Zobacz pełną wersję : który wybrać
Witam
Pomału wchodzę w świat lustrzanek. Nie mam dużego budżetu, do wydania max (3000zl)i takie pytanie do Was...Który aparat na początek moglibyście polecic?
Zastanawiam się nad d3100 z obiektywami w zestawie (18-55, 55-200) mogę mieć w cenie 2690zł.
D5100 z obiektywem 18-55 za okolo 3 tys.
Pojawił się teżd90 w dobrych cenach (wyprzedaże) i obiektywem 18-105, gdzie koszt jego byłby ok 3000 zł.
Doradźcie w paru słowach i proszę wziąść pod uwagę, że dopiero zaczynam zabawę z tego typu aparatami.
Nie pykaj i bierz D90. Zawsze możesz się zatrzymać na etapie zielonego programu. A to że w menu więcej to nie szkodzi. Jak się wciągniesz i będziesz chciał się bawić dalej to aparat jak znalazł. Poszukaj na forum w tym dziale. Wałkowane 1500 razy. Znajdziesz podobne tematy i podobne opinie. Szukaj i czytaj bo to istna skarbnica wiedzy i opinii.
I znowu się zacznie bitka :-D
Jest jeszcze opcja d3100 z samym obiektywem 18-105 za taka samą cenę.
Mógłby mi ktoś wytlumaczyć na czym polega różnica między 18-105 a 55-200?
krzysiekn
24-05-2011, 20:37
różnica polega na różnej ogniskowej.naprawdę głupio zadawać takie pytanie.zamiast tego lepiej liznąć takie podstawy w szukajce.
18-105 jest krótszy, ale za to masz szerszy kąt.
55-200 jest dłuższy, ale w pomieszczeniach fotek nie porobisz, bo za wąsko.
Witam
Pojawił się teżd90 w dobrych cenach (wyprzedaże) i obiektywem 18-105, gdzie koszt jego byłby ok 3000 zł.
Doradźcie....
...doradzamy.
Jak starczy kasy, to ta opcja!
18-55 i 55-200 to najtańsze badziewia jakie można dostać praktycznie ;p
18-105 zdecydowanie bije na głowę połączenie powyżej wymienionej dwójki, szczególnie pod względem optycznym ;)
Tak więc jak masz z tych obiektywów wybierać to 18-105 jest mądrzejszym wyborem ;)
D3100 ma swoje zalety względem D90, jak i odwrotnie. Główną w D3100 jest matryca, chodź nie jest to szczególnie widoczne, za to D90 ma AF w puszce, a to duuuuuży plus ;)
jesli stan idealny
foty miodzio
i jestes zadowolony
to po co sprzedajesz na sile w takim watku?
Hehe
ps. Kazda opcja bedzie dobra co do aparatu. Ale szklo tylko 18-105 jesli wybrac z tego co wymieniles.
Nowe puchy sa male i fajne, a d90 sprytna, ma wszystko i zupelnie nic jej nie brakuje. Ale jak zabierzesz na plaze w lato, to jest duzo wieksza...co nie wezmniesz fajnie bedzie. Ale jak chcesz poczuc smaczek to jednak chyba d90...
Bierz D90, nie będziesz żałował. Ja miałem przez prawie dwa lata D5000 i zacząłem czytać i szukać czegoś lepszego.Też myślałem o D90 ale wiele bym nie zmienił,wreszcie udało mi się przesiąść na D300 :grin: Co do obiektywów to poczytaj na forum w dziale optyka a także poczytaj testy i opisy na optyczne.pl Powodzonka
Większość z Was poleca D90 i ma swoje zdania na temat danego modelu, ale z obiektywem 18-105 wyjdzie 3500 zł przekroczy moją kwotę przeznaczoną na lustro do 3 tyś zł + plecak, karta. Obawiam się że i z d3100 będę miał problemy na początku z ogarnięciem:) Jestem amatorem wiec obydwa korpusy będą dla mnie nowością. Obiektyw 18-105 jest bardziej uniwersalny ale w zestawie z d3100 wychodzi praktycznie tyle samo co zestaw z obiektywami 18-55 i 55-200. A większa ogniskowa czasami się może przydać. Dlatego biorę pod uwagę korpus d3100 ze względu na ograniczony budżet. Doradźcie bo już męczy ten wybór;)
arturmsi
26-05-2011, 11:47
Jeśli nie stać cię na d90 z 18-105 vr to d3100 plus 18-55 i 55-200 będzie dość dobrym wyborem, zakres ogniskowych starczy ci na dość długo zanim ci sie znudzi, a dobra matryca (niskie szumy na wyzszych iso) pomoga ci robic fotki w gorszych warunkach nawet z tymi ciemnymi szkłami. Dodatkowo d3100 jest najłatwiejszy w obsłudze więc na początek powinien być bardzo dobrym wyborem. Brakiem silnika w body nie masz sie co przejmowac, bo juz wiekszosc obiektywow ma własny naped, wiec w przyszłosci bez problemu kupisz sobie jakiś jasny obiektyw, w zaleznosci czego bedziesz potrzebowac ;)
odpowiedz jest latwa
jak nie ma kasy
sie kupuje to na co wystarczy.,
Starczy na d700-kup, jesli kasa jest tylko na d3100-kup.
Wszystkie aparaty robia zdjecia... ;)
albo poczekaj ze dwa lata jak moze stanieje d3...
Kupuj i focisz kolego.
Wielu jest zadowolonych z d3100. To na pewno fajna puszka jest. ;)
Michaelius
26-05-2011, 16:17
za to D90 ma AF w puszce, a to duuuuuży plus ;)
No zwlaszcza dla ludzi ktorzy pewnie w zyciu kupia ze 2-3 obiektywy i wszystkie beda najpopularniejszymi modelami, a nie tymi kilkoma niszowymi sloikami , ktore jeszcze nie doczekaly wersji z AF-S.
Większość z Was poleca D90 i ma swoje zdania na temat danego modelu, ale z obiektywem 18-105 wyjdzie 3500
Fotojoker ma za 3193, to raczej niewiele ponad Twój limit :)
cz4rnuch
26-05-2011, 20:36
Wszyscy powtarzają argument o śrubokręcie jak jakąś mantrę, a AF-Sów przybywa. Jak wyjdzie 85 AF-S to chyba się to skończy, bo to wg mnie jedyne szkło dla amatora w którym brakuje silniczka. W obecnych czasach motorek w body to już nie jest plus, co najwyżej mały plusik i to dla zapaleńców którzy kochają i mają starsze szkła. Dla świeżych użytkowników prawdopodobnie bez znaczenia. Takie jest moje zdanie, jeśli ktoś uważa inaczej, to też dobrze :)
cheyenne
26-05-2011, 20:39
IMO tylko d90
PBmarkII
27-05-2011, 02:21
D90 i do tego zależy ile kasy jak masz kasiure to 18-105 a jak nie to np na poczatek 50 1.8 ? a z tego co wiem to idzie dostac za 3300 d90 + 18-105 bo znajomy tydzien temu kupił :) jak nie masz tych 300 zł to zostaw kase przez miesiac i dozbieraj bo warto mieć to body a szkiełko też jest fajne i ma dobry zakres na początek ;) Pozdrawiam,
D90 i do tego zależy ile kasy jak masz kasiure to 18-105 a jak nie to np na poczatek 50 1.8 ? a z tego co wiem to idzie dostac za 3300 d90 + 18-105 bo znajomy tydzien temu kupił :) jak nie masz tych 300 zł to zostaw kase przez miesiac i dozbieraj bo warto mieć to body a szkiełko też jest fajne i ma dobry zakres na początek ;) Pozdrawiam,
Popieram,nie spiesz się i chwilę się wstrzymaj,dozbieraj kasę i kupuj D90. Piszę z własnego doświadczenia, weź do ręki D90 i D3100 a sam sobie szybko odpowiesz co potrzebujesz. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
a nie wiesz gdzie zakupił taki zestaw? mogę poczekać jeszcze z miesiąc z zakupem, choć szykuje mi się trochę wydatków, jak nie podołam to w ostateczności zakupię d3100 z 18-105.
3200 w fotojokerze.
Body d90 w FJ 2699
jutro będę w FJ więc jak będzie w tej cenie to zakupie samo body, a późnej obiektyw 18-105.
3200 w fotojokerze.
Body d90 w FJ 2699
Już 2514 ;-) w FJ oczywiscie. A z 18-55 VR za 2599 ale tam ceny szybko się zmieniają ;-)
Już 2514 ;-) w FJ oczywiscie. A z 18-55 VR za 2599 ale tam ceny szybko się zmieniają ;-)
dzwoniłem właśnie do FJ w krakowie i maja za 3199zł. więc nie wiem skąd taka cena;) gdzie za tyle można go kupic? jak w Łodzi to chetnie po niego pojade.
Jean Reno
27-05-2011, 18:45
dzwoniłem właśnie do FJ w krakowie i maja za 3199zł. więc nie wiem skąd taka cena;) gdzie za tyle można go kupic? jak w Łodzi to chetnie po niego pojade.
Zapewne chodzi o ceny widniejące na stronie sklepu internetowego. W stacjonarnych FJ jest z reguły drożej.
Dlatego bardziej opłaca się zamówić przez neta z opcją odbioru osobistego. Co prawda, dopłacasz wtedy 30 zł za odbiór w sklepie na miejscu, mimo to i tak wychodzi taniej niż zakup bezpośrednio w sklepie bez uprzedniego zamówienia towaru. Możesz także zamówić bezpośrednio do domu, wtedy zapłacisz 20 zł przy odbiorze przesyłki.
Jeżeli w czymś się pomyliłem, poprawcie mnie :)
Racja Jean Reno - cena ze ich e-sklepu :-)
Dokładnie tak to wygląda dowiedziałem się telefonicznie. Na 2 dni rezerwują jeśli się nie odbierze to nie ponosi się żadnych kosztów ani nie robią problemu. D90 body 2514zł a d3100 1677zł + obiektyw do tego 18-105 (bo na taki się zdecyduję) 988zł, ale na allegro ten obiektyw można kupić dużo taniej:)
"jak nie podołam to w ostateczności zakupię d3100 z 18-105."
Dobre podejscie. 18-105 to dobre optycznie szklo i dosc uniwersalne.
Na poczatek spokojnie wystarczy. Z czasem dobierzesz sobie inne.
Ze szklami nie ma sensu sie spieszyc, poki nie wiesz czego potrzebujesz
i nie znasz roznic.
18-55 w ograniczonym zakresie tez sie sprawdzi. Przy szerokich ujeciach
ma lepsza geometrie obrazu od 18-105 i mniejsze aberracje chromatyczne
(w calym kadrze), a jego cena (smiesznie mala) pozwoli wczesniej / wiecej
odlozyc na kolejne szklo.
W planach przyszlosciowych dobrze jest zamienic 55-200 na 55-300.
Przyzwoicie pracuje na dlugim koncu od pelnej dziury i ma 100 mm wiecej.
Z puszek moge smialo polecic D90.
Macalem D40, D50, D5000 i D300. Sam uzywam od paru lat D80.
Porownanie jakies mam. Wyboru nigdy nie zalowalem.
D300 oczywiscie tez jest fajny ;) jednak w moim przypadku
(krajobraz) niczego nie wnosi w stosunku do D90, a dzwigac i zaplacic trzeba.
Zdjecia zrobisz oczywiscie kazdym modelem, ale te najmniejsze
potrafia zniechecac ciaglym grzebaniem w menu.
Wszystko zalezy od mozliwosci i upodoban.
Obecna cena D90 (body) w FJ 2484 zł, cieszy mnie to, ciekawe jaka mają granice:)
robertw33
01-06-2011, 15:10
tutaj nie ma co się zastanawiać , bierz d90
Ja miałem podobny dylemat i zastanawiałem sie nad d5100, d90, c 600d. Ostatecznie w dzień wyjazdu na wakacje kupiłem d90 z kitem 18-105 który zastąpił mi wysłużony już 18 - 70. Przesiadałem się z d70s i miałem 2 obiektywy nikonowskie ale zakres 18-105 i jego ostrość jest naprawde dobra i uważam ze lepiej sie sprawuje niż mój stary 18-70. Główny kryterium wyboru była oczywiście matryca i jej możliwość. Skłaniałem sie do d5100 i tej supej matrycy z d7000, ale na spokojnie przejżałem zdjęcia i porównania rozpiętości tonalnej d90 i d5100 i nie widziałem aż takich różnic żeby rezygnować z ergonomi i użyteczości aparatu. Matryca do iso 800 daje taką samą rozpiętości tonalną a wtych zakresach najczęsciej foce. Teraz jestem na kanarach i po 4 dniach uzytkowania aparatu wiem, że dobrze zrobiłem. Jakość zdjęc jest naprawdę wysoka a ergonomia i użytkowanie po d70s takie samo, nie zaglądałem do instrukcji nawet. Jest jeszcze jedna kwestia, podpiołem w sklepie do d5100 obiektyw 70-300 vr nikona i nie było fajnie oj nie. Bałem sie ze wyrwie bagnet bo obiektyw był chyba 2 razy cieższy od body no i dochodzi utrzymanie tego w łapie, z 18 105 d5100 było nawet wygodne ale z 70-300 to juz niestey nie, na dłuższą metę nie da sie tym wygodnie fotografować. Dla niezdecydowanych zamieszcze ci jedno zdjęcie z d90, pomniejszone do wymaganych rozmiarów, auto kolory i wyostrzenie z jpg bo rawów narazie nie mam jak i na czym wywoływać - netbook nie daje rady:(
pocztówka a Lanzarote:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/492/pocztwkazlanzarote.jpg)
Teraz jestem na kanarach i po 4 dniach uzytkowania aparatu wiem, że dobrze zrobiłem. z 18 105 d5100 było nawet wygodne ale z 70-300 to juz niestey nie, na dłuższą metę nie da sie tym wygodnie fotografować. Dla niezdecydowanych zamieszcze ci jedno zdjęcie z d90, pomniejszone do wymaganych rozmiarów, auto kolory i wyostrzenie z jpg bo rawów narazie nie mam jak i na czym wywoływać - netbook nie daje rady:(
pocztówka a Lanzarote:)
Witam
dzięki za pocztówkę, rozumiem że pojechałeś na kanary na testy d90 ;) - fajnie to sobie zaplanowałeś. Uważam że dobry wybór zrobiłeś. 5100 jest mniej solidnie zbudowane (moje zdanie) jest mniejsze itp. D7k - wiadomo wymaga "klapsa" ;) lub szczęścia :). A d90 - w większości przypadków jest ok. Miałem taką fazę że robiłem troszke fotek z podpiętym 70-200 f/2,8 do d90 i spokojnie można było tym manewrować jeśli mówimy o spokoju z 3 kg wagi w ręku :). Połączenie z body pewne i stabilne, bez uczucia że coś się obłamie, niemniej podparcie szkła wskazane :) - nawet stopkę dają ;)
Zobaczysz z d90 będziesz bardzo zadowolony... poprosimy o więcej pocztówek.
A co do netbooka to jak powyłączasz wszystko na czas obróbki to coś tam skroisz. W takim małym lenovo s10 chyba spokojnie w cnx2 coś tam powalczysz :)
POzdrawiam
ponoć jest to już wyprzedaż, bo produkcji zaprzestali i jeszcze może coś z ceny wycisnąć dopóki magazynów nie opróżnią. :-)
ponoć jest to już wyprzedaż, bo produkcji zaprzestali i jeszcze może coś z ceny wycisnąć dopóki magazynów nie opróżnią. :-)
Nowa matryca Sony z D7000/D5100 jest co prawda lepsza od tej z D90, ale trzeba pamiętać że Nikonowi udało się chyba najlepiej wykorzystać 12MPix matrycę Sony i jakość obrazu D90 jest bardzo dobra.
Teraz jest dobry czas na zakup D90. To dobry aparat z bardzo dobrym (jak na APS-C) wizjerem i dobrą ergonomią. A w tej chwili jest tańszy od D5100.
Co prawda zaleta w postaci silnika w body jest już coraz mniej istotna, ale dla hobbystów którzy chcieliby się pobawić jakimiś starszymi szkłami (stałoogniskowe typu 24mm, 85mm 1.8) to ciągle może być zaleta.
Znacznie lepszy wizjer i dwa kółka sterujące to też spory plus.
Jeśli tylko budżet pozwala to brałbym D90, jeśli nie to co poradzić, D3100 też da się robić zdjęcia, i to całkiem fajne ;-)
A w tej chwili jest tańszy od D5100.
a będzie jeszcze taniej :)
to już totalna wyprzedaż
a będzie jeszcze taniej :)
to już totalna wyprzedaż
No trochę wątpię. Od jakiś 4 tygodni jest sytuacja jak na końcówce Canona 50D. D90 było już za 2350 (w MM w cenie 2399 z kitem 18-55 VR), trzy tygodnie temu był szczyt cen w granicach 2600, teraz znów trochę spadło na 2450-2500. Wiem bo dokładnie pilnuję cen ponieważ sam chciałem kupić ale ta zwyżka sprawiła że czekam. Teraz pewnie ostatni gwizdek. Canon 50D też taką miał identyczną historię, i na koniec można było go dostać za 2500, teraz używki idą po 2800 jak z gwarancją :-D Sądzę że D90 na 2400 najmniej będzie, niżej nie zejdzie.
No trochę wątpię. Od jakiś 4 tygodni jest sytuacja jak na końcówce Canona 50D. D90 było już za 2350 (w MM w cenie 2399 z kitem 18-55 VR), trzy tygodnie temu był szczyt cen w granicach 2600, teraz znów trochę spadło na 2450-2500. Wiem bo dokładnie pilnuję cen ponieważ sam chciałem kupić ale ta zwyżka sprawiła że czekam. Teraz pewnie ostatni gwizdek. Canon 50D też taką miał identyczną historię, i na koniec można było go dostać za 2500, teraz używki idą po 2800 jak z gwarancją :-D Sądzę że D90 na 2400 najmniej będzie, niżej nie zejdzie.
zgadza się cena może również podskoczyć w końcu to już zabytek. Jeżeli chcesz kupić to nie czekaj za długo. Oryginalnie zachowane Syrenki też są w cenie :)
zgadza się cena może również podskoczyć w końcu to już zabytek. Jeżeli chcesz kupić to nie czekaj za długo. Oryginalnie zachowane Syrenki też są w cenie :)
No cóż, aparaty im starsze tym doroższe :-D Proszę tutaj: http://www.fotografuj.pl/News/Leica_0_sprzedana_na_aukcji_za_336_tysiecy_Euro/id/1093 więc nic tylko zakonserwować starego Zenita w opakowaniu próżniowym ;-)
Wiem bo dokładnie pilnuję cen ponieważ sam chciałem kupić ale ta zwyżka sprawiła że czekam.
Może nie warto czekać? Ile on może jeszcze stanieć? A potem nagle okaże się że są już tylko D7000...
Może nie warto czekać? Ile on może jeszcze stanieć? A potem nagle okaże się że są już tylko D7000...
Taniej za dużo to już chyba nie będzie, skoro aparaty się sprzedają, to po co robić "promocje" trzeba tylko spokojnie wyprzedać magazyny do końca.