PDA

Zobacz pełną wersję : Foma 100 + Rodinal (Adolux, Adonal ?)

pastwisko
06-06-2011, 14:27
Chciałem za jakiś czas wdrożyć taki tandem (za względu na wydajność i czasy), więc mam pytania o Rodinal bo go kompletnie nie znam. Czy są z nim jakies problemy czy jest raczej user friendly? Jak z jego żywotnością? Czy trzeba o czymś wiedzieć? Wołać będę duze szitki 13x18 - chciałbym rotacyjnie, ale jeszcze nie wiem czy wyjdzie.

No i czym się te jego odpowiedniki Adoxa różnią, a raczej czy któryś jest zdecydowanie lepszy gorszy etc. ? Bo ceny są całkiem inne, a pojemnosci te same i w nawiasie za nazwą stoi Rodinal...

Thank you from the mountain.

roofman
06-06-2011, 14:37
U mnie po Diafine przyszła kolei na Rodinal.
(w szafce jeszcze czeka na eksperymenta A49 Adoxa i W17 Fomy)
Wołałem Ilforda, Rolleia, Shanghaia i EFKE z rozcieńczeniem 1:50 (przy większym rozcieńczeniu mam większy margines pilnowania czasu).
Z tego co sam zauważyłem rodinal nie lubi gwałtownego bełtania. Raczej powoli i płynnie. Jedną rolkę dla własnej wiedzy bełtałem w normalnym czasie ale za to dość energicznie i wyszło mi... czarno-biało. Znaczy bardzo, bardzo kontrastowo. Ostatniego Ilforda 400@200 kręciłem delikatnie w koreksie co 2 minuty i wyszło dość przyzwoicie.
Metodę na wołanie i tak każdy sobie sam wypracowuje... w każdym razie Rodinal nie gryzie :mrgreen:

bukkake cowboys
06-06-2011, 14:55
do fomy lubię i polecam ultrafine lq

1x10 | 1x20 | 1x30
działa podobnie do rodinalu i fomadonu przy czym za litr zapłacisz: 32.00zł :)

edit:
ładnie też wychodzi acros świecony na 50iso w ultrafinie

pastwisko
06-06-2011, 15:03
ale rozcienczenie zalecane to 1:20, rodinal mogę 1:50, wyjdzie z grubsza na to samo.

bukkake cowboys
06-06-2011, 15:32
ale rozcienczenie zalecane to 1:20, rodinal mogę 1:50, wyjdzie z grubsza na to samo.

"jak ksiądz woli proszę księdza" - wyrobisz rodinal to przetestuj ultrafin będziesz wiedział czemu "lubię i polecam" :)

pastwisko
06-06-2011, 15:49
Jak mam być szczery to nie mam ochoty na testowania i eksperymenta. Chciałbym coś co:

- jest wydajne i nie kosztuje strasznie drogo
- ma w miarę krótkie czasy
- nie jest bełtofobne
- daje sensowny kontrast

doktor
07-06-2011, 09:49
Rodinal jest trwały we flaszce. Wieść gminna niesie, że Rodinal rodinal jest lepszy od Rodinalu nierodinalu. Ja wołając Fomę 100 i 200 w D76 1+3 sięgnąłem po Rodinal dla większego kontrastu, bo moim zdaniem Foma jest mało kontrastowa, trochę zadymiona. I wydaje mi się, że efekt jaki chciałem uzyskać otrzymałem, przynajmniej kierunek był dobry. Nie znam ultrafinu, więc trudno mi się odnieść do wyższości nad Rodinalem. Rodinal jest poręczne w przygotowaniu, kontrastowy w dużych stężeniach (1+25, 1+50), czasy są (przy tych stężeniach) w miarę krótkie. Nie wiem jak wyjdzie w obróbce rotacyjnej, bo ja macham koreksem, ale ponieważ jest popularny ktoś to już pewnie przećwiczył. Poszukam w negatywach bo chyba mam filmy Fomy naświetlane w podobnych warunkach i wołane w D76 1+3 i Rodinalu (tak mi się wydaje)
Jest opakowanie Rodinal (R09) one shot, 125ml. na spróbowanie w sam raz

zdyboo
07-06-2011, 10:06
To ja też mam pytanie w temacie Rodinalu.
Jak przygotowujecie roztwór roboczy?
Rzeczywiście zaraz przed wlaniem do koreksu czy na przykład rozcieńczyć rano, a wołać wieczorem?
Boje się trochę, że mikstura przygotowana zaraz przed wlaniem do koreksu może nie być wystarczająco jednorodna.

Bielik
07-06-2011, 10:14
Rodinal nie lubi rotacyjnie. Robię go tuż przed, najpierw odmierzam i wlewam do butelki, a potem zalewam wodą.

roofman
07-06-2011, 10:15
To ja też mam pytanie w temacie Rodinalu.
Jak przygotowujecie roztwór roboczy?
Rzeczywiście zaraz przed wlaniem do koreksu czy na przykład rozcieńczyć rano, a wołać wieczorem?
Boje się trochę, że mikstura przygotowana zaraz przed wlaniem do koreksu może nie być wystarczająco jednorodna.
Robię tuż przed wlaniem w koreks. Do naczynia z podziałką odlewam odpowiednią ilość wody, mierze temp. (staram się robić wszystko w około 20 stopniach), odlewam z butli odpowiednią ilość Rodinalu w miareczkę do picia syropu (jest w niej podziałka w ml, niektórzy bawią się w strzykawki), wlewam, mieszam bełtając miareczką od syropu w naczyniu z roztworem.
Wieść niesie że minimum ilości Rodinalu do wody to 6-7ml. Mnie to akurat pasuje do małego obrazka w koreks Patersona gdzie na mały obrazek wychodzi 290-300ml do bełtania.

pastwisko
07-06-2011, 12:09
Na szczęscie mój Krokus 2000 przerobiony na rotacyjny koreks do 13x18 będzie chyba w porywach zużuwał jedynie 400ml - ale to się jeszcze okaże. Więc chyba będę go karmił Xtolem 1+2 / 1+3.

radekone
15-06-2011, 19:40
Najbardziej bezproblemowa chemia z jaka mialem do czynienia. Mam kilka butli starego, jeszcze z Agfy, ale podobno nie ma wiekszej roznicy. Wolam w 1+50, rozrabiam tuz przed w kranowie, beltam co minute-dwie.
No i wszystko wychodzi w nim conajmniej dobrze, ciezko cos spieprzyc. Uzywam go glownie z Polypanem i FP4+.

miron19j
15-06-2011, 20:05
No i wszystko wychodzi w nim conajmniej dobrze, ciezko cos spieprzyc.
potwierdzam, trzeba się postarać, żeby nie wyszło.
Ponieważ lubię "miękkie" negatywy. przewracam 2-3x co 2 minuty.

Kartofelinder
18-06-2011, 14:11
Sugerujecie, że sposób mieszania wnosi coś do efektu? Ja do tego podchodziłem dość nonszalancko, raz to robiąc fikołki, raz kręcąc badylem, a widzę, że trzeba było robić to z większą uwagą :/

roofman
18-06-2011, 22:46
Sugerujecie, że sposób mieszania wnosi coś do efektu?
Tak. Akurat Rodinal jest czuły na sposób mieszania. Mieszanie gwałtowne, nerwowe i długie powoduje zwiększenie kontrastu - przynajmniej tyle zauważyłem podczas własnych prób.

Kartofelinder
19-06-2011, 19:25
Czy jest to jedynie kwestia Rodinala, czy jednak generalna zasada w sztuce wywoływania? :)

pastwisko
19-06-2011, 20:16
Ja mam koreks rotacyjny którym wołam turlając po stole w te i spowrotem. Wołałem nim w LQN, ID11 i Xtolu z powodzeniem i bez problemów - co więcej, korzystam z czasów podawanych na digitaltruth i czasem nawet je wydluzam o minutę czy dwie. Efekty są okej.

Jedynie Diafine wygenerował jakieś turboziarno i kontrast z gazety rodem z lat 80tych.