Zobacz pełną wersję : Kawasaki
olivvka23
08-06-2011, 23:20
Witam,
moje pierwsze doświadczenie, fotografowanie ruchu, proszę o opinie...
1.
http://imageshack.us/photo/my-images/11/dsc016115aforum.jpg/
2.
http://imageshack.us/photo/my-images/31/dsc021214.jpg/
D_Z_I_A_D_E_K
08-06-2011, 23:26
nie chciało mi się ale kliknąłem w oba linki i teraz żałuję.
bieda straszna :/ zwykle pstryki, nadaja sie tylko do usuniecia z karty zaraz po ich pstryknieciu.
Popatrz na te zdjęcia i odpowiedz sobie na pytania:
1. Co jest tematem głównym na zdjęciach?
2. Czy jest on pokazany w całości?
3. Czy jest on ostry?
4. Czy jest on prawidłowo naświetlony?
5. Czy nie ma niczego co by odwracało uwagę od niego?
6. Czy w całości kadru panuje porządek?
A najlepiej to sobie to zapisz i czytaj przy każdym kadrze, możesz sobie dodać na początku pytanie: Czy aparat jest prawidłowo ustawiony? Jak tak robię, poważnie, z tym, że ja na osłonę wyświetlacza przyklejam żółtą taśme, za mało żeby przeszkadzało w czymś ale wystarczająco, żeby było widać i jak ją widzę to wiem, że muszę myśleć a nie tylko robić :)
nie chciało mi się ale kliknąłem w oba linki i teraz żałuję.
ech że tez nie przeczytałem tego przed kliknięciem :wink:
2pompony
09-06-2011, 17:14
Wydziwiacie, gość się uczy! Myślał by kto, że tu sami mistrzowie, co się już tacy urodzili...
Po pierwsze, Olivvka, nie skacz na głębszą wodę, tylko zacznij od podstaw. Nie rób zdjęć w ruchu, jak nie masz opanowanych podstaw typu ustawianie ostrości, ekspozycja i kadrowanie. Poproś kumpla, żeby zszedł na 5 minut 'se zapalić', a Ty idź i zrób dobre zdjęcie nieruchomej maszynie. Nie będzie Ci uciekać, nad kadrem się będzie można dłużej zastanowić, no i nastawienia czasu i przysłony nawzajem nie będą tak krytyczne jak przy panoramowaniu.
Zrób parę takich zdjęć i potem porównaj z tymi, które widzisz w dobrych pismach: czy cały motor się zmieścił w kadrze, czy ostry, czy kadr ciekawy czy raczej nudny, jak kolory wyszły, czy buro jest, czy z życiem, i tak dalej. Zacznij od czegoś prostszego, a jak się zaczniesz wyrabiać i zdjęćia będą dobre, przejdź do czegoś trudniejszego.
Ja wiem, że dzisiaj każdy może mieć aparat, ale wierz mi - nie każdy może robić dobre zdjęcia. Tego się po prostu trzeba nauczyć.
olivvka23
09-06-2011, 22:25
Szczerze mówiąc po czterech pierwszych odpowiedziach miałam usunąć zdjęcia, ale raczej mnie zmotywowały niż zniechęciły, także dzięki za nie,
niemniej jednak t0m3k i 2pompony rady na pewno się przydadzą, w końcu od czegoś trzeba zacząć :) temat ruchu przed robieniem zdjęć nie wydawał się taki trudny, le przeceniłam się bo faktycznie na 100 zdjęć tylko kilka było ostrych (nie mówię o tych które wrzuciłam). Dzięki i pozdrawiam.
gadzeciarz
18-06-2011, 13:45
Szczerze mówiąc po czterech pierwszych odpowiedziach miałam usunąć zdjęcia, ale raczej mnie zmotywowały niż zniechęciły, także dzięki za nie,
niemniej jednak t0m3k i 2pompony rady na pewno się przydadzą, w końcu od czegoś trzeba zacząć :) temat ruchu przed robieniem zdjęć nie wydawał się taki trudny, le przeceniłam się bo faktycznie na 100 zdjęć tylko kilka było ostrych (nie mówię o tych które wrzuciłam). Dzięki i pozdrawiam.
Dokładnie tak ma być ,masz się zbytnio nie przejmować tylko robić zdjęcia.
A żeby je robić trzeba się po prostu uczyć i dużo czytać różnych komentarzy ;-),lecz tylko z nie licznych wyciągaj wnioski i naukę.
krytyka konstruktywna to świetne narzędzie do motywacji więc nie przejmuj się tym, że coś nie wyszło za pierwszym razem tylko zabieraj aparat za każdym razem jak gdzieś idziesz i pstrykaj. Też dopiero zaczynam i gdybym miał się przejmować opiniami, że coś nie wyszło już dawno sprzedałbym aparat i kupił skrzynkę piwa aby zalać smutek :) Motocykl w ruchu, wiem to z praktyki to ciężki do uchwycenia obiekt ale za to jak już się uda to pozostaje satysfakcja. Pozdrawiam