Zobacz pełną wersję : [PILNE] Fiolet czy tabaka?
Witajcie! Potrzebuje szybkiej porady, tzn. który filtr jest bardziej przydatny:
a) Filtr połówkowy tabaczkowy
czy
b) Filtr połówkowy fioletowy?
Mam tylko godzinę na decyzje, więc muszę się spieszyć. Ja dotąd byłem za tabaczkowym, ale fioletowy też wydał się ciekawy.
Do tak zadanego pytania to chyba trzeba by przeprowadzić sondę :). Oba znacznie ingerują w rzeczywistość i weź ten, którego efekt Ci się bardziej podoba. Ja z racji samego podobania się koloru brałbym tabaczkowy.
Nie mogłem się zdecydować więc wziąłem obydwa:D Tylko jak na razie robiłem zdjęcia z okna, to nie widzę zbyt dużej różnicy, niż jak bym ich w ogóle nie zakładał:(
a który filtr co daje ?
macie jakieś przykładowe foty z zastosowaniem jednego i drugiego ?
domyślam się że tabaczkowy pewnie nieco ociepla ...
i moje pytanie :
jaki filtr najbardziej ociepla fote ?
W pewnym sensie ociepla, dodając połowie kadru odcien "tabaczkowy". Niestety nie mam żadnych zdjęć, bo jak na razie próbowałem z nimi jakieś robić, to niezbyt było widać efekty.
W pewnym sensie ociepla, dodając połowie kadru odcien "tabaczkowy". Niestety nie mam żadnych zdjęć, bo jak na razie próbowałem z nimi jakieś robić, to niezbyt było widać efekty.
A w jaki posób masz ustawiony aparat ? Bo z tego co u siebie zauważyłem to żeby wzmocnić efekt tabaczki dobrze jest ustawić WB na shade, wtedy niebo bardzo ładnie się zabarwia. no i pomiar światła przed założeniem filtra.
Tak, też ustawiam WB na cień:smile:. A z ciekawości zapytam jakiej firmy masz ten filtr? (Cokin czy nakręcany?) Ja mam oba B+W nakręcane.
co do efektu filtrów to mogę polecić link do systemu Cokin (http://www.cokin.com/ico3-p1-6.html) są tam przykładowe zdjęcia zrobione z filtrami o których wspomniałeś i tagże innych :)
Wiem, mam zamiar kiedyś zainwesotwać w Cokina. Jednka w niedzielę wyjeżdżam, a nie miałem teraz na to kasy, a poza tym nie miałbym gdzie tego kupić. Dlatego zdecydowałem się na te dwa filtr B+W.
Tak, też ustawiam WB na cień:smile:. A z ciekawości zapytam jakiej firmy masz ten filtr? (Cokin czy nakręcany?) Ja mam oba B+W nakręcane.
Cokin
btw spory wybór filtrów cokina jest w mediamarkt w al. Krakowskiej, i ceny też są całkiem znośne (nie odbiegają od sklepów internetowych itp)
Ja polecam kilka szarych polowek Hi-techa a kolorki do zrobienia w Ps'ie ;)
Wiem, że najlepiej jest stosować fizyczne filtry, ale szarą połówkę też da się bez problemu osiągnąć w PS, chociaż pewnie to już nie będzie to samo:smile:
Wiem, że najlepiej jest stosować fizyczne filtry, ale szarą połówkę też da się bez problemu osiągnąć w PS, chociaż pewnie to już nie będzie to samo:smile:
Wszystko ok ale jak przekorczysz magiczne 5EV to zobaczysz ladny przepal ktory w Ps'ie albo wysteplujesz albo sciemnisz a efekt tego ostatniego bedzie lekko mowiac marny