PDA

Zobacz pełną wersję : Czym wspomóc autofocus?

Vinci
16-05-2011, 15:05
Post daję w dziale lampy, bo ma związek ze strobingiem. Czym, (tzn. jakim dodatkowym światłem) wspomóc autofocus w "kompletnych ciemnościach"? Oczywiście chodzi o zdjęcia w terenie. Lampka wbudowana w aparat jest ok, ale nie zawsze daje radę, na dłuższych dystansach, a na saneczkach mam zainstalowany wyzwalacz radiowy, więc z "doświetlacza" w lampie nie mogę skorzystać. Jak sobie radzicie w takich sytuacjach - (latarka, lampka czołowa :?), może ktoś ma jakąś cenną radę. Ostatnio fotografowałem w ciemnych dziurach i piwnicach i były problemy z a-f :razz:
Zastanawiałem się nad jakimś patentem z laserowymi wskaźnikiem z jakimś wzorkiem, przyczepionym do statywu albo aparatu. coś takiego widziałem kiedyś przy jakimś aparacie chyba Sony?

marbed
18-05-2011, 11:28
Sprawdzę w domu czy sam kabel SC-29 załozony na gorącą stopkę bez założonej lampy daje wzorek. Trochę droższe rozwiązanie lecz gdyby działało to w ciemnicy jest skuteczne

robin102
18-05-2011, 11:37
Taki niby kieszonkowy laserek do pokazywania na tablicach tylko ludziom po oczach nie świeć nim :)

Vinci
18-05-2011, 15:49
marbet

- niegłupie, ale z tego co widzę, to piszą, że funkcja AF assist (więc pewnie doświetlenie) w sc-29 działa tylko z lampą systemową, a ja mam Metza i chińczyki ( i nie wiem jaki jest zasięg, ale swego czasu potrzebowałem tak ok 12 metrów - zdjęcia grupy na sali widowiskowej)

robin102
właśnie o takim wskaźniczku myślałem (o wzroku wiem), pierwsze próby mam takie sobie - jak pole AF trafiało na wzorek to było OK, ale trzeba było za dużo kombinować z trafianiem najpierw wskaźnikiem, potem matówką - i trzeba pamiętać, by nie świecić podczas pstrykania. Przy kilku zdjęciach na siłę da radę, ale jak więcej to kiszka. Tak sobie myślę, że , najlepiej sprawdzała by się pewnie mocna latarka diodowa o skupionej wiązce światła (bezpieczeństwo dla oczu modela)

Galen
20-05-2011, 11:06
Ja używam zwykłej latarki diodowej z Tesco za 3,5zł.

NaRvA
20-05-2011, 13:00
Latarka czołowa - jakakolwiek - załatwia sprawę skutecznie i raz na zawsze.

tomitom
20-05-2011, 13:18
może jakaś diodowa lampa od kamery "wideło" - ale to wtedy flesza nie trzeba - ba nawet oświetlenia pomieszczenia nie trzeba ;)

Modron
25-05-2011, 14:17
zastanawiam sie czy dla nas jest jakis odpowiednik canonowskiego ST-E2, wie ktos moze? (nie musi byc Nikon, ja toleruje innych producentow ;)
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Speedlite-Transmitter-ST-E2-Review.aspx

ramzey
25-05-2011, 15:15
niom, nazywa się SU-800

Kiedyś było takie gizmo które można założyć na sanki albo przykręcić do mocowania trójpodu. Generalnie każda latarka IR będzie dobra, właściwie to każda latarka

albo dyi

http://hackaday.com/2009/01/26/autofocus-assist-light/

Modron
26-05-2011, 03:54
super,
szukalem czegos co da rade wyzwolic zdalnie lampe i pomoze autofocusowi. wychodzi na to ze su-800 to strzal w dziesiatke

Vinci
26-05-2011, 06:58
Taa..., tylko cena trochę odstrasza, zwłaszcza niezawodowców.