Zobacz pełną wersję : D700-Zakup życia :)
Jak w temacie... Do tej pory zastanawiałem się czy wybór pełnoklatkowca na moje krajobrazowe wymagania będzie odpowiedni... Co prawda sprawdził się w landszafcie , jednak nie było to wielce trudne bo operując do tej pory D200 nie widziałem wielkiej róznicy w jakości obrazka. Pewnego dnia zaryzykowałem i zostając polecony znajomym jako krajobrazowiec , zdecydowałem się na pierwszy w moim życiu reportaż ślubny. Nie znając odpowiednio maszyny jaką D700 jest zacząłem mozolną naukę , próby, szukanie miejscówek itp , itd....W zasadzie wskoczyłem na glęboką wodę i wziąłem się za cos czego nigdy nie znałem - reporterkę. Przechodząc do sedna tematu - jeżeli ktokolwiek z Was zastanawia się nad czymkolwiek poniżej D700 - radzę uczciwie- ZBIERAJCIE PIENIĄDZE!!! Nie mogłem uwierzyć w komentarze innych userów którzy wspominali o tym by zapomnieć o lampie bo uzywalne ISO dobija aż 6400... Miałem wczoraj naprawdę ciemna miejscowkę i ani razu nawet nie pomyslałem o lampie.... Pomimo wielkiego stersu jaki wczoraj miałem jestem PEWIEN , że zakup D700 był najlepszym jakim do tej pory dokonałem ! Sorki za wielką rozpiskę ale do tej pory jaram się jakością zdjęć!!!:)
<| MICHAŁ |>
19-06-2011, 23:44
w zasadzie swietny jest - do pewnych niedociagniec trzeba sie przyzwyczaic, na przyklad do specyficznej kolorystyki, ktora czasami sie pojawia przy uzyciu wb.
gratki :)
Koliber44
20-06-2011, 07:07
nie wszystko jest take piekne jak wyglada :(
po dluzszym uzytkowaniu .....moze sie okazac ze wcale niejest tak rozowo,........niestety D700 ma kilka wad (brak dual slota , poza tym CF TYPE1 praktycznie brak mozliwosci kupienia adaptera do EYE FI zostaje tylko WT-4A i wtedy cena zbliza sie do D3) ale i tak puszeczka jest calkiem cacy wiec nie ma co ukrywac ze i tak zakup byl udany ;p
Puszka cacy, jeno brakuje mi tylko możliwosci przyporządkowania do konkretnego przycisku zmiany na crop
Puszka cacy, jeno brakuje mi tylko możliwosci przypożądkowania do konkretnego przycisku zmiany na crop
mozna przypisac przyciskowi funkcyjnemu lub podgladu GO (+ zmiana powierzchni za pomoca kolka)
nie wszystko jest take piekne jak wyglada :(
po dluzszym uzytkowaniu .....moze sie okazac ze wcale niejest tak rozowo,........niestety D700 ma kilka wad (brak dual slota , pozatym CF TYPE1 praktycznie brak mozliwosci kupienia adaptera do EYE FI zostaje tylko WT-4A i wtedy cena zbliza sie do D3) ale i tak puszeczka jest calkiem cacy wiec niema co ukrywac ze i tak zap byl udany ;p
Serio? Jak kupujesz porsche 911 to narzekasz że nie ma haka i nie robi off road?
Jendryn - gratulacje! Miło się czyta taki entuzjazm:-)
camaxtli85
20-06-2011, 09:34
dzisiaj miałem doinwestować w DX, a tutaj Twój entuzjazm lekko usypał mi gruntu spod nóg;)
Eeeeee nie przejmuj się D700 starczanie szumi!!! (na iso 12800) :)
dzisiaj miałem doinwestować w DX, a tutaj Twój entuzjazm lekko usypał mi gruntu spod nóg;)
To w takim układzie ja bym poczekał do końca wakacji i przekonał się czy Nikon nie pokaże w końcu latem następcy D700. Bo wtedy używek w przeróżnym stanie za dobre pieniądze powinno się pokazać sporo. Choćby moja...;-)
Serio? Jak kupujesz porsche 911 to narzekasz że nie ma haka i nie robi off road?
jak nie wiesz to się nie odzywaj po prostu. po co komu złośliwości.
każdy potrzebuje sprzętu idealnego do swojego typu pracy, najlepiej było by gdyby kazdy przycisk dało sie zaprogramować. jest to tylko parę linijek w firmware a mi na przykład ułatwiło by robotę dość znacznie.
czy d200 czy d3 każdy pod tym kątem jest dla mnie niedorobiony.
<| MICHAŁ |>
20-06-2011, 10:36
to moze system zmien?
pewnie miozna by bylo do d700/d3 napchac kupe rzeczy, ale gdyby mial juz wszystko, to co by wtedy mozna bylo dolozyc, aby wypuscic nowy model?
Ostatnio walczylem z klientem, ktoremu sie nie podobal kolor interfejsu webowego i uklad przyciskow na routerze... wszystkich sie nie zadowoli...
JarekJaszczyk
20-06-2011, 10:45
Gratulacje!
Mnie "przeszkadza" jedynie brak trybu quiet (w por. do D300s).
Wiele radosci ze zdjec nowym sprzetem!
Sapphiron
20-06-2011, 11:26
A własnie... jak to jest z tymi kartami CF type1? Jakie karty odpadają wtedy, tzn jacy producenci itp?
Koliber44
20-06-2011, 11:55
Jesli chodzi o CF type 1 jak juz gdzies pisalem brak dostepu francja niemcy uk ameryka nigdzie nie da sie kupic adaptora Type 1 nawet pisalem do firmy w chinach I nic ........ A type1 to tylko d700 ma :( Szkoda gadac czekam az spadnie cena WT-4A
jak nie wiesz to się nie odzywaj po prostu. po co komu złośliwości.
każdy potrzebuje sprzętu idealnego do swojego typu pracy, najlepiej było by gdyby kazdy przycisk dało sie zaprogramować. jest to tylko parę linijek w firmware a mi na przykład ułatwiło by robotę dość znacznie.
Sony to podobno ma wszystko. Zmieniaj.
A z tym WT4 to też bym nie przesadzał
http://nikonrumors.com/2011/06/17/diy-wireless-tethering-for-nikon-d300s.aspx/
i tuzin innych podobnych rozwiązań za cenę eye
Sony to podobno ma wszystko. Zmieniaj.
A z tym WT4 to też bym nie przesadzał
http://nikonrumors.com/2011/06/17/diy-wireless-tethering-for-nikon-d300s.aspx/
i tuzin innych podobnych rozwiązań za cenę eye
1. albo się ze mnie nabijasz, albo zgrywasz mądralę - nie rusza mnie to i nie bardzo interesuje. nie ma idealnego aparatu, wątpię żeby był. koniec
2. jest to DIY, nie gadamy o samoróbkach tylko o sprzęcie pewnym i sprawdzonym.
Temat chyba do działu Cafe Nikon.., nie róbcie z działu o sprzęcie śmietnika ;)
Marek Bielski
20-06-2011, 15:32
D700 to najlepszy zakup w historii moich zakupów w każdej kategorii. Zakochałem się w fotografii na nowo. Do niczego się nie da przyczepić ....oprócz tych gum, i wypadających zaślepek z przodu korpusu.
Wcześniej fociłem d300 i myślałem, że chwyciłem-sięgnąłem nieba. Teraz siedzi sobie w torbie jako backup i wychodzi tylko na słońce popatrzyć przez tele.
Kiedyś, w dobrych czasach powiedziałem sobie, że wymienię DX na FX, jak nowy D700 zejdzie z ceną poniżej 6kPLN. Póki co, zbierałem pod to szklarnię. Było blisko, ale przez cholerny kryzys ceny powariowały, a ja się zawziąłem. Minęło sporo czasu, a ceny jakie są, każdy wie :(
Już nawet sobie przetłumaczyłem, że zostanę przy DX i co? Jak można takie wątki wymyślać :twisted: Takie wątki powinny być zamykane, bo tylko mącą w głowach "słabym" ;) :) Znowu zacznę myśleć o FX.
Rafał_Sz
20-06-2011, 16:29
Mi w D700 najbardziej przeszkadza to, że go nie mam. :)
Nawiązując do pierwszego postu : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183444 jest to link do mojej pierwszej sesji z d700 :)
też ostatnio przesiadłem się z d200 na d700 :) różnica między tymi korpusami to przepaść w zasadzie pod każdym względem!!! nie ma o czym gadać. chociaż po 4 letnim uzytkowaniu d200 w którym to człowiek musiał dużo się nagłowić i nauczyć aby zrobić dobre zdjęcia na wysokim ISO teraz to zupełnie inna baja. potężny zapas EV. No i ten AF..... szkła dostały skrzydeł!!!!. kiedyś odsetek nietrafionych fot większy (chodź i tak porównując do Canona to niewielki) a teraz...... uffffff.... jest ich naprawdę niewiele (prawie nic)
nie pomagacie Panowie w walce z nałogiem kupowania sprzętu... dopiero co się wyleczyłem z zakupu N24-75 a wy mi wirusujecie umysł myślą o zmianie s5pro na d700.. a kysz!
S5 jest lepsza bo ma bardziej analogowy "filling", kolory i DR :-P a d700 jest ciężki i w ogóle...
nie pomagacie Panowie w walce z nałogiem kupowania sprzętu... dopiero co się wyleczyłem z zakupu N24-75 a wy mi wirusujecie umysł myślą o zmianie s5pro na d700.. a kysz!
S5 jest lepsza bo ma bardziej analogowy "filling", kolory i DR :-P a d700 jest ciężki i w ogóle...
:) co prawda to prawda D700 jest aż o 160 gram cięższy:)
Mi w D700 najbardziej przeszkadza to, że go nie mam. :)
Mi też zaczyna..., czekam i czekam na okazję i się ciągle zastanawiam D400(!) czy D700.
To w takim układzie ja bym poczekał do końca wakacji i przekonał się czy Nikon nie pokaże w końcu latem następcy D700. Bo wtedy używek w przeróżnym stanie za dobre pieniądze powinno się pokazać sporo. Choćby moja...;-)
Kurcze, coś mnie natknęło by wejść na forum Nikona i stworzyć wątek odnośnie zakupu następcy d300s czy d700, a tutaj taki myk.
Moja historyjka. Przebiłem się przez kilka systemów i nie wiem dlaczego, ale w N jednak AF należy do tych szybszych.
W swoim systemie jest fajnie i w ogóle, ale niestety AF do szybkich nie należy :( Dodatkowo polityka mojego systemu jest straszliwie nastawiona na pchanie użytkownika w FF, a pozostałych amatorom wciskanie byle czego... Mowa o puszkach rzecz jasna, ale w kwestii szkieł cropowych - jest ich średniawo.
Myślę i czekam - czekam i myślę. Czekać na napływ gotówki i zakupić D700 i 24-70 czy kupić następcę D300s i 17-55. To będą te same zakresy. Po dołożeniu gripa te same szybkości, ale jakość obrazka będzie inna.
Ze stajni N mam F5 i do niego pożyczam tamrona 28-75. Ze stajni C mam 50D + 24-105L i lampion (średnio mi potrzebny).
Postawiłem przed sobą kilka pomysłów
1. Zostawiam F5, dokupuję Dx, ale podpinam do obu szkło pod FF,
2. Sprzedaję F5, biorę D700 i nikkora 24-70
3. Zostaję w C i pozbywam się F5 (czego bardzo bym żałował, bo chociaż wychowałem się na cyfrze, to jakość analoga i kulturka pracy powala ;) ).
Ja bym zostawił F5 ,kupil D700 i zrezygnował z 24-70 (żadna rewelacja)
Władca Pixeli
20-06-2011, 19:26
Mamy temat "zegarek - czyli co masz dziś na ręku".
Nadszedł chyba chyba czas na nowy temat "Aparat - czyli co masz dziś na ramieniu" :mrgreen:
Mamy temat "zegarek - czyli co masz dziś na ręku".
Nadszedł chyba chyba czas na nowy temat "Aparat - czyli co masz dziś na ramieniu" :mrgreen:
na to wygląda:)
Co nie zmienia faktu ze dopiero d700 sprawil ze przestalem myslec o nowym body :-)
Aparat kompletny. Z drobnymi, malo istotnymi wadami.
wasilewk
20-06-2011, 20:05
A już chciałem Cię wesprzeć w dokonanym wyborze...
stachmuszel
20-06-2011, 21:07
Bo żadna, miałem i oddałem. Ale sorry, bo nie na temat :-)
A co byś polecił zamiast?
Nastawiałem się na zestaw:
16/2.8 (@jendryn, fajne ujęcia) + 24-70 +85/1.8 + 70-200/2.8
No i przy takim zestawie zostać, bo imho 70-200 na FX, to już lekko w portretówkę się zamienia ;)
24-70.. czego mu brakuje??? Ja uważam, że lepszego szkła zoom nie kupisz, jest jasne, szybkie i fajnie plastyczne.
24-70.. czego mu brakuje??? Ja uważam, że lepszego szkła zoom nie kupisz, jest jasne, szybkie i fajnie plastyczne.
Zalezy tylko czy 1500 euro za jakość porównywalną z Tamronem 28-75 za 250 euro( różnica w AF jest kosmiczna, jednak to dla mnie za duży skok cenowy) jest tak ogromna i znacząca . Miałem N24-70 , miałem Tamrona i następnym razem wybrałbym Tamiego a reszte kasy poświęcił na 100 razy lepsze 14-24:)
14-24 fajna sprawa - marzenie moje obecnie.
Przyznam, że mnie w Tamronie (17-50) - wkurzało, głośny i wolny AF, szybko odpadająca guma, plastikowe coś tam co po 2 latach powoduje że zoom przestaje chodzić płynnie, szybko kurzące się środkowe soczewki, i brak uszczelnienia przy bagnecie, jedyna zaleta to dla mnie było to, że jednak lekkie i plastikowe szkło fajne na spacery z rodziną, 24-70 (czy też 17-55) - to przy tamronie czołg pancerny :) lubię nikkora - mimo bolących nadgarstków :) Dla mnie 24-70 wart jest każdej złotówki. Co do ostrości to nie mówię Tamronki nawet ostre są, jak się dobrze poszuka oczywiście, ale jak miałem tamiego to nigdy na f2,8 nie robiłem mimo, że testy kartkowe z liniami wychodziły identycznie z N:) Przy nikkorach nie ma problemu f2,8 jest po to by takich wartości używać :)
joker333
20-06-2011, 21:45
A co byś polecił zamiast?
w cenie nopwego 24-70 możesz praktycznie nabyć używane : tamrona 28-75 + samyang 14 2.8 + 50 1.8G + 85 1.8D +180 2.8
Ja bym ten zestaw wolał nawet za cene rewelacyjnego badz co badz zooma, chyba ze robisz zawodowo reporterkę
w cenie nopwego 24-70 możesz praktycznie nabyć używane : tamrona 28-75 + samyang 14 2.8 + 50 1.8G + 85 1.8D +180 2.8
Ja bym ten zestaw wolał nawet za cene rewelacyjnego badz co badz zooma, chyba ze robisz zawodowo reporterkę
Opiszę to tak. Szybkość jak najbardziej potrzebna, ale bardziej zależy mi na dobraniu zestawu, którego nie muszę targać. Zestawem, który wcześniej opisałem zamykam sobie zakres 16-200 pod FF. To daje już spore możliwości.
W podanej przez Ciebie propozycji jest dla mnie jedno, ale: od 85-180 nie ma pokrycia. Często korzystam z ogniskowej 100-150 - musiałbym do ów zestawu dołożyć kolejne szkło by obciążyć torbę. Oczywiście strata by była w postaci światła, ale to o dziwo przeboleję ;)
póki, co nastawiam się na D700, może wyjdzie jeszcze w tym roku następca, to będzie lepiej dla mojej skromnej osoby.
Po zmianie d300s na d700 brakowało mi rozłożenia punktów AF w sposób jaki ma d300s. Teraz jest za bardzo w centrum a po okresie pracy na d300s przyzwyczaiłem się, że ostrze bez przekadrowania. Aby posłodzić. Zmiana z 300 na 700 rozłożyła mnie na łopatki w kwestii ISO.
Na następce D700 nie czekaj :) wiem z doświadczenia - czekałem pół roku - a zaczęło się na jesień 2010 już miał być następca na 100%, potem do końca roku, potem początkiem nowego roku, potem na wiosnę, potem przyszła fala tsunami, sprzęt szybko podrożał, a ja kupiłem w jego apogeum :) czyli końcem kwietnia, od tamtej pory zrobiłem kupę radosnych dla mnie fotek i nie żałuję, że zapłaciłem 2tyś więcej niż mógłbym pół roku wcześniej :) Nikon miał długo przerwę w produkcji sprzętu, teraz już tego nie śledzę i nie wiem czy wznowili produkcję, ale następca szybko się nie pojawi w tym roku uważam że go nie będzie.
hm tez mam 700 od kwietnia:) byla droga, jest dość ciężka, 24-70 to miodzio po prostu żyleta! nie wyobrażam sobie życia bez obu:)
jest jednak wada ... jak dla mnie mało szumią :) ja lubie szum, i brak mi go :)
Na następce D700 nie czekaj :) wiem z doświadczenia - czekałem pół roku
Właściwie to jedna z moich głównych obaw. Pamiętam jak, to było z 50D w Canonie. Szczęśliwcom udało się ponabierać ludzi sprzedając za minimum 3500 złotych 50d z 28-105. Po kilka takich sprzedawcach nagle na forum rozkwitły wątki. "dlaczego nie mam szerokiego kąta" lub "dlaczego mam tak ciasno w kadrze na 28mm". Teraz już 50D chociaż w nie wiadomo jakim by był stanie jest wart góra 2700.
Jeśli mam być szczery, to liczyłem na spadem cen w przypadku zakupu d700 no i chciałem zaczynać z 24-70 z jako standardowym zoomem. No cóż, po przeliczeniach nadal będę miał braki do niego... :( Więc może wezmę chociaż 16mm zenitara ;) Liczę chociaż na to, że jak D400 wyjdzie, to jeszcze będzie się nad czym zastanawiać.
Najbardziej właśnie liczyłem na iso 6400, gdyż lampy to fajna zabawka, ale jakoś używam ich od biedy.
Sapphiron
21-06-2011, 08:41
hm tez mam 700 od kwietnia:) byla droga, jest dość ciężka, 24-70 to miodzio po prostu żyleta! nie wyobrażam sobie życia bez obu:)
jest jednak wada ... jak dla mnie mało szumią :) ja lubie szum, i brak mi go :)
chodź zamienimy się, ja Ci dam S5 a ty mi d700 ;)
D700 jest genialne ale niepozbawione wad... ja np nie rozumiem, jak można było wywalić z górnego wyświetlacza mapę punktów AF z zaznaczonym tym wybranym? co za idiota stwierdził że to niepotrzebne jest? zawsze ustawiam punkt AF manualnie, często z 11 ale nieraz też z 51, i ciągle trzeba pamiętać gdzie się go miało przed chwilą żeby nie włączać Info lub nie patrzeć przez wizjer na co schodzi troche dłużej czasu niż dawniej gdy sie to miało na górze pod okiem. Kolory też są ładne, ale zauważalnie bardziej wyprane niż z CCD czego również mi brakuje.
No i szklarnia.. bo na kupnie aparatu za 7k się nie kończy, jak podepniecie budżetówki to nie będzie rewelacji, lepiej wtedy mieć D300s i super szkło niż D700 i kit. Np to co mam w stopce, N24 2.8D - szkło rewelacyjnie ostre (przynajmniej ten co mi sie trafił), ładnie oddaje szczegóły, kolory są ok, ale już pod światło sobie nie radzi, kompletnie nie trzyma kontrastu i przyciemnia wszystko co światła nie ma i trzeba jechać na punktowym.. A coś lepszego pod tym względem to dopiero N24-70 z nanopowłokami za 4x drożej... i tak jest z większością budżetówek, więszkość mydło na max otworze, ja wybrałem stałkę bo ta ma tylko problemy z pracą pod światło, reszta jest ok, ale jak ktoś nie chce kompromisu to kolejne 7k trzeba będzie szybko wydać...
PS. a żeby nie było że nie jestem zadowolony - mimo tych wszystkich wad i tak go nie oddam ;)
D700 jest genialne ale niepozbawione wad... ja np nie rozumiem, jak można było wywalić z górnego wyświetlacza mapę punktów AF z zaznaczonym tym wybranym? co za idiota stwierdził że to niepotrzebne jest? zawsze ustawiam punkt AF manualnie, często z 11 ale nieraz też z 51, i ciągle trzeba pamiętać gdzie się go miało przed chwilą żeby nie włączać Info lub nie patrzeć przez wizjer na co schodzi troche dłużej czasu niż dawniej gdy sie to miało na górze pod okiem. Kolory też są ładne, ale zauważalnie bardziej wyprane niż z CCD czego również mi brakuje.
powod prozaiczny - brak miejsca spowodowany powiekszeniem pryzmatu
świetny aparat, oprócz kolorów w sztucznym świetle z wyższym iso, z 24-70 fajny zestaw ale 24-70 sprzedałem jego gabaryty mnie dobijały. Potrzebuję szerokiego małego zooma ale generalnie zawsze jest coś..
A teraz pomykam na miasto z e400 i naleśniczkiem przy takiej pogodzie wymiata :)
heh, gie, nie znajdziesz nic dobrego co będzie zauważalnie mniejsze/lżejsze :) zarówno 20-35 jak i 17-35 (28-70 zresztą to samo) mają też rozmiar i wagę więc niewiele zyskasz (poza zaoszczędzoną kasą oczywiście), jedyne co jest szerokie, małe, i spełnia jakieś tam wymogi to N24 2.8D ale to nie jest zoom... Wiem że piszą że np taki tamron 17-35 też daje radę ale on ani nie jest tak jasny na 24mm jak w.w. ani tak ostry na pełnej dziurze, po zakupie N24 2.8D cieszę się że nie wybrałem nic innego - ostrość jest genialna już od 2.8, fakt że rogi mniej ostre ale to jak dla mnie mniej ważny obszar kadru, jakość obrazka też bardzo dobra. jeśli coś kupię zamiast niego to właśnie 24-70 co by nie stracić na jakości zdjęć i ostrości, a zyskać zoom.
Wczoraj udało mi się wygrać licytację na pewnym portalu aukcyjnym z d700, n35 f/1.8dx, zenitarem 16mm f/2.8, 20gb kart i torbą za 6400zł. Dzisiaj odbiorę i mam nadzieję że będę się cieszył nie mniej niż autor tego wątku :)
Wczoraj udało mi się wygrać licytację na pewnym portalu aukcyjnym z d700, n35 f/1.8dx, zenitarem 16mm f/2.8, 20gb kart i torbą za 6400zł. Dzisiaj odbiorę i mam nadzieję że będę się cieszył nie mniej niż autor tego wątku :)
No to świetna cena, ciekawe jaki przebieg. Ja za swojego tylko z gripem zapłaciłem 9500 :(
50 tysięcy ale ja jestem niedzielnym pstrykaczem :) Moje d300 ma 16tys, a poprzednie d80 miało 20.
Umnie D700 było pretekstem do zmiany systemu, ponieważ w poprzednim cały czas miałem jakieś kłopociki. Najbardziej drażnił mnie AF( były 4 body) jak i nie dostateczny był pomiar swiatła, dotyczyło bardzo słonecznych dni i w tych dwóch kwestiach okazał się zdecydowanie lepszy i bardzo cieszę się ze zmiany. Momentalnie rozterki i nieprzespane noce znikneły, a było jeszcze wiecej frajdy ze zdjęć. Żałuje tylko że wcześniej (tak z 1,5 roku) mając szanse zmiany na D300 nie zrobiłem tego, ale naczytałem się, że są kłopociki z BW i zawachałem się.Teraz są tylko rozterki na które szkła zbierać bo puszka jest fantastyczna. Gorąco polecam
No i szklarnia.. bo na kupnie aparatu za 7k się nie kończy, jak podepniecie budżetówki to nie będzie rewelacji, lepiej wtedy mieć D300s i super szkło niż D700 i kit.
Nikon D300s + 24-70 nikona daje dużo mniejsze możliwości i wcale nie lepszy obrazek niż nikon D700 + tamron 28-75 więc z tą teorią się nie zgodze :)
SIMIL co zyskałeś zmieniając z D700 na D3?
Kupiłem D3 po bardzo atrakcyjnej cenie i to było najważniejsze przy wyborze , D3 lepiej leży mi w ręku i według mnie AF działa dużo lepiej niż w D700 , jest pewniejszy i szybszy .
No i szklarnia.. bo na kupnie aparatu za 7k się nie kończy, jak podepniecie budżetówki to nie będzie rewelacji
Nieprawda. Na pełnoklatkowej matrycy z małą ilością mpx, czyli tą z D700/3 gro właśnie "nie topowych" szkieł dostaje niezłego kopa. Mam porównanie bo przesiadałem się z D80 (którego nadal mam). S70-200, N35/2 czy 50/1.8... dostały niezłego kopa w kwestii ostrości.
Był o tym kiedyś cały temat, wiele osób tego doświadczyło po przesiadce z DX na D700/3, którzy posiadali szkła, które pod DX "nie błyszczały".
maciekjak
23-06-2011, 16:10
tez niedawno przesiadłem się z d80 na d700 i jestem w szoku jak N 35/2 nabrała mocy a o 85/1.4 nie wspomnę :)
wasilewk
23-06-2011, 16:37
Cytat:
Napisał Aeon88
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2434196#post2434196)
No i szklarnia.. bo na kupnie aparatu za 7k się nie kończy, jak podepniecie budżetówki to nie będzie rewelacji
Nieprawda. Na pełnoklatkowej matrycy z małą ilością mpx, czyli tą z D700/3 gro właśnie "nie topowych" szkieł dostaje niezłego kopa. Mam porównanie bo przesiadałem się z D80 (którego nadal mam). S70-200, N35/2 czy 50/1.8... dostały niezłego kopa w kwestii ostrości.
Był o tym kiedyś cały temat, wiele osób tego doświadczyło po przesiadce z DX na D700/3, którzy posiadali szkła, które pod DX "nie błyszczały".
Stare szkła zyskały i to bardzo znacząco, ale podłączenie "trójcy" dopiero pokazuje pazury FX-a.
Pzdr.
DX nie umywa się do FX, fotografie dostają skrzydeł jak się foci D700.
zamkowski
30-06-2011, 13:22
Pełna klatka ma zupełnie inną plastykę, wiec nie ma sensu rozpoczynać kolejnego wątku o wyższości DX nad FX i odwrotnie. Kto co lubi.
Pełna klatka ma zupełnie inną plastykę
Ostrożnie, bo zaraz się zacznie dyskusja w temacie "plastyki" ;) :)
zamkowski
01-07-2011, 07:52
Ostrożnie, bo zaraz się zacznie dyskusja w temacie "plastyki" ;) :)
To w takim razie - pełna klatka ma inną muzyke - inaczej brzmi poprostu ;)
piotrrodzoch
03-07-2011, 14:52
tylko pogratulować radości z zakupu ;) .... ja d700 nowe nabyłem za 3900 :D tak tak za 3900zł ;) tyle mi wyszło po tym jak sprzedałem s5pro i odliczyłem vat ;) ...
sprzęt jest przedni. nie ma ideału ale w sieci pełno zdjęć z canona 300d czy nikona d40 które po postprodukcji rozjeżdżają niektórych "mega" z d3.
Największym problemem stały się ceny .. teraz ;) Ceny obiektywów pod FX są nie fajne ;) Ale grosz do grosza ;)
Radości z fotografowania życzę wszystkim ! :)
joker333
03-07-2011, 16:05
tylko pogratulować radości z zakupu ;) .... ja d700 nowe nabyłem za 3900 :D tak tak za 3900zł ;) tyle mi wyszło po tym jak sprzedałem s5pro i odliczyłem vat ;) ...
dziwny sposób obliczania ceny jeszcze vat jestem w stanie zrozumieć ale że odliczyles od tego co Cie kosztował d700 to co uzyskałeś ze sprzedaży s5 ....zaraz niektórym wyjdzie że mają d700 za darmo albo ktoś im jeszcze do niego dopłacił
piotrrodzoch
03-07-2011, 16:12
chodzi o to że finalnie zapłaciłem/dopłaciłem za niego 3900 odejmując sumę jaką otrzymałem za sprzedanie s5 i vat
samson09
04-07-2011, 21:23
Nie mogłem uwierzyć w komentarze innych userów którzy wspominali o tym by zapomnieć o lampie bo uzywalne ISO dobija aż 6400... Miałem wczoraj naprawdę ciemna miejscowkę i ani razu nawet nie pomyslałem o lampie.... )
Niestety z tymi szumami różnie bywa. Nie będę się tu rozpisywał za bardzo bo wątków o szumach d700 było tryliony, ale 6400 bez doświetlania w ciemniejszych pomieszczeniach jednak szumi, przykładem jest chociażby zdjęcie nr 10 czy 14 z twojego wątku. Niemniej jednak to świetna pucha, a szumów nie ustrzegł się jak na razie żaden aparat :)
Ps. jak na pierwszy raz to reportaż całkiem udany.
chodzi o to że finalnie zapłaciłem/dopłaciłem za niego 3900 odejmując sumę jaką otrzymałem za sprzedanie s5 i vat
Z tego zdania "zapłaciłem" można raczej wykreślić. Idąc tym tokiem rozumowania mogę powiedzieć że sprzedałem 3 obiektywy i za to kupiłem d700 no i jeszcze mi zostało czyli zarobiłem.
piotrrodzoch
06-07-2011, 22:53
dobra ;) eot.
ważne że jestem zadowolony :P :) nie wnikajmy jakim kosztem
hehe w to że jesteś zadowolony nie śmiem wątpić :)
Mikis525
11-07-2011, 22:33
Czytam, czytam i zaczynam rozważać małą zmianę D300s -> D700. Kurcze, muszę odstawić na jakiś czas forum, bo miesiąc bez onanizmu sprzętowego miesiącem straconym :] Kto chce kupić niezużyte D300s ? :D
Kto chce kupić niezużyte D300s ? :D
Poczekam. Niedługo pewnie będziesz D700 sprzedawał ;) :)
Photoartbox
13-07-2011, 08:39
Posiadam D700 juz 2 lata, wczesniej mialem D300. D300 to super pucha, mialem do niej calkiem fajna szklarnie, ale ciagle mi czegos brakowalo... Sprzedalem wszystko, zostawilem jedynie Nikkora 50/1.4G i kupilem D700. Dokupilem kilka "starych ale jarych" obiektywow i jestem bardzo zadowolony, do dzisiaj nie czuje zadnej potrzeby zmian. D700 to kultowa juz puszka, ktora przypomina mi fotografowanie za czasow analoga, z udogodnieniami, ktore daje fotografia cyfrowa. Nie czekam z utesknieniem na D800, D700 wystarcza mi w zupelnosci.
PS. Gratuluje zakupu i zycze dobrego swiatla :)
Denwer77
17-07-2011, 23:08
D700 posiadam od 2 lat i zachwycam się nim do dziś. Posiadam też d300 jako zapas, które w najbliższym czasie zamienię na d700;-)
W D700 jedyne co mnie denerwuje (oprócz odklejających się gum) to dolna granica ISO 200. Tylko czy to ma jakieś znaczenie tak naprawdę? A - i jednak hałas. Głośny jest, przykro to mówić, zwłaszcza że inne puszki Nikona potrafię się zachowywać kulturalnie. D700 robi taki dość głośny suchy "trzask!".
Też nie czuję ciśnienia na "D800", nawet w porównaniu z D3 wystarczy dokupienie gripa (nawet wygodniejszy jest) i w zasadzie jest "to samo" za pół ceny (nie do końca "to samo" oczywiście, ale w 99% przypadków wg mnie).
Przesiadałem się z D70/D200, więc zmiana dość gwałtowna...
bartek87
24-07-2011, 14:20
Zgadzam się z tym co zostało napisane w tym wątku - po przejściu na D700 wszystkie po prostu "dobre" lub średnie szkła stały się rewelacyjne - poprawiło się wszystko - trafianie z AF, ostrość, "plastyka" w sensie rozkładu GO - czysta przyjemność robienia zdjęć :) Do tego szybkość pracy i dokładność - aż strach się bać co Nikon wrzuci w przyszłych puszkach...
nawet w porównaniu z D3 wystarczy dokupienie gripa (nawet wygodniejszy jest) i w zasadzie jest "to samo" za pół ceny (nie do końca "to samo" oczywiście, ale w 99% przypadków wg mnie).
A według mnie nie jest to samo...D3 ma dużo lepszy balans bieli ,celniejszy AF - z D700 miałem dużo większy odsetek zdjęc do kosza (z wesela) niz z D3. I grip D3 jest dużo wygodniejszy niż D700 z gripem- przynajmniej dla mnie. Ja nie żałuje zmiany ... żałuje tylko , że zrobiłem to tak późno.
Photoartbox
24-07-2011, 16:05
z D700 miałem dużo większy odsetek zdjęc do kosza (z wesela) niz z D3.
Nauczyles sie robic zdjecia?
joker333
24-07-2011, 16:17
I grip D3 jest dużo wygodniejszy niż D700 z gripem- przynajmniej dla mnie. .
tylko ze jak nie ma sie ochoty taszczyc takiego kloca z gripem to w d700 zawsze można go odpiąć ;)
chodzi o prace AF ... i o jego celnośc... ( z tymi samymi szkłami ) . A tak w ogóle to takie uwagi zachowaj dla siebie...
tylko ze jak nie ma sie ochoty taszczyc takiego kloca z gripem to w d700 zawsze można go odpiąć ;)
Tam gdzie nie chce taszczyc ciężkiego D3 biore D80 , więc dla mnie to żadna zaleta D700 który sam w sobie też swoje waży bez gripa
joker333
24-07-2011, 18:11
Tam gdzie nie chce taszczyc ciężkiego D3 biore D80 , więc dla mnie to żadna zaleta D700 który sam w sobie też swoje waży bez gripa
pewnie ze wazy jednak nie powiesz mi że różnica w obrazku i nie tylko miedzy d80 a d700 jest podobna jak miedzy d700 a d3 i to do tego raczej się sprowadza po prostu D700 jakie jest takie jest na pewno nie idealne jednak to najmniejsza i najbardziej poreczna w niektórych sytuacjach cyfrowa puszka FF w systemie a to jest nie do przecenienia (też mi się marzy żeby następca był jeszcze lżejszy i mniejszy ;) )
masz racje , ale zależy kto czego potrzebuje :)
Ja jakiś czas temu zakupiłem D700 w zestawie wraz z 24-70. Powiem tak, przesiadłem się z d70s (tego tez sobie zostawiłem bo nadal jest dla mnie świetnym aparatem) i różnica w wygodzie użytkowania ogromna. Wizjer, wielkość aparatu, przyciski na body, mnogość opcji, af. Wszystko to sprawia, że jestem zadowolony z zakupu. Muszę się jeszcze przestawić na inne odwzorowanie konkretnych ogniskowych. Zauważyłem, że robię szersze kadry. Bardzo dużo miejsca zostaje mi po bokach. Muszę nauczyć się podchodzić blizej do fotografowanego obiektu ;)
Ale teraz inna sprawa, która tak na prawdę troche psuje mi radość z całego zakupu. Wcześniej z D70z miałem tamrona 17-50, nikkory 35mm i 85mm. Oba ostatnie zostawiłem, 17-50 zamienila się z nikkorem 24-70. No i? I naczytałem się o 24-70 jako o idealnym zoomie. Jakościowo bijącym inne szkła. Gdy doszło co do czego, to okazało się, że legendarny zoom wcale nie urywa tylnej części ciała. Od początku miał ewidentny problem z łapaniem ostrości. Miał front focusa. Wymienili mi go w sklepie na nową sztukę. Niby jest ok, ale zdarza mu się nie trafić celnie np 3-4 zdjęć pod rząd. A jak trafi to już nie do końca jest z ostrościa tak jak się tego spodziewałem.
Może wymagam po prostu od tego duetu rewelacyjnych wyników, a po prostu takich nie otrzymam.
Za każdym razem gdy popatrze na zdjęcie które zrobię 85/1.8 lub 35/1.8 to zbieram z podłogi szczękę, a przy nikonowskim zoomie? "No dobra, może być".
No, ale tak na prawdę to nie wątek o szkle tylko o body, a to jak już pisałem zadowola mnie w 100 procentach. No może poza tym, że teraz, moje 85mm już nie jest takie fajne ogniskową na FX i wypadałoby je zamienić na jakieś 135 które zabija ceną hehe:P
Ja jakiś czas temu zakupiłem D700 w zestawie wraz z 24-70. Powiem tak, przesiadłem się z d70s (tego tez sobie zostawiłem bo nadal jest dla mnie świetnym aparatem) i różnica w wygodzie użytkowania ogromna. Wizjer, wielkość aparatu, przyciski na body, mnogość opcji, af. Wszystko to sprawia, że jestem zadowolony z zakupu. Muszę się jeszcze przestawić na inne odwzorowanie konkretnych ogniskowych. Zauważyłem, że robię szersze kadry. Bardzo dużo miejsca zostaje mi po bokach. Muszę nauczyć się podchodzić blizej do fotografowanego obiektu ;)
Ale teraz inna sprawa, która tak na prawdę troche psuje mi radość z całego zakupu. Wcześniej z D70z miałem tamrona 17-50, nikkory 35mm i 85mm. Oba ostatnie zostawiłem, 17-50 zamienila się z nikkorem 24-70. No i? I naczytałem się o 24-70 jako o idealnym zoomie. Jakościowo bijącym inne szkła. Gdy doszło co do czego, to okazało się, że legendarny zoom wcale nie urywa tylnej części ciała. Od początku miał ewidentny problem z łapaniem ostrości. Miał front focusa. Wymienili mi go w sklepie na nową sztukę. Niby jest ok, ale zdarza mu się nie trafić celnie np 3-4 zdjęć pod rząd. A jak trafi to już nie do końca jest z ostrościa tak jak się tego spodziewałem.
Może wymagam po prostu od tego duetu rewelacyjnych wyników, a po prostu takich nie otrzymam.
Za każdym razem gdy popatrze na zdjęcie które zrobię 85/1.8 lub 35/1.8 to zbieram z podłogi szczękę, a przy nikonowskim zoomie? "No dobra, może być".
No, ale tak na prawdę to nie wątek o szkle tylko o body, a to jak już pisałem zadowola mnie w 100 procentach. No może poza tym, że teraz, moje 85mm już nie jest takie fajne ogniskową na FX i wypadałoby je zamienić na jakieś 135 które zabija ceną hehe:P
miałem to sami z D700 i N24-70 , przy D3 jest ok i zdjęcia są ostre i trafione tam gdzie mają byc trafione ! i o tym pisałem wcześniej...
Photoartbox
24-07-2011, 20:05
Tak, bo zestawem D700 + N24-70/2.8 nie da sie robic zdjec ;) Tak na prawde, to dopiero D3s z N24-70/2.8 trafia w 100%-tach.
miałem to sami z D700 i N24-70 , przy D3 jest ok i zdjęcia są ostre i trafione tam gdzie mają byc trafione ! i o tym pisałem wcześniej...
Tylko to nie jest zapewne sprawka d700 a właśnie samego obiektywu. Z taniutkim 35/1.8 trafia w punkt praktycznie za każdym razem. Podobnie ze śrubokrętowym "czołgiem" jakim jest 85ka 1.8. Jedynie nikonowski zoom coś nie domaga. Jakby był kulą u nogi de siedemsetki ;)
Tak, bo zestawem D700 + N24-70/2.8 nie da sie robic zdjec ;) Tak na prawde, to dopiero D3s z N24-70/2.8 trafia w 100%-tach.
Nie , D700 to super aparat i nie ma ku temu żadnych wątpliwości !
Proszę trochę mniej prowokacyjnie! Takie wypowiedzi nic nie wnoszą w wątku, a są raczej uszczypliwe wobec innych użytkowników. Widzę, że to nie pierwszy wątek, w którym próbujesz prowokować innych użytkowników, więc proszę przyhamuj trochę. Z góry dziękuję...
Photoartbox
25-07-2011, 17:02
Proszę trochę mniej prowokacyjnie! Takie wypowiedzi nic nie wnoszą w wątku, a są raczej uszczypliwe wobec innych użytkowników. Widzę, że to nie pierwszy wątek, w którym próbujesz prowokować innych użytkowników, więc proszę przyhamuj trochę. Z góry dziękuję...
Te jak je nazwales, uszczypliwosci, sa wlasnie reakcja na prowokacje ktore ludzie wypisuja. Czy to tez zauwazyles?
PS. Nie sadze, abym lamal w ten sposob regulamin jesli tak, prosze mnie ukarac :)
. Jedynie nikonowski zoom coś nie domaga. Jakby był kulą u nogi de siedemsetki ;)[/QUOTE]
Mną targają także rozterki odnosnie 24-70.Wiem,wątek nie o tym ale posrednio dotyczy d700.Kupilem tego zooma,porobiłem fotek i myslę-matko to ma być ta mega jakość.Owszem zdjęcia ostre ale nie wszystkie-ok 10-15% kosz,niektóre mega ostre,inne trochę mniej.Co ciekawe testy na tablicach i domowe foty-zawsze super ostro i celnie a w akcji już nie tak rożowo.Myslę sobie jest lepiej niż srednio ale o urywaniu d... nie ma mowy.Po czasie stwierdziłem że trzeba nauczyć się jego blyskawicznego AF-pikniecie i strzał,nie czekać aż ręka drgnie.On jest własnie sporo szybszy od 35/1.8 i 85/1.8.Porobilem fot porownawczych z 70-200vrII ktore ustawilem na 70/2.8 i 24-70 na 70/2.8-czyli wg testów najgorsza ogniskowa dla tego zooma i stwierdziłem że jednak urywa d....70-200 na 70mm jest niemalże wybitny.......a 24-70 na 70 jest praktycznie taki sam.Ciężko zobaczyć różnicę,może na croopie 100% minimalna różnica na bocznych punktach AF bo w centrum to samo.Jednak z 70-200 mam procentowo więcej udanych(mega ostrych)fot.Zapomnialem dodać że o wadliwym obiektywie nie może być mowy,porównywany z kilkoma innymi egzemplarzami na 70mm zawsze wypadał najlepiej.Pozdrawiam
A według mnie nie jest to samo...D3 ma dużo lepszy balans bieli ,celniejszy AF - z D700 miałem dużo większy odsetek zdjęc do kosza (z wesela) niz z D3. I grip D3 jest dużo wygodniejszy niż D700 z gripem- przynajmniej dla mnie. Ja nie żałuje zmiany ... żałuje tylko , że zrobiłem to tak późno.
Nie mam żadnych problemów z AF w D700, z balansem bieli także. Grip w D3 jest niewygodny, bo jest po prostu za wąski. I nie można go zdjąć. Z mojego punktu widzenia - w D3 zyskuję jedynie większą szybkostrzelność (nie wiem do czego... ok, wiem, ale mi to nie jest potrzebe), lepsze uszczelnienia (ok. to jest jakiś argument...) i trwalszą migawkę (wg producenta...). I mam za to zapłacić dwa razy więcej? I być zmuszonym do używania niewygodnego gripa na stałe? W F4 gripa można dowolnie konfigurować, podobnie w F6 - jest swoboda. Po drodze wymyślili takie dziwadło o nazwie F5, i niestety w czasach cyfry podtrzymali ten mało fajny pomysł.
Co innego D3s. Tylko że następca D700 pewnie i tego D3s przebije, poza tym - nie musi :-)
Ale odklejające się gumy potrafią wnerwić...
Robson_87
26-07-2011, 16:51
Jak dla mnie F5 sie swietnie trzyma, lepiej niz d700 z grpem wiec kwestia gustu;-)
Jeden woli blondynki drugi brunetki a jeszcze inny rude:-)
eeee głupotami się zajmujecie. Co wy tam się znacie . Tutaj to jest zabawnie http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=78968
Nie mam żadnych problemów z AF w D700, z balansem bieli także. Grip w D3 jest niewygodny, bo jest po prostu za wąski. I nie można go zdjąć. Z mojego punktu widzenia - w D3 zyskuję jedynie większą szybkostrzelność (nie wiem do czego... ok, wiem, ale mi to nie jest potrzebe), lepsze uszczelnienia (ok. to jest jakiś argument...) i trwalszą migawkę (wg producenta...). I mam za to zapłacić dwa razy więcej? I być zmuszonym do używania niewygodnego gripa na stałe? W F4 gripa można dowolnie konfigurować, podobnie w F6 - jest swoboda. Po drodze wymyślili takie dziwadło o nazwie F5, i niestety w czasach cyfry podtrzymali ten mało fajny pomysł.
Co innego D3s. Tylko że następca D700 pewnie i tego D3s przebije, poza tym - nie musi :-)
Ale odklejające się gumy potrafią wnerwić...
Jednemu coś pasuje ,a innemu nie... Mi D3 pasuje lepiej niz D700 z gripem , dla mnie grip D3 nie jest za wąski i jest wygodniejszy niz D700+grip ( moje zdanie- każdy może miec inne , bo wielkośc dłoni tez ma znaczenie)
eeee głupotami się zajmujecie. Co wy tam się znacie . Tutaj to jest zabawnie http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=78968
No koleś ostro pojechał, E3 trzy klasy lepszy od D7008-)
ale błazenada :)
Ktoś masłem wysmarował optykę przy D700 i już E-3 rulez (+koniecznie 14-54 lub 12-60).
Koniecznie jak kupujesz "drogi" non-cropowy korpus to musisz założyć obiekty konstruowany w innym układzie planetarnym, styki na nim muszą być platynowe.
Taliban westchął z ulgą - drogie, ciężki i duże a i tak gorsze !!!
Swoją droga jakby ktoś w kraku z oly był chętny na testy D700/5D + jakieś tanie syfne szkło vs E-cośtam + jakieś hiperduper ZD to zapraszam.
lukaszD1x
02-08-2011, 20:52
Ale panowie 14-35 olympusa naprawdę zamiata z E-3 widziałem robiłem lecz cena zabija za to szkło ,uważam że to jest jedno z lepszych szkieł jaki zostało wyprodukowane, a w klasie zoom to chyba lider.
wasilewk
02-08-2011, 20:56
Ale panowie 14-35 olympusa naprawdę zamiata z E-3 widziałem robiłem lecz cena zabija za to szkło ,uważam że to jest jedno z lepszych szkieł jaki zostało wyprodukowane, a w klasie zoom to chyba lider.
Odniosłem wrażenie, że N14-24 jest duuużo tańszy. Czy się mylę ?
Co jest ekwiwalentem byle-zooma 28-70 F4.0 na fulfrejmie.
,uważam że to jest jedno z lepszych szkieł jaki zostało wyprodukowane, a w klasie zoom to chyba lider.
No extra... wygląda jak kit.
http://pliki.optyczne.pl/oly14-35/oly14-35_fot23.JPG
Marcin Borkowski
02-08-2011, 21:40
co racja to racja
joker333
02-08-2011, 21:42
Co jest ekwiwalentem byle-zooma 28-70 F4.0 na fulfrejmie.
a to crop też "ściemnia" szkła ?
a to crop też "ściemnia" szkła ?
Drogi forumowy przyjacielu, prawdopodobnie nieznane jest Ci pojęcie ekwiwalentu.
Może dzięki temu małemu eksperymentowi umysłowemu przybliżę Ci o co z grubsza chodzi....
Jakby siatkówka twojego oka nagle zwiększyła powierzchnię ~70% (zakładając że na jednostkę powierzchni czułość byłaby identyczna z tą co teraz posiadasz) to co byś zobaczył?
Zakładamy również że pozostałe elementy oka się proporcjonalnie skalują (poza soczewką).
Jeżeli jesteś niewidomy to przepraszam.
Witam. Objaśnienie zjawiska zwanego CROP.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Crop
Jak ja kocham Fizykę.
Ale byk w ostatnim akapicie. :D
Faktycznie - zdjęcie będzie posiadać kąt widzenia równy obiektywowi o ogniskowej 80mm, jednak uzyskana charakterystyka optyczna zdjęcia, jak głębia ostrości (http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci) czy perspektywa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Perspektywa), zachowa parametry obiektywu 50mm. Kadr taki jest w rzeczywistości wycinkiem ze zdjęcia, gdyby wykonać je aparatem z pełną klatką.
Z tą perspektywą też bzdurka.
samson09
04-08-2011, 14:14
Ogniskowa to ogniskowa nie zmienia się, zmienia się tylko kąt widzenia.
Ogniskowa to ogniskowa nie zmienia się, zmienia się tylko kąt widzenia.
Dokładnie, a perspektywa nie zależy od ogniskowej.
Dokładnie, a perspektywa nie zależy od ogniskowej.
nie mój drogi, od odległości zależy. Ogniskowa tylko pośrednio na nią wpływa, gdyż gdy jest większa to można również odległość zwiększyć i na odwrót ;)
EDIT: Nie napisałem, że perspektywa nie tylko od odległości ale generalnie od środka perspektywy zależy
nie mój drogi, od odległości zależy. Ogniskowa tylko pośrednio na nią wpływa, gdyż gdy jest większa to można również odległość zwiększyć i na odwrót ;)
EDIT: Nie napisałem, że perspektywa nie tylko od odległości ale generalnie od środka perspektywy zależy
Przekombinowane. Robisz zdjęcia z tego samego miejsca, a zmieniasz tylko ogniskową. Wpływasz na perspektywę? NIE. Dlatego 75mm na FF, to samo co 50mm na FX (pomijając rożnice w GO, czy też jak kto woli - w plastyce:-P) KONIEC.
to samo co 50mm na FX
oczywiście DX :-)
eeee głupotami się zajmujecie. Co wy tam się znacie . Tutaj to jest zabawnie http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=78968Za długi ten wątek by czytać całość. Zdaje się, że do D700 był podpiety 70-300G - delikatnie mówiąc bardzo słabe szkło (używki chodzą po 400 zł zdaje się). Autor testu zresztą nie próbuje udowodnić bezwzględną wyższość olympusa, tylko własnie to, że pełna klatka to nie 8-my cud świata, a takie body muszą współógrać z dobrą optyką. Co nie do końca jest prawdą, bo w akurat tylko 12 Mpx na FX nie ma duzych wymagań. Ale szkło podpiete do D700 było perfidnie słabe. Jakbym chciał udowodnić słabość nikona to powinno się własnie brać takie coś :)
Wg tego co pisze autor wynika, że to przypadek, po prostu ktos miał taki (bezsensowny) zestaw z D700 i już.
Co niektórzy próbują tam udowadniać już nieco więcej - że wysokie ISO jest juz równie dobre w body cropowych itd itd. Taaaak, jest, pod warunkiem, że podnosi się to ISO w dobrych warunkach oświetleniowych. Ale w ciemnicy to jednak rozmiar piksela ma znaczenie.
Małe matryce bywaja OK - crop "wydłuża ogniskową", GO jest "fajniejsza" co bywa zaleta w macro czy w krajobrazach (i podróżach). Ale w portrecie i małych GO juz tacy zachwyceni porównaniami nie będą. I przy pracy w ciemnościach tez nie.
robin102
10-08-2011, 12:10
Jak się ma szczęście to nawet kulawego Nikona się znajdzie. Ja miałem też jeden kulawy obiektyw od Olympusa :(
A czy D700 może być zakupem życia ? Może, bo mieć lepszy aparat to chyba grzech nawet był by :)
Na marginesie straszna szkoda, że Olympus tak trwale zakręcił się w te 4/3 bo korpusy z pełnoklatkową matrycą powaliły by pewnie konkurencje. Straszna szkoda i hobbystów też szkoda.
samson09
10-08-2011, 12:53
Na marginesie straszna szkoda, że Olympus tak trwale zakręcił się w te 4/3 bo korpusy z pełnoklatkową matrycą powaliły by pewnie konkurencje. Straszna szkoda i hobbystów też szkoda.
Szkoda, szkoda bo to w końcu dobra, uznana firma i zna się na rzeczy :)
.
Na marginesie straszna szkoda, że Olympus tak trwale zakręcił się w te 4/3 bo korpusy z pełnoklatkową matrycą powaliły by pewnie konkurencje.Powiem herezję dla pentaksiarzy i oly, ale te firmy (kiedyś, na początkiu cyfry) powinny się połączyć, za analoga robili body o podobnych cechach, optyka (limitedy i zuiko) była bdb. Tylko co z nazwą takiej firmy? Jaki bagnet? Bagnet powinien być z Pentaxa, ciekawsze rozwiązanie i większe możliwości jeśli chodzi o kombinowanie z przejściówkami itd. No ale użytkownicy oly i pentaxa by takiego połączenia nie mogli zdzierżyć. Choć tedy te firmy by miały szanse konkurowania z C i N także na polu pełnoklatkowców, wyborem optyki itd. A tak to obydwie firmy usadziły sie w niszach.
Powiem herezję dla pentaksiarzy i oly, ale te firmy (kiedyś, na początkiu cyfry) powinny się połączyć, za analoga robili body o podobnych cechach, optyka (limitedy i zuiko) była bdb. Tylko co z nazwą takiej firmy? Jaki bagnet? Bagnet powinien być z Pentaxa, ciekawsze rozwiązanie i większe możliwości jeśli chodzi o kombinowanie z przejściówkami itd. No ale użytkownicy oly i pentaxa by takiego połączenia nie mogli zdzierżyć. Choć tedy te firmy by miały szanse konkurowania z C i N także na polu pełnoklatkowców, wyborem optyki itd. A tak to obydwie usadziły sie w niszach.
Obawiam się, że nie strawiliby się nawzajem, zwłaszcza ci z Olka tych z Pentka. Pentax to bardzo specyficzna firma ;)
Hej
Ja jestem posiadaczem d700 od 2 tyg, i co mogę powiedzieć że warto było zmienić Canona plus 4 L-ki na to cacko... Narazie tylko z 24-70 i 50-tką. Wszystkie bolączki canona mineły... Ehh a mogłem posłuchać dobrych ludzi już rok temu ;o)
Hej
Ja jestem posiadaczem d700 od 2 tyg, i co mogę powiedzieć że warto było zmienić Canona plus 4 L-ki na to cacko... Narazie tylko z 24-70 i 50-tką. Wszystkie bolączki canona mineły... Ehh a mogłem posłuchać dobrych ludzi już rok temu ;o)
Witam
hehe "na razie tylko" ... 24-70 to szkło rewelka. A w zestawie z d700 to ... Proszę używaj go ile chcesz i jak powiesz że zrobiłeś już "zdjęcie życia" to i tak nie uwierzę :)
Miłego focenia
Pozdrawiam
ps 50 ka też jest ok ;)
Hej
Jaką puszke miałeś? Dokładnie takie same odczucia miałem, gratulacje!!!
canon wypuści nowe cacko i znowu zmienicie zdanie ;-) takie błędne koło robią z nas marketingowcy .
Mam d700 jestem dosyć zadowolony ale bez szału znowu ;-) bawiłem sie dzień 5dmk2 obrazek z 50/1,4 dobry af w zupełności w mroku dający rade-nie zauważyłem ogromnej różnicy pomiędzy dwoma markami oprócz tego ze nikon jest bardziej przyjazny w guzikologii.
bawiłem sie dzień 5dmk2 obrazek z 50/1,4 dobry af w zupełności w mroku dający rade-nie zauważyłem ogromnej różnicy pomiędzy dwoma markami oprócz tego ze nikon jest bardziej przyjazny w guzikologii.
Na bocznych też nie? Bo centralny jest jak najbardziej git, ale po bokach no to... mniej git ;)
Na bocznych też nie? Bo centralny jest jak najbardziej git, ale po bokach no to... mniej git ;)
po bokach nie jestem nauczony , jak kiedyś wypuszczą puszkę z samymi punktami krzyżowymi to oczywiście bede korzystał;) w d700 boczne też nie jest jakaś rewelacja ale radę dają.
zazdroszczę D700 i mam pytanie do wszystkich, którzy go dzisiaj mają. Zastanawiam się właśnie nad zakupem D700 i mam pytanie, który obiektyw będzie lepszy: prawie standardowy 24-70, czy moze 24-120 ? - chodzi mi, czy będą jakieś różnice w jakości zdjęć, poza tym, że 24-120 da mi większą uniwersalność (która jest czasami wygodna przy wędrówkach z aparatem po mieście) ?
Doradźcie coś proszę. nie wiedziałem za bardzo czy pytać tu, czy przy obiektywach, ale uznałem, że przy aparacie lepiej....jeśli źle, to sorry...
24-70 mega uniwersalny i ostryyy i bezpudłowyy.
haradrimm
26-08-2011, 15:35
Bierz 24-70, świetne szkło, od 2.8 żyleta, bardzo szybki AF, świetne wykonanie (przepaść np. jeśli chodzi o odpowiednik Sigmy o tych ogniskowych), całkiem miły dla oka bokeh...;) No i na pełnej klatce to uniwersalne szkiełko i reportaż i portret;)
Miałem w łapach D 700 z obiektywem 24 - 70 ... fociłem nim 2 dni i teraz mi się śni .... bierz 24-70 w ciemno !!
no dobra...finalne negocjacje z ...żoną dzisiaj po południu :)...
lepiej w nocy ;-)
a i ceny nie zobaczy;-)
z tego co czytam, to D700 już o zmroku miewa pewne kłopoty z ostrością ;-)...zobaczymy...
siwyyy77
26-08-2011, 19:30
lepiej w nocy ;-)
a i ceny nie zobaczy;-)
Jak zacznie po południu a zakończy nad ranem, to żona i na nikkora 70-200 się zgodzi:)
no to stało się...D700 jest z 24-70 2.8...70-200 VRII juz mialem wcześniej i jutro pierwsze testy na obiektach szybko poruszających się...dam znać może wieczorem jeśli zdążę wrócić co z tego wyszło i jak w porównaniu do innego sprzętu (na razie nie zdradzę z czym będę porównywał ;-)). Dzięki więc za wszelkie porady !!!
no to stało się...D700 jest z 24-70 2.8...70-200 VRII juz mialem wcześniej i jutro pierwsze testy na obiektach szybko poruszających się...dam znać może wieczorem jeśli zdążę wrócić co z tego wyszło i jak w porównaniu do innego sprzętu (na razie nie zdradzę z czym będę porównywał ;-)). Dzięki więc za wszelkie porady !!!
Witam
jestem pewien że będziesz zadowolony. Według mnie zestaw który posiadasz (będziesz posiadał) jest bardzo dobrym kompletem podstawowym. Dalej może jakieś stałki jasne albo "świece" ;) i full wypas ;)
Udanej zabawy.
czekam na wrażenia :)
Pozdrawiam
no to pierwsze 1500 fotek mam za sobą :)...fotki seryjne aut sportowych w ruchu, więc dlatego tyle...cały dzień pstrykania.
Po pierwsze bateria spadła tylko o dwie kreski po całym dniu (a robiłem JPEG + RAW) - dla mnie rewelka, bo tego bałem się najbardziej (miałem kiedyś D200, który żarł baterię niczym szarańcza / D300 bardzo to poprawił). D7000 trochę mnie rozpuścił w tym zakresie, bo świetnie trzyma baterię.
Po drugie - za dużo wyszło ostrych zdjęć :) :) :) - i to już mnie przekonało całkowicie do tego sprzętu. Rewelka w porównaniu z ....D7000, z którym próbowałem, walczyłem i owszem udawało się strzelić ostrą fotkę szybkiego auta w ruchu, ale wymagało to o wiele więcej prób niż z D700. D7000 nauczyło mnie pstrykać w takich sytuacjach dosyć dużo. Tutaj już wiem po całym dniu (testowania różnych czasów), że niektóre dodatkowe strzelenia mogę odpuścić, bo pierwsze wyjdą dobrze jeśli wszystko dobrze ustawię.
Fotki strzelałem przy pomocy monopodu (z D7000 też ale jednak D700 okazał się precyzyjniejszy).
Po trzecie zdjęcia rewelka w zakresach ISO 200 - 640. Innych ISO tym razem nie potrzebowałem, bo czytając to forum mam w zasadzie zestaw marzenie (14-24 2.8, 24-70 2.8, 70-200 2.8VR2, plus 85 1.4 i jeszcze 135m 2 DC...).
Szerokość wizjera powaliła mnie na kolana :) - już się przyzwyczaiłem i jak dzisiaj rano zajrzałem do D7000, bo nie mogę uwierzyć, że tak mało widać :).
A po czwarte - po co ja się męczyłem z formatem DX do tej pory :) !???!?!?.... no dobra, ma zalety, bo jest lżejszy i wygodniejszy do noszenia ale rodzinę przekonałem, że ja D700, a rodzinnie, wakacyjnie jakiś coolpix P7100 czy coś podobnego :).
pozdrawia mega zadowolony użytkownik D700 :). Mam nadzieję we wrześniu potestować trochę z lampami studyjnymi (bo tam D7000 był naprawdę fajny i byłem bardzo zadowolony; D7000 robi zresztą fajne fotki reportażowe, wakacyjne. no ale D700 dopiero poznaję).
Dzięki wszystkim za wszelkie wskazówki i będę tu wracał w miarę jak zacznę coraz bardziej poznawać sprzęt.
wasilewk
28-08-2011, 09:58
no to pierwsze 1500 fotek mam za sobą :).......
Gratuluję i witamy w klubie !
Nim się obejrzysz, to 50tys. będzie !
Pzdr.
marcus777
29-08-2011, 20:17
oj tylko nie n24-70 :/
Na złą pracę zooma mają dwa czynniki wpływ:
1) Luzująca się płyta z elektroniką która jest pod pierścieniem i na dodatek przykręcona na jedną śrubkę (kpina)
2) Wycierająca się prowadnica zooma, którą można przesmarować i dostaje się do niej odkręcając przednią soczewkę i kilka elementów przy okazji.
Kilka wad które można jeszcze dołączyć do tego super szkła to:
3) wysuwający się przedni człon, co w połączeniu z piaskiem lub pyłem powoduje duże tarcie i rysy na tubusie
4) Przepuszczające światło okienko od skali odległości
5) Za krótkie śruby wkręcone w bagnet które potrafią się wyrwać z gwintem i mamy wtedy obiektyw w dwóch częściach (obiektyw potrafi się rozlecieć w plecaku jak jest podpięty pod większy aparat czyli D3/D3x, robi nam się wtedy podparcie tylko na końcu szkła i przeciążenia działające na szkiełko potrafią go uszkodzić.)
6) Gumy i ich wspaniałe właściwości (rozciąganie)
to już lepiej tamron 28-75/2.8
ale mnie ostudziłeś :). no cóż, na razie wszystko nówka, więc nie będę jeszcze wymieniał na inne wersje ;-).
no chyba, że się pojawi....D800 :) :) :), wtedy tak jak pisałem będzie na forum D700 do sprzedania ;-)...
wasilewk
29-08-2011, 20:40
1) Luzująca się płyta z elektroniką która jest pod pierścieniem i na dodatek przykręcona na jedną śrubkę (kpina)
2) Wycierająca się prowadnica zooma, którą można przesmarować i dostaje się do niej odkręcając przednią soczewkę i kilka elementów przy okazji.
3) wysuwający się przedni człon, co w połączeniu z piaskiem lub pyłem powoduje duże tarcie i rysy na tubusie
5) Za krótkie śruby wkręcone w bagnet które potrafią się wyrwać z gwintem i mamy wtedy obiektyw w dwóch częściach (obiektyw potrafi się rozlecieć w plecaku jak jest podpięty pod większy aparat czyli D3/D3x, robi nam się wtedy podparcie tylko na końcu szkła i przeciążenia działające na szkiełko potrafią go uszkodzić.)
U mnie dwa lata i nic się nie dzieje (50tys. zdjęć).
Tamrona lubię, ale takich fotek nie da i jest duuużo wolniejszy...
Pzdr.
MariuszJ
29-08-2011, 20:56
U mnie dwa lata i nic się nie dzieje (50tys. zdjęć).
Masz podróbę :P
wasilewk
29-08-2011, 21:00
Masz podróbę :P
To w takim razie muszę też u Sławka jeszcze kupić obiektyw tele z VR - będzie pewność i spokojna głowa.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
Pzdr.
Miałem tamrona po 1,5 roku padł, przestał zoomować, jakaś taśma poszła, jak zmieniłem na 24-70 to inna bajka, nie ma co tych szkieł porównywać, te wady... cóż może i takowe są, ale ciężko mi w to uwierzyć nikkor jest jak czołg, na analogicznym 17-55 zrobiłem ponad 150tyś klatek przez 4 lata, N24-70 mam od roku, kupiłem 2 letniego od fotografa zawodowego :) nadal wygląda jak nowe, hehe no nie wiem podejrzewam, że tego szkła się nie da zajechać, no chyba że się nim nie foci tylko kopie grządki. :)
haradrimm
29-08-2011, 21:45
Mam tego Nikkora, szkło żyleta, optycznie bajka, rewelacyjne wykonanie (jedyna wada, że ma ruchomy tubus, rzeczywiście mógłby być w jednym kawałku), błyskawiczny AF. Nie mam z nim najmniejszych problemów. Lubię Tamrona i Sigmę, ale dla mnie odpowiedniki tych obu firm przy tym Nikkorze to zabawki. Miałem "przyjemność" fotografować dwoma wersjami Sigmy (28-70 2.8, 24-70 2.8), jedna mydliła na 2.8 niemiłosiernie, druga po 2 latach użytkowania była cała rozklekotana, a do tego miała wielki BF.
Pawlus86
29-08-2011, 22:04
Chyba zakup D700 przyjdzie u mnie szybciej niż mi sie wydaje:D
Sapphiron
29-08-2011, 22:47
Witajcie.
D700 kupiłem w piątek, jak dotąd zrobiłem 400 zdjęć (przyzwyczajenie ze sprzęt się szanuje i nie zajeżdża) ale...
Dzisiaj robiłem zdjęcia swojej chrześnicy i bratankom i aż nie mogłem się powstrzymywać jak za każdym strzałem i serią miałem idealnie ostre zdjęcia w duecie d700+85/
[email protected]. Dzieciaki są nad wyraz energiczne, ale servo 3D dawało radę bezbłędnie ustawić ostrość 100/100 ujęć. I to uczucie gdy podbiega chrześnica i krzyczy z radością "Pokas pokas" a ja jej mogę pokazać piękne ostre ujęcie (to raczej już kwestia dla mnie bo ona wątpię że w wieku 3 lat zwraca na to uwagę ;) )
Poza tym, w niedzielę byłem w Cerkwi na rekonesansie przed sobotnim ślubem i jak wróciłem z materiałem to szczęka mi opadła doszczętnie. Przyzwyczajony do masakrycznej kaszki w d200/s5 nawet na iso 800 to tutaj 3200 i jest nadal miodzio :shock: nawet w miarę dobrze naświetlone 6400 druknięte na papierze Illford Pearl wygląda powalająco...
I jeszcze ta głębia... nawet takie szkło jak 85/1.8 zrywa beret, to ciekawe jak pracują lepsze... np tu:
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/9637/img0351ak.jpg)
Powiem jedno... warto było ciułać każdą złotówę ze zleceń, męcząc się na d200/s5 by wkońcu mieć ten komfort pracy...
Szkoda, szkoda bo to w końcu dobra, uznana firma i zna się na rzeczy :)
im większa konkurencja tym lepiej i ciekawiej dla konsumentów a więc choć nie lubię sprzętu Olympusa również mówię - szkoda!
Moim 'zakupem życia' byłby D800... stoję właśnie przed decyzją przejścia na FX (z D300s). Mógłbym się zdecydować już dziś na na D700 (interesowałaby mnie tylko nówka, ceny z tego co widzę, od 7k) ale mam trochę obaw. Następca na pewno będzie lepszy ale też i droższy (będzie trzeba więcej 'uciułać' kiedy i tak już jest ciężko dołożyć do obecnej ceny D700 - oczywiście mówię o sobie). Grip i dodatkowa bateria które mam teraz, idealnie spasowałyby do 700-ki... ale czy do 800-ki też? tego nie wiem. Tylko właśnie się zastanawiam, czy na dzień dzisiejszy, jest sens inwestować w moim przypadku w 700-kę. Czy lepiej się wstrzymać miesiąc do planowanej konferencji aż ogłoszą co i jak (jeśli w ogóle to zrobią). Pierw i tak musiałbym sprzedać obecne body a o szklarnie się nie martwię, gdyż w sumie tylko 1.8/35 musiałbym zamienić na nową 1.8/50 pod fx. Samyang 14, którego chciałem jakiś czas temu sprzedać mógłby ostatecznie zostać jako uwa :)
ps - dawno tu nic nie pisałem lol :)
Sapphiron
30-08-2011, 20:23
lepiej brać i zarabiać na d700 ;) szczególnie jak masz gripa i parę innych gratów zapewne :)
d700 to bardzo zacny sprzęcior który jest tak na prawdę wołem roboczym (ofkors nie takim jak d3 ale sporo wyżej niż d300s) i nie ma sensu czekać jak na zbawienie że MOŻE sie następca pokaże zaraz :)
A ja mam identyczny dylemat co kolega R.i.P i jednak chyba poczekam. Nie mam aż takiego ciśnienia. Mam D300 - zdjęcia dalej robi i pewnie będzie bo u mnie zostanie jako druga pucha :) Do wiosny spokojnie mogę poczekać a do tej pory sporo się może wyjaśnić. Jedno jest pewne - na 1000% D800 będzie miał nowy grip i nowe baterie!
skydiver
30-08-2011, 20:30
Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś podesłać jakieś trudnego do obróbki NEFA z D700 z wesela- z tą mityczną żółcią lub trudnymi kolorami. W necie jakoś nie mogę nic takiego znaleźć. Chcę sprawdzić czy podołam obróbce w LR. Aktualnie posiadam 5d mk II, fotografuję trochę śluby ale korci mnie już od dłuższego czasu D700. Dziękuję z góry!
[email protected]
Oczywiście nigdzie nie będę ujawniał pliku który otrzymam. Z tego co widzę to Fatman uzyskuje naprawdę piękne kolory z D3 (a więc matrycy tej samej co d700), a więc się da...
patrząc historycznie, jeśli następca d700 będzie kosztował tyle, co d700 w momencie premiery, to nie będzie to niewielka różnica, bo można się spodziewać pewnie ceny około 10-11 kzł... oczywiście to tylko gdybanie, niemniej jednak zanim cena spadnie do około 7 kzł to może minąć sporo czasu, więc nie wiem czy warto czekać. Ja teraz stoję przed dylematem czym zastąpić s5 i mam potworne myślenice czy następnym fx'em czy jednak dx'em (walczy tutaj użyteczność do kotletów z użytecznością przy fotografowaniu dla czystej przyjemności bez wątków $$) i cholera...sam nie wiem. Niemniej jednak jeśli padnie na kolejnego fx'a to na pewno nie będę czekał na następcę d700, bo w moim przypadku to się po prostu nie opłaca
adrian3202
30-08-2011, 20:35
no to witamy w klubie pełnej klatki Sapphiron :-) cieszę się razem z tobą siła tego korpusu powala na kolana! Też mam takie wrażenie, za każdym razem kiedy biorę puchę do ręki to stwierdzam ,, warto było....." to szkło N85/1.8 to nie (nawet) ! to właśnie do tego korpusu! zobacz sam http://www.nikonjin.com/forum/showthread.php?tid=272
Sapphiron
30-08-2011, 20:41
W porównaniu z moim poczciwym i zajechanym s5, d700 jest jak przejściem z 1.3 na 2.0 16V...
Na s5 narzekałem bardzo na szkła, szczególnie na 85/1.8 teraz nie ściągam z body ^_^
Przemek Paśnik
30-08-2011, 20:51
W porównaniu z moim poczciwym i zajechanym s5, d700 jest jak przejściem z 1.3 na 2.0 16V...
Na s5 narzekałem bardzo na szkła, szczególnie na 85/1.8 teraz nie ściągam z body ^_^
:-) na początku miałem tak samo, 85tka na d80 kulała, na D700 odpaliła ostro w górę
adrian3202
30-08-2011, 21:06
Sapphiron czekamy na twoje prace :-) myślę że nie jednemu szczęka opadnie! Wyobraź sobie co daje D3s nie wiem jak dla użytkowników D700 ale dla mnie to mega sprzęt. Może kiedyś? ahh.... Jeżeli chodzi o następcę D700 jestem ostrożny na przykładzie D7000 trochę z tym focusem i rzyganie olejem mnie przeraziło tyle czasu minęło od pierwszych negatywnych komentarzy i nikt z tym nic nie robi? Dlatego te wpadki tym bardziej ułatwiły mi podjęcie decyzji o zakupie takiej puszki jak D700 sprawdzone zaakceptowane przez rzeszę użytkowników i niech tak już zostanie wszyscy są zadowoleni jest miło i przyjemnie. Z ciekawości poobserwuję pierwszych użytkowników następcy D700. Lecz nie każdy zawodowiec lub ciułający grosz do grosza amator może sobie pozwolić na takie eksperymenty i jak dla mnie to również jest zakup życia ;-)
Sapphiron
30-08-2011, 21:18
Sapphiron czekamy na twoje prace :-) myślę że nie jednemu szczęka opadnie!
Raczej wątpię. Moje prace nie są tutaj lubiane...
A co do d3s to nie ciagnie mnie do tego jakoś. Wybrałem 2xd700 i wystarcza mi to nawet na ciemne cerkwie np takie jak tutaj gdzie z s5 bym poległ a d700 daje radę bez zająknięcia i grama natarczywego szumu:
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/2200/img0126ap.jpg)
samson09
30-08-2011, 22:01
Raczej wątpię. Moje prace nie są tutaj lubiane...
A co do d3s to nie ciagnie mnie do tego jakoś. Wybrałem 2xd700 i wystarcza mi to nawet na ciemne cerkwie np takie jak tutaj gdzie z s5 bym poległ a d700 daje radę bez zająknięcia i grama natarczywego szumu:
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/2200/img0126ap.jpg)
Bo s5 i d700 to dwie zupełnie inne puchy i raczej o odmiennych zastosowaniach.
Sapphiron
30-08-2011, 22:10
to że dwie różne puchy to jedno. drugie że mój Fufik już dogorywał, zdechł i nie chce się włączyć. Może kiedyś go wyślę do serwisu to oddam dziewczynie do zabawy :)
adrian3202
30-08-2011, 22:59
[QUOTE=Sapphiron;2512159]Raczej wątpię. Moje prace nie są tutaj lubiane...
Wiesz moje też nie są ale zawsze jakaś krytyka wywołuje w nas pozytywne reakcje , warto wiedzieć nad czym jeszcze popracować a co olać. Ogólnie zestaw kościelny D700+N24-70 i do tego druga pucha D700+N70-200 w fotografii ślubnej
jest chyba koniem wyrobnym szybka zamiana puszek wszystko na tacy. W plener twoja N85/1.8 i jestes bogiem :-) można też N50/1.8G zamiast N24-70 (zoom w nogach mnóstwo utraconych ujęć+zamieszanie wśród gości) na zoom N70-200/2.8 brak lekarstwa po prostu minimum trzeba mieć N80-200/2.8 i do tego szeroki kąt N16-35/4 potrafi uratować zad, bo zbiorowe kadry przed kościołem i część w kościele to bardzo dobry materiał dla ,,P.MŁODYCH''. Ogólnie nie wiem jaki masz sprzęt to tylko luźna gadka i rozmarzone myśli nie jednego fotografa o dwóch puszkach D700 pod które trzeba coś podpiąć ;-). Ogólnie śluby ok. ale chrzciny to bardzo szybka akcja mnóstwo materiału i to w dość krótkim czasie nie wolno zaspać :-) więc N24-70/2.8 + wysokie ISO to domena D700;D3;D3s ,wiem da się inaczej ale na dzień dzisiejszy wydaje mi się ten zestaw dość komfortowym rozwiązaniem pozdrawiam.
A ja mam identyczny dylemat co kolega R.i.P i jednak chyba poczekam. Nie mam aż takiego ciśnienia. Mam D300 - zdjęcia dalej robi i pewnie będzie bo u mnie zostanie jako druga pucha :)
dylematy są zawsze, miałem ten sam dylemat jeszcze niedawno... ale zasmakowałem Canona 5D mk 2 i 7D i spodobało mi się :razz: jeszcze muszę kupić jakąś jasną stałkę szerszą niż standard i będzie komplecik wyposażenia :)
Sapphiron
30-08-2011, 23:12
cóż, narazie mam tylko 28-80 na jednym body, 85 lub 50/1.8 na drugim i chwilowo muszę się tym zadowolić...
Ciśnienie czy jego brak, jeśli chce sie ze szkiel uzyskać maksimum to tylko FX. Sporo nafocilem sie d70 potem D200, D700 mnie oczarowal i czympredzej nabylem D3s. Wiec rozumiem radość kolegi z D700. To daje wolność zapomnienia o ograniczeniach sprzetowych a możliwość skupienia sie na tym co jednak tu najważniejsze ... FOTOGRAFII :)
Sapphiron, czy to cerkiew w Krynicy Zdroju (ta na ul cmentarnej, za cmentrzem z grobem Nikifora) ?
Bo jeśli tak to nie zdecydowanie nazwałbym jej "ciemną" :)
<| MICHAŁ |>
31-08-2011, 17:49
To daje wolność zapomnienia o ograniczeniach sprzetowych a możliwość skupienia sie na tym co jednak tu najważniejsze ... FOTOGRAFII :)
zeby poczuc ta wolnosc nieco bardziej dodatkowo dokupilem 28-300vr
teraz to jest prawdziwa wolnosc... juz nie moge powiedziec, ze mi sprzet przeszkadza :mrgreen:
Sapphiron
31-08-2011, 18:06
Sapphiron, czy to cerkiew w Krynicy Zdroju (ta na ul cmentarnej, za cmentrzem z grobem Nikifora) ?
Bo jeśli tak to nie zdecydowanie nazwałbym jej "ciemną" :)
To jest cerkiew w Terespolu. W tą sobotę robię tam ślub i mimo wszystko się boję... dużo świec, dużo sztucznego światła, wszystko drewniane, ciemny orzech i malowidła na ścianach i suficie...
Prawdopodobnie zdecyduję się na 700. Ponieważ nawet jeśli 800-ka będzie o wiele lepsza, wygeneruje ona takie koszty, że szok :OOO (mam na myśli dodatkowy grip, baterie).... a to wszystko jeszcze na samym początku, kiedy właśnie chciałbym nabyć FX.
Obecnie myślę, czy mam robić jakąś "żąglerkę" wśród obiektywów. Po sprzedaniu fisza 8mm i 35/1.8, kupiłbym nową 50/1.8. Łącznie miałbym (licząc od dołu): uwa samyang 14/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-210/4. Czuję, że brakować mi będzie czegoś między "bardzo szeroko" a "standardem". Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale po przełączeniu z FX-> DX miałbym (tymczasowo) 21/2.8 @ 6mpix (z samyanga 14)? Ciężko będzie kupić coś dodatkowego (wiem, jaki mam budżet na obecną chwilą która potrwa na pewno do wiosny przyszłego roku). Może sprzedać też ciamcianga ale co wtedy? Czasami brakuje AF ale tak myślę, że alternatywnym wyjściem byłoby też podbić iso (co mógłbym uczynić w przypadku d700) w kościele/na sali i zapodać spokojnie nawet f/8.
Any ideas ? ;]
ps - oglądałem fotki tu na forum, z 35/1.8 na FX i ewentualnie do f/4 w kościele też mogłoby być, prawda?
ps - oglądałem fotki tu na forum, z 35/1.8 na FX i ewentualnie do f/4 w kościele też mogłoby być, prawda?
nie lepiej, 35 2.0 ?
Oglądałem w sklepie zarówno 50 1.8G jak i 35 1.8G, podpinane do D700. Na 50tkę może bym się zdecydował, ale mam 50 1.4G. Co do 35tki, jak dla mnie winieta jest nie do zaakceptowania ;] Na 1.8 przy nieskończoności jest do poprawki każde zdjęcie..
35-70 2.8D, dopóki nie kupiłem 24-70 miałem go zapiętego na siedemsetce i byłem zadowolony (na drugiej puszcze było szerzej). Z tym, że wcale nie tak łatwo trafić egzemplarz w dobrym stanie, ja swojego dobrą chwilę szukałem (tyle, że za fajny egzemplarz trzeba przynajmniej 1000 zeta wyciągnąć, no i ja swojego odebrałem osobiście po przetestowaniu, bo jakoś bałem się przez neta kupować)
Sapphiron
31-08-2011, 21:00
50/1.8 śmiga na d700 jak ta lala :)
joker333
31-08-2011, 21:24
. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale po przełączeniu z FX-> DX miałbym (tymczasowo) 21/2.8 @ 6mpix (z samyanga 14)?
ale po co to przełączać ? jesli już to lepiej mieć większy obrazek który można cropnąć
Bo chyba nie sądzisz że przełączanie "podwoi" liczbe ogniskowych jakie masz do dyspozycji
ja na Twoim miejscu pomyślałbym nad tamronem 28-75 celem uzupełnienia zakresu
Bo chyba nie sądzisz że przełączanie "podwoi" liczbe ogniskowych jakie masz do dyspozycji
ups :roll: Idealnie byłoby dla mnie od dołu (sprzedać s14 oczywiście): 16-35 albo 17-35 ale te cenyyyyy :eek:
Sapphiron
31-08-2011, 22:45
szczerze to nawet tampon 28-70 da radę ;) nie jest to UWA ale jak trafisz dobrą sztukę to nie do zarypania ;)
Rossi_PL
02-09-2011, 21:19
Mając bardzo ograniczony budżet na szklarnie, tak do 2tyś zł, jest sens pakować się w D700 ?
Brać Tamiego 28-75 2.8 i nowe N50 1.8G ? To by musiało wystarczyć conajmniej na 8-10 miesięcy. Zostawiłbym sobie SB800, choć kto wie;)
Sapphiron
02-09-2011, 21:21
Oczywiście że jest sens. Skoro masz możliwość to czemu się ograniczać?
Mając bardzo ograniczony budżet na szklarnie, tak do 2tyś zł, jest sens pakować się w D700 ?
Brać Tamiego 28-75 2.8 i nowe N50 1.8G ? To by musiało wystarczyć conajmniej na 8-10 miesięcy. Zostawiłbym sobie SB800, choć kto wie;)
A te szkła co masz w stopce? 70-300vr jest fxowe, 35 jakie by nie bylo to też śmiga.
Zależy co robisz - do krajobrazu czy architektury pewnie bym nie zmieniał, ale do portretów, repo itp raczej tak.
robin102
02-09-2011, 22:35
To bardzo bardzo duże piniądze jak na doposażenie D700 :) serio
Kup sobie 24mm f2,8 oraz 50mm którąś tam wersje, kasy zostanie, a fotografować będziesz mógł prawie wszystko.
Druga opcja też uniwersalna to 85mm oraz 24mm.
ps.
świetny dziękczynny wątek, mój ulubiony
Rossi_PL
02-09-2011, 23:35
A te szkła co masz w stopce? 70-300vr jest fxowe, 35 jakie by nie bylo to też śmiga.
Zależy co robisz - do krajobrazu czy architektury pewnie bym nie zmieniał, ale do portretów, repo itp raczej tak.
Głównie robię sporo portretów i dokumentację maluchów w rodzinie jak sobie rosną:) Wszystkiego po trochu próbuję jak tylko mam okazję, ciągnie mnie do obraza FX i to tyle:)
Sprzedaję powoli trochę sprzętu żeby zbliżyć się do półki cenowej używek D700, bo tak naprawdę DX już mam, inwestując w doskonałe D300/s będę miał nadal ten sam obrazek. Ze zdjęć widać, że skokiem milowym jest dopiero FX. Wyprzedając wszystko co planuję, zostawiłbym jedynie N35 1.8g, 70-300VR i SB-800.
Obserwując naszą giełdę widzę, że do 6tyś powinno się coś znaleźć z używek:)
To bardzo bardzo duże piniądze jak na doposażenie D700 :) serio
Kup sobie 24mm f2,8 oraz 50mm którąś tam wersje, kasy zostanie, a fotografować będziesz mógł prawie wszystko.
Druga opcja też uniwersalna to 85mm oraz 24mm.
ps.
świetny dziękczynny wątek, mój ulubiony
Niestety żeby ten plan wcielić w życie, już sprzedałem forumowiczowi N85, ale kiedyś do mnie wróci oj wróci:)
Szczerze mówiąc kompletnie zapomniałem o N50 1.8d, które zapewne odżyje na FX, dzięki za sugestie:)
No to w takim razie zmieniałbym zdecydowanie. Za 2k dostaniesz używki 50 1.4 i 85 1.8. Do tego 35 które masz i na dłuższe okazje 70-300vr - super zestaw, serio. Do tego może kiedyś szeroki, albo wspomniany T28-75 skoro potrzebujesz takiego zooma.
robin102
03-09-2011, 17:28
Szczerze mówiąc kompletnie zapomniałem o N50 1.8d, które zapewne odżyje na FX, dzięki za sugestie:)
Odżyje, odżyje. Wiele starych obiektywów nowego wcielenia dostaje na pełnoklatkowej matrycy. Nawet 50mm f1,8 jakby nie ten sam :)
Rossi_PL
03-09-2011, 17:38
Żeby tego mało to przecież obecnie na naszej giełdzie sprzedaję F80 + 28-80/3.3-5.6G a to jakby nie patrzył słoiczek FX jest, ponoć nawet nie taki zły;)
Tak naprawdę jak spojrzałem pierwszy raz w wizjer F80 to nie mogłem wprost uwierzyć, że taki telewizor tam jest w porównaniu do D90..
Koledzy, poradźcie.... co byłoby trafniejsze, do uzupełnienia luki między Samyangiem 14/2.8 a nową 50/1.8: n24/2.8 czy n35/2 (mam na myśli głównie śluby) ? ;]
Jak śluby to oczywiście 35/2.
Koledzy, poradźcie.... co byłoby trafniejsze, do uzupełnienia luki między Samyangiem 14/2.8 a nową 50/1.8: n24/2.8 czy n35/2 (mam na myśli głównie śluby) ? ;]
oba szkiełka są bardzo fajne, tylko pytanie jaki ty potrzebujesz kadr, jaki lubisz? ja potrzebowałem 24mm
Sapphiron
04-09-2011, 06:59
d700 to na prawdę potężny koń roboczy. Wczoraj zrobiłem pierwszy ślub nową sztuką, trochę sie pietrałem ale poszło. Różne miałem życzenia, fanaberie itp, strzały serią, wchodzenie na 6400 czasem ale najcześciej zakres 1000-2500, a Nikoś słuchał wszystkiego jak wierny pies. I o dziwo bateria wytrzymała tyle że jeszcze dzisiaj będę ja dobijał. Dla niedowiarków że można Nikosiem pocisnąć ponad 1500 rawów:
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/931/p9040804.jpg)
Ja zbieram szczękę dzisiaj oglądając foty, raczej nie z narcyzmu do swojej pracy tylko z szacunku do tego co potrafi to body + dwie dobre stałki...
robin102
04-09-2011, 14:09
Jak śluby to oczywiście 35/2.
Uwielbiam szkło 35mm 2.0 za wszystkie jego plusy dodatnie szczególnie na pełnej matrycy. Jak bym z jakiś powodów miał zostać z jednym jedynym obiektywem to byłby właśnie 35m. Tym szkłem da się niemal wszystko fotografować. Te szkło trzeba mieć ALE ALE jeśli do zestawu 50mm i 14mm ultra szerokiego szamjanga miałbym dokupić jakiś obiektyw to był by to 24mm, a nie 35mm. Będzie to zestaw 3 obiektywów o większych możliwościach w reporterce ślubnej, czy innej okolicznościowej.
... co potrafi to body + dwie dobre stałki...
które stałki ?
Sapphiron
04-09-2011, 20:50
robin 50/1.8 i 85/1.8
O, jaki fajny wątek. :) Dawno nie zaglądałem do technicznych działów. Bo i po co? Mając D700 myślenie o sprzęcie zamieniło się w myślenie o zdjęciach i czerpanie z nich przyjemności. Aparat ma wady, ale przy jego zaletach możliwe, że będzie to sprzęt, który ze mną zostanie na długie lata. No chyba, że za niewielką dopłatę jego następca będzie zdecydowanie lepszy. Niestety pogarszająca się jakość i żywotność wszelkich wyrobów, wskazują na to, że być może D700 będzie ostatnim sensownym nieprofesjonalnym korpusem.
Tych których nie stać, lub nie chcą dźwigać 24-70/2.8, nadal namawiam na wyszukanie dobrego egzemplarza 35-70/2.8D, które jest ze mną już od kilku lat. Jakościowo dorówna 24-70 w 90% sytuacji. Dowolna 50/1.4, albo nawet 50/1.8 to już sensowna ogniskowa, często wykorzystywana przeze mnie na tym korpusie. 85 mm uwielbiam i tyle (1.8 to świetny kompromis cena/jakość). 70-200/2.8 VR (od biedy 80-200) jest niezastąpiony dla kogoś, kto używa sprzętu na poważnie. To jest genialny obiektyw - zakres, szybkość AF, jakość, kontrast.
Problemem jest dolny zakres na FX. W sumie chyba żałuję sprzedaży Tamrona 17-35/2.8. Waham się pomiędzy ponownym jego kupnem lub 20/2.8 D. Potrzebne jest mi głównie 20 mm. 24 to trochę za wąsko. Tamron na 20 mm był już bardzo dobry.
Jak pisałem już trzy lata temu - gorąco polecam D700. Jeżeli tylko kogoś stać i waha się - lepsze szkła i D300, czy D700 - ja nadal polecam D700. Przez trzy lata można zrobić wiele zdjęć i nie zastanawiać się, co by było, gdybym kupił D700. Jeżeli macie małe dziecko i zacięcie artystyczne - nie zastanawiajcie się nawet. Dopiero D700 pozwoli sfotografować je w każdych niemal warunkach. Podziękujecie za radę za pięć lat. Pamiątka pozostanie.
Podkreślę główną zaletę aparatu. To jest wygoda i możliwość pracy w bardzo trudnych warunkach. Dostajemy sprzęt, który używa się w wielu przypadkach z radością i z taką samą radością ogląda się zdjęcia. Płacimy wysoką cenę za komfort. Dla wielu zbyt wysoką i doskonale to rozumiem. Dlatego to nie jest aparat dla każdego.
Mój mimo odklejających się już pomału gumek, mimo odpadających zaślepek nadal działa (użytkowany hobbystycznie) i podziałać powinien jeszcze długo. Szacuję, że kolejna zmiana, jeżeli kiedykolwiek nastąpi, będzie miała miejsce za 10-15 lat.
Podkreślę ponownie rzadko wspominana zaletę, czyli duży wizjer, w którym nareszcie sensownie widać szczegóły. Zdjęcia w warunkach studyjno-domowych są przez to precyzyjniejsze. Łatwiej kontrolować kadr oraz wszystko co wpływa na ostateczny odbiór. Rzadziej można spoglądać na LCD. A jak już spoglądamy, to jego jakość jest rewelacyjna. Szybkie powiększanie obrazu, przesuwanie, ocena ostrości i głębi. Do tego naprawdę wierna prezentacja kolorów i kontrastu, pozwala pokazać naszą pracę modelce czy rodzinie i nawet tak małe zdjęcia ogląda się z przyjemnością. Kolejna sprawa to blokady ustawień, które zbyt łatwo było zmienić w klasie poniżej. Modyfikacje kluczowych parametrów, wykonujemy w sposób niemal wykluczający pomyłkę. Tak jak w D80 nieustannie musiałem kontrolować tryb kółka PSAM oraz to, czy niechcący nie zmieniłem trybu AF lub pomiaru światła - tak tu konstrukcja i ergonomia korpusu sprzyja pracy "na pamięć". Następna zaleta, którą doceniamy dopiero w korpusie FX w pełni - AUTO ISO. Dla wielu może być to zastępnik trybu AUTO. Mając AUTO ISO, ustawiam tryb M, automatyczny wybór punktu ostrości i mogę aparat dać komukolwiek z rodziny do pstrykania. Z lampą lub bez. Sprawdzone na wielu imprezach domowych. Całkowity laik wykona nim wspaniałe ujęcia. Możliwe, że jest to bardzo dobry aparat dla dziecka. ;) No może trochę za ciężki.
Świetny by zapomnieć o technicznych bolączkach. Skupić się na kadrze, kompozycji, emocjach.
Sapphiron
12-09-2011, 00:00
mOSAd, jakże bliska mi Twa filozofia :) Tzn mam podobne odczucia, nie żałuje żadnej złotówy wydzierganej na D700, dzisiejsze Mistrzostwa OML w Lublinie były tego totalnym przykładem. Ja z Fx strzelałem co chciałem i jak chciałem mimo że pierwszy raz byłem na zawodach Motocrosowych. Kolo obok mnie z jakimś DXem az wył z bólu żeby cokolwiek dobrego uzyskać, aż prawie płakał bo mu nie wychodziło ciągle...
MUSZĘ się pochwalić - właśnie dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy D700 :D Nie wytrzymałem do premiery D800 i poszło. doszedłem do wniosku, że nie bedę kombinował. Mam D300 z MB-D10, zapasowe baterie - idealnym rozwiązaniem był zakup D700. Kupiłem 17-35, teraz tylko 50 1.4 do kompletu i ogień :)
Przemek Paśnik
13-09-2011, 17:29
Siedemsetka, to tak jak już przedmówcy pisali, aparat, po zakupie którego cieszysz się zdjęciami. Polecam wgrać sobie profil portret, trochę go podkręcić i można swobodnie trzaskać :-) Ogromną zaleta jest Auto Iso w połączeniu za manualem. Najlepsze jest jednak to, że dzięki ilości pikseli nawet słabsze szkła pokazują na tym korpusie pazur
Sapphiron
13-09-2011, 17:55
Siedemsetka, to tak jak już przedmówcy pisali, aparat, po zakupie którego cieszysz się zdjęciami. Polecam wgrać sobie profil portret, trochę go podkręcić i można swobodnie trzaskać :-) Ogromną zaleta jest Auto Iso w połączeniu za manualem. Najlepsze jest jednak to, że dzięki ilości pikseli nawet słabsze szkła pokazują na tym korpusie pazur
Byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie dobrego i bezpiecznego profilu do d700 :) Bo niby są na necie różne profile ale powiedzmy sobie szczerze boję się wgrywać czegoś nie sprawdzonego...
mOSAd, jakże bliska mi Twa filozofia :) Tzn mam podobne odczucia, nie żałuje żadnej złotówy wydzierganej na D700, dzisiejsze Mistrzostwa OML w Lublinie były tego totalnym przykładem. Ja z Fx strzelałem co chciałem i jak chciałem mimo że pierwszy raz byłem na zawodach Motocrosowych. Kolo obok mnie z jakimś DXem az wył z bólu żeby cokolwiek dobrego uzyskać, aż prawie płakał bo mu nie wychodziło ciągle...
pomyśl jeszcze o 85tkce :)
Sapphiron
13-09-2011, 18:07
pomyśl jeszcze o 85tkce :)
85tkę 1.8 mam od dawna, popiernicza jak samochodzik z napędem atomowym :) 85/1.4 nie chcę, jakoś mi nie leży obrazek z niej mimo wszystko...
haaaha, pomyliłem się i złą osobę zacytowałem :D
MUSZĘ się pochwalić - właśnie dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy D700 :D Nie wytrzymałem do premiery D800 i poszło. doszedłem do wniosku, że nie bedę kombinował. Mam D300 z MB-D10, zapasowe baterie - idealnym rozwiązaniem był zakup D700. Kupiłem 17-35, teraz tylko 50 1.4 do kompletu i ogień :)
pomyśl jeszcze o 85tce ;p
85 1.8 posiada mój serdeczny przyjaciel, z którym sporo razem "działamy" więc dostęp do niej mam praktycznie nieograniczony ;) Dodatkowo N80-200 2.8 też jest w zasięgu (teraz np. stoi na biurku) więc szklarnia praktycznie załatwiona. Dobra - siadam do ustawiania puchy - muszę się trochę pobawić. ALE SUPER :D:D:D
Byłbym bardzo wdzięczny za przesłanie dobrego i bezpiecznego profilu do d700 :) Bo niby są na necie różne profile ale powiedzmy sobie szczerze boję się wgrywać czegoś nie sprawdzonego...Na firmowej stronie nikona masz na pewno sprawdzone profile.
Ja sie pierw przesiadłem na profil "portret", ale teraz z zamiłowaniem stosuje "D2x mode II"
Na firmowej stronie nikona masz na pewno sprawdzone profile.
Ja sie pierw przesiadłem na profil "portret", ale teraz z zamiłowaniem stosuje "D2x mode II"
ale tak miedzy nami to nie bałdzo
jeśli używasz nikonowskiego ViewNX to wszystkie profile masz w programie i przy obróbce rawu sam sobie zmieniasz
jeśli nie to... to rozumiem
oto chodzi?
http://nikonimglib.com/opc/index.html.en
Ja generalnie pracuje na ... jpg z puszki. Więc mnie interesuje to co mogę mieć w body.
Sapphiron
13-09-2011, 22:10
Ja generalnie pracuje na ... jpg z puszki. Więc mnie interesuje to co mogę mieć w body.
O to to! Dokładnie o to chodzi :) Też mam w PSie ustawianie profili, ale to nie to samo jak się już jpga strzeli i odrazu do labu :)
:oops:
źle zacytowałem, myśłem bardziej o Sapphiron
a swoją droga jak kto lubi
neverhood
13-09-2011, 22:32
I ja jestem juz szczesliwym posiadaczem tego korpusu. Do tego 35/2.0, 85/1.8 i 70-200/2.8 ale chcialbym jeszcze 24/1.4. Natomiast mam pytanie jakie ustawienia w ciemnych zoltych kosciolach jaki balans, iso bo mam z tym problem by potem ladna skore otrzymac w LR. Pomozcie prosze
Sapphiron
13-09-2011, 23:51
Balans na Auto, NEF 14bit nieskompresowany + ISO do woli :) Bez stresów 3200, używalne z dobrymi papierami 6400 :)
Ostatnio drukowałem ciagnięte iso 8000 na Kodaku Endura i jest miodzio, w formacie a4 szumy znośne :)
Czy mając od dołu s14 (szkoda mi go sprzedawać, gdyż 800zł zbytnio mnie nie poratuje a wyczesane uwa zawsze się przyda), tandem 35/2 i nowa 50/1.8 się sprawdzi w reporterce ślubnej? Trudno mi sobie wyobrazić te ogniskowe w praktyce, gdyż FX dopiero do mnie zawita. Intresują mnie raczej stałki (zoomy typu S,T 17-35 odpadają ze względu na dostępność) a skromny budżet pozwoliłby pokryć wartość nowych szkiełek 35 i 50).
Robson_87
14-09-2011, 00:23
napewno sie sprawdzi tylko ja bym jeszcze cos dluzszego kupil typu 85 1,8
Sapphiron
14-09-2011, 00:35
Jak już to bierz 35 i 85. 50tka to taka zapchaj dziura jest mimo wszystko, a bardziej się przyda krótsze tele niż standard który można z powodzeniem zastąpić 35tką :)
Zrobisz spokojnie całość tymi szkłami. 85 się tak często znowu nie przydaje przy repo ślubnym.
samson09
14-09-2011, 07:55
samą 35 i 50 bym się nie odważył bo nie raz jest tak ciasno, że i 24 mało. Ale jak masz 14mm to spokojnie możesz stałkami cykać.
Sapphiron
14-09-2011, 08:40
S4INT, mi akurat bardzo często :) Jedno body mam z 35tką drugie z 85tką i jednym strzelam szerokie kadry, drugim detale typu obrączki, portrety środowiskowe itp. Z chęcią zakupiłbym 20mm albo coś UWA ale chwilowo nie stać :)
krolewicz
14-09-2011, 08:44
I ja jestem juz szczesliwym posiadaczem tego korpusu. Do tego 35/2.0, 85/1.8 i 70-200/2.8 ale chcialbym jeszcze 24/1.4. Natomiast mam pytanie jakie ustawienia w ciemnych zoltych kosciolach jaki balans, iso bo mam z tym problem by potem ladna skore otrzymac w LR. Pomozcie prosze
na ładną skórę z nikona jest prosta rada - odrzuć LR i obrabiaj rawy w sofcie nikona
capture nx lub prostszy i darmowy view nx
nie twierdzę, że w LR się nie da - w nxach jest łatwiej :)
Sapphiron
14-09-2011, 08:45
krolewicz, wystarczy dobrze skalibrowany profil z ColorCheckera firmy X-Rite i kolorki z d700 sa mniodzio :)
stachmuszel
14-09-2011, 09:01
Kurcze, nie wyobrażam sobie pracy w jpg w D700. Próbowałem kilkakrotnie i pasowałem. Widocznie kiepski ze mnie fotograf:-) Spróbuję jeszcze raz. Największy problem to WB, szczególnie w świetle mieszanym(żarowe+świetlówka+zastane etc.) D200 trochę lepiej sobie z tym radzi wg mnie.
samson09
14-09-2011, 09:05
krolewicz, wystarczy dobrze skalibrowany profil z ColorCheckera firmy X-Rite i kolorki z d700 sa mniodzio :)
A ile toto kosztuje?
Sapphiron
14-09-2011, 09:15
W Lublinie nie kosztuje nic bo ja robię takowe dla znajomych Nikoniarzy.
Samemu robić to kosztuje 360zł tablica kalibracyjna ColorChecker Pasport razem z programem do tworzenia profili.
samson09
14-09-2011, 09:16
Nie mało :) No nic jakbym kiedyś przejeżdżał przez Lublin to się odezwę :)
A ile toto kosztuje?
i czy toto się przydaje. bo wg. testów w którymś z DFV niezbyt to
zachwalali. pozdr.
samson09
14-09-2011, 09:18
http://julianv.zenfolio.com/p564329719#hd2e9ba0 tak na szybko znalazłem. Można sobie porównać.
Sapphiron
14-09-2011, 09:19
Wg mnie sie sprawdza. Fotografia produktowa czy modowa bez dobrze zrobionego profilu kolorystycznego jest wg mnie nieporozumieniem...
Jak pisałem pare stron wcześniej w swojej szklarni mam również 85/1.8 i 70-210/4. Problem to - co wybrać ze standardu (choć może być za czasami za szeroko na tej 14 to jednak o niej zadecyduję jak już będę miał 700kę). Tutaj na DX w przypadku szkieł S14 i N35/1.8 (efektywnie 21mm i 52mm) często miałem wrażenie, że brakuje czegoś w okolicach 36mm (DX) czyli jakiegoś szkiełka 24. Także mój obecny dylemat to:
- kupić 35/2 i 50/1.8g
- (pominąć 50) kupić 35/2 i coś z szerokiego standardu typu (20,24,28 )
- (pominąć 35) kupić 50/1.8g i np. 24 lub 28 a z czasem zamienić 14/2.8 na fisha 16
Dziękuje serdecznie za wszelkie podpowiedzi i rady :)
te i inne stronki już widziałem. zależy mi na opinii praktyka. z tego co widać to
mam wrażenie że efekt jest taki że są podbijane tylko kolory czerwieni i niebieskiego.
reszta bez zmian. dosyć długo myślałem nad jego zakupem i na razie spasowałem.
może ktoś mnie jednak przekona ?:). zastosowanie to głównie przyroda i krajobrazy.
Hubert Adamczyk
14-09-2011, 09:23
Może i się przydaje ale cena jest zaporowa.
samson09
14-09-2011, 09:24
Wg mnie sie sprawdza. Fotografia produktowa czy modowa bez dobrze zrobionego profilu kolorystycznego jest wg mnie nieporozumieniem...
Pytanie tylko czy ten faktycznie dobrze zrobiony profil kolorystyczny jest faktycznie dobrym, a raczej poprawnym profilem, czy w pewnym sensie jakimś naciągnięciem, przekłamaniem danego produktu?
Sapphiron
14-09-2011, 09:28
Hubercie czy ja wiem czy zaporowa. Mając Passporta nie martwisz się o nic tak na prawdę, Ustawiasz w parę sekund dobry balans bieli, ustawiasz kolorki itp.
Mi raz uratował Passport tyłek na sesji ślubnej gdzie była tragedia jeśli chodzi o kolory, a z Passportem i kolory skóry i kolory ogólne były na swoim miejscu :)
Samson, przekłamaniem jest nie zachowanie kolorów realnych co jest więcej niż prawdopodobne z większością puszek w tym niestety z d700 które bardzo żółci i bije w górę czerwień.
samson09
14-09-2011, 09:30
Hubercie czy ja wiem czy zaporowa. Mając Passporta nie martwisz się o nic tak na prawdę, Ustawiasz w parę sekund dobry balans bieli, ustawiasz kolorki itp.
Mi raz uratował Passport tyłek na sesji ślubnej gdzie była tragedia jeśli chodzi o kolory, a z Passportem i kolory skóry i kolory ogólne były na swoim miejscu :)
Samson, przekłamaniem jest nie zachowanie kolorów realnych co jest więcej niż prawdopodobne z większością puszek w tym niestety z d700 które bardzo żółci i bije w górę czerwień.
Jakbyś się może wybierał kiedyś do Piotrkowa Tryb. daj znać :)
zanim może ktoś odpowie na moje pierwsze pytanie :) to z inne beczki. czy
jak używacie tego wynalazku to za każdym razem robicie zdjęcia do kalibracji
czy też można korzystać z "wzorców" które sobie wcześniej zdefiniowaliśmy
np. dla światła takiego czy innego lub pory dnia, chmurek czy słońca np.
Sapphiron
14-09-2011, 09:46
Ja robię do każdej sesji profil. To jest kilka sekund roboty a potem ułatwia obróbkę i oszczędza czas na szukanie dobrych kolorów. Szczególnie jeśli chodzi o produktową, ślubną i modę. Do produktowej całe spektrum, do ślubnej oczywiście zakres "beży" czyli odcienie skóry itp, do mody też całe spektrum.
Można oczywiście korzystać z wzorców wcześniej zrobionych ale mimo wszystko lepiej jest robić profile pod dane warunki pogodowe, oświetleniowe czy miejscówkowe :)
samson09
14-09-2011, 09:48
Ja robię do każdej sesji profil. To jest kilka sekund roboty a potem ułatwia obróbkę i oszczędza czas na szukanie dobrych kolorów. Szczególnie jeśli chodzi o produktową, ślubną i modę. Do produktowej całe spektrum, do ślubnej oczywiście zakres "beży" czyli odcienie skóry itp, do mody też całe spektrum.
Można oczywiście korzystać z wzorców wcześniej zrobionych ale mimo wszystko lepiej jest robić profile pod dane warunki pogodowe, oświetleniowe czy miejscówkowe :)
A ile czasu to zajmuje?
Sapphiron i napisz proszę jak dokładnie to robisz (krok po kroku)- ciekawi mnie to :)
Sapphiron
14-09-2011, 09:50
ale co? zrobienie profilu czy obróbka z tragicznych warunków?
RiP wyjmuje Paspport, strzelam tak żeby był w minimum 15% kadru i chowam do torby. Potem wstawiam do programu X-Rite, za 10 sekund mam profil automatycznie wgrany do folderu Adobe :) zero filozofii a wygoda duża
samson09
14-09-2011, 09:58
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/x-rite-colorchecker-passport--referencyjny-pigmentowy-wzornik-fotograficzny.html rozumiem, że mówimy o czymś takim jak to?
Spoko.... i ten Passport wygląda tak? :
źródło (http://www.luminous-landscape.com/images-100/ccp.jpg)
edit: ehh zostałem uprzedzony :)
Sapphiron
14-09-2011, 10:01
Ano tak wygląda :) Cosik nie tak? bo wyczuwam jakąś dziwną nutę w wypowiedzi...
Kurde po linku widzę że cholerstwo zdrożało... a to Ci psikus...
Jest tez chyba soft adobe do tego, ktory robi profile do LR... ?
samson09
14-09-2011, 10:03
Nie bardzo to wszystko rozumiem. Profil wgrywasz bezpośrednio do aparatu czy zotaje na kompie w kat. adobe do późniejszego wykorzystania np. w Lightroom?
Sapphiron
14-09-2011, 10:07
R, sam soft X-rite daje profil albo do ACR albo do Lightroom bez zbędnych zgrzytów.
Samson, tak profil zostaje na kompie w katalogu. Chodzą słuchy że wg niego można dopasować profil D2xmode3 tak żeby lepiej sam z siebie odwzorowywał toto. Ale ja nie próbowałem.
samson09
14-09-2011, 10:17
W taki razie na czym polega koleżeńska usługa oprofilowania d700 u ciebie w Lublinie skoro profil zależy od danej sytuacji?
Sapphiron
14-09-2011, 10:22
Na tym że jak ktoś jest z Lublina i potrzebuje profil na jedna sesję a nie ma kasy żeby kupić to ja za przysłowiowego browarka podjeżdżam gdzie trzeba, robimy zdjęcie i potem ten człowiek z maila odbiera gotowy profil wraz z instrukcją jak go użyć :) Wydaje mi się że oferta jest fair :)
samson09
14-09-2011, 10:25
A mógłbyś w wolnej chwili pokazać parę zdjęć przed oprofilowaniem i po. Jak to faktycznie wygląda z tym ratowaniem "tyłka" :)
Marek Bielski
14-09-2011, 10:26
A można taki profil zastosować w Capture one?
Sapphiron
14-09-2011, 10:36
Niestety nie używam C1 więc nie pomogę...
samson09
14-09-2011, 10:39
A zdjęcia dasz radę jakieś wstawić :) Nie ukrywam, że zainteresowałem się tym mocno. Ew. na pw wysłać.
Sapphiron
14-09-2011, 10:46
No spoko ale to chwile zajmie bo musze wrócić swojego domu ;)
samson09
14-09-2011, 10:47
No spoko ale to chwile zajmie bo musze wrócić swojego domu ;)
Ok ok nie mówię, że już :)
W taki razie na czym polega koleżeńska usługa oprofilowania d700 u ciebie w Lublinie skoro profil zależy od danej sytuacji?
no właśnie spotkałem się tu czy gdzieś z opinią że wystarczy tak naprawdę sobie zrobić kilka
wzorcowych profili dla różnego typu światła i później wystarczy tylko z nich korzystać.
nie jestem pewien czy się to sprawdza i czy są duże różnice pomiędzy takimi wzornikami
a zrobionymi na bieżąco profilami. tutaj cenna byłaby ocena użytkowników. pozdr.
wasilewk
14-09-2011, 11:36
no właśnie spotkałem się tu czy gdzieś z opinią że wystarczy tak naprawdę sobie zrobić kilka
wzorcowych profili dla różnego typu światła i później wystarczy tylko z nich korzystać.
nie jestem pewien czy się to sprawdza i czy są duże różnice pomiędzy takimi wzornikami
a zrobionymi na bieżąco profilami. tutaj cenna byłaby ocena użytkowników. pozdr.
Ostatnio miałem okazję pofocić występ porządnego zespołu tanecznego, niestety w warunkach 'plenerowych'.
Na scenie, choć to dzień, u góry rozmieszczone były różnokolorowe rzędy reflektorów, których kolor zmieniał się w zależności od utworu. Konia z rzędem temu, kto jednym profilem BW załatwiłby normalny kolor skóry występujących ! Ba ! Nawet późniejsza obróbka wymagała indywidualnego podejścia do każdego zdjęcia !
Tak więc wszystko zależy od sytuacji...
Pzdr.
no ale to jest wg. mnie ekstremalny przypadek. w normalnych warunkach nie ma aż takich zmian.
wasilewk
14-09-2011, 11:42
no ale to jest wg. mnie ekstremalny przypadek. w normalnych warunkach nie ma aż takich zmian.
Zdziwiłbyś się...
milczek77
14-09-2011, 11:47
Sapphiron ja na przykład kiedy robię sesje plenerową to nie używam programu dołączonego z passportem by Twoerzyc profil. Strzelam tylko fotkę w danej scenerii z passportem i potem pipetą ustawiam WB.
Sapphiron
14-09-2011, 11:54
tak też można, to jest jedno z zastosowań tej tablicy :)
milczek77
14-09-2011, 12:28
generalnie tablica jest pomocna :-)
Jak pisałem pare stron wcześniej w swojej szklarni mam również 85/1.8 i 70-210/4. Problem to - co wybrać ze standardu (choć może być za czasami za szeroko na tej 14 to jednak o niej zadecyduję jak już będę miał 700kę). Tutaj na DX w przypadku szkieł S14 i N35/1.8 (efektywnie 21mm i 52mm) często miałem wrażenie, że brakuje czegoś w okolicach 36mm (DX) czyli jakiegoś szkiełka 24. Także mój obecny dylemat to:
- kupić 35/2 i 50/1.8g
- (pominąć 50) kupić 35/2 i coś z szerokiego standardu typu (20,24,28 )
- (pominąć 35) kupić 50/1.8g i np. 24 lub 28 a z czasem zamienić 14/2.8 na fisha 16
Dziękuje serdecznie za wszelkie podpowiedzi i rady :)
czy ktoś doświadczony mógłby się odnieść do mojej wątpliwości? :idea:
Ja bym szedł w 35/2. Szeroki masz, portretowy masz. 35 sprawdzi się wyśmienicie. To moje ulubione od dłuższego czasu szkło. Było na DX i widzę, że na FX też będzie :)
50tkę to ja bym brał chyba jednak 1.4 (ja przynajmniej tak zrobię). Nie jest sporo droższa niż 1.8 a światełko jednak znacznie lepsze.
Podpieram kolege Badol - do tego co masz dokup 35 (f2 albo 1.8, obojętnie - ja bym ponownie wybrał 1.8 jakbym miał kupować raz jeszcze) i 50.
Będzie super zestaw na każdą okazję.
MariuszJ
14-09-2011, 19:42
czy ktoś doświadczony mógłby się odnieść do mojej wątpliwości? :idea:
Po prostu kup jakiegoś zooma standardowego.