Zobacz pełną wersję : D700-Zakup życia :)
Hmm.... a ja chcę właśnie sprzedać 35/1.8.... (tzn w planach mam). Oglądałem fotki kolegi Aeon88 z tego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178214&page=2) - też może być ciekawie...
@S4INT a pamiętasz może jak jej używałeś, do jakiej przysłony (w praktyce) było dla Ciebie ok?
@MariuszJ - wolę jasne stałki niż ciemny i drogi zoom standard :)
Sapphiron
14-09-2011, 20:13
Sprzedawać 35tkę? Po co? Przecież to prawie że idealnie pracuje z d700...
Owszem lepsza jest 35/2.0 ale też swoje kosztuje...
MariuszJ
14-09-2011, 20:16
Wspomnij mnie przy pierwszej sytuacji, w której nie będziesz sobie mógł pozwolić na spieprzenie zdjęć.
Oczywiście 24/2.8 czy 35/2.0 też trudno zepsuć, ale wmawianie że dają lepszy obrazek niż panzerfaust traktuję z pewną rezerwą.
No to teraz mam zagwozdkę, bo 1.8 planowałem sprzedać za 600zł a do 2.0 musiałbym dołożyć drugie tyle (nie będę miał czasu na szukanie wśród używek), które de facto mogę zużytkować w inny sposób (np. na 50).
MariuszJ - wiem, o czym mówisz, dla mnie to niestety problem natury finansowej, gdyż i tak ciężko jest mi 'doskładać' do 700ki :)
Hmm.... a ja chcę właśnie sprzedać 35/1.8.... (tzn w planach mam). Oglądałem fotki kolegi Aeon88 z tego wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178214&page=2) - też może być ciekawie...
@S4INT a pamiętasz może jak jej używałeś, do jakiej przysłony (w praktyce) było dla Ciebie ok?
Ja jej ciągle używam ;) moje podstawowe szkło w reportażu (i portrecie środowiskowym - np antykwariusza tym robiłem). Używam praktycznie tylko na 1.8 i 2.
Tak jak jest stwierdzone - do f4 winieta się zmniejsza, później rośnie. Na bliski dystans (do 5m powiedzmy) to szkło po prostu wymiata, zwłaszcza za tą cene.
I tak jak Ty - wole jasne stałki niż zooma ;)
Zresztą - poczekaj z tą 35 do zakupu D700 i wtedy sam zobaczysz czy Ci odpowiada czy będziesz zmieniał na f2.
Sapphiron
14-09-2011, 20:43
S4INT dobrze rzecze :)
samson09
14-09-2011, 21:49
No to teraz mam zagwozdkę, bo 1.8 planowałem sprzedać za 600zł a do 2.0 musiałbym dołożyć drugie tyle (nie będę miał czasu na szukanie wśród używek), które de facto mogę zużytkować w inny sposób (np. na 50).
MariuszJ - wiem, o czym mówisz, dla mnie to niestety problem natury finansowej, gdyż i tak ciężko jest mi 'doskładać' do 700ki :)
Zostaw 35 1.8, dokup 50 1.8G :)
Sapphiron
14-09-2011, 21:58
dokup 50 1.8G :)
Moim skromnym zdaniem do d700 lepsza jest 50/1.8D Jest szybsza mimo wszystko a nie od dziś wiadomo że to mały kosiarz...
samson09
14-09-2011, 22:01
Moim skromnym zdaniem do d700 lepsza jest 50/1.8D Jest szybsza mimo wszystko a nie od dziś wiadomo że to mały kosiarz...
Nie wiem nie miałem. 1.8G też wolna nie jest za to ostrzejsza na 1.8 z tego co się mówi :)
Sapphiron
14-09-2011, 22:04
Jeśli 50G jest ostrzejsza to jest jak dla mnie za ostra bo 50D i tak jest żyletą...
samson09
14-09-2011, 22:05
Jeśli 50G jest ostrzejsza to jest jak dla mnie za ostra bo 50D i tak jest żyletą...
Widać dobrą sztukę masz :)
Panowie Panowie... wielkie dzięki za pomoc. Na razie zostawię 35/1.8 i dokupię 50/1.8G. Później, jak będzie już body to sam zobaczę co ewentualnie zmienić ;) Dziękuje dziękuje za pomoc :) Jutro trzeba szykować ofertę sprzedaży D300s ;p
A tak przy okazji to coś dziwnego się dzieje z dostępnością D700. Poprosiłem znajomego czy by mi nie załatwił, to się dowiedział z 4 źródeł, że w hurtowniach nie ma. Trzeba czekać ok 2-3 tygodni. Na ceneo, jak jeszcze wczoraj obserwowałem było samo "d700 body", teraz nie ma już tego, a jest w połączeniu z 24-70 (oczywiście po wejściu w oferty są dostępne same body). Ale ceny też idą w górę. Jeszcze w zeszłym tygodniu można było dostać za ok 7050. Teraz najtaniej to 7450 w lider24media albo 7500 (planetfoto) albo już 7605 w abfoto. Heh... czyżby faktycznie Nikon wycofywał to body ze sprzedaży (tak jak to ktoś wcześniej pisał, o podobnej akcji w USA).
samson09
14-09-2011, 22:23
A tak przy okazji to coś dziwnego się dzieje z dostępnością D700.
d800 nadchodzi :):):)
neverhood
14-09-2011, 22:26
RiP moze to wciaz brak asortymentu po trzesieniu ziemi, jak swoje D700 kupowalem to dokladnie ten sam problem byl, brak w magazynach, hurtowniach itp, a ceny szly w gore tego co bylo. lub tak jak pisze Samson09 zbilza sie D800 i wstrzymali dostawy
Nie. D800 nie będzie w sklepach jeszcze kilka miesięcy.
samson09
14-09-2011, 22:42
Nie. D800 nie będzie w sklepach jeszcze kilka miesięcy.
Nie no wiadomo. Taki żarcik po prostu :)
d800 nadchodzi :):):)
raczej kurs ojro i dolara leci ostro w górę.
P.I.P. - nie chcę cię martwić ale dostępność D700 w Wawie jest praktycznie żadna! Zapomnij o praktycznie wszystkich sklepach jakie widzisz na ceneo itp. ABfoto nie ma, fotojoker nie ma, planeta nie ma itd. itp. Gadałem z gościem z jednego sklepu, który powiedział, że to są jakieś jaja bo dostał nowy cennik. Z tego co powiedział ceny podskoczą przy nowej dostawie :(
samson09
15-09-2011, 09:24
U mnie w Piotrkowie w FJ jeszcze ostatnio był na półce :)
P.I.P. - nie chcę cię martwić ale dostępność D700 w Wawie jest praktycznie żadna! Zapomnij o praktycznie wszystkich sklepach jakie widzisz na ceneo itp. ABfoto nie ma, fotojoker nie ma, planeta nie ma itd. itp. Gadałem z gościem z jednego sklepu, który powiedział, że to są jakieś jaja bo dostał nowy cennik. Z tego co powiedział ceny podskoczą przy nowej dostawie :(
praktycznie w kazdym FJ stoi na polce...
praktycznie w kazdym FJ stoi na polce...
W Warszawie w ŻADNYM - wiem bo obdzwoniłem wszystkie :)
Sapphiron
15-09-2011, 09:58
Badol, ja jakoś kupiłem dwie sztuki d700 bez żadnego problemu :) FJ dwoi sie i troi żeby sprzedać ten aparat wiec wymyślają różne sposoby aby zdobyć, ale nawet na zamówienie trzeciego dnia jest już do odbioru najpóźniej :)
w FJ na Wileńskim w Warszawie jeszcze wczoraj widziałem go na wystawie
Mój mimo odklejających się już pomału gumek, mimo odpadających zaślepek nadal działa (użytkowany hobbystycznie) i podziałać powinien jeszcze długo. Szacuję, że kolejna zmiana, jeżeli kiedykolwiek nastąpi, będzie miała miejsce za 10-15 lat.
Spory optymizm co do trwałości obecnego sprzętu elektronicznego :) Jeśli chodzi o D700 to trudno o lepszy aparat i faktycznie za 10-15 albo i za 100 lat nadal będzie robić dobre zdjęcia czyli obrazki rzeczywistości hehe.. pamiętam że gdy do sprzedaży wszedł D3 to pisałem na tym forum, że można nabyć ten aparat i już przestać myśleć o czymś innym. W przypadku D3 w małej obudowie a więc D700 takie stwierdzenie jest nadal aktualne. Te parę MP więcej, ulepszone i tak rewelacyjnie dobre ISO, czy możliwość kręcenia filmów plus kosmetyczne poprawki w następcy nie sprawią że nagle zaczniemy robić nie wiadomo jak idealne zdjęcia..
Natomiast co bardziej bym chciał to aparat z matrycą od takiego D700, zamknięty w małej obudowie wielkości np. Fuji X100, z bezproblemowym AF itd. ważący pół kilo. Owszem jest Leica M9 , ale ma swoje problemy, m.in. absurdalną cenę.
Panowie - spokojnie :) Ja obdzwoniłem chyba z 20 sklepów i w każdym usłyszałem, że brak. Głównie sklepy z Warszawy. Na Wileński może się nie dodzwoniłem - nie pamiętam już dokładnie. Jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie. Ja znalazłem. Kupiłem 13go :)
Panowie - spokojnie :) Ja obdzwoniłem chyba z 20 sklepów i w każdym usłyszałem, że brak. Głównie sklepy z Warszawy. Na Wileński może się nie dodzwoniłem - nie pamiętam już dokładnie. Jak ktoś dobrze poszuka to znajdzie. Ja znalazłem. Kupiłem 13go :)
napisales ze w ZADNYM...
OK - w każdym, do którego udało mi się dodzwonić. Myślałem, że obdzwoniłem wszystkie. Bardzo przepraszam za wprowadzenie wszystkich zainteresowanych w błąd. "Zachowałem się jak gówniarz. To się więcej nie powtórzy" :)
Trudno... muszę liczyć na szczęście. Mam 16 dni na to by sprzedać obecne body (już szykuję ogłoszenie) i kupić D700 w 'dobrej' (LOL) cenie, po tym terminie czeka na mnie zlecenie :O Więc mam nadzieję, że będzie ok.
samson09
15-09-2011, 11:57
Spokojnie dasz radę. Gdzieś w końcu znajdziesz :)
Nie chce byc spekulantem ale wlasnie rozmawialem z kolega co robi w duzym sklepie internetowym z fotografia i potwierdzil ze D700 znikly i sie za chwile pojawia po nowej cenie niestety ze wzgledu na skok eur. Wiec mam prosbe jak ktos ma cynk gdzie w 3city mozna dorwac D700 prosze o info.
Mam jeszcze pytanie bo mam własnie zamiar przesiasc się z D80 na D700 i ze szklarni moge pozostawic N50/1.8 i N85/1.8 - natomiast S10-20(ta ciemniejsza) i S30/1.4(moja ukochana) pojda do ludzi. Co niedrogiego polecicie w tym zakresie ogniskowych pod D700 ?
MariuszJ
15-09-2011, 13:55
S30 zastąpi Ci 50-tka, 50-tkę - 85tka.
Zamiast Sigmy jakieś tanie UWA ~17-35, Tamrona czy Sigmy.
samson09
15-09-2011, 14:03
S30 zastąpi Ci 50-tka, 50-tkę - 85tka.
Zamiast Sigmy jakieś tanie UWA ~17-35, Tamrona czy Sigmy.
Ew. samyang 14mm 2.8 jak nie przeraża cię mf.
Dzieki za uwagi :) Mysle ze na poczatku jak sie na D700 wykosztuje (o ile dostane w starej cenie) to bede na N50 i N85 jechal a jak dojdzie kaska to cos szerszego dorzuce. Tylko gdzie to D700 dostac jak wszedzie BRAK.
samson09
15-09-2011, 14:20
Właśnie dzwoniłem do FJ w moim mieście. Od zawsze tam stał na półce. I szok dzisiaj nie ma. Pochowali czy co?
Z tego co wiem nie ma go w żadnym FJ w Polsce w wczorajszej cenie - wczoraj jeszcze sobie leżał spokojnie. I nagle dziwnym trafem wszystkie wczoraj do zamknięcia zostały wykupione - taki napływ gotówki u Polaków :) Kilka dni i pojawi się spowrotem po cenach z nowego cennika - podobno ok. 1 tys droższy ;/
samson09
15-09-2011, 14:28
To kup używkę w dobrej cenie i małym przebiegiem.
Poczeka az sie pojawia i zobacze za ile bo moze bede mogl odliczyc VAT a jak nie to poczekam az ktos na giełde wrzuci w dobrej cenie i przebiegu.
samson09
15-09-2011, 14:38
Żeby się jednak nie okazało, jak euro w górę idzie, że i używki droższe będą :) Każdy chce stracić jak najmniej :)
Tak zapewne będzie ale na ten moment nikt nie pozbywa sie uzywki po starej cenie :)
samson09
15-09-2011, 14:40
Jak dobrze, że mam już ten problem z głowy :)
Rano sea21 wrzucił ogłoszenie o sprzedaży D700 ale jak widze posta już nie ma :)
samson09
15-09-2011, 15:17
Pewnie poszedł jak świeże bułeczki :)
Photoartbox
15-09-2011, 18:36
Wyglada na to, ze autor watku wybral bardzo trafny tytul - to zaczyna byc na prawde "zakup zycia" ;)
robin102
15-09-2011, 19:18
Nie no tytuł wątku bordo bordo pasuje do sytuacji :). Niedługo trza się będzie modlić do D700, albo modlić się aby go kupić. No właśnie gdzie po taniości widzieliście D700 bo bym kupił na backup do moich dwóch.
samson09
15-09-2011, 20:03
Nie no tytuł wątku bordo bordo pasuje do sytuacji :). Niedługo trza się będzie modlić do D700, albo modlić się aby go kupić. No właśnie gdzie po taniości widzieliście D700 bo bym kupił na backup do moich dwóch.
Oj Robin nie bądź pazerny. Tu kolega d50kid chce pierwszego kupić i nie może, a ty już trzeci :)
Może robin chce mi prezent zrobić na nadchodzące za kilka dni urodziny ;) Podzwonilem dzis po sklepach i okazuje sie ze nie tylko FJ pochował puszki. Kolega z sklepu dość dużego ( nie chce podawać nazwy zeby nie walić reklamy) mowi ze wczoraj gadali z FJ bo chcieli kilka D700 zakupic dla siebie i FJ powiedzial ze nie ma problemu a dzis oznajmił ze wszystkie poszły i jak bedzie nowa dostawa da znać - nowa dostawa = nowa cena :)
samson09
15-09-2011, 22:08
to pozostaje ci tylko czekac chociaz dziwie sie, ze w takim miescie jak wawa nigdzie nie mozna dostac.
Ja akurat z 3city ktore male nie jest i nigdzie od dzis nie ma :(.
samson09
16-09-2011, 06:33
Problem w tym, że większość sklepów nie trzyma tak drogich aparatów na sklepie. Jak jest kupiec to zamawiają. FJ zawsze na stanie miał. Ciężko Ci będzie coś znaleźć. Nic tylko na nowe ceny czekać.
Albo na D800 za 11 tys :) i D700 za 6 tys :) - takie poranne wymysły :)
Co wy wszyscy z tym FJ, zamówienie z digitalrev.com i po sprawie. Maja D700 na magazynie.
Sent from my iPad using Tapatalk
A fakture na Polske wypiszą i gwarancje na Polske dadzą ? Aha właśnie sprawdziłem z przesyłka do Polski wychodzi nowa cena 8800 :)
samson09
16-09-2011, 08:39
ponad tysiak wiecej uuu...
Tak jak mi kolega powiedzial z sklepu - sprzedawali D700 po 7700 eur (kurs po 3.8) takie euro bylo chyba jeszcze miesiac temu - w tej chwili jest juz 4.3 co daje 8.600. Pytanie tylko czy jak euro spadnie bo spadnie to ceny wroca (znajac zycie nie) czy bedzie sie oplacalo sciagac z zagranicy ?
A fakture na Polske wypiszą i gwarancje na Polske dadzą ? Aha właśnie sprawdziłem z przesyłka do Polski wychodzi nowa cena 8800 :)
wooo, nie zauważyłem że aż tak Wam złotówka na pysk zjechała - faktycznie masz racje.
No co do gwarancji to jak czytam wrażenia z ul. podstępu to chyba i tak psu na buty ta gwarancja w PL ;)
samson09
16-09-2011, 09:26
wooo, nie zauważyłem że aż tak Wam złotówka na pysk zjechała - faktycznie masz racje.
No co do gwarancji to jak czytam wrażenia z ul. podstępu to chyba i tak psu na buty ta gwarancja w PL ;)
Jak kupować nowy to tylko z gwarancją. Jak by z serwisem nie było to jednak warto mieć. Inaczej nie ma sensu przepłacać tylko używkę kupić. takie jest moje zdanie.
kurde, w związku z pójściem na studia już miałem zrobić zmianę na jedno zero więcej ale po przeczytaniu wątku zmieniłem zdanie. Przez Was moja sytuacja finansowa uległa pogorszeniu.
Teraz tylko pozostaje mi dylemat co do 85, Samyang 85 bez AF, Nikkor 85 1.8, Sigma 85 1.4 czy Nikkor 85 1.4, ale taki dylemat to czysta przyjemność :D
Sapphiron
16-09-2011, 09:30
Nikkor 85/1.8 :)
Nikkor 85/1.8 :)
No właśnie stwierdziłem, że albo on albo Sigma :)
Na jedno zero więcej? Z D70 na D700? ;)
Samyanga skreśl z listy, a co do reszty - zależnie ile kasy masz na zbyciu i jak często używasz 85. 1.8 na Fx pracuje świetnie.
Albo z D700 na D7000 ;)
A jakie body masz w tej chwili ? Bierz N85/1.8 niedrogie i fajne szkło.
D700 mam, miałem zamienić je na D7000 albo D300(s) i zostawić sobie 70-200 VR II ale mój kręgosłup się nie zgodził ;)
Na pewno wezmę Nikkora 35D f/2 i właśnie dylemat 85, Sigmę brałbym na raty ze względu na brak gotówki, 85 1.8 mógłbym wziąć używane
Sapphiron
16-09-2011, 10:01
D700 mam, miałem zamienić je na D7000 albo D300(s) i zostawić sobie 70-200 VR II ;)
Bym zrozumiał jakbyś z d7000 chciał zmienić na d700...
I don't want to live on this world anymore...
To ten kurs eur i pewnie nowa cena D700 - ok 8800 wprawia nas w taki nastrój z rana - eh - ze człowiek nie pomyslał i nie kupił tydzien temu.
Sapphiron myśle ze kol. t0m3k tak sobie zażartował zmartwiony brakiem D700 i doniesieniami co do nowej ceny :)
Najgorsza jest panika :) Ja już się pogodziłem z faktem, że nie kupię 50/1.8g kosztem body.
Sapphiron
16-09-2011, 10:29
kup 50/1.8D :) Z d700 lepiej działa niż G ;)
samson09
16-09-2011, 10:48
Ale optycznie raczej ustępuje G zwłaszcza pracy pod światło.
Chodzilo mi o to, ze mialem swoje D700 zmienic na cos tanszego, ale tak ten aparat byl tu zachwalany, ze zmienilem zdanie, dlatego pogorszyliscie moja syt. finansowa :)
dzieki za utwierdzanie mnie przy 85 1.8, troche polepszacie moja syt. finansowa, chociaz nie wiem czy nie zaryzykowac z ta sigma i nie przybidowac pozniej te 12 miesiecy rat...
Mialem Nikkora 85 1.4 i bylem zadowolony, chociaz nie widzialem sensu posiadania go z 70-200, bokeh duzo z 1.8 roznic sie nie powinien ale...
Musze pomyslec nad tym na spokojnie, tym bardziej, ze wszystko uzywane amatorsko.
Jak masz D700 to sie ciesz i uzywaj do konca zycia - chyba ze chcesz sprzedac to biore na pniu za rozsądną cene :) Bierz N85/1.8 i bedzie git.
samson09
16-09-2011, 10:53
Sapphiron - wracając do paru postów wyżej o color checker xrite. Jak z tymi zdjęciami?
Sapphiron - wracając do paru postów wyżej o color checker xrite. Jak z tymi zdjęciami?
też chętnie zobaczę jak jest różnica w kolorach
50 nie chce, mialem 1.8 na dx, na fx wole 85.
A D700 jak nowy pare dni do sprzedania byl z org gripem, oryginalnymi bateriami i mh21 za 7 000, ale wlasnie przez Was z pomyslu zrezygnowalem :P
Witajcie.
D700 kupiłem w piątek, jak dotąd zrobiłem 400 zdjęć (przyzwyczajenie ze sprzęt się szanuje i nie zajeżdża) ale...
Dzisiaj robiłem zdjęcia swojej chrześnicy i bratankom i aż nie mogłem się powstrzymywać jak za każdym strzałem i serią miałem idealnie ostre......
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/9637/img0351ak.jpg)
Powiem jedno... warto było ciułać każdą złotówę ze zleceń, męcząc się na d200/s5 by wkońcu mieć ten komfort pracy...
Sprzęt bez wątpienia piękny. W lipcu robiłem trochę zdjęć zestawem D700/24-70. Mechanicznie i optycznie wszystko doskonale. Niestety kolor nie ten jak dla mnie i nikt mnie nie przekona. Nie podchodzi mi skóra i trawa. Te zdjęcie to doskonały przykład. Kolor który wychodzi z S5 jest dla mnie z innej bajki. Ja wiem, profile, suwaki itd itp i że na złość sobie uszy odmrażam siedząc w Canonie.
Kilka dni temu to w sklepie byl za 7700 z faktura ktora sobie moge odliczyc a teraz pucha i prezentu sobie na urodziny nie zrobie :(.
Bo głupot Tobie nagadaliśmy - D700 jest słabe - sprzedawaj!
Sapphiron
16-09-2011, 12:43
też chętnie zobaczę jak jest różnica w kolorach
Chłopaki, poczekacie trochę bo jestem na wyjeździe. Do "domu" gdzie mam stare zdjęcia z fuji i profile wracam w nastepnym tygodniu. Ja pamiętam o obietnicy :)
samson09
16-09-2011, 12:46
Chłopaki, poczekacie trochę bo jestem na wyjeździe. Do "domu" gdzie mam stare zdjęcia z fuji i profile wracam w nastepnym tygodniu. Ja pamiętam o obietnicy :)
A ok to czekamy :)
stachmuszel
16-09-2011, 12:52
Mozesz rozwinac temat, bo przymierzalem sie do zamiany 50/1.8D na G. Czy jest sens?
Spokojnie sobie zaczekam ;)
joker333
16-09-2011, 13:02
Mozesz rozwinac temat, bo przymierzalem sie do zamiany 50/1.8D na G. Czy jest sens?
wystarczy przejrzeć wątek o 1.8G i ile osób zmieniło jakoś nikt nie narzekał wręcz przeciwnie 50 1.8G praktycznie pod każdym względem lepsza od D
Ciszej, szybciej, pewniej , ostrzej, i bokeh imho ładniejszy
samson09
16-09-2011, 13:04
wystarczy przejrzeć wątek o 1.8G i ile osób zmieniło jakoś nikt nie narzekał wręcz przeciwnie 50 1.8G praktycznie pod każdym względem lepsza od D
Ciszej, szybciej, pewniej , ostrzej, i bokeh imho ładniejszy
zgadzam się - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177623
Sapphiron
16-09-2011, 13:08
stachu, korzystałem z 50/1.8G kolegi na d700 i wersja D jest sporo szybsza z FX. Z DX owszem wersja G jest szybsza ale... ten silniczek nie jest tak mocny jak silniczek w FX czy to d700 czy tym bardziej D3... Co do ostrości to nie narzekam na wersję D bo jest mega ostra...
darko, samson znalazłem jednak cosik na dysku ze starych rafów z S5:
Adobe Standard: http://img263.imageshack.us/img263/7064/clipboard01wlu.jpg
Profil X-rite: http://img256.imageshack.us/img256/2271/clipboard02mr.jpg
Lekka dominanta przez źle ustawiony WB ale to raczej nie ważne :)
Co z tego wynika, oceńcie sami. Ja jestem zadowolony, pamiętam jak wyglądał wtedy dzień i wg mnie najlepiej oddaje barwy raf po kalibracji.
samson09
16-09-2011, 13:27
Hmm...może lekkie podbicie kolorów po kalibracji. 30s pracy w ACR i efekt byłby ten sam moim zdaniem. Jakoś mnie to nie przekonuje do wydania 400zł :)
milczek77
16-09-2011, 19:25
Ja uważam, że warto ale nie do generowania profili ale do czystego WB (nie używając programu dołączonego x-rite). Czyli w sesji w danej scenerii pstrykasz próbkę z rozłożonym próbnikiem i potem czy to w LR czy w NX czy w czymkolwiek walisz pipetką WB jak chcesz :-)mi to pasi
pozdr
w takich warunkach tzn dzien sloneczny to bedzie mala roznica miedzy profilem z X-rite a standarden z PS czy LR, ale sprobuj tak w 30s uzyskac taki sam efekt jak masz zolte sciany, mieszane zrodla swiatla :) wtedy x-rite jest niezastapiony :)
Ja uważam, że warto ale nie do generowania profili ale do czystego WB (nie używając programu dołączonego x-rite). Czyli w sesji w danej scenerii pstrykasz próbkę z rozłożonym próbnikiem i potem czy to w LR czy w NX czy w czymkolwiek walisz pipetką WB jak chcesz :-)mi to pasi
pozdr
Rozumiem, że wówczas wystarczy to: http://allegro.pl/color-checker-grey-scale-card-szara-karta-fv-w-wa-i1801720970.html ?
Sapphiron
16-09-2011, 21:51
w takich warunkach tzn dzien sloneczny to bedzie mala roznica miedzy profilem z X-rite a standarden z PS czy LR, ale sprobuj tak w 30s uzyskac taki sam efekt jak masz zolte sciany, mieszane zrodla swiatla :) wtedy x-rite jest niezastapiony :)
Bingo bejbe :)
Art Erie
16-09-2011, 22:02
Podłączę się do wątku, bo niedawno zakupiłem CCP i dziś znalazłem chwilę na mały test. Oto kilka moich uwag, jeśli się mylę proszę mnie poprawić.
1. Sapphiron - profile jakie kręcisz dla znajomych MZ nie mają sensu, gdyż należy go wykonać ( tak jak piszesz póżniej ) dla każdej sesji odzielnie (czytaj: dla warunków oświetleniowych).
2. Jak napisał kolega mancini, w słoneczny dzień auto WB aparatu radzi sobie lepiej lub gorzej, w zależności od puszki; problemy zaczynają się przy świetle mieszanym,
3. Podczas dzisiejszego krótkiego testu zrobiłem strasznego babola: żółte światło halogenów i dopalenie lampą - zrobiłem zdjęcie CCP leżącego na stole, a następnie fotkę modelki. Gdzie jest mój błąd?
Otóż CCP powinien być przy twarzy modelki! Fotografując CCP zmieniłem ogniskową i zbliżyłem się do X-rite, w ten sposób zmieniłem stosunek światła zastanego do błyskowego i kicha :(
CCP ma być przy twarzy modelki, a profil kręcimy dla konkretnych warunków oświetlenia. Jeśli zmieniamy udział poszczegółnych składników świateł, należy wykonać kolejne zdjęcie testowe.
A tak nawiasem mówiąc, zakup tego ustrojstwa boli tylko raz, a przyda się przy każdych zdjęciach.
Nawiązując jeszcze do jednego z postów "szara karta" jest tylko jednym ze składników tego wzornika.
joker333
16-09-2011, 22:14
i przy mieszanym świetle dzieki temu będzie poprawny WB dla całej sceny? Jak niby?
Mamy mieszane światło ustawisz to ustroistwo przy twarzy modelki potem klikasz pipeta czy co tam i pewnie poprawny WB ustawi w miejscu tego wzornika a jak na drugi policzek modelki dajmy na to bedzie padalo swiatlo o innej temp to już będzie lipa ....?
tak to działa?
bo jakoś nie moge sobie wyobrazić że inaczej
Sapphiron
16-09-2011, 22:22
Sapphiron - profile jakie kręcisz dla znajomych MZ nie mają sensu, gdyż należy go wykonać ( tak jak piszesz póżniej ) dla każdej sesji odzielnie (czytaj: dla warunków oświetleniowych).
Ale przecież napisałem że przychodzę na sesję i robię profil do danego, ustawionego przez fotografa oświetlenia, sceny itp. Nie staram się nawet stawiać profili "uniwersalnych" bo to nie ma sensu, mimo ze program umożliwia ustawienie profilu "ogólnego" wg dwóch odczytów ( np. scena z błyskiem i światło zastane) ale tak na serio jest to o kant tyłka obić.
Co do zmiany ogniskowej i zmiany tym samym stosunku światła to niestety nie zaobserwowałem bo pracuję tylko na stałkach :)
byTOMall
16-09-2011, 22:33
http://www.youtube.com/watch?v=V39n1J8IgpA
Art Erie
16-09-2011, 22:38
i przy mieszanym świetle dzieki temu będzie poprawny WB dla całej sceny? Jak niby?
Mamy mieszane światło ustawisz to ustroistwo przy twarzy modelki potem klikasz pipeta czy co tam i pewnie poprawny WB ustawi w miejscu tego wzornika a jak na drugi policzek modelki dajmy na to bedzie padalo swiatlo o innej temp to już będzie lipa ....?
tak to działa?
bo jakoś nie moge sobie wyobrazić że inaczej
Wątek bardzo mnie interesuje z racji zakupu CCP, więc może taka mała prośba do moderatorów, aby temat wydzielić i nie śmiecić w temacie o D700.
Na stronie X-rite jest kilka filmików http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?promoid=190&id=1257&catid=28
Edit
Ale przecież napisałem że przychodzę na sesję i robię profil do danego, ustawionego przez fotografa oświetlenia, sceny itp. Nie staram się nawet stawiać profili "uniwersalnych" bo to nie ma sensu, mimo ze program umożliwia ustawienie profilu "ogólnego" wg dwóch odczytów ( np. scena z błyskiem i światło zastane) ale tak na serio jest to o kant tyłka obić.
Co do zmiany ogniskowej i zmiany tym samym stosunku światła to niestety nie zaobserwowałem bo pracuję tylko na stałkach :)
A to przepraszam, żle zrozumiałem.
Tu nawet nie chodzi o ogniskową, poprostu wykadrowałem CCP ze sceny zmianiając odległość ( wskutek czego lampa błyskowa była bliżej wzornika i mocniej waliła niebieskim)