Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jest ciepło
JaroPienza
24-05-2011, 00:46
... bardzo nawet. Takie samograje dwa ;)
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img228.imageshack.us/img228/3098/dsc3228web.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img709.imageshack.us/img709/449/dsc3244web.jpg)
tbogdanowicz
24-05-2011, 08:21
Gdybyś na 1 miał niższe światło i dodatkowo snującą się mgiełkę to by było rewelacyjnie, tak to "samograj", którego jednak nie wykorzystałeś do końca. Tam musi być rewelacyjnie jesienią gdy te drzewa zaczną się mienić ciepłymi kolorami.
krokus66
24-05-2011, 08:47
Wybieram 2.
Na jedynce ładnie się dzieje za sprawą światła w górnej części kadru.
2 ładny z klimatem kadr.Pozdrawiam
Na jedynce ładnie się dzieje za sprawą światła w górnej części kadru.
2 ładny z klimatem kadr.Pozdrawiam
Sie podpisze;)
krokus66
24-05-2011, 12:46
Sądzę, że w tym przypadku mocne i zdecydowane przycięcie dołu na 1 da ładne panoramiczne zdjęcie.
Tym razem mi nie przypasowałeś. 1. nie czuję zupełnie, jakaś taka nudna monochromatyczna, plany też jakoś niespecjalnie wyodrębnione, a drzewo na 1. planie przeostrzone i przekontrastowane. Sama dolina w głębi ma nawet swój urok i chyba wolałbym tylko ją, bez 1. planu. 2. już ciekawsza, ale jakoś nie do końca...., też coś mi tu nie leży. To tylko moje odczucia, może mam inny trochę gust i tyle, więc nie przejmuj się tym gadaniem. :-)
JaroPienza
24-05-2011, 14:02
Sądzę, że w tym przypadku mocne i zdecydowane przycięcie dołu na 1 da ładne panoramiczne zdjęcie.
Wtedy bym wytrącił drzewo z mocnego punktu i nie podoba mi się takie ściśnięte kadrowanie
Tym razem mi nie przypasowałeś. 1. nie czuję zupełnie, jakaś taka nudna monochromatyczna, plany też jakoś niespecjalnie wyodrębnione, a drzewo na 1. planie przeostrzone i przekontrastowane. Sama dolina w głębi ma nawet swój urok i chyba wolałbym tylko ją, bez 1. planu. 2. już ciekawsza, ale jakoś nie do końca...., też coś mi tu nie leży. To tylko moje odczucia, może mam inny trochę gust i tyle, więc nie przejmuj się tym gadaniem. :-)
a z tym prze ostrzeniem to chyba przesadziłeś .Nie ostrzyłem tego zdjęcia tak mocno,ale możliwe że mnie monitor przekłamuje.
Odczucie i gust masz wporządku ;)
a z tym prze ostrzeniem to chyba przesadziłeś .Nie ostrzyłem tego zdjęcia tak mocno,ale możliwe że mnie monitor przekłamuje.
Nie wiem, tak się domyślam tylko, takie mam wrażenie, może to bardziej efekt nadmiaru kontrastu albo saturacji.
JaroPienza
24-05-2011, 14:11
Nie wiem, tak się domyślam tylko, takie mam wrażenie, może to bardziej efekt nadmiaru kontrastu albo saturacji.
na pewno kontrast .Saturaca zapomniałem że coś takiego istnieje ,no chyba że do zmniejszania jej;)
Pierwszy plan jest o kilka kilometrów bliżej to i to robi takie wrażenie
Ładnie się dzieje, ... nie kuś :mrgreen:
JaroPienza
24-05-2011, 18:38
A wiesz Romku ze to z Castelmuzio robione:)
maniak666
24-05-2011, 20:08
MarianS ładnie opisał również mój odbiór tych fot. Z tym że coś jest na rzeczy w zastrzeżeniach Dudera odnośnie przeostrzenia, przekontrastowania. Też tak widzę- kadry OK ale coś się dzieje. Chyba ze to mój lapek..
borregaard
24-05-2011, 21:34
Koledzy dobrze widzą...
Dwojka "kaszanka"...a i jedynka taka sobie...;)
Jaro,zamiast lepiej jest gorzej...Był błysk....i co dalej..?
Chyba Roman musi przyjechać,bo nie dajesz rady z obróbką...;) :)
JaroPienza
24-05-2011, 21:55
Koledzy dobrze widzą...
Dwojka "kaszanka"...a i jedynka taka sobie...;)
Jaro,zamiast lepiej jest gorzej...Był błysk....i co dalej..?
Chyba Roman musi przyjechać,bo nie dajesz rady z obróbką...;) :)
tu chodzi raczej o czas ;(
maniak666
24-05-2011, 21:57
tu chodzi raczej o czas ;(
No wiesz, pośpiech to przy łapaniu pcheł jest wskazany...:lol:
Jak czasu brak, to zrób to wtedy jak go nieco więcej.
JaroPienza
24-05-2011, 22:02
No wiesz, pośpiech to przy łapaniu pcheł jest wskazany...:lol:
Jak czasu brak, to zrób to wtedy jak go nieco więcej.
z trzy miesięcznym cudeńkiem (czyt. córeczka) to czas będzie .... za kilka lat ;)
maniak666
24-05-2011, 22:04
Ja i tak Tobie się dziwie, kiedy Ty focisz...
No wyrodny mąż,że ojciec-nie wspomnę.:razz:
JaroPienza
24-05-2011, 22:06
Ja i tak Tobie się dziwie, kiedy Ty focisz...
No wyrodny mąż,że ojciec-nie wspomnę.:razz:
dzisiaj to była między 5.45 a pracą. no i jak z pracy wracam,a wracam tak przy zachodzie ;) Jest też dużo zdjeć nie obrobionych i nie wiem kiedy dam rade. Chyba na emeryturze hahaha
MZ balans bieli w pierwszym zdjęciu trafia jakby zupełnie obok.