Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Foma 100 + Rodinal (Adolux, Adonal ?)

Chciałem za jakiś czas wdrożyć taki tandem (za względu na wydajność i czasy), więc mam pytania o Rodinal bo go kompletnie nie znam. Czy są z nim jakies problemy czy jest raczej user friendly? Jak z jego żywotnością? Czy trzeba o czymś wiedzieć? Wołać będę duze szitki 13x18 - chciałbym rotacyjnie, ale jeszcze nie wiem czy wyjdzie.

No i czym się te jego odpowiedniki Adoxa różnią, a raczej czy któryś jest zdecydowanie lepszy gorszy etc. ? Bo ceny są całkiem inne, a pojemnosci te same i w nawiasie za nazwą stoi Rodinal...

Thank you from the mountain.
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 06-06-2011 o 14:32
    Völkchlor

Domyślnie

U mnie po Diafine przyszła kolei na Rodinal.
    (w szafce jeszcze czeka na eksperymenta A49 Adoxa i W17 Fomy)
    Wołałem Ilforda, Rolleia, Shanghaia i EFKE z rozcieńczeniem 1:50 (przy większym rozcieńczeniu mam większy margines pilnowania czasu).
    Z tego co sam zauważyłem rodinal nie lubi gwałtownego bełtania. Raczej powoli i płynnie. Jedną rolkę dla własnej wiedzy bełtałem w normalnym czasie ale za to dość energicznie i wyszło mi... czarno-biało. Znaczy bardzo, bardzo kontrastowo. Ostatniego Ilforda 400@200 kręciłem delikatnie w koreksie co 2 minuty i wyszło dość przyzwoicie.
    Metodę na wołanie i tak każdy sobie sam wypracowuje... w każdym razie Rodinal nie gryzie

Domyślnie

do fomy lubię i polecam ultrafine lq

1x10 | 1x20 | 1x30
    działa podobnie do rodinalu i fomadonu przy czym za litr zapłacisz: 32.00zł

edit:
    ładnie też wychodzi acros świecony na 50iso w ultrafinie
    Ostatnio edytowane przez bukkake cowboys ; 06-06-2011 o 15:02

Domyślnie

ale rozcienczenie zalecane to 1:20, rodinal mogę 1:50, wyjdzie z grubsza na to samo.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    ale rozcienczenie zalecane to 1:20, rodinal mogę 1:50, wyjdzie z grubsza na to samo.

"jak ksiądz woli proszę księdza" - wyrobisz rodinal to przetestuj ultrafin będziesz wiedział czemu "lubię i polecam"

Domyślnie

Jak mam być szczery to nie mam ochoty na testowania i eksperymenta. Chciałbym coś co:

- jest wydajne i nie kosztuje strasznie drogo
    - ma w miarę krótkie czasy
    - nie jest bełtofobne
    - daje sensowny kontrast
    Völkchlor

Domyślnie

Rodinal jest trwały we flaszce. Wieść gminna niesie, że Rodinal rodinal jest lepszy od Rodinalu nierodinalu. Ja wołając Fomę 100 i 200 w D76 1+3 sięgnąłem po Rodinal dla większego kontrastu, bo moim zdaniem Foma jest mało kontrastowa, trochę zadymiona. I wydaje mi się, że efekt jaki chciałem uzyskać otrzymałem, przynajmniej kierunek był dobry. Nie znam ultrafinu, więc trudno mi się odnieść do wyższości nad Rodinalem. Rodinal jest poręczne w przygotowaniu, kontrastowy w dużych stężeniach (1+25, 1+50), czasy są (przy tych stężeniach) w miarę krótkie. Nie wiem jak wyjdzie w obróbce rotacyjnej, bo ja macham koreksem, ale ponieważ jest popularny ktoś to już pewnie przećwiczył. Poszukam w negatywach bo chyba mam filmy Fomy naświetlane w podobnych warunkach i wołane w D76 1+3 i Rodinalu (tak mi się wydaje)
    Jest opakowanie Rodinal (R09) one shot, 125ml. na spróbowanie w sam raz
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 07-06-2011 o 09:55
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

To ja też mam pytanie w temacie Rodinalu.
    Jak przygotowujecie roztwór roboczy?
    Rzeczywiście zaraz przed wlaniem do koreksu czy na przykład rozcieńczyć rano, a wołać wieczorem?
    Boje się trochę, że mikstura przygotowana zaraz przed wlaniem do koreksu może nie być wystarczająco jednorodna.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Rodinal nie lubi rotacyjnie. Robię go tuż przed, najpierw odmierzam i wlewam do butelki, a potem zalewam wodą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    To ja też mam pytanie w temacie Rodinalu.
    Jak przygotowujecie roztwór roboczy?
    Rzeczywiście zaraz przed wlaniem do koreksu czy na przykład rozcieńczyć rano, a wołać wieczorem?
    Boje się trochę, że mikstura przygotowana zaraz przed wlaniem do koreksu może nie być wystarczająco jednorodna.
    Robię tuż przed wlaniem w koreks. Do naczynia z podziałką odlewam odpowiednią ilość wody, mierze temp. (staram się robić wszystko w około 20 stopniach), odlewam z butli odpowiednią ilość Rodinalu w miareczkę do picia syropu (jest w niej podziałka w ml, niektórzy bawią się w strzykawki), wlewam, mieszam bełtając miareczką od syropu w naczyniu z roztworem.
    Wieść niesie że minimum ilości Rodinalu do wody to 6-7ml. Mnie to akurat pasuje do małego obrazka w koreks Patersona gdzie na mały obrazek wychodzi 290-300ml do bełtania.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów