Zobacz pełną wersję : d300s - energetyczny problem
Witajcie Forumowicze,
Jak przychodzi bida to człowiek na forum wita... :) Mam problem z moim d300s. Sprawa rozchodzi się o zasilanie aparatu. Otóż, sprzęcik kupiony jakieś 4 miesiące temu, nie wykazywał żadnych problemów w użytkowaniu. Dwa tygodnie temu zmieniłem miejsce zamieszkania (robota wakacyjna) na cieplejsze kraje. Problemów z działaniem aparatu po podróży samolotem nie było, śmigał kilka dni po przylocie. Później aparat poszedł na półkę (bateria w puszce, nie pamiętam czy był on/off). Po dwóch tygodniach pierwsze wolne i "zonk". Aparat nie reaguje (brak eakcji na on/off, guziki, czyste lcd, nic w wizjerze, przyciemniona matówka). Po włożeniu baterii do ładowarki niby się naładowała. Po nocnej sesji z ładowaniem akumulatora i głowy zmartwieniem, rano aplikuje baterie do aparatu - ożywa! Wszystko pięknie kręci, robi fotkę itp. Po 10 minutach sprawdzam czy żyje - niestety brak reakcji (j/w - brak wszystkiego). Po ponownym włożeniu do ładowarki, bateria chwilkę pomryga i później stałym świeceniem diody mówi, że naładowana. Styki w baterii przetarłem. Dodam, że w pokoju jest klimatyzacja i ze względu na słabą cyrkulację powietrza czuć lekką wilgoć (choć chyba na uszczelniane body nie powinno mieć to znaczenia ;] ). Karta to Kingston SDHC 16GB. Niestety nie mam możliwości sprawdzić innych baterii. Aparat smiga/ł na S10-20mm i N85f1.8 - wcześniej nie było żadnych problemów.
Dziękuje za odpowiedzi i pomoc. Ze względu na ograniczony dostęp do Internetu nie będę w stanie od razu odpisywać, za co przepraszam :)
Pozdrawiam serdecznie. P.M.
wasilewk
30-05-2011, 11:14
Chyba nie wziąłeś tylko jednej baterii na taki wypad ?
Dziwne zachowanie,ja stawiam że winna jest bateria,czy to oryginał,czy zamiennik?
Nawet po 2 tyg przeleżenia na polce akumulator nie powinien się wyładować do końca.
Na moje oko coś z nim jest nie tak. To jest oryginał czy jakiś zamiennik?
Najsensowniejszym rozwiązaniem jest podpięcie innego akumulatorka. Od tego bym zaczął.
ck_dezerter
30-05-2011, 17:23
Aparat kupiłeś nowy czy używany? Jak nowy, to powinna być gwarancja i na sprzęt, i na baterię która jest w komplecie (oczywiście oryginalna). Żeby wykryć, z czym jest probelm, przydałaby się druga, dobra bateria - jak ta druga też padnie, to znaczy że może być jakieś zwarcie w body, które szybko rozładowuje baterię. jak będzie działać OK, tzn że winna jest bateria.
a ja stawialbym na - "i ze względu na słabą cyrkulację powietrza czuć lekką wilgoć" - wlasnie ta wilgoc mnie niepokoi i byc moze ona jest sprawca calego zamieszania, ale moge sie mylic. najlepiej byloby z druga bateryjka sprawdzic... o ile ja masz ( pozycz, zalatw, znajdz sklep gdzie moze maja?)...
Nawet po 2 tyg przeleżenia na polce akumulator nie powinien się wyładować do końca.
Na moje oko coś z nim jest nie tak. To jest oryginał czy jakiś zamiennik?
Najsensowniejszym rozwiązaniem jest podpięcie innego akumulatorka. Od tego bym zaczął.
Witam
u mnie aku leży odłogiem nawet kilka tygodni. Dokładnie leżał nawet ze trzy- cztery miesiące bo nie mogłem odnaleźć po jakiejś imprezie ;) po włożeniu do body wyśmigał kilkadziesiąt - kilkaset zdjęć. Sprawdź aku, a jak masz jeden to kup drugi :)
Pozdrawiam
Witam,
Dzięki za odpowiedzi :) Otóż, bateria oryginalna, w zestawie razem z d300s. Body również kupione nowe. Sprawa chyba jednak rozchodzi się o wilgoć, ponieważ "uszczelniane" body które dzisiaj zabrałem ze sobą na spacer, żeby je przewietrzyć na słońcu, zaparowało lekko na górnym wyświetlaczu lcd :/ I teraz powiedzcie mi jak to jest możliwe, że leżąc na spokojnie na półce, wszystkie klapki pozamykane itp. takie cuś. Po całym dniu dalej nie żyje :/ O baterie muszę się rozpytać i jeśli się uda, to pochwalę się efektami czy zamiana pomogła. Czy przeleżakowanie i "odparowanie" może pomóc? Dodam, że znajomy mierzył multimetrem baterie i po naładowaniu wskazywała ~7V.
Serdeczności,
P.M.
wasilewk
30-05-2011, 19:23
...znajomy mierzył multimetrem baterie i po naładowaniu wskazywała ~7V
Pod obciążeniem ?
avlimoney
30-05-2011, 19:35
..jaką masz kolejność baterii w menu ustaw. osobistych / elementy sterujące?
"Użyj najpierw bat. w aparacie" ?
przyłożył i powiedział, że ma 7V ;)
..jaką masz kolejność baterii w menu ustaw. osobistych / elementy sterujące?
"Użyj najpierw bat. w aparacie" ?
zacznijmy od tego, że nie mogę go włączyć... ;)
avlimoney
30-05-2011, 21:57
coś tam było wcześniej że na chwilę ożył - temu myślałem, że chwilowo możesz coś tam zrobić.. ok, to nie mam planu ;-)
powodzenia pozostaje życzyć, narka..
Myślę że zawilgotniał ci sprzęt,ja kiedyś też tak miałem.
leć do sklepu foto i sprawdź baterię, od tego bym zaczął. W normalnych warunkach tak jak pisano wcześniej bateria potrafi trzymać nawet 2 miesiące (z własnego doświadczenia) ale za to nigdy nie miałem okazji trzymać sprzętu w wilgotnym miejscu. Plecak mam wypchany małymi saszetkami (z kartonów od butów) które pochłaniają wilgoć. W wilgotnych warunkach ładującą się baterię wraz z zasilaczem pach do plecaka z saszetkami w pokoju i z wilgocią problemu nie powinniśmy mieć.
Ciekawy jestem rozwiązania problemu kolegi.
cervandes
31-05-2011, 11:43
prewencyjnie aparat wynieś z tej piwnicy czy tam bunkru - bo jeśli to wilgoć to lepiej aparatu nią nie katować
a w międzyczasie zajmij się tematem baterii - poszukaj innej i zaaplikuj, potestuj. Moim zdaniem po prostu bateria padła - i czeka Ciebie zakup nowej.
Po przerwie witam ponownie,
Podziękował za udział w temacie :) Otóż aparat bebechy chyba ma sprawne, gdyż minimum raz(do 3 razy) na dzień, po włożeniu baterii do body, ożywa i wszystko działa (guziory, menu, foto, video, af, ilość fotek itp). Później po kilkunastu sekundach się wyłącza i nie można go odpalić. Na dniach może będę mieć wolne, wiec podskoczę do okolicznych wiosek obadać sprawę podpięcia w jakimś sklepie, czy serwisie innej baterii. I mam jeszcze pytanko: czy ktoś za pośrednictwem międzynarodowej gwarancji Nikona, reklamował sprzęt w innym kraju, niż go zakupił (szczególnie Grecja, szczególniej Kreta)? Bo w Polandii mam podbite te papiery i jak coś lepiej je wysłać, niż puszkę kurierem ;]
Pozdrawiam ciepło ^_^
coś tam było wcześniej że na chwilę ożył - temu myślałem, że chwilowo możesz coś tam zrobić.. ok, to nie mam planu ;-)
powodzenia pozostaje życzyć, narka..
Jak ożyje i pozwoli mi dobrnąć w menu do tej opcji to sprawdzę :)
pampek83
02-06-2011, 21:21
miałem podobną sytuację z moim d300s. Bateria w body naładowana w gripie (oryginalny) osiem paluszków naładowanych, a po dwoch trzech tygodniach leżenia wszystkie się rozładowały. Po naładowaniu wszystko było ok i do tej pory jest.
piotr_74
02-06-2011, 22:46
hmm, a może ładowarka padła od wilgoci, pokazuje, że bateria naładowana mimo, że tak wcale nie jest
Aktualizacja: Żeby nie zapeszyć, od dnia wczorajszego aparat więcej żyje, niż nie :) "Tylko" kilka razy nie zareagował na on/off, ze trzy razy pojawiło się na wyświetlaczu "Err", a dzisiaj póki co śmiga jakby nigdy nic. Mam nadzieje, że wyzdrowiał (wywietrzał), choć i tak reklamacja na pewno będzie. W odpowiedzi na mojego mejla, centrum Nikona odpisało:
Szanowny Kliencie,
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D300s.
Rzeczywiście, musiałby Pan przesłać aparat do serwisu na przegląd i ewentualną naprawę.
Z mojej strony jestem w stanie podać Panu tylko procedurę serwisową dla firmy Nikon Polska dla naszego, polskiego serwisu.
Nie mamy dokładnych informacji odnośnie procedur innych krajów.
Poniżej podaję Panu link do danych kontaktowych serwisu w Grecji.
http://www.nikon.gr/el_GR/service_support/Repair+Center+Greece.page?lang=
Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.
Z poważaniem
Bartlomiej Mazur
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support
Czyli standard... ;]
W polskim sklepie gdzie kupowałem sprzęt, podbili międzynarodową gwarancję Nikona, powiedzieli, że np. w Niemczech w autoryzowanych punktach nie robią problemu, o Grecji nic nie wiedzą ;)
hmm, a może ładowarka padła od wilgoci, pokazuje, że bateria naładowana mimo, że tak wcale nie jest
Sprawdzałem stan baterii przez menu, normalnie pokazuje stan naładowania (po 3 dniach od ładowania i prób odpalenia puszki ok. 93%) oraz żywotność (pokazuje "1 - new").
Pozdrawiam!