Zobacz pełną wersję : Stefan Kuryłowicz
No i znowu rozpowszechniam złe wieści...
http://wyborcza.pl/1,75478,9737963,Stefan_Kurylowicz_zginal_w_katastr ofie_lotniczej.html
Wiem, że bywał kontrowersyjny, jednak talentu mu odmówi nie można.
Szkoda.
Jako o człowieku trudno coś o nim napisac - był piekielnie ambitny, co za tym idzie bezkompromisowy i bardzo trudny we współpracy. Takich ludzi podziwiamy i doceniamy przez pryzmat pracy, nie osobowości. Znam osoby, które z nim/u niego pracowały, każda z nich miała by wielki problem z napisaniem czegoś miłego.
2pompony
07-06-2011, 15:16
Był nie tylko ambitny. Fakt, jako jeden z nielicznych polskich architektów głównego nurtu był wymieniany w każdym almanachu czy zbiorze o światowej architekturze... To coś znaczy. Jeśli ktoś czerpał - jak zachodni dziennikarze - z takich wydawnictw wiedzę o polskiej architekturze, to wydawało się że jest Kuryłowicz-bóg, potem długa przerwa, a dopiero potem, gdzieś nisko i daleko cała reszta. Nie prostował tego...
Z drugiej strony ciążyły na nim udowodnione zarzuty gigantycznych wypłat za wysokospecjalistyczne ekspertyzy dla dwóch żuli ze Stadionu handlujących kradzionymi komórkami. Żenada i wstyd mnie ogarniał, jak straszliwie mętnie tłumaczył te wypłaty sam Kuryłowicz.
Z trzeciej strony są i więksi, i lepsi, a już na pewno sławniejsi - którzy w sferze pracy czy kontaktów międzyludzkich nie są tak, żeby to ująć gładko, 'kontrowersyjni'... I żeby była jasność, ja nie jestem architektem w najmniejszym stopniu. Ja się tylko tym trochę interesuję.