're competing against some compact cameras with longer focal length ranges that are f/1.8-2.2. To what end is the "interchangeable lens" aspect helpful in that if you're already starting at a deficit?
Someone will surely bring up the "cute" or "retro" aspects (it looks a bit like a toy film-era camera), but as I've written before, if you go for fad-dominated design, you've completely lost the thread of camera making. Meanwhile, we've got startups like Lytro (next story) breaking entirely new ground. Who do you think is more likely to win that dance? At least the Pentax Q has a new Scene exposure mode we haven't seen before: Forest. Apparently Pentax designers can't see the trees for the forest.
dpreview called the Pentax Q "ever-so-slightly eccentric." No, it's not slightly anything. It's over-the-top bizarre. Bizarre enough that Pentax will sell a few to people who are more interested in being able to pull a mini-mini-SLR out of their pocket to impress others ("Name's Bond. Thom Bond"). Meanwhile, the rest of us will be taking better pictures with an Olympus XZ-1 for half the price

prz3mo
23-06-2011, 22:51
jak sobie przypomnicie produkt pentaxa (chyba 110)
to jest to cudo
http://www.cameraquest.com/pentx110.htm

O w mordę, nie widziałem w życiu brzydszego aparatu...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/PenSarf3-1.jpg
źródło (http://www.cameraquest.com/jpg6/PenSarf3.jpg)

fafniak
23-06-2011, 23:03
to obejrzyj wersje czarna

prz3mo
23-06-2011, 23:04
to obejrzyj wersje czarna

czarny "ładniejszy" :)

fafniak
23-06-2011, 23:08
a jak byś miał w ręku komplet szkieł :) - gwarantuje ci że doznania bombowe

prz3mo
23-06-2011, 23:11
a jak byś miał w ręku komplet szkieł :) - gwarantuje ci że doznania bombowe

W sensie, że doznania fajne czy niefajne?
Generalnie to ja wolę w ręku np. młodą pierś, niż jakikolwiek aparat :)

fafniak
23-06-2011, 23:29
o ile mnie pamiec nie myli to nie rozmawialismy o piersiach :D

akustyk
23-06-2011, 23:33
o ile mnie pamiec nie myli to nie rozmawialismy o piersiach :D
no, ale przeciez nie bedziemy buraki upierajace sie przy ignorowaniu tego tematu... :)

fafniak
24-06-2011, 07:33
Hmmm no to ja bardzo lubię takie "na dłoń"

Jasand
24-06-2011, 09:13
Hmmm no to ja bardzo lubię takie "na dłoń"

To musisz mieć duze ręce

joker333
24-06-2011, 10:10
Dla mnie kółeczko z numerami 1, 2, 3, 4 w miejscu w którym trzyma się aparat dyskwalifikuję go na starcie.
bez przesady uchwyt jest z drugiej strony a jest to malutkie na bank da radę a i należy pamietać tez że oprócz wymiarów małpki ma to obiektywy jednak na tyle inne że druga ręka będzie musiała na nim spoczywać

Squier
25-06-2011, 12:13
Eh, jeżeli cenę ustalą dużo niżej od konkurencji to wielu ludków nawet nie będzie wiedziało czym różni się PEN od Q, jeśli jednak się zorientują to ciekawe czy PentaX
udŹwignie porażkę...

meliszipak
25-06-2011, 23:36
Jeszcze raz obejrzałem ten aparat i szkła oraz przeczytałem specyfikację.
Przepraszam, bo kibicuje każdej firmie w tej branży, bez uprzedzeń, ale ten aparat to kicha i lipa straszliwa..
Aż przecieram oczy ze zdumienia.

Antonioo
26-06-2011, 09:57
to jak w tym przypadku.....kształty ładne, ale gorzej ze zdjęciami ;)

pentax i-10

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://wilkenmedia.com/wp-content/uploads/2010/01/Pentax-Optio-I-10.jpg)

edit...
chociaż to tylko gdybanie, bo nie wiadomo jak się ta matryczka będzie spisywać...

Yova
26-06-2011, 11:14
Ale musicie przyznać że Pentax niszę znalazł :) Co do jakości to może nie przesądzajmy, zresztą może nie będzie tak źle i ja osobiście sam bym się na taki wynalazek zdecydował (oczywiście jeżeli dadzą rozsądną cenę) jako mała alternatywa dla lustrzanki do pracy na małych czułościach. Już wiele osób kupiło taki aparat tyle że z niewymiennym obiektywem, EX1 i jakoś nie narzekają :) a tu mamy w zasadzie taki sam aparat tyle że z 50 1,9 :D a jeżeli osiągi matrycy będą lepsze niż w EX1 który jak na kompakty i tak jest bardzo dobry, to tylko się cieszyć i modlić o normalną cenę :)

Pozdrawiam

MobyDick
26-06-2011, 11:16
Japończycy to kupią, bo oni lubią takie trochę bezsensowne gadżety. A podobno to ma być tylko na rynek japoński i może też na amerykański. W Europie podobno nie będzie sprzedawany oficjalnie.

joker333
26-06-2011, 11:28
to jak w tym przypadku.....kształty ładne, ale gorzej ze zdjęciami ;)

pentax i-10

a co wymagac od aparatu, który kosztuje poniżej 300 pln? Podejrzewam że w tej kwestii konkurencja nie zostawiła jakoś Pentaksa w tyle ;)

W kategorii cena/wygląd bije resztę na tyle za to że aż sie zastanawiam nad zakupem :D

Benek-Piast
26-06-2011, 21:34
Już wiele osób kupiło taki aparat tyle że z niewymiennym obiektywem, EX1 i jakoś nie narzekają :) a tu mamy w zasadzie taki sam aparat tyle że z 50 1,9 :D a jeżeli osiągi matrycy będą lepsze niż w EX1 który jak na kompakty i tak jest bardzo dobry, to tylko się cieszyć i modlić o normalną cenę :)Pozdrawiam

2300 to cena sugerowana, w dodatku na wejściu. W praktyce daje to jakieś 1600-1700 po pół roku bytności na rynku (i to w oficjalnej dystrybucji Apollo - sprzęt sprowadzany z W.Brytanii pewnie będzie tańszy). Moim zdaniem nie ma tragedii.

Ja się tylko zastanawiam nad tym, kiedy ktoś zmajstruje przejściówkę z K-mount na Q-mount. Podczepienie do tego malucha jakiejś pentaksowej lufy typu DA 300* mm daje ekwiwalent 1650 mm! To będzie coś. Będzie można liczyć kamyki na kraterach księżycowych.

Myślę zresztą, że w komentarzach trochę jest niedoceniana największa zaleta tego sprzętu, czyli wymienność obiektywów. Może i Pentakx Q nie będzie tak poręczny jak XZ-1, tak elegancki jak EX1, lub G12, ale możliwość zmiany szkieł w pentaksiku będzie wielką przewagą nad konkurencją.

Kupię sobię tego maluszka, pod choinkę za rok. A co!?:twisted:

Yova
26-06-2011, 22:11
Myślę zresztą, że w komentarzach trochę jest niedoceniana największa zaleta tego sprzętu, czyli wymienność obiektywów. Może i Pentakx Q nie będzie tak poręczny jak XZ-1, tak elegancki jak EX1, lub G12, ale możliwość zmiany szkieł w pentaksiku będzie wielką przewagą nad konkurencją.

Kupię sobię tego maluszka, pod choinkę za rok. A co!?:twisted:

Dokładnie, to to jest pierwszy naprawdę mały aparat z wymienną optyką. Ze względem na matrycę nie jest może stworzony do ślubów i innych zabaw na wysokim iso, ale do biegania po mieście w dzień myślę że sprawdzi się idealnie :)

dziki_pl
26-06-2011, 23:59

Zmiana dla samej zmiany malo mnie bawi. Kompakt typu S95 lezy lepiej w kieszeni dzieki skladanemu obiektywowi, ma znacznie wieksza matryce i jasniejszy zoom.
Jesli sie okaze ze w tej matrycy jest jakis spory skok jakosciowy w stosunku do tego co widac w obecnej lidze premium kompaktow z matrycami 1/1.7" to dla ich posiadaczy oznacza ze maja po co czekac na nowy model obecnie posiadanego sprzetu.
Sam z ciekawosci zobacze co udaje sie wycisnac z tej wielkosci, byly sample na imaging, jakies zachwyty byly, ale zostaly usuniete i kopii nie znalazlem.

dlugas1982
27-06-2011, 02:03
W Europie podobno nie będzie sprzedawany oficjalnie. to po co wsadzali do MENU, aż tyle nie za popularnych języków z EUROPY?
Mi się kształty podobają reszta na razie jest milczeniem bo za wiele nie ma info, więc po co gdybać.

Benek-Piast
27-06-2011, 07:54
Zmiana dla samej zmiany malo mnie bawi. Kompakt typu S95 lezy lepiej w kieszeni dzieki skladanemu obiektywowi, ma znacznie wieksza matryce i jasniejszy zoom.
1. A kto pisał o możliwości zmiany dla samej zmiany? Pisałem o konketnym zastosowaniu - stosowaniu przejściówek i fotografowaniu księżyca. Swoją drogą jestem ciekawy, co by wyszło, gdyby podpiąć Tamrona 90 do tego czegoś. Macro 500 mm? 8-)
2. Składany obiektyw jest bardziej poręczny, ok. Mniej wystaje. To fakt.
3. Zoom jaśniejszy? A jeżeli mnie nie zależy na zoomie? (bo nie zależy). I druga rzecz - myślisz, że jakość obrazu dawanego przez ten wbudowany zoom będzie taka sama jak serii stałek? Wątpię.
4. Dobrze, ma większą matrycę. Ale czy na pewno wiąże się z tym niższy poziom szumów, lepsza dynamika?

qbic
27-06-2011, 13:29
1. A kto pisał o możliwości zmiany dla samej zmiany? Pisałem o konketnym zastosowaniu - stosowaniu przejściówek i fotografowaniu księżyca. Swoją drogą jestem ciekawy, co by wyszło, gdyby podpiąć Tamrona 90 do tego czegoś. Macro 500 mm? 8-)

Brawa dla odważnego odkrywcy, dla dzielnego eksploratora terenów niebezpiecznych jakim jest HIPER-CROP. Heretyk optyczny który sięga w rejony niedostępne dla przeciętnego racjonalisty, nieustraszony który nie boi się demonów dyfrakcyjnych oraz ograniczeń które stawia współczesna fizyka - bo w świecie kwantowym prawie wszystko jest możliwe.

4. Dobrze, ma większą matrycę. Ale czy na pewno wiąże się z tym niższy poziom szumów, lepsza dynamika?

Chwila zwątpienia ? Ślepa uliczka? Bardzo jestem ciekaw gdzie dotrzesz nieustraszony podróżniku , gdzie zaniesie cie twój oryginalny tok rozumowania.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/Lone_Traveller_262870a-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/_0_Q4o2APD28/TFpffyOAR4I/AAAAAAAABVc/YfoNA1E9pEw/s1600/Lone_Traveller_262870a.jpg)

Benek-Piast
27-06-2011, 13:49
Częściowo zabawne, choć chyba niespecjalnie, bez fajerwerków. A już na pewno prawie w całości niemerytoryczne :D

P.S. Będziemy prowadzić dyskusję na zdjęcia i ironizujące zdanka? Czy może inaczej?

1. Rozumiem z twojej wypowiedzi, że podłączenie żylety typu Tamron 90/2.8 do matrycy 12.4Mpix wielkości 1/2.3'' musi dać tragiczną, nieakceptowalną jakość obrazu? Tak ci się wydaje, czy możesz to jakoś uzasadnić? Odesłać do podobnych prób (nieudanych)? Pokazać jakieś fotki?
2. Pierwszy lepszy przykład z brzegu - matryce w Canonie 1d MII albo w Canonie 1ds są od matrycy w Pentaksie K-5 większe (APS-H wzglednie FF vs APS-C), mają mniej MPix (8 vs 16) a i tak dają większe szumy i mniejszy zakres dynamiczny (wg DxOMark).

qbic
27-06-2011, 15:39
Częściowo zabawne, choć chyba niespecjalnie, bez fajerwerków. A już na pewno prawie w całości niemerytoryczne :D

Bardzo merytorycznie, analizuje Don Kichota fotograficznego.

P.S. Będziemy prowadzić dyskusję na zdjęcia i ironizujące zdanka? Czy może inaczej?

Czy krytykujesz moją dogłębną analizę wypowiedzi, którą zaserwowałeś biednym forumowiczom ?

1. Rozumiem z twojej wypowiedzi, że podłączenie żylety typu Tamron 90/2.8 do matrycy 12.4Mpix wielkości 1/2.3'' musi dać tragiczną, nieakceptowalną jakość obrazu? Tak ci się wydaje, czy możesz to jakoś uzasadnić? Odesłać do podobnych prób (nieudanych)?

Pokazać jakieś fotki?

Fotki powiadasz....
Zaproponuje jednak coś co pomoże odrobinę rozwinąć Ci skrzydła i być może powstrzyma atak innowatorskich pomysłów (np podłączanie judasza z drzwi do teleskopu Hubble'a)- zatem kalkulator w dłoń:

MTFy uzyskane na Canonie 350D (matryca: 22.2 x 14.8 mm/8mpix) Pentax Q ma matryce o wymiarach 6.17 x 4.55 mm/12mpix

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/mtf-1.gif
źródło (http://www.photozone.de/images/8Reviews/lenses/tamron_90_28/mtf.gif)

Poprosiłeś mnie o merytoryczna wypowiedz, czekam zatem na wyniki twoich obliczeń. Ruski kalkulator powinien się z nimi uporać w 1-2 sekundy (ze sprawnym operatorem).

Benek-Piast
27-06-2011, 15:43
Mogę prosić o odniesienie się do poruszonego problemu wielkości matrycy i dawanego przez nią poziomu szumów oraz dynamiki obrazu? 8-)

qbic
27-06-2011, 15:45
Mogę prosić o odniesienie się do poruszonego problemu wielkości matrycy i dawanego przez nią poziomu szumów oraz dynamiki obrazu? 8-)

Zaraz do tego dojdziemy (albo i nie), jak uporasz się z pierwszym zadaniem.

Benek-Piast
27-06-2011, 15:46
Poprosiłeś mnie o merytoryczna wypowiedz, czekam zatem na wyniki twoich obliczeń. Ruski kalkulator powinien się z nimi uporać w 1-2 sekundy (ze sprawnym operatorem).
Aż taki uprzejmy nie jestem. Zwłaszcza wobec tak specyficznie uprzejmych próśb. Policz sam i pochwal się umiejętnościami matematycznymi. Daję ci szansę znowu zabłysnąć. Był już literaturoznawca i literat, czekam na matematyka :D

qbic
27-06-2011, 15:49
Aż taki uprzejmy nie jestem. Zwłaszcza wobec tak specyficznie uprzejmych próśb. Policz sam i pochwal się umiejętnościami matematycznymi. Daję ci szansę znowu zabłysnąć. :D

Drogi forumowy przyjacielu, marnujesz mój czas na swój bełkot dając niedorzeczne przykłady, czekam na wyniki, wtedy będziemy mogli kontynuować dialog.

superkomornik
27-06-2011, 15:49
2. Pierwszy lepszy przykład z brzegu - matryce w Canonie 1d MII albo w Canonie 1ds są od matrycy w Pentaksie K-5 większe (APS-H wzglednie FF vs APS-C), mają mniej MPix (8 vs 16) a i tak dają większe szumy i mniejszy zakres dynamiczny (wg DxOMark).

Aleś starocie wsadził do porównania - trzeba było napisać, że Pentax lepszy od Mavicy bo 18mpx vs 0.25 :D

Benek-Piast
27-06-2011, 15:59
Drogi forumowy przyjacielu, marnujesz mój czas na swój bełkot dając niedorzeczne przykłady, czekam na wyniki, wtedy będziemy mogli kontynuować dialog.
Obawiam się, że nie doczekasz się. Co do dialogu - jakoś się do niego nie palę. Zresztą trudno polemizować ze zdjęciami walizek, które publikuje ktoś, kto zna tytuł powieści Miguela de Cervantesa (i jest z tego dumny do nieprzytomności). :mrgreen:

Aleś starocie wsadził do porównania - trzeba było napisać, że Pentax lepszy od Mavicy bo 18mpx vs 0.25 :D
A kto pisał, że Pentax jest lepszy? Chodziło mi tylko o udowodnienie, że za wielkością matrycy wcale nie musi iść automatycznie lepsze obrazowanie. I tego dowiodłem. Dlatego dopuszczam możliwość, że matryca CMOS BSI 1/2.3'' 12.4 Mpix będzie dawać lepszy obraz (szumy, dynamika) niż matryca CCD 1/1.7 10Mpix. Powtórzę - niczego nie przesądzam, dopuszczam możliwość.

P.S. C 1dMIII też przegrywa we wspomnianych kategoriach z k-5, czy d7000. To już nie taka staroć.

Mavierk
30-06-2011, 11:27
Nie czytam tego bulgotu między Wami ale... ;)

Kurde, optyka do tych szkieł, żeby była dobra, musi być bardzo, ale to bardzo ostra, przecież przy takiej matrycy to na f5.6 pewnie dyfrakcja będzie już zjadać obiektyw... a do tego gęstość pikseli..

qbic
30-06-2011, 13:07
Nie czytam tego bulgotu między Wami ale... ;)

I dzięki temu stałeś się redundantnym dyskutantem.

Rycerz
30-06-2011, 13:19
idzcie z tymi gadkami na pw a nie smiećcie na forum :-P

z tego co wyczytałem gdziś [ jak znajde to wkleję ] to ten Q ma być dostępny tylko na rynku japońskim, więc i tak cała dyskusja odnośnie cen jest bez sensu ;-)
a odnośnie jakości to raczej trzeba go do kompaktów porównywac a nie do lustrzanek i tyle

wasilewk
30-06-2011, 13:35
idzcie z tymi gadkami na pw a nie smiećcie na forum :-P

z tego co wyczytałem gdziś [ jak znajde to wkleję ] to ten Q ma być dostępny tylko na rynku japońskim, więc i tak cała dyskusja odnośnie cen jest bez sensu ;-)

Tiaaa... To samo miało być z 645D i co ? Jest w Europie.

Pzdr.

yendash
30-06-2011, 17:04
A ja również czytałem, że ma menu w języku polskim. Rozumiem miłość Japończyków do Chopina, ale aż takim optymistą nie jestem, żeby zakładać wielką popularność u nich naszego języka.

dlugas1982
30-06-2011, 17:18
nie tylko nasz język wsadzili, ale także chyba madziarski, czeski i inne nie tak znowu popularne języki Europy.

qbic
01-07-2011, 11:06
czekam na wyniki
Obawiam się, że nie doczekasz się.

Widze ze forumowy kolega chce żeby ktoś za niego policzył....

http://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=733419&postcount=103

poza tym będzie mydlił niemiłosiernie.

Przepraszam, ale to pewność, czy tylko przypuszczenia? A może da się jakoś stratę jakości wyliczyć?

Benek-Piast
03-07-2011, 21:32
Nie wiem, więc przyznaję się do tego i pytam, żeby się dowiedzieć. Do tego przecież służą fora internetowe. Więc w czym problem? Lepiej chyba pytać kiedy się nie wie, niż udawać, że się coś wie, podczas gdy się nie ma zielonego pojęcia. A przecież tak jest w twoim przypadku.

qbic
03-07-2011, 21:42
A przecież tak jest w twoim przypadku.

Tia, podchodzę do lustra a tu Benek-Piast.

Benek-Piast
03-07-2011, 21:43
Tradycyjnie merytorycznie...

Wrzuć jeszcze jakieś zdjęcia faceta z walizką (tym razem na dworcu). I napisz coś o szwabskich liczydłach. Będzie komplet.

P.S. Gdyby kogoś interesowały problemy dyfrakcji w Pentaksie Q oraz techniki testowania gładkości damskich pośladków, tutaj garść ciekawych informacji http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=78557&page=11 .

qbic
03-07-2011, 21:44
Podczepienie do tego malucha jakiejś pentaksowej lufy typu DA 300* mm daje ekwiwalent 1650 mm! To będzie coś. Będzie można liczyć kamyki na kraterach księżycowych.

Tradycyjnie merytorycznie...

Już pisałem, ze pisząc BREDNIE marnujesz czas wszystkich na tym forum (obiektyw 90mm z DSLR-a na pentaxie Q dla przypomnienia) - nie odrobiłeś zadania - pała.

Benek-Piast
03-07-2011, 21:56
Już pisałem, ze pisząc BREDNIE marnujesz czas wszystkich na tym forum (obiektyw 90mm z DSLR-a na pentaxie Q dla przypomnienia) - nie odrobiłeś zadania - pała.

Marnowanie czasu to konieczność czytania postów, w których własne przerośnięte ego i brak wiedzy (ot, taki klasyczny melanż -ancji: arogancji i ignorancji) ktoś tuszuje zdjęciami facetów z walizką na tle plaży (w wątku o dyfrakcji i wymienności obiektywów w kompaktach). I tyle. Na więcej uwagi z mojej strony nie licz.

P.S. A teraz sprokuruj jakieś błyskotliwe 2-3 zdania, wklep je spoconymi dłońmi w klawiaturę. I udowodnij, że to twoje jednak na wierzchu. I że naprawdę wiesz jak można obliczyć coś, czego nie umiesz obliczyć. Odniesienia do szwabskich liczydeł, literatury francuskiej (dla odmiany), a także zdjęcia bobra na tle zachodu słońca - WSKAZANE!

morzon
03-07-2011, 22:04
brak wiedzy

Tak się przyglądam dyskusji... troszkę żenujące jest to że zarzucasz komuś brak wiedzy i arogancje, samemu się do niej nie przyznając i odwracając kota ogonem.
Dostałeś dane z których można jasno wyliczyć, że piszesz o bzdurnych pomysłach, ale próbowałeś uciekać dziecinnym "policz sam i się pochwal umiejętnościami" zamiast wprost przyznać, że nie masz pojęcia o co chodzi (co wyszło dopiero, bo ktoś znalazł na sąsiednim forum wypowiedź, gdzie nie starałeś się na siłę zgrywać uber-znawcy).

Tak więc zarzucać brak wiedzy komuś kto właśnie Tobie ją udowodnił... żenua :roll:

EOT

yendash
06-07-2011, 08:15
Dajcie spokój, wyjdzie aparat będzie można dywagować. A kolega B tak już*ma. Wyobraził sobie, że podpięte długie szkło pod Q pozwoli fotografować ufolduki na Marsie. Trzeba uszanować wierzącego w ufoludy i marketing pentaxa.

andrzejek
06-07-2011, 16:41
Szczerze mówiąc początkowo także b. sceptycznie odebrałem zapowiedż produkcji Pentaxa Q, .Ale jeśli wziąć pod uwagę to, ze coraz wiecej osób zaczyna "pstrykać " komórkami, to taki aparat miałby możliwosci, by z nimi pokonkurować.To przecież nie ma byc rywal D700 czy 5D czy D300.Mała matryca, to małe rozmiary korpusu i obiektywów, a gdyby Pentax zrobił coś w stylu 28mm, 35, 45, 85 mm o jasnosci 1,0-1,2 plus jasny zoom i biorąć pod uwagę, że aparat kręciłby filmy HD, to ...taka kieszonkowa kamerka miałaby rację bytu.Przynajmniej dla mnie.))))

yendash
06-07-2011, 16:59
Szczerze mówiąc początkowo także b. sceptycznie odebrałem zapowiedż produkcji Pentaxa Q, .Ale jeśli wziąć pod uwagę to, ze coraz wiecej osób zaczyna "pstrykać " komórkami, to taki aparat miałby możliwosci, by z nimi pokonkurować.)))

No ale nie da się dzwonić, smsować, przeglądać sieci i wrzucić "fociunie" na fb. Więc w jakiej kategorii ma konkurować? Pentax stworzył własną, gadżet do kluczy z wymienną optyką w cenie przyzwoitego apsc lub m4/3.

qbic
06-07-2011, 17:17
No ale nie da się dzwonić, smsować, przeglądać sieci i wrzucić "fociunie" na fb. Więc w jakiej kategorii ma konkurować? Pentax stworzył własną, gadżet do kluczy z wymienną optyką w cenie przyzwoitego apsc lub m4/3.

+1

pioter m
06-07-2011, 21:48
+1

+2

2pompony
06-07-2011, 22:14
Uwielbiam to forum! :)

Gruntownie ocenili to czego nie widzieli (optyka i te rzeczy), orzekli, że takie to tylko do Japonii (bo tam są głupsi), dopatrzyli, że ma język polski, czeski i madziaraski (ale to nic nei zmienia), w międzyczasie spluli jeden drugiego, krakowianin pokazał jeszcze chamówę. Po prostu bajecznie! :)

Czy gdzieś może być cudowniej?

qbic
06-07-2011, 23:29
orzekli, że takie to tylko do Japonii (bo tam są głupsi)

eee.... nie głupsi, inni. Widziałeś kiedyś jakiś japoński program rozrywkowy ?

http://www.youtube.com/watch?v=TLWguqMec_I

Inna kultura, inne priorytety....

2pompony
07-07-2011, 01:58
Wyciąganie wniosków o nacjach na podstawie ich telewizyjnych programów rozrywkowych coś podejrzanie i za bardzo kojarzy mi się ze stereotypami, czyli ciasnotą umysłową stosujących takie kryteria.

A jeśli już miałbym takie kryterium (jaka rozrywka w TV - tacy ludzie) zastosować do Polaków, kto wie, czy nie wypadliby jeszcze gorzej, niż głoszą stereotypy...

qbic
07-07-2011, 10:30
Wyciąganie wniosków o nacjach na podstawie ich telewizyjnych programów rozrywkowych coś podejrzanie i za bardzo kojarzy mi się ze stereotypami

Fakt - to podejrzane że masz takie skojarzenia, ale tak to bywa przy analizie (bezkontekstowej) wypowiedzi, podejrzanie się mi to kojarzy z przeciętnymi użytkownikami internetu....

czyli ciasnotą umysłową stosujących takie kryteria.

Czasami lepsze to niż dziura w głowie...(ale nie zawsze).

A jeśli już miałbym takie kryterium (jaka rozrywka w TV - tacy ludzie) zastosować do Polaków, kto wie, czy nie wypadliby jeszcze gorzej, niż głoszą stereotypy...

Analizując rynek pod kątem masowego produktu - stosuje się adekwatne kryteria. TV jest medium masowym i odzwierciedla zainteresowania przeciętnego obywatela (przynajmniej tam gdzie rynek reguluje treść).

akustyk
07-07-2011, 10:52
Wyciąganie wniosków o nacjach na podstawie ich telewizyjnych programów rozrywkowych coś podejrzanie i za bardzo kojarzy mi się ze stereotypami, czyli ciasnotą umysłową stosujących takie kryteria.

ale juz wyciaganie wnioskow na podstawie subiektywnych opinii moze dwoch osob w internecie, to jest OK i nie kojarzy sie ze stereotypami i ciasnota umyslowa? ze podpowiem o co mi chodzi...

Uwielbiam to forum! :smile:
Gruntownie ocenili to czego nie widzieli (optyka i te rzeczy), orzekli, że takie to tylko do Japonii (bo tam są głupsi), dopatrzyli, że ma język polski, czeski i madziaraski (ale to nic nei zmienia), w międzyczasie spluli jeden drugiego, krakowianin pokazał jeszcze chamówę. Po prostu bajecznie! :smile:
Czy gdzieś może być cudowniej?

moze troche wiecej dystansu do siebie i do innych... kazdy ma prawo do wlasnej opinii. rowniez ci, ktorym nie
podoba sie kosztujacy 800$ aparat, ktory wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii bedzie uzytkowo dla
przecietnego fotografa znacznie ponizej konkurencyjnych korpusow za ta cene... a jesli nie przekonuje cie
umiejetnosc oceny sytuacji uzytkownikow tego forum (ktorzy, jak sam insynuujesz, generalizuja i pokazuja
swoja ciasnote umyslowa), to poczytaj w sieci opinie chocby Toma Hogana, co do ktorego znajomosci
rynku i wyczucia mozna miec nieco wiecej zaufania (i ktory bedzie tez mniej ciasny umyslowo)...

gavin
07-07-2011, 11:08
Nikon też będzie miał taki Q? http://www.mirrorlessrumors.com/surprise-the-nikon-q-is-not-a-joke/

akustyk
07-07-2011, 11:24
Nikon też będzie miał taki Q? http://www.mirrorlessrumors.com/surprise-the-nikon-q-is-not-a-joke/
ktos komus powiedzial, ze od kogos slyszal, ze ktos mowil, ze inny widzial, jak pewien Japonczyk napisal literke Q na drzewie w parku w Osace. czyli, jesli potwierdza sie te pogloski, drzewa japonskie tez beda zgodne z bagnetem Q...

nie zniechecam, ale zalecam ostroznosc w czytaniu takich plotek ;) w eter moze dzis kazdy dowolna tresc wpuscic, wiec warto uprzednio osobiscie weryfikowac wiarygodnosc tresci ;)

gavin
07-07-2011, 11:26
dlatego pytam ;)

akustyk
07-07-2011, 11:34
dlatego pytam ;)
dlatego odpowiadam ;)

2pompony
07-07-2011, 12:32
Akustyk, nic chłopie nie kumasz. Powiem to otwarcie, w punktach, dosłownie, bo widzę, że ironia do niektórych nie dociera.

1. Nie oskarżam o ciasnotę umysłową wypowiadających się o aparacie. Tyczyło to w ogóle czego innego, ale pomieszałeś jedno z drugim.
2. Jeśli moja wypowiedź, że to forum jest fantastyczne, bo oceniają czego nie widzieli i plują jedni na drugich nie jest dystansem do siebie i innych, to już nie wiem, jak to można inaczej napisać.
3. Naprawdę uważam, że ocenianie innych narodów po ich programach telewizyjnych jest objawem płytkości umysłu i głupoty.
4. Uwaga o ciasnocie umysłowej i uleganiu stereotypom odnosiła się do tego - do takiego sposobu oceniania, nie do dyskusji o aparacie, która mnie jedynie lekko śmieszy, ale nie uraża.

A teraz czekam na dalszy ciąg dyskusji: o aparacie, którego jeszcze nie ma, ale który już znacie jak własną kieszeń, oraz dalszy ciąg interesującego bulgotu według schematu: oblicz, oblicz, no oblicz to, taki jesteś kozak, oblicz!!! I może na paru facetów z walizkami.

:lol:

qbic
07-07-2011, 13:20
3. Naprawdę uważam, że ocenianie innych narodów po ich programach telewizyjnych jest objawem płytkości umysłu i głupoty.

Śmieszy mnie jak bardzo się tego uczepiłeś. Afera na szczeblu międzynarodowym.

A teraz czekam na dalszy ciąg dyskusji: o aparacie, którego jeszcze nie ma, ale który już znacie jak własną kieszeń, oraz dalszy ciąg interesującego bulgotu według schematu: oblicz, oblicz, no oblicz to, taki jesteś kozak, oblicz!!! I może na paru facetów z walizkami.

Nie zrozumiałeś po co była prośba o obliczenia, pewnie chcesz przeczytać kolejne wypowiedzi sugerujące że do Pentaxa Q warto podłączyć np MTO 1000mm.

Benek-Piast
07-07-2011, 23:33
kazdy ma prawo do wlasnej opinii. rowniez ci, ktorym nie
podoba sie kosztujacy 800$ aparat, ktory wedlug wszelkich znakow na niebie i ziemii bedzie uzytkowo dla
przecietnego fotografa znacznie ponizej konkurencyjnych korpusow za ta cene...

Nikon Coolpix P7000 kosztował w Polsce na wejściu, jesienią ubiegłego roku dokładnie, 2137 zł. Czyli jakieś 780 $ po dzisiejszym kursie tych zielonych amerykańskich dudków. Czyli całe dwadzieścia dolców taniej niż ma kosztować Pentax Q.

Tyle gwoli przypomnienia.

A teraz można kontynuować dyskusję nad debilną, niezrozumiała, durną i bezdennie kretyńską ceną Pentaksa Q.. 8-) W swoje wypowiedzi można też wplatać błyskotliwe tezy, iż lepszy jest aparat bez wymiennej optyki niż z wymienną. I argumentować je, uzasadniać, dobitnie i dogłębnie. Aż para pójdzie uszami...

akustyk
08-07-2011, 00:03
Nikon Coolpix P7000 kosztował w Polsce na wejściu, jesienią ubiegłego roku dokładnie, 2137 zł. Czyli jakieś 780 $ po dzisiejszym kursie tych zielonych amerykańskich dudków. Czyli całe dwadzieścia dolców taniej niż ma kosztować Pentax Q.

Tyle gwoli przypomnienia.

mistrzowsko celna riposta o tyle jest nietrafna, ze sprzet Nikona mi osobiscie kompletnie dynda i powiewa... rowniez kompakty, czy ogolniej cokolwiek z matryca mniejsza od paznokcia...

z dalsza czescia twoich problemow emocjonalnych i zakamuflowanych ironii/kalumni nie chce mi sie nawet dyskutowac, bo dla mnie dyskusja jest skonczona - od ciebie na pewno nic sie ciekawego sie nie do wiem...

qbic
08-07-2011, 00:25
A teraz można kontynuować dyskusję nad debilną, niezrozumiała, durną i bezdennie kretyńską ceną Pentaksa Q.. 8-)

Trudno powiedzieć czy cena jest debilna, wszystko zależy od targetu jaki sobie obrał producent. Patrząc na cechy tego aparatu można stwierdzić iż jest to drogawy cyfrowy toycam (taki jak Diana camera tylko mniej fajny). Jeżeli miałbym zgadywać, to targetem jest posiadający odrobinę gotówki hipster, dla którego jakość obrazu jest mało istotna.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img684.imageshack.us/img684/342/prevpentaxqflesz.jpg)

Benek-Piast
08-07-2011, 09:55
sprzet Nikona mi osobiscie kompletnie dynda i powiewa... rowniez kompakty, czy ogolniej cokolwiek z matryca mniejsza od paznokcia...
W porządku. Powiedz mi tylko po co w takim razie zabierasz głos na tym forum (NIKONA) i w tym topicu (POŚWIĘCONYM KOMPAKTOM)?
:-P

Benek-Piast
20-09-2011, 13:10
Bardzo lubię ludzi, którzy nie wiedzieli, że Pentaksem Q nie da się robić astrofotografii. No i zrobili parę zdjęć. :razz:

Księżyc:
http://www.tomytec.co.jp/borg/world/blog/assets_c/2011/09/IMGP0839s-8504.html

Jowisz:
http://www.tomytec.co.jp/borg/world/blog/assets_c/2011/09/IMGP0830st-8510.html