Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Julia
mklonizer
18-05-2011, 17:45
Kilka kadrów z dzisiejszego pleneru, zapraszam do komentowania
EDIT brak zdjęć na serwerach Flickr.
Witek "Wisz"
18-05-2011, 18:56
O ile kadry jeszcze przejdą, to przy świetle i kolorach niestety poległeś...
mklonizer
18-05-2011, 19:04
pora na zdjęcia nie była najlepsza ;) mimo to jak możesz to rozwiń swoją wypowiedz
Witek "Wisz"
18-05-2011, 19:25
Zdjęcie 1 i 5 - zaświeciłeś blendą zbyt mocno od dołu, co spowodowało niekorzystne cienie pod oczami i koło nosa. Zdjęcie drugie - zbyt ostre oświetlenie, świeci się nosek, porobiły się niefajne cienie. Zdjęcia 3 i 4 - tutaj z kolei światło zbyt płaskie, przez co twarz traci swoją trójwymiarowość. Dodatkowo na 4 trochę niekorzystne położenie ręki i głowy - wygląda, jakby była oddzielona od tułowia. Kolorków tak do końca nie oceniam, ponieważ oglądam zdjęcia na lapku, a tu "wszystko się może zdarzyć" :mrgreen:
Ogólnie dobrze kombinujesz, ale jeszcze trochę pracy:)
mklonizer
18-05-2011, 19:30
do jednego to mogę sprowadzić do trzymania blendy musi być osoba trzecia ;) nie da się jedną ręką blendę drugą aparat
Ja bym przy oczach aż tak nie ingerował - białka wyglądają nie naturalnie.
Witek "Wisz"
18-05-2011, 19:57
do jednego to mogę sprowadzić do trzymania blendy musi być osoba trzecia ;) nie da się jedną ręką blendę drugą aparat
No niestety, nie da się :mrgreen:
Da się :D Ja ostatnio trzymałem softbox reportesrki ze SaBinką w lewej a prawą puchę trzymałem :) I to z podpiętym 80-200 f2,8 :) A tak BTW to może warto zastąpić blendę softboxem i skorzystać z dobrodziejstwa CLS-a ?
remiksson
18-05-2011, 20:52
Da się :D Ja ostatnio trzymałem softbox reportesrki ze SaBinką w lewej a prawą puchę trzymałem :) I to z podpiętym 80-200 f2,8 :) A tak BTW to może warto zastąpić blendę softboxem i skorzystać z dobrodziejstwa CLS-a ?
Pewnie, że warto :) Ale wierz mi, softbox na wietrze wymaga nie mniej siły niz blenda żeby go utrzymać :) Choć jest to duzo wygodniejsza metoda dająca wiekszą kontrolę nad światłem.
Co do zdjęć to niestety za Witkiem. Poległeś przy kolorach i świetle.
3 i 4 za ciemno. Tak jak by w ogóle blendy nie było. Może trochę fill light'em pojechać w LR? Co do trzymania, to coś o tym wiem. Jak nie ma wiatru, to można sobie jeszcze poradzić montując blendę do statywu.
Na 4. wygląda jakbyś dokleił główkę w PSie... :D
mklonizer
19-05-2011, 16:34
na tych zdjęciach akurat blenda rozprasza albo odbija białą powłoką ;)
nic nie było doklejane heheh