Witam;
Nie do końca wiem czy powinno to znaleźć się w tym dziale, czy w wątkach traktujących o body, ale spróbujmy – może ktoś rozjaśni mi nieco poniższe kwestie, bo nie daje mi to spokoju. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem nikona d300s i lampy błyskowej SB-900.
Zarówno w lampie, jak i w aparacie mogę ustawić różne tryby pracy – taki truizm na początek. Np. w body mogę ustawić slow sync, auto FP (niby wiem co to jest ale np. nie rozumiem dlaczego są tam aż 2 tryby 1/250 i 1/320s Auto FP) w lampie mogę ustawić między innymi tryb BL i FP. Właśnie, jak to jest - czy ustawienie trybu auto fp w body jest jednoznaczne z działaniem lampy SB900 w tym trybie, czy trzeba również zmienić tryb pracy na FP z poziomu korpusu lampy błyskowej, a jeżeli już zmienię na korpusie lampy, to czy pracuje ona w tym trybie niezależnie od ustawień body aparatu (np. załączone slow sync)? Podobnie z slow sync w korpusie aparatu i trybem BL w lampie. W zasadzie jest to podobne? Czy ustawienie trybu BL na lampie oznacza pracę w tym trybie (w sumie jeżeli tak, to czasy powinny się wydłużyć w stosunku do standardowego błysku w celu poprawnego naśw. tła), czy też w body powinno być ustawione slow sync i co jeżeli będzie slow sync ust. w body a lampa nie będzie miała załączonego trybu BL?
Pozdrawiam
Piotr
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami