PDA

Zobacz pełną wersję : SB 900 + D300s - dylematy laika

zieli
27-05-2011, 02:19
Witam;
Nie do końca wiem czy powinno to znaleźć się w tym dziale, czy w wątkach traktujących o body, ale spróbujmy – może ktoś rozjaśni mi nieco poniższe kwestie, bo nie daje mi to spokoju :-). Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem nikona d300s i lampy błyskowej SB-900.
Zarówno w lampie, jak i w aparacie mogę ustawić różne tryby pracy – taki truizm na początek. Np. w body mogę ustawić slow sync, auto FP (niby wiem co to jest ale np. nie rozumiem dlaczego są tam aż 2 tryby 1/250 i 1/320s Auto FP) w lampie mogę ustawić między innymi tryb BL i FP. Właśnie, jak to jest - czy ustawienie trybu auto fp w body jest jednoznaczne z działaniem lampy SB900 w tym trybie, czy trzeba również zmienić tryb pracy na FP z poziomu korpusu lampy błyskowej, a jeżeli już zmienię na korpusie lampy, to czy pracuje ona w tym trybie niezależnie od ustawień body aparatu (np. załączone slow sync)? Podobnie z slow sync w korpusie aparatu i trybem BL w lampie. W zasadzie jest to podobne? Czy ustawienie trybu BL na lampie oznacza pracę w tym trybie (w sumie jeżeli tak, to czasy powinny się wydłużyć w stosunku do standardowego błysku w celu poprawnego naśw. tła), czy też w body powinno być ustawione slow sync i co jeżeli będzie slow sync ust. w body a lampa nie będzie miała załączonego trybu BL?
Pozdrawiam
Piotr

AdamoN
27-05-2011, 10:08
Piotrze

Pozwole sobie jako pierwszy zabrać głos w Twoim poście.
Jak zapewne wiesz, do każdego zakupionego sprzętu producent dostarcza instrukcje obsługi. Nikon bardzo dokładnie opisuje działanie wszystkich funkcji zastosowanych w aparacie jak i lampie. Na początek przeczytaj dokładnie instrukcje i wykonaj kilka prób. Każdy z użytkowników (zakładam) robił bardzo podobnie i dlatego zna odpowiedzi na Twoje pytania. Nie idź na łatwizne. Jeżeli sam do czegoś dojdziesz, Twoja satysfakcja będzie o wiele większa.
Życzę udanych testów i jak najlepszych kadrów

Pozdrawiam

darkmajin
27-05-2011, 10:17
AdamoN jesteś delikatny jak papier toaletowy velvet ja bym tak nie mógł :D

barto28
27-05-2011, 10:43

Ale to jest miłe , a nie jak niektórzy jadą ostro po kimś :/ forum jest po to żeby pomagać

darkmajin
27-05-2011, 10:47
czasem jak ktoś pyta o inną puszkę to ściągam manuala i patrze po innych forach stronkach później odpowiadam ostatnio mi się odechciało robić coś za kogoś, na początku byłem prężny, ale jak po 100 razy to samo pytanie pada ( a jestem tu od niedawna ) to ręce opadają. Z drugiej strony każde forum tak ma.

zieli
27-05-2011, 11:48
Piotrze

Pozwole sobie jako pierwszy zabrać głos w Twoim poście.
Jak zapewne wiesz, do każdego zakupionego sprzętu producent dostarcza instrukcje obsługi. Nikon bardzo dokładnie opisuje działanie wszystkich funkcji zastosowanych w aparacie jak i lampie. Na początek przeczytaj dokładnie instrukcje i wykonaj kilka prób. Każdy z użytkowników (zakładam) robił bardzo podobnie i dlatego zna odpowiedzi na Twoje pytania. Nie idź na łatwizne. Jeżeli sam do czegoś dojdziesz, Twoja satysfakcja będzie o wiele większa.
Życzę udanych testów i jak najlepszych kadrów

Pozdrawiam

AdamoN-ie;
być może treść postu na to nie wskazywała, ale czytałem (zapewne niezbyt dokładnie i z zbyt małym zrozumieniem, żeby skrócić łańcuszek wytykających mi to pewnie za chwilę osób od razu pobiję się w piersi) instrukcje i do body i do lampy. Obie osobno są jasne (no może w tej od body nie ma wyjaśnienia o celowość 2 trybów 1/250 i 1/320 Auto FP, ale nie o tym). Intencja mojego pytania był raczej sposób współdziałania obu urządzeń - instrukcja tutaj niewiele chyba pomoże i szczerze mówiąc nie uważam że zadając takie pytanie przekroczyłem granicę "pójścia na łatwiznę", jak raczyłeś zwrócić mi uwagę - ale rozumiem również że granica ta jest płynna i podyktowana poniekąd doświadczeniem odpowiadającego - Twoje jest zapewne dużo większe niż moje w tej materii.
Dziękuje za zwrócenie uwagi i zachęcenie do praktycznego sprawdzenia różnych ustawień w działaniu - w sumie to czytając inne posty na tym forum brałem pod uwagę odpowiedź taką lub podobną w wymowie do Twojej, z małą refleksją że pewnie sporo mniej obytych z sprzętem Nikona osób nie ma odwagi zadać pytania mając w perspektywie odsyłanie do instrukcji - szczególnie tacy, którzy wolą sprawdzać w praktyce teorię a nie dorabiać teorię do eksperymentów.
Pozdrawiam
Piotr

P.S.
żeby nie generować kolejnego nic nie wnoszącego do tematu postu - warto zerknąć na link:
http://tadgawin.blogspot.com/2010/02/01.html
dobrze podana teoria mocno poparta przykładami na temat światła błyskowego w syst. Nikona.

AdamoN
27-05-2011, 21:02

Dobre stwierdzenie :razz:

Piotrze

Mam nadzieje że nie odebrałeś mojej wypowiedzi jako złośliwą. Chciałem Cie tylko zachęcić do eksperymentów. Taka wiedza jest bezcenna w przyszłości. Ja wszysko co umiem nauczyłem się sam. Nie powiem ze było łatwo, ale dzięki temu mam ogromną satysfakcje, że tyle osiągnąłem bez niczyjej pomocy.

Dwa tryby Auto FP określają minimalny czas zadziałania tego trybu. Czyli dla A lub P czas 1/250 (lub krócej) uaktywnia tę funkcję. Możesz wybrać też próg zadziałania od czasu 1/320 lub krócej. Wszystko zależy z jaką lampą współpracujesz i w jakich warunkach oświetleniowych.

Pozdrawiam