Zobacz pełną wersję : Domowe studio - zestaw
olivvka23
16-05-2011, 23:15
Witam, zaczynam moja przygodę z fotografią studyjną i proszę o opinię odnośnie sprzętu.
Znalazłam taki zestaw:
3 x 180w Strobe light, 3 x Light Stand (Max: 190cm Height)
Barn Door With Honeycomb Grid & 4-Color Gel Set
1 x 70 x 50cm (Soft box), 1 x 60 x 60cm (Soft Box)
1 x Black/Silver Umbrella (33") + 1 x White Umbrella (33")
1 x 16 Channel wireless Trigger (transmitter and receiver)
1 x Deluxe Carrying Bag (78 x 25 x 25cm)
http://cgi.ebay.pl/540W-Studio-Flash-Lighting-Kit-Softbox-Barndoor-TRIGGER-/200605995628?pt=UK_Photography_StudioEquipment_RL&hash=item2eb50c926c
Proszę o podpowiedz czy to wystarczy na początek.
kedziormaciek
21-05-2011, 00:36
wydaje mi się, że jak na początek powinno starczyć. do tego jeszcze tło ze stojakami i domowe atelier gotowe :) a jakie masz pomieszczenie ?
Te lampy mają jedną zasadniczą wadę, cofnięty palnik. Ja bym jednak poszukał czegoś z Bowensem i wysuniętym palnikiem.
Kundzior
21-05-2011, 18:14
Jatin (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=21220) ma rację, do tego dodam małą moc lamp, moc jest synonimem wolności :)
olivvka23
22-05-2011, 22:58
pomieszczenie mam 5x5 trochę małe, a co do mocy lamp słyszałam róże opinie i szczerze przeróżne odpowiedzi :) wiec teraz już nic nie wiem :)
olivvka23
22-05-2011, 23:17
I jeszcze jedno, przeglądam ceny dot. wyposażenia studia pomijając lampy za taka kwotę chyba nie zakupie zestawu gdybym kupowała każdy element oddzielnie?
Jest taki sam zestaw z lampami 300w, na amatorskie zdjęcia i zabawę światłem może starczy? A o lampach pomyśle jak będę miała większy dopływ gotówki :):)
Z przesyłką to prawie 1k PLN i to bez gwarancji + wymiana kabli na cywilizowane kontynentalne wtyczki.
Przeglądając ofertę aledrogo, kupując podobne lub takie same wynalazki oddzielnie,
zmięszczę sie w podobnej cenie, mając jednocześnie gwarancję.
Ale tak czy owak nie warto.
To że palnik nie wysynięty to pal sześć, do parasolek i odbicia od blendy wystarczy,
ale to mocowanie softboksów bez sensownej systemowej blokady,
może skutecznie zniechęcić do przygody z fotografią studyjną.
też bym nie brał :| dozbierał bym na twoim miejscu i wzioł ekonomiczną wersje powerluxów . troszkę drożej by cie to wyniosło ale masz sprawdzoną markę , gwarancje i brak problemów z dokupowaniem akcesoriów . Parasolki do studia to też średni pomysł według mnie .
olivvka23
24-05-2011, 22:14
Dzięki za rady, z parasolkami miałam okazję pracować i zgadzam się, że to nie najlepszy pomysł, kompletuje zestaw, niebawem zapewne się znowu odezwę bo wiecie jak to jest początki najtrudniejsze :) chyba że ktos pomoże, potrzebuje lampy, softboxy, blende, tla i mocowania juz mam :) i z lampami mam największy problem :)
jeśli ma być tanio i solidnie to powerlux VE ( moc sobie dobież według upodobań) przy statywach kierował bym się w kierunku W806 . Z softboxów to chyba najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś Powerlux set (w miare duży) bo masz softbox , plaster miodu do niego + 2 zasłonki małą i dużą i wewnętrzny dyfuzor .
Kundzior
26-05-2011, 13:22
jeśli ma być tanio i solidnie to powerlux VE
Dobre sobie:) tanio owszem, nic poza tym.
olivvka23
26-05-2011, 22:49
Kundzior co polecasz?
Kundzior
26-05-2011, 23:13
Jeśli to ma być china made, to minimum Quantuum. Jeśli ma być coś poważniejszego, to choć by jakieś proste zestawy Bowensa, Fomei, czy też Elfo. Jak ma być na wypasie to Hensel, Profoto, bądź Elinchrom. Jak napisałem pomimo że pomieszczenie małe na mocy nie ma co oszczędzać.
Kundzior miałes do czynienia z VE ? robiłeś nimi jakąś sesje lub przynajmniej jedno zdjęcia ? jeżeli tak to co jest gorszego w VE a co lepszego w PT ? opisz polecając te różnice skoro są :) mam praktycznie w użytku każda lampe każdego ogólnodostępnego producenta w tym Quantuumy pomijając wyższe półki jak profoto bo taki sprzet ściągam tylko na zamówienie. Także moge Ci każda lampe przetestować i napisać o niej co nieco. Myśle że polecasz to co sam masz akurat w studiu :) Domyślasz się chyba że nie jestem dystrybutorem tylko sklepem który bierze sprzet od tych właśnie dystrybutorów i nie musze faworyzować jednej swojej marki, także wypada być obiektywnym w polecaniu sprzętu a nie stronniczym skoro już to robisz.
Jeśli to ma być china made, to minimum Quantuum
dobre ;) Quantuum,Powerlux i inne cuda made in china to jest praktycznie to samo tyle że inna obudowa i brand
P.S
Do pomieszczenia 5x5 300Ws uważam ża wystarczającą moc a kupowanie większej nie mając konkretnego zapotrzebowania typu produktówka o dość małych gabarytach gdzie potrzeba przymykać mocno szkło uważam za przerost formy nad treścią :)
Kundzior
27-05-2011, 00:15
No to fajnie się składa ja mam jedno budżetowe studio na Quantuumach i drugie na Powerluxach. Więc do czynienia miałem i mam. Poza tym tez jak klikniesz w moją stopkę to sie przekonasz że nie jesteś jedyny który ma z tym sprzętem do czynienia na co dzień.
Skoro to samo to skąd tak dramatyczna różnica w temperaturze barwy błysku w Powerluxach??
Też nie mam zamiaru faworyzowania jednej marki, bo mam u siebie kilka.
Wystarczy bardzo prosty teścik, postaw z jednej strony białego tła Powerluxa a z drugiej Quantuuma, zrób zdjęcie, nawet bez miary w PSie widać gdzie jest ciepło a gdzie biało. Quantki o tyle fajnie że ze swą temperaturą się wpisują w większość innych producentów. Choć nie polecam mieszać brandów w jednym studio.
Przerost formy nad treścią przy małogabarytowych produktach wygląda tak, robisz pseudo macro, chcesz uzyskać dużą głębię, przymykasz przysłonę, a w pewnym momencie stwierdzasz, fajnie by było mieć 500steki :) To tak pół żartem, pół serio. Ale 300 mniej więcej wystarczą, pytanie czy mniej czy więcej.
Jeśli moc jest potrzebna "od święta" to naprawdę nie widzę problemu by podnieśc ISO z 200 do 400. To da to samo co zamiana 300 na 600 WS. To 1 EV. Generalnie 300WS wystarcza, w dodatku nikon w wielu body ma natywne ISO 200. Jak znów wróci do natywnego 100, to zakup 600WS może być brany pod uwagę.
stawiałbym na Bowlens i zaczął od 300W.
Lampa studyjna CY300K (http://funsports.pl/p,pl,21,lampa+studyjna+cy300k.html)
Pozdrawiam.
marszull
31-05-2011, 10:59
stawiałbym na Bowlens i zaczął od 300W.
Lampa studyjna CY300K (http://funsports.pl/p,pl,21,lampa+studyjna+cy300k.html)
Pozdrawiam.
???
Proponuje zeby sprawdzic co sie napisalo pare razy przed wyslaniem posta
bo niektorych takie posty moga wpedzic w maliny
Podłączam się pod temat :)
Ja również planuję zrobić sobie domowe studio, ale mam dylemat, co wybrać pod statyw oświetleniowy:
1) zwykłe kółka http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/37/94/03/1637940344
2) czy "pieska" http://img19.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/32/03/56/1632035612 ?
Słyszałam, że te 1., choć tańsze, są niestabilne szczególnie dla ciężkich lamp i dużych softboxów. To prawda?
To są dwie różne rzeczy
1) montujesz do zwykłego statywu
2) to jest kompletny statyw, tylko dość niski ;)
Kundzior
01-06-2011, 18:48
Zależy jaki statyw, chińszczyzna jest sama w sobie mało stabilna.
marszull
01-06-2011, 19:31
Ja mma takie kolka (czy tez podobne, ale wlasnie "chinczyki") przy ciezkim boomie i sporych lampach
jest ok (od czasu do czasu trzeba dokrecic srubki bo sie luzuja)