Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Andaluzja
weimarska
01-06-2011, 17:52
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/7913/87291783.jpg)
Malaga, Andaluzja (Hiszpania)
Pozdrawiam, Wei
Wiesz, co czuje widz, kiedy dochodzi do zderzenia jego wyobrażeń o architekturze Andaluzji, wywołanych nadanym przez Ciebie tytułem, z prezentowanym zdjęciem ?:)
Podoba mi się, ma w sobie coś. Pozdrawiam
weimarska
02-06-2011, 06:51
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/8613/141wk.jpg)
nr 2
Dwójka mzd. lepsza, bardzo fajna.
jerezano
02-06-2011, 08:29
Faktycznie, jak napisał Dune, zderzenie tytułu z rzeczywistością może być nieco mylące i frustrujące. To nie jest architektura charakterystyczna tylko dla Andaluzji - takie budy są w całej Hiszpanii.
Trzeba było "cyknąć" jakiś mudejar....
Dwójka mi się podoba :)
Dwójka ciekawsza i w fajnej kolorystyce, ale tak jak poprzednicy nie tego się spodziewałem po tytule :)
weimarska
02-06-2011, 15:58
Dzieki. : )
Zderzenie czy tez nie, po prostu podpisalam gdzie zostaly wykonane foty. ; ) A to, czego po tytule spodziewa sie odbiorca to juz kwestia indywidualna.
teh_14m3
02-06-2011, 20:37
Jedynka trochę niechlujna z zaburzeniem perspektywy i ostrością w najgorszym możliwym miejscu - sporo niepotrzebnych śmieci. Jak dla mnie psuje to kompletnie kompozycję. Dwójka byłaby ciekawsza gdyby zrobić ją bardziej symetrycznie i bardziej wyeksponowałbym drzwi "balkonowe" najniższej kondygnacji. Te blury to postproces czy jakiś modyfikator przed obiektywem? W przesunięcie osi optycznej nie uwierzę ;)
Dzieki. : )
Zderzenie czy tez nie, po prostu podpisalam gdzie zostaly wykonane foty. ; ) A to, czego po tytule spodziewa sie odbiorca to juz kwestia indywidualna.
O to chodzi, że wcale nie. Koledzy dali już temu wyraz, a ja dopowiem, że tytuł jest bardzo ważną częścią zdjęcia (o ile w ogóle jest,oczywiście). Żle dobrany tytuł, wprowadzający w błąd, dający nieadekwatne skojarzenia itd. bardzo szkodzi samemu zdjęciu. Przede wszystkim drażni odbiorcę, obniża ocenę, odciąga uwagę od samego obrazu. Gdybyś dała tu tytuł bardziej neutralny, albo nazwała "Bez tytułu", a już przy zdjęciu dodała jako wyjaśnienie, gdzie obiekt się znajduje, byłoby o wiele lepiej.
krokus66
03-06-2011, 13:38
O to chodzi, że wcale nie. Koledzy dali już temu wyraz, a ja dopowiem, że tytuł jest bardzo ważną częścią zdjęcia (o ile w ogóle jest,oczywiście). Żle dobrany tytuł, wprowadzający w błąd, dający nieadekwatne skojarzenia itd. bardzo szkodzi samemu zdjęciu. Przede wszystkim drażni odbiorcę, obniża ocenę, odciąga uwagę od samego obrazu. Gdybyś dała tu tytuł bardziej neutralny, albo nazwała "Bez tytułu", a już przy zdjęciu dodała jako wyjaśnienie, gdzie obiekt się znajduje, byłoby o wiele lepiej.
Podpisuję się obydwiema rękami, chociaż pisać umiem tylko jedną.
Słowo Andaluzja kojarzy mi się z czymś bardzo miłym i sympatycznym, itd. Takie budynki znajdę na pęczki w Polsce, nie muszę jechać do Hiszpanii.
Pomijając tytuł, zdjęcia mi nie leżą.
weimarska
03-06-2011, 14:18
>> teh_14m3 Tez bym niewierzyla ; ) postproces.
Jesli chodzi o tytul, odpowiem obu Panom jednoczesnie:
"Żle dobrany tytuł, wprowadzający w błąd, dający nieadekwatne skojarzenia itd", "Słowo Andaluzja kojarzy mi się z czymś bardzo miłym i sympatycznym, itd." - nie wiem na ile znaja Panowie sama Andaluzje, i na jakich obrazach powstaly te "skojarzenia", ale sadzac po komentarzach chyba nie bardzo ma sie to do tego, jak na prawde prezentuje sie ten region Hiszpanii.
Jakie skojarzenie budzi slowo "Andaluzja"? Palmy, morze i slonce, mile w odbiorze wakacyjne pocztowkowe obrazy, tak? No to w takim razie polecam odwiedzic cos wiecej niz hotelowe plaze, troche przy okazji doczytac, i mysle, ze wtedy te "skojarzenia" i waska perspektywa ulegnie nieco zmianie.
Pozdrawiam, Wei
krokus66
03-06-2011, 15:02
>> teh_14m3 Tez bym niewierzyla ; ) postproces.
Jesli chodzi o tytul, odpowiem obu Panom jednoczesnie:
"Żle dobrany tytuł, wprowadzający w błąd, dający nieadekwatne skojarzenia itd", "Słowo Andaluzja kojarzy mi się z czymś bardzo miłym i sympatycznym, itd." - nie wiem na ile znaja Panowie sama Andaluzje, i na jakich obrazach powstaly te "skojarzenia", ale sadzac po komentarzach chyba nie bardzo ma sie to do tego, jak na prawde prezentuje sie ten region Hiszpanii.
Jakie skojarzenie budzi slowo "Andaluzja"? Palmy, morze i slonce, mile w odbiorze wakacyjne pocztowkowe obrazy, tak? No to w takim razie polecam odwiedzic cos wiecej niz hotelowe plaze, troche przy okazji doczytac, i mysle, ze wtedy te "skojarzenia" i waska perspektywa ulegnie nieco zmianie.
Pozdrawiam, Wei
Masz dobrą i trafną argumentację. Oczywiście masz rację, że u każdego z nas powstały i utrwaliły się pewne stereotypy wynikłe z literatury pięknej oraz przede wszystkim z obejrzanych dziesiątek filmów krajoznawczych w TV. Czytając tytuł Afryka spodziewamy się Murzynów i dzikich zwierząt, Alaska - śniegu i białych niedźwiedzi, Lublin - zabytków tego pięknego miasta. Prezentując cykl pokazujesz temat z różnych stron, również tych mniej znanych. Przedstawione jednak przez Ciebie zdjęcia mnie każdy mógłby wmówić, że były focone w Polsce. I tu jest właśnie pies pogrzebany.
teh_14m3
03-06-2011, 17:04
Przedstawione jednak przez Ciebie zdjęcia mnie każdy mógłby wmówić, że były focone w Polsce. I tu jest właśnie pies pogrzebany.
gdyby te zdjęcia zostały zrobione w Polsce i dałoby się wmówić że jest to Andaluzja, to wtedy byłby sukces ;) Dzięki przyjęciu formy antydokumentu taka seria (nie mówię że teraz nią jest) miałaby sens.
de Fresz
03-06-2011, 17:24
Do mnie nie gadają te zdjęcia, w szczególności obróbka. Rozmycie jest na tyle niefajne, że jedzie blurem na kilometr, w pierwszym IMHO taka se konwersja do czarnej bieli, w drugim pozlewane cienie, plamy na niebie i dystorsja kłująca w oczy.
krokus66
04-06-2011, 21:25
gdyby te zdjęcia zostały zrobione w Polsce i dałoby się wmówić że jest to Andaluzja, to wtedy byłby sukces ;) Dzięki przyjęciu formy antydokumentu taka seria (nie mówię że teraz nią jest) miałaby sens.
Dokładnie tak, to byłby nawet wielki sukces.
@weimarska
Dobrze,że poszukujesz i kombinujesz coś nowego, innego. To jest jednak niestety wyższa i znacznie trudniejsza półka. Nie jest źle, szczególnie to 2, jednak na ocenę pozytywną jeszcze trochę za wcześnie. Proponuję klasyczne, sprawdzone i dobre foty. Że już były, no pewnie że były. Jeśli pofocisz w Polsce to bez trudu w którymś albumie lub na wystawie znajdziesz, że pewne foty ciągle się powtarzają. Czy to znaczy aby nie focić, ależ skądże. Później wejdź w trudniejsze tematy. Życzę powodzenia.
Kompletnie nie zrozumiałaś o czym pisałem. Ale po kolei: Ja nie wiem z czym komu się co kojarzy (a widzę, że Ty wiesz). Mogę tylko przypuszczać, że na jakieś hasło ok.90% odbiorców zareaguje jakimiś powszechnie utrwalonymi skojarzeniami. Z tym powinienem się liczyć jeśli zamierzam użyć tego hasła. To, że powszechne skojarzenia niewiele mogą mieć wspólnego z realiami to banał i ameryki tu nie odkrywasz. Jednak mnie chodziło o coś innego. Nie ma najmniejszego znaczenia czy Twój tytuł brzmi "Andaluzja", czy "Mozambik", czy "Peru", czy jakakolwiek inna tego typu nazwa geograficzna, bo ten tytuł budzić będzie u odbiorcy zupełnie nieadekwatne skojarzenia. Jest po prostu kompletnie nieodpowiedni dla takiego zdjęcia i dlatego mu szkodzi zamiast pomagać. Chyba, że Twoim zamiarem jest zniechęcić odbiorcę do Twoich zdjęć.