PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] fireman

radex171
24-05-2011, 22:46
niestety tylko jedno foto bo telefon musiałem odebrać a po rozmowie było po wszystkim ehhh a ciekawie się zapowiadało

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/DSC_0631JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/_gWwiZEX0dGM/TdrVoYIn7gI/AAAAAAAAAVU/6XmNY9WVhC4/s512/DSC_0631.JPG)

d90
29-05-2011, 13:05
jak na moje oko to mogles spokojnie dokonczyc rozmowe telefoniczna

TheKilla
29-05-2011, 15:04
co by się dowiedzieć więcej o gustach:
radex171, Tobie się to zdjęcie podoba czy po prostu chciałeś się pochwalić, że widziałeś trochę ognia w mieście?

swider
29-05-2011, 15:31
Chociaż wyprostować mogłeś…

radex171
01-06-2011, 10:33
no cóż widze jednak że "nowi" to zbyt wiele do powiedzenia tu nie mają, a co do thekilla twój humor jest conajmniej na żałosnym poziomie...to że każdy z was robi o wiele lepsze zdjęcia niż moje ok i chwała wam za to ale chyba sami kiedyś zaczynaliście zabawe z aparatem a nie uwierze że wtedy już robiliście idealne zdjęcia... człek uczy się na błędach, a staram się robić tak zdjęcia aby je jak najmniej retuszować czy w jakikolwiek inny sposób obrabiać... chyba że chce dodać jakieś efekty bądź zmienić je na czarno-białe...

TheKilla
01-06-2011, 16:47
1. nasze zdjęcia to nasze zdjęcia, to jest TWÓJ temat, więc nie wiem po co o nich wspominasz
2. humor może i mam na najniższym ze znanych Ci poziomów, ale akurat w tym wypadku nie żartowałam. Grzecznie pytałam czy Ci się podoba to zdjęcie, ale nie fatyguj się, nie odpowiadaj. Zaprezentowanym fochem już dałeś mi odpowiedź.

radex171
01-06-2011, 17:36
hmmm odpowiem... coż może wystarczyło sformułować pytanie ciut inaczej (chodzi mi tu o to chwalenie się ogniem w mieście), a jeśli to pytanie było jak najbardziej poważne to w takim razie przepraszam i odpowiadam że tak podoba mi się i wiem doskonale że może nie jest najlepsze zwłaszcza wśród tych które tu inni zamieszczają ale chyba człowiek się uczy i ma prawo do robienia błędów... a niestety wiadomo czasu się nie zatrzyma ani nie poprosi się aby poczekał chwilę bo muszę ustawić czy to statyw czy aparat bo wyjdzie kaszana, a niektórymi komentarzami od bardziej doświadczonych użytkowników tego forum to naprawdę nie zachęcają do robienia zdjęć bo zaraz zjadą od góry do dołu, zamiast wytłumaczyć w jakiś ludzki sposób że to jest źle czy to, albo mógłbyś spróbować tak i tak... a niektóre komentarze i już nie mówie tutaj o TheKilla ale o wszystkich to naprawdę nie motywuje do tego aby się rozwijać...

6868
01-06-2011, 22:11
hmmm odpowiem... niektórymi komentarzami od bardziej doświadczonych użytkowników tego forum to naprawdę nie zachęcają do robienia zdjęć bo zaraz zjadą od góry do dołu, zamiast wytłumaczyć w jakiś ludzki sposób że to jest źle czy to, albo mógłbyś spróbować tak i tak... .
Zbyt wiele nie wymagasz ?

a niektóre komentarze i już nie mówie tutaj o TheKilla ale o wszystkich to naprawdę nie motywuje do tego aby się rozwijać...
Czyli cale twoje zycie fotograficzne uzaleznione jest od tego forum - respekt

komentarzami od bardziej doświadczonych użytkowników tego forum to naprawdę nie zachęcają do robienia zdjęć bo zaraz zjadą od góry do dołu, .
Sprzedaj aparat lub zmien forum.

radex171
01-06-2011, 22:45
w odpowiedzi dla 6868 nie wymagam zbyt wiele... no chyba że zrozumienie dla innych to naprawdę już granica wszystkiego i nie jest Cię stać choć na dwa zdania co można byłoby spróbować inaczej ustawić aby było lepiej... jeśli jesteś kierowcą to też się wkur... na tych co dopiero się uczą?? a przypomnij sobie jak sam się uczyłeś jeździć...nieważne czy z tatą czy w szkole jazdy... tak samo jest z fotografowaniem... a to forum widzę że naprawdę jest specyficzne a bynajmniej ludzie którzy w ten sposób się wypowiadają...no ale tak to bywa już z osobami które widzą najdalej czubek własnego nosa... i powiem szczerze zaglądam tutaj tylko po to aby poczytać wasze "konstruktywne" opinie, bo raczej niczego się od was nie nauczę...tylko szkoda że nie dzielicie się swoim pontecjałem i wiedzą z innymi...co do kolejnej twej wypowiedzie to moje życie fotograficzne nie jest uzależnione od tego forum... myślałem na samym początku że jest inaczej, że każdy pomaga sobie, tłumaczy co można byłoby poprawić aby było lepiej ale wogóle tego tutaj nie znajduje, więc przestałem się tym forum interesować już po przeglądnięciu kilkudziesięciu zdjęć innych użytkowników gdzie prawie każdy bez zrozumienia autora zdjęć z zimną intencją wyciąga niedoskonałości ze zdjęć nie wspominając o tym co można byłoby zrobić aby wyszło lepiej i dodać parę słów które by zmobilizowały do lepszych zdjęć a nie 40 zdań w jednym poście na temat jakie to ohydne jest to foto a jeśli komuś wyjdzie to jak znajdzie się jedna osoba która napisze więcej niż dwa zdania aby pogratulować udanego zdjęcia to maks...nie ma to jak system dwójkowy albo do bani i chętnie cię zeżrą albo idealne, a co do twej ostatniej wypowiedzi to aparatu nie sprzedam bo widze sam po sobie że robię postępy a forum z miłą checią zmienie bo i tak tutaj nic po nowicjuszach... a sama firma może tylko się wstydzićza to forum i za to że tacy użytkownicy jak wy nie potraficie zrozumieć i wesprzeć człeka który stawia pierwsze kroki w fotografii ze sprzętem bardziej zaawansowanym niż głupia kompaktówka...tak swoją drogą ciekawi mnie tylko ile osób z nowo zarejestrowanych sobie dało na wstrzymanie z tym forum po miesiącu czasu...bo osobiście znam około 20 osób...to chyba o czymś świadczy...no ale cóż widze że nic tu po mnie i z każdym mym postem mam coraz więcej wrogów... a tak jak pisałem napewno nie zamieszcze tutaj już ani jednego zdjęcia a od czasu do czasu zajrzę tylko po to aby pooglądać inne fotki bo jeśli chodzi o opinie pod zdjęciami to już napisałem...i nie musicie już odpisywać na ten post a co admina prosze o zamknięcie tego tematu bo się robi OT a szkoda nerwów wszystkich tutaj...

nurkiewicz
01-06-2011, 22:47
Radex.
Też nie ma jakiegośstrasznego doświadczenia w foceniu i też kiedyśwstawiłem pierwsze zdjęcie wystawiając się na pręgierz krytyki starych wyg z forum. Ale tą publikację poprzedziła analiza tego co tu jest i w jaki sposób to się podaje.
Prezentując takie zdjęcie które nie mieści się za bardzo w jakichkolwiek standardach naraziłeś się na ironię ze strony innych, bo tak naprawdę nie mieli co krytykować. Ja odbieram osobiście to tak, że publikując to zdjęcie nie szanujesz forumowiczów.

Motorniczy
01-06-2011, 23:01
Koncentrowales sie na na drugim planie a nie na najwazniejszym, czyi pierwszym ale wiem co chciales powiedziec - pan z ognikami na tle fajnych budynkow :) Wzystko bylo by OK gdyby nie to, ze plan jest za daleki na taka historie. Powinienes podejsc blizej a nawet blizej niz sie da :) nie wspomne o odpowiedniej ekspozycji przy takich planach . Zwroc uwage tez na niepotrzebne elementy znajdujace sie w kadrze , tutaj to po prawej na gorze kawalek dachu , druga sprawa to jest krzywo . Jesli juz chcesz krzywo to mocniej lub zupelnie prosto. Jesli masz problemy z kadrem, scena czy innymi bla bla to jest fajny dzial tutaj na forum : "W trakcie obrobki" , smialo wklejaj i pros o pomoc . Jeszcze na koniec dopowiem, zebys nie robil nic na sile bo nawet najlepszym czasem NIC nie wychodzi taj jak sobie oni by tego zyczyli i kropka ZERO dyskusji :) Pozdrawiam

PS

Oczywiscie nie obylo sie bez "inteligentnych" komentarzy i powiem tak - "d90 "zamknij drzwi z drugiej strony bo muchy leca ...

6868
01-06-2011, 23:03
w odpowiedzi dla 6868 nie wymagam zbyt wiele... no chyba że zrozumienie dla innych to naprawdę już granica wszystkiego i nie jest Cię stać choć na dwa zdania co można byłoby spróbować inaczej ustawić aby było lepiej... jeśli jesteś kierowcą to też się wkur... na tych co dopiero się uczą?? a przypomnij sobie jak sam się uczyłeś jeździć...nieważne czy z tatą czy w szkole jazdy... tak samo jest z fotografowaniem... a to forum widzę że naprawdę jest specyficzne a bynajmniej ludzie którzy w ten sposób się wypowiadają...no ale tak to bywa już z osobami które widzą najdalej czubek własnego nosa... i powiem szczerze zaglądam tutaj tylko po to aby poczytać wasze "konstruktywne" opinie, bo raczej niczego się od was nie nauczę...tylko szkoda że nie dzielicie się swoim pontecjałem i wiedzą z innymi...co do kolejnej twej wypowiedzie to moje życie fotograficzne nie jest uzależnione od tego forum... myślałem na samym początku że jest inaczej, że każdy pomaga sobie, tłumaczy co można byłoby poprawić aby było lepiej ale wogóle tego tutaj nie znajduje, więc przestałem się tym forum interesować już po przeglądnięciu kilkudziesięciu zdjęć innych użytkowników gdzie prawie każdy bez zrozumienia autora zdjęć z zimną intencją wyciąga niedoskonałości ze zdjęć nie wspominając o tym co można byłoby zrobić aby wyszło lepiej i dodać parę słów które by zmobilizowały do lepszych zdjęć a nie 40 zdań w jednym poście na temat jakie to ohydne jest to foto a jeśli komuś wyjdzie to jak znajdzie się jedna osoba która napisze więcej niż dwa zdania aby pogratulować udanego zdjęcia to maks...nie ma to jak system dwójkowy albo do bani i chętnie cię zeżrą albo idealne, a co do twej ostatniej wypowiedzi to aparatu nie sprzedam bo widze sam po sobie że robię postępy a forum z miłą checią zmienie bo i tak tutaj nic po nowicjuszach... a sama firma może tylko się wstydzićza to forum i za to że tacy użytkownicy jak wy nie potraficie zrozumieć i wesprzeć człeka który stawia pierwsze kroki w fotografii ze sprzętem bardziej zaawansowanym niż głupia kompaktówka...tak swoją drogą ciekawi mnie tylko ile osób z nowo zarejestrowanych sobie dało na wstrzymanie z tym forum po miesiącu czasu...bo osobiście znam około 20 osób...to chyba o czymś świadczy...no ale cóż widze że nic tu po mnie i z każdym mym postem mam coraz więcej wrogów... a tak jak pisałem napewno nie zamieszcze tutaj już ani jednego zdjęcia a od czasu do czasu zajrzę tylko po to aby pooglądać inne fotki bo jeśli chodzi o opinie pod zdjęciami to już napisałem...i nie musicie już odpisywać na ten post a co admina prosze o zamknięcie tego tematu bo się robi OT a szkoda nerwów wszystkich tutaj...
Ale kolego odp.... s monolog.
Kropki w Twym wypracowaniu nie uswiadczysz :)

darko
01-06-2011, 23:29
tak na szybko:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/2410/dsc0631b.jpg)
nie przyłożyłeś się do tego zdjęcia, krzywo, niepotrzebne elementy i mam wrażenie że Ci ostrość uciekła na budynki.
Motorniczy dobrze pisze: na siłę nie ma co.
Podglądaj, czytaj komentarze, wyciągaj wnioski i pytaj

radex171
01-06-2011, 23:57
No dobra... ok. PRZEPRASZAM WSZYSTKICH, JESZCZE RAZ, Z CAŁEGO SERCA I TYCH, KTÓRYCH MOJE FOTO OBRAZIŁO W JAKIKOLWIEK SPOSÓB I TYCH, KTÓRYCH PRZEZ PRZYPADEK RÓWNIEŻ URAZIŁEM… ale właśnie chodziło mi o tego typu wypowiedź, jaką napisał motorniczy.

Darko dziękuję, że pokazałeś, że jednak dało się coś z tym foto zrobić, choć i tak spisałem je na straty.

Myślę, że odważę się jeszcze jedno foto wstawić, tym razem do działu portretów, tam mniej więcej wiem co i jak chciałem pokazać. Choć powiem szczerze że… hehe… teraz się śmieję, czytając to co wcześniej napisałem i patrząc na to zdjęcie, które sobie sam zrobiłem, bo ono może i po części odzwierciedla to, jak mogłem się poczuć po pierwszych słowach krytyki, kiedy wydawało mi się, że ja wiem lepiej. Teraz zrozumiałem, że jeśli nie będę czegoś pewny, wstawię to do działu obróbki i inni pomogą, pokarzą co można z nim zrobić.

JESZCZE RAZ, NAJMOCNIEJ WSZYSTKICH PRZEPRASZAM i mam nadzieję, że mi wybaczycie — co? ;) Obiecuję, że następnym razem pomyślę trzy razy i obiecuję, że już takiego… [przyp. swider: tak swoich fotografii nazywać nie można, choćby nie wiem jak złe były -- pamiętaj!] nie wrzucę...

To jak? Dacie szansę i zapomnimy o tej sytuacji? ;) A tutaj podaję link (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2412295#post2412295) do tego foto, z którego się brechtałem.

PS.
6868 mam nadzieję, że Ty, jak i TheKilla, również wybaczycie. ;) Przemyślałem wszystko i jeszcze raz sorki. ;)

swider
02-06-2011, 00:28
Jestem rad, że potrafisz przyznać się do błędu i walnąć w pierś. Coraz mniej takich osób się pojawia -- tak trzymaj!
Tylko… weź się w garść, używaj kropek, przecinków, formatuj tekst i zważaj na błędy ortograficzne. Taki płat niesformatowanego tekstu, bez znaków przestankowych, czyta się koszmarnie. Szanuj czas, oczy i zdrowie psychiczne innych. ;)

PS.
I nie pisz post pod postem -- korzystaj z Edycji. :)

radex171
02-06-2011, 00:32
Ok, postaram się, aczkolwiek z ortografii, jak i w ogóle z j. polskiego, to mistrzem nigdy nie byłem. Jak to mówią — człek uczy się na błędach… A za tamto naprawdę mi głupio i wstyd.
Co do przyznawania się do błędu, to tak, przyznaję się i wcale się tego nie wstydzę, mam tylko nadzieję, że inni to zrozumieją. :)

P.S.
Postaram się edytować tekst, pod każdym względem, aby było jak najmniej poprawek. ;)

TheKilla
02-06-2011, 10:47
radex171, spoko, nerwy ludzka rzecz.
Do tego co napisano wyżej: obróbka to nie jest wróg, przekonaj się do niej:)

radex171
02-06-2011, 16:07
kurcze powiem tak chciałem wyjść z założenia że jak najmniej fotoshopowych programów, chciałem od ręki zrobić bdb foty których nie trzeba w jakikolwiek sposób obrabiać, ale wczoraj się przekonałem że tak się nie da i po to te programy są. Nawet profesjonaliści światowi zapewne z nich korzystają:) no ok zakończmy już ten wątek bo mały OT się robi:)

Motorniczy
03-06-2011, 04:04
kurcze powiem tak chciałem wyjść z założenia że jak najmniej fotoshopowych programów, chciałem od ręki zrobić bdb foty których nie trzeba w jakikolwiek sposób obrabiać, ale wczoraj się przekonałem że tak się nie da i po to te programy są. Nawet profesjonaliści światowi zapewne z nich korzystają:) no ok zakończmy już ten wątek bo mały OT się robi:)

Traktuj Photoshopa jak powiekszalnik i wiecej nic nie powiem . Czytaj .

look
03-06-2011, 07:21
...jakbyś granice kadru wyznaczył tymi "mazami" ognistymi, zrobił zdjęcie centralnie od przodu umieszczając gdzieś w okolicach jednego z mocnych punktów twarz, a na koniec tego długiego czasu naświetlania cokolwiek dopalił lampą, żeby ta twarz wyraźna była to tak sobie kombinuję, że efekt byłby o wiele ciekawszy. Bo generalnie pomysł na temat mi się osobiście podoba

Tom_Killer
03-06-2011, 08:27
Pomyślałem dokładnie tak jak "look" - ale to się teraz tak fajnie mówi, a jak idziesz przez miasto i przypadkiem trafisz na człowieka takiego, to niestety tak wychodzi z pośpiechu, braku czasu na przemyślenie przy małym doświadczeniu, jeszcze przeszkadzający telefon :)

radex171 - co nas nie zabije to nas wzmocni, jak na spokojnie przeanalizujesz co napisali to zobaczysz że - ok są to złośliwe i kąśliwe uwagi - ale niestety / stety słuszne. Przy następnej fotce zadasz sobie pytanie - czy jest ok ? I zobaczysz pierwsze co to sprawdzisz czy jest proste - już odruchowo (też tak miałem).
Potem zobaczysz czy na fotce jest tylko to co chciałeś wyrazić - okaże się że nie - i już jego nie wystawisz, w przeciwnym wypadku zapodasz na forum i dostaniesz na bank znowu kilka cennych uwag.
Jeżeli będzie do tego podglądał innych (to nie grzech) to dojdziesz to takiej sytuacji jak pewnie większość z nas - robię 50 fotek ale jedno się tylko nadaje - ja jestem na takim etapie i uważam to za sukces.
Powdzenia

radex171
15-06-2011, 16:57
...jakbyś granice kadru wyznaczył tymi "mazami" ognistymi, zrobił zdjęcie centralnie od przodu umieszczając gdzieś w okolicach jednego z mocnych punktów twarz, a na koniec tego długiego czasu naświetlania cokolwiek dopalił lampą, żeby ta twarz wyraźna była to tak sobie kombinuję, że efekt byłby o wiele ciekawszy. Bo generalnie pomysł na temat mi się osobiście podoba

Hehe wtedy jeszcze lampy nie miałem... z resztą teraz gdy już mam to i tak rewelacji nie ma ponieważ nie stać mnie na lepszy sprzęt, ale na razie zawieszam swoje fotografowanie oficjalnie, do puki nie wyczuje tematu i nie naucze się dobrze robić zdjęć...

A co do Tom_Killer to prawda:) co nas nie zabije, to wzmocni. I doszedłem do tego stwierdzenia i już zaczynam powolutku dostrzegać te szczeguły ktore zabijały zdjęcia, więc jeśli zrobie jakieś normalne to odrazu wrzucę, a póki co na razie się powstrzymuje...

kepih
16-06-2011, 16:04
Kiedyś wstawiałem tu zdjęcia z podobną tematyką, zobacz może Cię zainspirują :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=159710

uomatko
18-06-2011, 21:49
:radex171, przywdziej grubą skórę i z aparatem w świat. Tu Cię nakierują, wytkną oczywiste błędy. Za jakiś czas sam dojdziesz do wniosku,że mieli rację ;) oczywiście, nie wszyscy :D