Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4
    hotbar
    Gość

Domyślnie Mocowanie NIKKOR 35-80 D

Dzień dobry wszystkim, chciałbym prosić specjalistów w temacie o radę w sprawie zmiany/dostosowania mocowania obiektywu NIKKOR 35-80 D, generalnie problem polega na tym że chcę wykożystać ten obiektyw do budowanego przeze mnie prowizorycznego stanowiska widzenia maszynoweg. Pomysł polega na wykorzystaniu matrycy z taniej kamery i poprawieniu optyki dzięki zastosowaniu rzeczonego obiektywu. Problem polega na tym że nie znalazłem żadnego adaptera pozwalającego przejść z bagnetu Nikona na gwint czy też inny rodzaj mocowania do którego mógłbym zamocować moduł z elektroniką.
    Czekam na wskazówki jak możliwie małym kosztem wykonać czy też kupić moduł w którym mógłbym mocować obiektyw i umieścić elektronikę. Z góry dziękuję za pomoc

Domyślnie

Najprostszym rozwiązaniem będzie chyba zakupienie analogowego korpusu nikona i zamontowanie tam matrycy w odpowiedniej odległości. Głównym problemem może okazać się fakt, że przy małej matrycy, mnożnik ogniskowej może okazać się spory i w efekcie otrzymasz dosyć długie tele.
    Nikon D40 -> D90, Nikkormat EL2 + S18-35/1.8 + 35/1.8 + 18-55 II + 80-200 f/4.5 + Orestor 2.8/100 + Series E 100mm f/2.8

hotbar
    Gość

Domyślnie

Dziękuję! To chyba dobry pomysł, ze wstępnych pomiarów wynika że odległość między obiektywem a matrycą powinna być równa ok 50mm więc mam nadzieję że uda się upchnąć elektronikę w korpusie. Pozdrawiam

Domyślnie

Dzisiaj w komisie foto w Gdyni widziałem adapter - gwint M42 z kryzą > bagnet Nikon , czyli spięte "dupkami" M42 i Nikon, pozornie bez sensu 25zł
    Ostatnio edytowane przez JK ; 07-06-2011 o 22:10
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Uprawnienia umieszczania postów