PDA

Zobacz pełną wersję : adobe bridge - brak ostrości

vinci99
02-06-2011, 22:10
Witam
Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć dlaczego po obrobieniu zdjęcia w ACR później w PS zdjęcia otwierane w bridge są nieostre?
Myślałem wcześniej że jest to wina PS ale ponownie otwierając zdjęcia wszystko wygląda ok nawet w windowsowej przeglądarce jest wszystko z ostrością w porządku.
Co robię nie tak? jak ustawić bridge aby było wszystko z ostrością ok tak jak to ma miejsce w PS czy w windowsowej przeglądarce ?

tymancjo
03-06-2011, 07:14
U mnie bridge ma tak od zawsze ze dosc mydlanie skaluje sobie obrazki.

vinci99
03-06-2011, 09:21
Czyli wg Ciebie nie da rady czegoś z tym zrobić? bo szczerze mówiąc trochę to wkurzające jest

Semati
03-06-2011, 09:24
spróbuj zwiększyć bufor Adobe Bridga..wydaje mi się, że po prostu nie dociąga do końca Tobie tych obrazków..

vinci99
03-06-2011, 10:27
Przy zwiększeniu bufora nastąpiła poprawa. Jest trochę lepiej ale do ideału jeszcze brakuje

tymancjo
03-06-2011, 11:11
W tym zakresie w ktorym uzywam Br mi to nie przeszkadza/przyzwyczailem sie.

vinci99
03-06-2011, 11:30
Widzę że i ja muszę się przyzwyczaić

kkokosz
03-06-2011, 17:08
Należy wejść do preferencji, tam na kartę zaawansowane i włączyć generowanie podglądów zgodnych z wielkością monitora - to pomaga na ostrość przy oglądaniu na pełnym ekranie (a przynajmniej u mnie pomogło, a wcześniej straszne mydło miałem na pełnym ekranie, dopiero zoom pomagał)

vinci99
03-06-2011, 22:24
Należy wejść do preferencji, tam na kartę zaawansowane i włączyć generowanie podglądów zgodnych z wielkością monitora - to pomaga na ostrość przy oglądaniu na pełnym ekranie (a przynajmniej u mnie pomogło, a wcześniej straszne mydło miałem na pełnym ekranie, dopiero zoom pomagał)

"generuj podglądy dostosowane do rozdzielczości monitora" o tą opcję Ci chodzi? jeśli tak to miałem ją już zaznaczoną wcześniej :/

tymancjo
04-06-2011, 12:41

Cudotwórca!

Co prawda u mnie pomogło jej odznaczenie, bo chyba generowało podglądy dla rozdziałki mojego drugiego monitora, który czasami podpinam do vaio i ma on większą rozdzielczość.

Dzięki!

vinci99
05-06-2011, 19:17
To może i ja odznaczę :)

edit
Nie pomogło ehh :/

Tommii
05-06-2011, 23:28
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach zaawansowanych opcję "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora". Zmiany widoczne po ponownym uruchomieniu BR.
Trochę wolniej generuje podgląd ale w moim przypadku ze zdecydowaną poprawą ostrości.

vinci99
08-06-2011, 12:46
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach zaawansowanych opcję "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora". Zmiany widoczne po ponownym uruchomieniu BR.
Trochę wolniej generuje podgląd ale w moim przypadku ze zdecydowaną poprawą ostrości.

Ostrość po tym zabiegu poprawiła się również i u mnie :)

Dzięki za pomoc

bulinko
28-11-2012, 11:19
Mam podobny problem co w/w osoby, lecz po zastosowaniu porad obraz lekko się wyostrzył.
Jako, że działam w makro muszę mieć 100% ostrego obrazka. W ViewNX jest bardzo ładnie ostro podczas przeglądania, natomiast już w Bridge robi się mydło.

GonzoG
28-11-2012, 11:24
Mam podobny problem co w/w osoby, lecz po zastosowaniu porad obraz lekko się wyostrzył.
Jako, że działam w makro muszę mieć 100% ostrego obrazka. W ViewNX jest bardzo ładnie ostro podczas przeglądania, natomiast już w Bridge robi się mydło.

A bierzesz pod uwagę, że ViewNX wyświetla zdjęcia stosując ustawienia Picture Control (w tym wyostrzenie) z aparatu, a Bridge czystego RAWa ??

bulinko
28-11-2012, 13:13
A bierzesz pod uwagę, że ViewNX wyświetla zdjęcia stosując ustawienia Picture Control (w tym wyostrzenie) z aparatu, a Bridge czystego RAWa ??

No biorę to pod uwagę(w body mam ustawione 5/9 wyostrzenie).
Czyli praktycznie już nic więcej nie można zrobić, by bridge wczytywał tak samo jak ViewNX?

GonzoG
28-11-2012, 13:28
No biorę to pod uwagę(w body mam ustawione 5/9 wyostrzenie).
Czyli praktycznie już nic więcej nie można zrobić, by bridge wczytywał tak samo jak ViewNX?

Nie można, bo Adobe nie uwzględnia wyostrzenia z body. Podejrzewam, że w ogóle tego nie odczytuje.

bulinko
28-11-2012, 13:32
Nie można, bo Adobe nie uwzględnia wyostrzenia z body. Podejrzewam, że w ogóle tego nie odczytuje.

Ok. Dzięki, to już nawet nie próbuje szukać:)

anghan
14-01-2014, 19:38
Podpinam się pod problem, ponieważ u mnie sytuacja jest podobna. W Lightroomie wyeksportowałem tiffa z domyślnym wyostrzeniem na ekran w rozdzielczości mojego monitora. Następnie otwieram ten plik w Adobe Bridge i fullscreen/slideshow plik jest nieostry. jak na niego klikam myszką to jakby przeskalowywał się o 1-2 piksele i jest ostry. Otwieram ten sam plik w IrfanView i jest żyleta... Ja rozumiem, że różnice mogą być w przypadku RAWa, ale ja specjalnie w LR przygotowałem plik 1:1 z moim monitorem, a ten mi go jeszcze przeskalowuje w fulscreen. wie ktoś co jest grane. Aha, wszelkie opcje renderowania podglądów mam wyłączone, ponieważ wydaje mi się to w tym wypadku niepotrzebne, Ja już w LR przygotowałem gotowy plik do prezentacji na moim monitorze.

anghan
16-01-2014, 22:36
Nie macie żadnych pomysłów? Nie umiem dojść do rozwiązania.

kulek855
08-01-2017, 17:32
Temat stary i nierozwiązany.

Mi pomogło:

Edycja>Preference>zaawansowane
Zaznaczamy "użyj renderingi oprogramowania" i "generuj podgląd do wielkości monitora"

Edycja>Preference>Bufor.
Zwiększamy maksymalnie bufor (500 000) i musowo trzeba wyczyścić bufor w tej zakładce.

Zamknąć program i otworzyć ponownie by ustawienia zostały wprowadzone.