PDA

Zobacz pełną wersję : Mocowanie NIKKOR 35-80 D

hotbar
06-06-2011, 23:43
Dzień dobry wszystkim, chciałbym prosić specjalistów w temacie o radę w sprawie zmiany/dostosowania mocowania obiektywu NIKKOR 35-80 D, generalnie problem polega na tym że chcę wykożystać ten obiektyw do budowanego przeze mnie prowizorycznego stanowiska widzenia maszynoweg. Pomysł polega na wykorzystaniu matrycy z taniej kamery i poprawieniu optyki dzięki zastosowaniu rzeczonego obiektywu. Problem polega na tym że nie znalazłem żadnego adaptera pozwalającego przejść z bagnetu Nikona na gwint czy też inny rodzaj mocowania do którego mógłbym zamocować moduł z elektroniką.
Czekam na wskazówki jak możliwie małym kosztem wykonać czy też kupić moduł w którym mógłbym mocować obiektyw i umieścić elektronikę. Z góry dziękuję za pomoc

Shanleaf
07-06-2011, 00:03
Najprostszym rozwiązaniem będzie chyba zakupienie analogowego korpusu nikona i zamontowanie tam matrycy w odpowiedniej odległości. Głównym problemem może okazać się fakt, że przy małej matrycy, mnożnik ogniskowej może okazać się spory i w efekcie otrzymasz dosyć długie tele.

hotbar
07-06-2011, 17:26
Dziękuję! To chyba dobry pomysł, ze wstępnych pomiarów wynika że odległość między obiektywem a matrycą powinna być równa ok 50mm więc mam nadzieję że uda się upchnąć elektronikę w korpusie. Pozdrawiam

MYSZ
07-06-2011, 22:06
Dzisiaj w komisie foto w Gdyni widziałem adapter - gwint M42 z kryzą > bagnet Nikon , czyli spięte "dupkami" M42 i Nikon, pozornie bez sensu;) 25zł :)