Zobacz pełną wersję : adobe bridge - brak ostrości
Witam
Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć dlaczego po obrobieniu zdjęcia w ACR później w PS zdjęcia otwierane w bridge są nieostre?
Myślałem wcześniej że jest to wina PS ale ponownie otwierając zdjęcia wszystko wygląda ok nawet w windowsowej przeglądarce jest wszystko z ostrością w porządku.
Co robię nie tak? jak ustawić bridge aby było wszystko z ostrością ok tak jak to ma miejsce w PS czy w windowsowej przeglądarce ?
tymancjo
03-06-2011, 07:14
U mnie bridge ma tak od zawsze ze dosc mydlanie skaluje sobie obrazki.
Czyli wg Ciebie nie da rady czegoś z tym zrobić? bo szczerze mówiąc trochę to wkurzające jest
spróbuj zwiększyć bufor Adobe Bridga..wydaje mi się, że po prostu nie dociąga do końca Tobie tych obrazków..
Przy zwiększeniu bufora nastąpiła poprawa. Jest trochę lepiej ale do ideału jeszcze brakuje
tymancjo
03-06-2011, 11:11
W tym zakresie w ktorym uzywam Br mi to nie przeszkadza/przyzwyczailem sie.
Widzę że i ja muszę się przyzwyczaić
Należy wejść do preferencji, tam na kartę zaawansowane i włączyć generowanie podglądów zgodnych z wielkością monitora - to pomaga na ostrość przy oglądaniu na pełnym ekranie (a przynajmniej u mnie pomogło, a wcześniej straszne mydło miałem na pełnym ekranie, dopiero zoom pomagał)
Należy wejść do preferencji, tam na kartę zaawansowane i włączyć generowanie podglądów zgodnych z wielkością monitora - to pomaga na ostrość przy oglądaniu na pełnym ekranie (a przynajmniej u mnie pomogło, a wcześniej straszne mydło miałem na pełnym ekranie, dopiero zoom pomagał)
"generuj podglądy dostosowane do rozdzielczości monitora" o tą opcję Ci chodzi? jeśli tak to miałem ją już zaznaczoną wcześniej :/
tymancjo
04-06-2011, 12:41
Cudotwórca!
Co prawda u mnie pomogło jej odznaczenie, bo chyba generowało podglądy dla rozdziałki mojego drugiego monitora, który czasami podpinam do vaio i ma on większą rozdzielczość.
Dzięki!
To może i ja odznaczę :)
edit
Nie pomogło ehh :/
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach zaawansowanych opcję "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora". Zmiany widoczne po ponownym uruchomieniu BR.
Trochę wolniej generuje podgląd ale w moim przypadku ze zdecydowaną poprawą ostrości.
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach zaawansowanych opcję "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora". Zmiany widoczne po ponownym uruchomieniu BR.
Trochę wolniej generuje podgląd ale w moim przypadku ze zdecydowaną poprawą ostrości.
Ostrość po tym zabiegu poprawiła się również i u mnie :)
Dzięki za pomoc
Mam podobny problem co w/w osoby, lecz po zastosowaniu porad obraz lekko się wyostrzył.
Jako, że działam w makro muszę mieć 100% ostrego obrazka. W ViewNX jest bardzo ładnie ostro podczas przeglądania, natomiast już w Bridge robi się mydło.
Mam podobny problem co w/w osoby, lecz po zastosowaniu porad obraz lekko się wyostrzył.
Jako, że działam w makro muszę mieć 100% ostrego obrazka. W ViewNX jest bardzo ładnie ostro podczas przeglądania, natomiast już w Bridge robi się mydło.
A bierzesz pod uwagę, że ViewNX wyświetla zdjęcia stosując ustawienia Picture Control (w tym wyostrzenie) z aparatu, a Bridge czystego RAWa ??
A bierzesz pod uwagę, że ViewNX wyświetla zdjęcia stosując ustawienia Picture Control (w tym wyostrzenie) z aparatu, a Bridge czystego RAWa ??
No biorę to pod uwagę(w body mam ustawione 5/9 wyostrzenie).
Czyli praktycznie już nic więcej nie można zrobić, by bridge wczytywał tak samo jak ViewNX?
No biorę to pod uwagę(w body mam ustawione 5/9 wyostrzenie).
Czyli praktycznie już nic więcej nie można zrobić, by bridge wczytywał tak samo jak ViewNX?
Nie można, bo Adobe nie uwzględnia wyostrzenia z body. Podejrzewam, że w ogóle tego nie odczytuje.
Nie można, bo Adobe nie uwzględnia wyostrzenia z body. Podejrzewam, że w ogóle tego nie odczytuje.
Ok. Dzięki, to już nawet nie próbuje szukać:)
Podpinam się pod problem, ponieważ u mnie sytuacja jest podobna. W Lightroomie wyeksportowałem tiffa z domyślnym wyostrzeniem na ekran w rozdzielczości mojego monitora. Następnie otwieram ten plik w Adobe Bridge i fullscreen/slideshow plik jest nieostry. jak na niego klikam myszką to jakby przeskalowywał się o 1-2 piksele i jest ostry. Otwieram ten sam plik w IrfanView i jest żyleta... Ja rozumiem, że różnice mogą być w przypadku RAWa, ale ja specjalnie w LR przygotowałem plik 1:1 z moim monitorem, a ten mi go jeszcze przeskalowuje w fulscreen. wie ktoś co jest grane. Aha, wszelkie opcje renderowania podglądów mam wyłączone, ponieważ wydaje mi się to w tym wypadku niepotrzebne, Ja już w LR przygotowałem gotowy plik do prezentacji na moim monitorze.
Nie macie żadnych pomysłów? Nie umiem dojść do rozwiązania.
kulek855
08-01-2017, 17:32
Temat stary i nierozwiązany.
Mi pomogło:
Edycja>Preference>zaawansowane
Zaznaczamy "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora"
Edycja>Preference>Bufor.
Zwiększamy maksymalnie bufor (500 000) i musowo trzeba wyczyścić bufor w tej zakładce.
Zamknąć program i otworzyć ponownie by ustawienia zostały wprowadzone.