Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DisplayPort - laptop i Eizo

dgraszka
22-05-2011, 23:20
W zeszłym tygodniu zakupiłem monitor Eizo FlexScan SX2262W. Komputer stacjonarny połączyłem kablem DVI, natomiast mam problem z laptopem, który niestety nie posiada DisplayPort ani DVI (dysponuję jedynie HDMI i VGA). Jak się orientuję, najlepiej będzie skorzystać z przejściówki/ konwertera DisplayPort --> HDMI. Proszę o pomoc w wyborze kabla, są tańsze jak i droższe wersje. Zdaję sobie sprawę, że mogę się mylić i skorzystanie z DisplayPort nic nie da.

Nigdzie nie widziałem, aby ten temat był poruszany na forum nikoniarzy.

de Fresz
22-05-2011, 23:38
To jest sygnał cyfrowy, najtańszy spełniający parametry będzie OK.

dgraszka
22-05-2011, 23:55
W przypadku kabla HDMI spotkałem się z informacjami, że im tańszy tym gorzej przenosi sygnał. Wracając do tematu, na Allegro można znaleźć przejściówki za 30 zł jak i za 400 zł.

de Fresz
23-05-2011, 00:02
Jak mnie pamięć nie zwodzi przy HDMI są ze dwie klasy w specyfikacji standardu i przy przesyłaniu na odległości powyżej bodaj 3 metrów powinna być stosowana ta wyższa.

ramzey
23-05-2011, 00:07
http://www.youtube.com/watch?v=BLb5zQgWN98&feature=related

Tom01
23-05-2011, 11:19
Jak się orientuję, najlepiej będzie skorzystać z przejściówki/ konwertera DisplayPort --> HDMI.

Prościej HDMI->DVI.

nowart
23-05-2011, 17:24
W przypadku kabla HDMI spotkałem się z informacjami, że im tańszy tym gorzej przenosi sygnał..

Skoro to sygnał cyfrowy to są dwa wyjścia - albo przenosi, albo nie przenosi. Raczej nie ma czegoś pomiędzy. Chyba się nie mylę?

dgraszka
23-05-2011, 17:25
Wolałbym używać DisplayPort z racji, że tylko ta technologia potrafi obsługiwać 10-bitowy sygnał. Doradźcie jakąś konkretną przejściówkę.

de Fresz
23-05-2011, 17:58
Wolałbym używać DisplayPort z racji, że tylko ta technologia potrafi obsługiwać 10-bitowy sygnał.

Ciekawe jaka aplikacja wyśle Ci te 10 bitów do monitora...

dgraszka
23-05-2011, 18:26
Racja, nie doczytałem, że moja karta graficzna nie wspiera 10-bitowego sygnału. W takim razie proszę o radę, HDMI->DVI czy HDMI->DisplayPort? Jak to wpływa na sygnał i jakość przekazu oraz jaki kabel wybrać (na Allegro bądź w innym sklepie). Mile widziane linki ;)

@nowart
Może nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale z wielu opinii wynika, iż szczególnie tańsze kable HDMI są zrobione z beznadziejnych materiałów i mogą powodować problemy.

Grzybu
23-05-2011, 18:28
Skoro to sygnał cyfrowy to są dwa wyjścia - albo przenosi, albo nie przenosi. Raczej nie ma czegoś pomiędzy. Chyba się nie mylę?

No nie do końca tak jest. W transmisji cyfrowej też zdarzają się przekłamania. Z resztą coś takiego jak transmisja cyfrowa, czyli dokładnie 0/1 to chyba tylko światłowód. Reszta przesyłu to niestety przesył analogowy.

oper
23-05-2011, 19:05

Zasadniczo się nie mylisz, ale zawsze jest jakieś ale :) Strumień danych cyfrowych jest zawsze zabezpieczany jakimś rodzajem kodowania protekcyjnego, czyli np. sumą kontrolną. Pozwala ona zweryfikować poprawność sygnału i ew. naprawić uszkodzone ramki korzystając z nadmiarowej informacji (bezstratnie). W takim modelu granica przenosi/nie przenosi jest wyznaczana przez ilość błędów w sygnale - albo jest poniżej "naprawialnej" (wtedy korekcja odtwarza 100% oryginalnego sygnału) albo powyżej, i wtedy na wyjściu nie ma nic. Takie podejście stosuje się tam, gdzie istotna jest 100% dokładna transmisja danych - np. pakiety w internecie.

Natomiast trzeba być świadomym, że od zawsze (tj. np. od standardu Audio CD czy magnetofonów DAT) przesyłanie cyfrowe sygnałów takich jak dźwięk i obraz nie jest w ten sposób traktowane! Ww. standardy zakładają, że w wypadku przekroczenia stopy błędów dla niewielkiej ilości ramek, czyli całkowitej ich utraty w transmisji (nie ma retransmisji przy odczycie z CD) możliwa jest interpolacja sygnału na wyjściu. Przyznam że nie studiowałem jak to jest dokładnie w HDMI, ale podejrzewam że bardzo podobnie.

Skąd błędy w sygnale "cyfrowym"? Trzeba pamiętać, że sygnał cyfrowy w miedzianym kablu to nic innego jak odpowiednio zmodulowane napięcie, które w odbiorniku odbiega nieco od czysto teoretycznego przebiegu prostokątnego, bo kabel ma pojemność, indukcyjność, przesłuchy, coś się w nim może indukować itd. itp. Ilość przesyłanych danych wymusza częstotliwości rzędu 340MHz, gdzie zaczynają się liczyć efekty falowe typowe dla w-cz. Odebrany przebieg jest dopiero w odbiorniku odpowiednio formowany i próbkowany, żeby "odzyskać" oryginalny przebieg prostokątny, który jest dopiero poddawany korekcji CRC.

Zatem nie jest tak prosto :) Moja osobista rekomendacja: użyć taniego kabla, ale nie najtańszego :) W wypadkach szczególnie długich połączeń - zapewnić sobie możliwość wymiany kabla w sklepie na inny, o większym przekroju żył i lepiej zaekranowany :)

oper
23-05-2011, 19:07
Widzę Grzybu wyjaśnił już to prościej ;-)

maly5
24-05-2011, 13:10
po miedzi tez jest 0/1 ino medium jest inne ;) natomiast jak jest zbudowany pakiet, co robi z nim warstwa transportowa, jak sie zachowuje korekcja bledow to juz zalezy od tego z czym mamy doczynienia.
w hdmi sie nie wgryzalem ale jakis czas temu zamowili u mnie 'tansze dobre' kable hdmi o dlugosci chyba 10-12m. jeden dawal obraz z jakimis zieleniami jak pamietam, drugi fiolety sie pojawialy czy jakies takie kolorki, a i trzeci tez nie byl pozbawiony wad. zatem warto stestowac szczegolnie te dlugasne.

Tom01
24-05-2011, 13:14

A stopa błędów? Transmisja cyfrowa, wbrew temu co się powszechnie sądzi, nie jest wolna od przekłamań.

maly5
24-05-2011, 13:31
zauwazylem, ze panuje wyobrazenie, ze jak cos sie podepnie po cyfraku to juz musi dzialac. albo nie dziala w ogole.
i byle jakie kable sa najlepsze do wszystkiego :)

Grzybu
24-05-2011, 13:34
po miedzi tez jest 0/1 ino medium jest inne ;) natomiast jak jest zbudowany pakiet, co robi z nim warstwa transportowa, jak sie zachowuje korekcja bledow to juz zalezy od tego z czym mamy doczynienia.
w hdmi sie nie wgryzalem ale jakis czas temu zamowili u mnie 'tansze dobre' kable hdmi o dlugosci chyba 10-12m. jeden dawal obraz z jakimis zieleniami jak pamietam, drugi fiolety sie pojawialy czy jakies takie kolorki, a i trzeci tez nie byl pozbawiony wad. zatem warto stestowac szczegolnie te dlugasne.

A no właśnie, po miedzi mamy medium analogowe ;)
Swoją drogą, jakby było inaczej, to nie potrzeba by było definiować takich wielkości jak wcześniej wspomniany przez Tom01 BER czy SNR.

Edit:
Chociaż z tą 0/1 po miedzi można by było się spierać.

de Fresz
24-05-2011, 14:03
jakis czas temu zamowili u mnie 'tansze dobre' kable hdmi o dlugosci chyba 10-12m. jeden dawal obraz z jakimis zieleniami jak pamietam, drugi fiolety sie pojawialy czy jakies takie kolorki, a i trzeci tez nie byl pozbawiony wad. zatem warto stestowac szczegolnie te dlugasne.

Za Wiki:

Although no maximum length for a HDMI cable is specified, signal attenuation (dependent on the cable's construction quality and conducting materials) limits usable lengths in practice. HDMI 1.3 defines two cable categories: Category 1-certified cables, which have been tested at 74.5 MHz (which would include resolutions such as 720p60 and 1080i60), and Category 2-certified cables, which have been tested at 340 MHz (which would include resolutions such as 1080p60 and 2160p30). Category 1 HDMI cables are to be marketed as "Standard" and Category 2 HDMI cables as "High Speed". This labeling guideline for HDMI cables went into effect on October 17, 2008. Category 1 and 2 cables can either meet the required parameter specifications for interpair skew, far-end crosstalk, attenuation and differential impedance, or they can meet the required nonequalized/equalized eye diagram requirements. A cable of about 5 meters (16 ft.) can be manufactured to Category 1 specifications easily and inexpensively by using 28 AWG (0.081 mm²) conductors. With better quality construction and materials, including 24 AWG (0.205 mm²) conductors, a HDMI cable can reach lengths of up to 15 meters (49 ft.). Many HDMI cables under 5 meters of length that were made before the HDMI 1.3 specification can work as Category 2 cables, but only Category 2-tested cables are guaranteed to work.

Czyli po krótce: do 5 m jakość kabla powinna być bez znaczenia i praktyka to potwierdza. Jak to ktoś wcześniej napisał: brać jakiś tani, ale nie najtańszy i na 99% będzie dobrze.

maly5
24-05-2011, 14:19
Powiem Grzybu, ze nie wiem czemu swiatlowod mialby byc cyfrowym medium a zwykly kabel nie ;P tym bardziej ze te 0/1 najczesciej na starcie sa na jakims drucie i na koncu tez sa na drucie ;) i nie chodzi mi o to co uzytkownik wpina sobie w domu do komputera ;)

Grzybu
24-05-2011, 15:06
Powiem Grzybu, ze nie wiem czemu swiatlowod mialby byc cyfrowym medium a zwykly kabel nie ;P tym bardziej ze te 0/1 najczesciej na starcie sa na jakims drucie i na koncu tez sa na drucie ;) i nie chodzi mi o to co uzytkownik wpina sobie w domu do komputera ;)
Światłowód posłużył jako przykład, w celach dydaktycznych (w sporym uproszczeniu) ;). Samo światło ma na tyle dużą prędkość, że w zasadzie stan nieustalony spowodowany przewodem można przyjąć jako pomijalny. Nie wnikam też tutaj w szczegóły budowy światłowodów bo się na nich nie znam, ale wydaje mi się że takie porównanie dla przeciętnego kowalskiego spokojnie wystarczy. Inna sprawa jest to o czym piszesz. W zasadzie cała ta zero/jedynkowość to tylko interpretacja analogowego świata, nic więcej.

dgraszka
24-05-2011, 15:31
W takim razie ostatnie pytanie - czy taka przejściówka z HDMI na DVI spowoduje spadek jakości sygnału (nie chodzi mi o samą kwestię kabla)?

maly5
24-05-2011, 16:18
nie

dgraszka
24-05-2011, 19:05
Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia ;)

McSimus
08-06-2011, 12:01
Przydatne info, też skorzystam.