Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Pocztówki do oceny
Andrzej S
02-06-2011, 09:25
Dwie fotografie w stylu pocztówkowym do oceny.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/4838/pocztowka2.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/9090/pocztowka1.jpg)
1. kadrowo mi się podoba, tylko z obróbką to chyba poszalałeś.
mirekvampirek
02-06-2011, 11:26
a mi sie obydwie podobaja, choc faktycznie obrobka na jedynce cos nie grai horyzont leci w prawo, a na dwojce glebiej z ostroscia bym prosil
fajne kolory, ciekawe kadry
jacekz40
02-06-2011, 12:09
W tym szaleństwie jest metoda :)
Mnie w ogólnej ocenie przypadły do gustu, mała uwaga do białej wody i fioletu na niebie :)
Dwójeczka ma swoisty urok.
StachersDTR
02-06-2011, 12:17
Jedynka jak wyżej, niebo trochę nienaturalne (i nie mam na myśli chmur, tylko ten błękit- jakiś taki wymuszony).
Dwójka podoba mi się bardziej, może przez to, że zdecydowanie mniej jest na tym forum zdjęc w tym klimacie. Do pełni szczęścia brakuje mi stempla na tej gałązce:)
Swoją droga witamy na forum;)
jedynka jest ok ale dwójka wymiata! Strasznie podoba mi się końcowy efekt :)
maniak666
02-06-2011, 15:03
Jedynka jak wyżej, niebo trochę nienaturalne (i nie mam na myśli chmur, tylko ten błękit- jakiś taki wymuszony).
Dwójka podoba mi się bardziej, może przez to, że zdecydowanie mniej jest na tym forum zdjęc w tym klimacie. Do pełni szczęścia brakuje mi stempla na tej gałązce:)
Swoją droga witamy na forum;)
Zgoda. Co do stempla, to ze mnie zaden ortodoks w tej materii;-)
Witamy- ladne wejscie.
Andrzej S
06-06-2011, 08:59
Wielkie dzięki za wszystkie komentarze i przywitanie :)
Jak na pierwszy raz nie było tak źle ;)
Jacenty Z.
07-06-2011, 00:09
Mnie zainteresował nr 1. Ładne miejsce, chmury, klimat (światło, mgiełka) i motyw skalny na pierwszym planie, w głębi mała sylwetka ludzka dodająca skali. Rodzaj tapetowo-morskiego motywu których nigdy dość :)
Czy były w użyciu jakieś filtry (polar, połówka)? Zdjęcie ma dużą różnicę jasności między lewą a prawą stroną kadru (wysoki brzeg po prawej aż czarny, trochę się odcina ten fragment od pozostałej jego części), i nad tym IMHO chyba najbardziej warto popracować. Gdyby to zdjęcie wyszło z mojej skromnej puszeczki, nie wahałbym się też przed poeksperymentowaniem z niższą pozycją horyzontu czy bardziej płaskim formatem (16:9, 2:1 itp.)
Oba świetne !! 1 widzi mi się bardziej
[…] z obróbką to chyba poszalałeś.
[…] obrobka na jedynce cos nie gra […]
Jedynka jak wyżej, niebo trochę nienaturalne […]
A co to… znów powrócił naturalizm w fotografii krajobrazowej, tzw. trend „tak tam było” ? Odkąd to dobre zdjęcie, równa się „naturalne”? XIX wiek już dawno za nami, a fotografia to sztuka arcysubiektywna i każde zdjęcie jest wizją jego autora. Choćby była pokręcona jak świński ogon, a podana w odpowiedni sposób i przedstawiona ze smakiem -- nie umniejsza fotografii… wręcz przeciwnie.
Pozwólcie, że wyrażę swoje zdziwienie na takie komentarze, zwłaszcza jak patrzę na inne prace w tym dziale.
Motorniczy
07-06-2011, 01:08
EEe tam takie pocztowki bez ramki :):)
Andrzej S
07-06-2011, 09:28
Czy były w użyciu jakieś filtry (polar, połówka)? Zdjęcie ma dużą różnicę jasności między lewą a prawą stroną kadru (wysoki brzeg po prawej aż czarny, trochę się odcina ten fragment od pozostałej jego części), i nad tym IMHO chyba najbardziej warto popracować. Gdyby to zdjęcie wyszło z mojej skromnej puszeczki, nie wahałbym się też przed poeksperymentowaniem z niższą pozycją horyzontu czy bardziej płaskim formatem (16:9, 2:1 itp.)
Był użyty polar i jak zauważyli przedmówcy sporo obróbki.
Kadrowaniem się pobawię - świetny pomysł.
Thx z uwagi i opinie.
A co to… znów powrócił naturalizm w fotografii krajobrazowej, tzw. trend „tak tam było” ?
Chodziło mi o to, że obróbka pogorszyła jakość tego zdjęcia. Nic więcej. Nie doprecyzowałem - moja wina.
Jak na mój gust to na pocztówkę idealnie wpasowuje się 1.
Jacenty Z.
09-06-2011, 21:49
A co to… znów powrócił naturalizm w fotografii krajobrazowej, tzw. trend „tak tam było” ? Odkąd to dobre zdjęcie, równa się „naturalne”?
Z tą wizją (jeśli jest zbyt psychodeliczna, zielona skóra na twarzy modela itp.) to czasem może być też droga na manowce... Ale w pewnym punkcie czuję, że masz słuszność - np. część poradników o fotografii krajobrazowej pełna jest zdjęć wykonanych na filmach Fuji Velvia, których kolorystyka z hiperrealizmem może nie ma zbyt wiele wspólnego, niemniej jednak jest piękna :)
A mi się dwójka podoba. Taki nikonowski klimat.
Sławomirowski
09-06-2011, 23:28
... w stylu pocztówkowym ...
Moim zdaniem to styl eksperymentalny, "spodoba się albo nie", z pocztówek nic w tym nie widzę, nie sprzedałbyś tego.
Chodziło mi o to, że obróbka pogorszyła jakość tego zdjęcia. Nic więcej. Nie doprecyzowałem - moja wina.
A to faktycznie, wdarło się nieporozumienie. :)
Z tą wizją (jeśli jest zbyt psychodeliczna, zielona skóra na twarzy modela itp.) to czasem może być też droga na manowce...
A to zależy czy się robi pod publiczkę (w sensie typowa komercja) czy też dla siebie, względnie jakiejś niszowej (może za dużo powiedziane) grupy. ;)
[…] nie sprzedałbyś tego.
A skąd taka pewność? Są gusta i guściki… a tak autorytarny osąd, nie ma prawa istnieć w świecie sztuki (i w tej przez małe „s” i w tej przez duże).
P.Peterwas
10-06-2011, 11:59
Dla mnie zdjęcia pierwsza klasa. Oba super kolorki, szczególnie 1 - chciałbym "wyciągać" takie kolory na swoich pracach.
Na 1 nawet mamy "mistrza drugiego planu" :-) - może mały retusz?