Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 150 Macro - pytania do posiadaczy

Zbigniew
28-01-2007, 19:53
Cześć,

Dzisiaj miałem okazję pobawić się kilka minut Sigmą 150/2.8 Macro. Ponieważ szukam makro/czegoś do portretu i nie pogardziłbym krótkim tele, Sigma wydaje się idealnie spełniać powyższe warunki. Poza tym jest, w pierwszym wrażeniu, bardzo przyjemnym szkłem.

Czytam na NF bardzo ciekawy wątek na jej temat - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10919 i, z tego co wiem, w jej posiadaniu jest Niedźwiedź i djbarth, interesował się też Gawronnek i interesowała się Madziulek. OK, do rzeczy:

1) Jak posiadacze szkła oceniają jego jakość, pracę, rezultaty, itd. ? Może macie gdzieś na sieci jakieś sample, ew. możecie wrzucić do mnie na mail ?

2) Czy podczas zakupu testowaliście na okoliczność FF/BF ?

3) Czy po przejściu specjalnego szkolenia w świątyni Jedi można tym obiektywem robić makro z ręki z dobrym rezultatem ?

4) Jak sprawdza się on jako portretówka (bokeh, praca pod słońce, itp.)

5) Czy ktoś testował z konwerterem 1.4 (aby przedłużyć tele) lub pierścieniami (aby zwiększyć skalę odwzorowania)

6) Czy wiadomo Wam coś o kwestii współpracy obiektywu z danymi modelami Nikona ? Ponoć pierwsze wersje tej Sigmy nie chciały dogadywać się z korpusem D200 (?).

7) No i oczywiście z chęcią poznam Wasze najbardziej subiektywne opinie :)

To szkło jest od dziś moim typem na najbliższy zakup i bardzo na nie liczę. Niedługo wiosna i wszystko co wylezie spod ziemi lub przyleci na kwiatka musi być udokumentowane :)

Pytań zadałe dużo i bardzo byłoby mi miło, jakby ktoś odpowiedział na choćby częśc z nich.

Pozdrawiam,
Zbyszek

PS.: Nie chce ktoś z Was sprzedać obiektywu ? :)

djbart
28-01-2007, 20:27
1) wszystko ok, zdjęcia imho b ostre, kolorki wbrew niektórym opiniom jak dla mnie bardzo dobre
2) FF/BF nie zauważyłem
3) teoretycznie sie da, ale do prawdziwego makro potrzebna jest lampa i statyw, tego raczej nie przeskoczysz bo f oscyluje koło 16-22 wiec duzo swiatła potrzeba
4) jako portretówka, no cóż optycznie dobrze chyba ale ogniskowa do bardzo ciasnego portretu, ale się da
5) brak danych u mnie
6) z D70s działa bardzo dobrze, oczywiscie AF przy makro sie gubi czasami (nie trafia za 1-szym razem), ale to chyba normalne i nie przeszkadza bo w makro to i tak full manual

7) Obiektyw bardzo fajny ale do portretu chyba lepszą ogniskowa bedzie tamron 90/2.8 (miałem go ale zamieniłem na nikkora 85/1.8, a teraz mam tez tą sigmę), lecxz jeśli do portretu pasuje ci taka ogniskowa to bardzo dobrze powinno sie sprawdzic może nawet za ostro odrobinę :)
Makro bardzo fajne, ale jak wspomniałem 1:1 to już prawie profeska potrzebny jest statyw i lampa
Jako krótkie tele rewelacyjny, dobry od 2.8 wyżej już absolutna brzytew :)

Przykład: jedno z pierwszych zdjec jakie zrobiłem (bardziej dla zabawy niż na poważnie) tym obiektywem, nie wiem czy ci się do czegoś taki sampel nada:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://b12.grono.net/23/65/gallery-14755887-500x500.jpg)
Sampli ci więcej nie podrzuce bo akuratnie trwa u mnie sesja i powinienem sie uczyc a nie przesiadywac na forum, ale może później jakoś da rade coś podrzucic

Ogólnie polecam to szkło tylko musisz byc zdecydowany że akurat tej ogniskowej ci trzeba

Zbigniew
29-01-2007, 00:18
Dzięki za tak szczegółową odpowiedź, szczególnie w tym ciężkim okresie :)
Wydaje się, że wiele z rzeczy się wyjaśniło, choć rzeczywiście jest jeszcze jedna niewiadoma, którą jest przydatność szkła do działań portretowych. Chyba wypożyczę sobiena weekend tę Sigmę ze sklepu i sprawdzę, jak ma się do moich potrzeb ogniskowa. Rzeczywiście T90 lub S105 są o wiele bliższe szkłom portretowym, ale, z tego co widziałem, w S150 ostrość, bokeh, kontrast i cała reszta jest bardzo, ale to bardzo dobra. No nic, bez testów się nie obejdzie.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i powodzenia (w sesji) :) Ja już na szczęście uczelnie mam za sobą, ale pamiętam jak smutne były co roku sni styczniowe i czerwcowe :(

Pozdrowienia.

djbart
29-01-2007, 11:00
taaak właśnie zbnębiam Prawo Międzynarodowe :) A co do ogniskowej innej to bierz śmiało T90 jeśli chcesz mieć portret i makro w jednym. Pomyśl tez gdzie będziesz robić portrety, jeśli będa to portrety np w plenerze to śmiało bierz sigmę bo zawsze można zrobic krok w tył. Jeszcze jednym atutem sigmy jest to ze sprawdza się jako krótkie tele i ma HSM
Pozdro

Zbigniew
29-01-2007, 11:08
taaak właśnie zbnębiam Prawo Międzynarodowe :)
:) :)

A co do ogniskowej innej to bierz śmiało T90 jeśli chcesz mieć portret i makro w jednym.
Myślałem o nim od początku, jednak obcowanie z Sigmą 150 spowodowało, że pokochałem o szkło od pierwszego nałożenia na korpus :) Mając w perwpektywie dłuuuuższy rozwój systemu, myślałem o S150 + później Nikkorek 85/1.8.

Pomyśl tez gdzie będziesz robić portrety, jeśli będa to portrety np w plenerze to śmiało bierz sigmę bo zawsze można zrobic krok w tył.
Raczej plener, bo w pomieszczeniach (nie mówiąc już o studio) mogę zawsze pomęczyć się 50-tką.

Jeszcze jednym atutem sigmy jest to ze sprawdza się jako krótkie tele i ma HSM

No właśnie. To są istotne dla mnie atuty, bo kupując T90/S105 lub coś podobnego, nadal w szklarni bedzie brakowało mi tele, a do takiego obiektywu bardzo przywykłem mając dawniej 70-300 do Minolty. Tymczasem ogniskowa 150mm (+ ew. konwerter 1.4) załatwi mi wiele sytuacji, w których nakładałbym normalnie tele. Poza tym - hmmmmm - 150mm i to światło, i ta praca na pełnej dziurze ... Napęd HSM jest też niczego sobie - w porównaniu z choćby Sigmą 105mm, to 150-tka jest o niebo lepsza.

Ratuje mnie tylko wypożyczenie tego sprzętu i pobawienie się nim przed zakupem :)

Dzięki za rady i pozdro :)

PS.: Zapomniałem o jeszcze jednym - znalazłem trochę sampli na sieci. Bokeh ze 150 przy Macro jest, jak dla mnie, perfekcyjny. Kolory są żywe, ogólnie wszystko wygląda bardzo dobrze. Ludzie też porównują często Sigmę z eLkami Canona pod względem jakości optycznej i mechanicznej - tutaj S150 nie ma się czego wstydzić. Chciałbym takie profi-szkło :) Jak to Czornyj radził w innym wątku - po co stresować żonę zmianami - trzeba kupić raz a dobrze :)

djbart
29-01-2007, 11:22
no to bierz sigme 150 !! tylko jak tak patrzę na twoją stopkę to może byc problem z kupieniem używanej, bo mało kto sprzedaje takie obiektywy:) najtańsza nówka z 3 letnią gwarancją 2,5K PLN, tak więc zbieraj kasę

Zbigniew
29-01-2007, 11:27
Po przeszukaniu sieci też stwierdziłem, że kupienie używki graniczy z cudem :( Nadzieja w moich rodzicach, którzy będą w marcu w Chinach - może ich poproszę. Tam jest od cholery sprzętu foto, chociaż najlepiej byłoby kupować go osobiście, bo różne rzeczy mogą wcisnąć osobom, które się nie znają.

Zbigniew
30-01-2007, 01:14
Pojawiło się światełko w tunelu - sprowadzenie szkła ze stanów. O ile za Sigmę 105mm chcą około 350$, to Sigma 150mm jest do wyjęcia za około 500$, co przy obecnej cenie dolara jest baaardzo korzystne. Ceny znalazłem w sklepie sigma4less. Niedźwiedź też zdaje się sprowadzał szkło ze Stanów - muszę go podpytać ....

Niedzwiedz
30-01-2007, 10:02
sigam jest bardzo kotrastowa i ostra juz od 2,8 (nie przymknelem jej jeszcze uwierz) ma szybki AF , z d200 trafia w punkt za kazda raza , bkhej ma brzydszy niz nikkor 180 ale AF szybki i cichy, budowa rewelacyjna nic sie nie wysowa przy macro 1:1 i przy 1:1 zachowuje swiatlo 2,8 , kupuj warto !!!!!

Jacek_Z
30-01-2007, 15:58
a jak zachowuje to światło to znaczy, że czas wydłuża? bo w zakresie makro musza być straty. jedne obiektywy pokazują inną przysłonę, inne nie - za to body wydłuża czas.

Niedzwiedz
30-01-2007, 16:00
Jacku sprawdze dzis w domu i opowiem , do tej pory mialem w exifach dane i stad ta informacja co do zachowania pod swiatlo tez sprawdze

Zbigniew
30-01-2007, 21:09
sigam jest bardzo kotrastowa i ostra juz od 2,8 (nie przymknelem jej jeszcze uwierz) ma szybki AF , z d200 trafia w punkt za kazda raza , bkhej ma brzydszy niz nikkor 180 ale AF szybki i cichy, budowa rewelacyjna nic sie nie wysowa przy macro 1:1 i przy 1:1 zachowuje swiatlo 2,8 , kupuj warto !!!!!

Piszczesz, że nie przymknąłeś - rozumiem nie przymykałeś do ogólnej zabawy, ale czy do makro też ? Chyba, że robiłeś robale na 2.8 :shock: :shock: :shock:

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Posiadasz S150 i N85 - ja się też zastanawiam na tą kombinacją jako docelową, choć portfel podpowiada chwilowo Tamronik 90. Co sądzisz o N85 w porównaniu właśnie z T90 ? Tj. chodzi mi zarówno o plastykę (do portretu), jak też jasność i ogólnie subiektywne odczuci.

Pozdrowienia, Zbyszek

A tak BTW, to przeczytałem Twój fotoblog do końca (tj. od końca do początku). Już kiedyś przeglądałem, ale wczoraj się wczytałem solidnie. Jestem pod wrażeniem - zarówno samych zdjęć, jak i, ogólnie, komentarzy. Bardzo fajnie. Czekam na nowe odcinki ! :)

djbart
30-01-2007, 22:42
ja pozwole sobie odpowiedziec na pytanie o porównanie 85/1.8 i T90... myśle że tamron nieco ostrzejszy, za to do portretu 85 ogólnie lepsza. jeśli chodzi o wykonanie to nie do końca pamietam jaki był ten tamron (miałem go 2 dni) ale chyba nikon wykonany lepiej, choc mogę byc w błędzie.. niestety coraz żadziej używam tego obiektywu (85), "wygryza" go 50-tka, ale nadal do ciasnego portretu jest rewelacyjny wg mnie. No i jasność tego szkła się przydaje :)

Michal Puchacz
30-01-2007, 23:56
Sigma 150/2.8 Macro czy Nikkor 180 f/2.8 D dla kogoś kto makro nie robi - oto jest pytanie ? Ktoś może podejmie się porównania ? Rozważam używanego Nikkora już od dawna ale Zbyszek skierował moje myśli także ku Sigmie...Skłaniam się jednak bardziej ku Nikkorowi.

Jacek_Z
31-01-2007, 00:43
miałem nikkora 180/2.8 i jest to jedno z najukochańszych szkieł, o ile potrzebujesz tę ogniskową.
Była taka ankieta na forum i wiecej osób wymieniało ten obiektyw jako ulubiony. Będziesz zadowolony.
Ma małe ale - nie jest szybki - to srubokręt. Odległość minimalna - tez spora.
o sigmie sie nie wypowiadam, bo nie wiem, ale jak mam porównanie innych sigm i nikkorów - to bym sie nie zastanawiał i brał Nikkora.

Niedzwiedz
31-01-2007, 09:36
macro nie robie , chcialem 180 ale byla za dluga jak dla mnie, AF sigma ma jeszcze szybki dlatego ja mam, nie dla macro ale na wiosne porobie troche zdjec macro (kiedys robilem analogiem i mi sie podobalo )

u mnie 85 nr 2 w szklach dla mnie bokhej z 85 jest the best, lepszy niz w 30 i 50 i 150.
(nr 1 jest tokina 12-24 a nr3 sigma30 jak kto by pytal, potem 150 i na koncu 50 juz nie lubiana troche za bokhej)

djbart
31-01-2007, 10:38
jeśli nie robisz makro i brak AF-S/HSM ci nie przeszkadza to bierz nikkora bo tak mówią znawcy temmatu jak Jacek_Z :) Nikkor chyba troszke lepszy optycznie jeśli chodzio o rozmycie tła... no ale z drugiej strony jeżli przewidujesz amkro (a tak pisałeś na początku) to bierz sigme i sie juz nie zastanawiaj... Jeśli zaś chodzi o cenę to jeśli nie starczy, to może kup używkę w idealnym stanie sigmy 180/2.8 hsm, sam o niej myślałem ale w koncu padło na 150-tke bo lepsza ogniskowa, nowszy model (chyba) no i gwarancja na 3 lata :)

ajma
11-10-2009, 13:37
Zastanawiam się nad zakupem Sigmy 150/2.8 z HSM - mam pytanie do osób, które miały ten obiektyw i miały Nikkora 180/2.8 - w którym z tych obiektywów AF jest szybszy? czy są porównywalne pod względem AF? Oczywiscie zdajeę sobie sprawę, że Sigma to szkło makro, a Nikkor to typowa stałka z ogniskową w zakresie tele.

wilk325
11-10-2009, 14:12
Zastanawiam się nad zakupem Sigmy 150/2.8 z HSM - mam pytanie do osób, które miały ten obiektyw i miały Nikkora 180/2.8 - w którym z tych obiektywów AF jest szybszy? czy są porównywalne pod względem AF? Oczywiscie zdajeę sobie sprawę, że Sigma to szkło makro, a Nikkor to typowa stałka z ogniskową w zakresie tele.

Sigma ma HSM w związku z tym AF jest szybszy w Sigmie, dodatkowo 150 ma dwa limitery ostrzenia przez co mamy możliwość jeszcze zwiększyć szybkość AF ( oczywiście w określonych granicach ).
Nie napisałeś tylko do czego to szkło ma być i do jakiego aparatu, bo od daty tego wątku trochę się pozmieniało w puszkach Nikona

ajma
11-10-2009, 14:47
wilk325 dzięki za odpowiedź - szkło ma pełnić rolę makro -(nie owady) raczej detale na stocki, kwiaty itp. no i troszkę wykorzystywane jako typowe tele do portretów i koncertów (sporadycznie). Ma być zapięte do d700.
Zastanawiałem się też na Nikkorem 105/2.8 VR, ale jakoś ostatnio mi przeszło.

wilk325
11-10-2009, 14:50
wilk325 dzięki za odpowiedź - szkło ma pełnić rolę makro -(nie owady) raczej detale na stocki, kwiaty itp. no i troszkę wykorzystywane jako typowe tele do portretów i koncertów (sporadycznie). Ma być zapięte do d700.
Zastanawiałem się też na Nikkorem 105/2.8 VR, ale jakoś ostatnio mi przeszło.

N105/2.8 VR nie miałem więc na jego temat się nie wypowiem.
Sigma jest dla mnie rewelacyjna, choć portrety robię często N180/2.8 i do tego Nikon jest lepszy, choć Sigma spokojnie daje radę.

himi
11-12-2009, 20:57
To i ja się podłączę. Mam alternatywę - ta sigma (której nie znam i nie zapinałem nigdy) lub nikkor 80-200 ale AF-S - ten stary dobry,wręcz doskonały nikkor. Różnica w cenie - 1500 złotych. Co radzicie?

Mariusz888
11-12-2009, 22:17
Nic nie poradzimy - to tak jak "kupić PC-E czy 400/2.8" - zupełnie inne szkła do czego innego - jeśli chcesz to macro albo portret + macro to Sigma - jak macro Cię nie interesuje to 80-200 ;)

pawelpiotrm
31-08-2012, 18:49
A czy ktoś się bawił 150 i filtrami makro ( +1,+2,+4) trochę chciałbym zwiększyć odwzorowanie ;-).

timi
02-09-2012, 21:36
Z filtrami? chodzi Ci o soczewki powiększające np raynoxa?

pawelpiotrm
05-09-2012, 16:11
Dokładnie tak. Mogą tęż być soczewki np B+W.

nyny1
10-09-2012, 20:19
Sie bawil i poleca :)

Zajrzyj do dzialu makro mozna cos znalesc z tego tandemu :)

pozdro

P.R.P.
10-09-2012, 21:34
A możesz to nam maksymalnie ułatwić i podać docelowy link pokazujący różne powiększenie z różnymi soczewkami, raynoxami, bo rozumiem z wypowiedzi, że masz takowe foty testowe? Może być zwykła 5ciozłotówka.. . :mrgreen:

nyny1
10-09-2012, 22:31
A możesz to nam maksymalnie ułatwić i podać docelowy link pokazujący różne powiększenie z różnymi soczewkami, raynoxami, bo rozumiem z wypowiedzi, że masz takowe foty testowe? Może być zwykła 5ciozłotówka.. . :mrgreen:

Nie jestem z tych co sie rajcuja fotografujac tablice testowe czy inna numizmatyke.
Wole jak sie to sprawdza w terenie :)

Raynox + S150

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/542/wazka11.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/837/mucha10242.jpg/)

I dla porownania raynox z nikkorem 105VR

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/09/pm028251024-1.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/208/pm028251024.jpg/)

Wiecej chyba nie trzeba tlumaczyc :)

pozdro

P.R.P.
10-09-2012, 22:36
Pięknie dziękuję. ;)

P.R.P.
11-09-2012, 09:29
Jeszcze jedno pytanko, który to raynox? DCR250? I jakie dziury, bo żeś exify pokasował..

nyny1
11-09-2012, 12:48
Jeszcze jedno pytanko, który to raynox? DCR250? I jakie dziury, bo żeś exify pokasował..

DCR250
Dziury od f16 do f20

pozdro

P.R.P.
11-09-2012, 14:47
No to przyznam, że cholernie dobrze to wyszło, bo nie dużo ale jednak dx ma trochę przewagę nad fx pod tym względem. Ja nawet jak ustawię f22 na owej sigmie i dodatkowo dam właśnie dcr250 to "dzięki" d700 mam dupo-GO. Za mała po prostu. Pomijam fakt, że na d300s "owad wypełniał kadr bardziej" (wiadomo, crop x1.5) względem FX. Dzięki za info.

nyny1
11-09-2012, 15:20
No to przyznam, że cholernie dobrze to wyszło, bo nie dużo ale jednak dx ma trochę przewagę nad fx pod tym względem. Ja nawet jak ustawię f22 na owej sigmie i dodatkowo dam właśnie dcr250 to "dzięki" d700 mam dupo-GO. Za mała po prostu. Pomijam fakt, że na d300s "owad wypełniał kadr bardziej" (wiadomo, crop x1.5) względem FX. Dzięki za info.
Nie ma sprawy.
Jesli brak Tobie GO to sprobuj stackowac.
D700 dobry sprzet, do robali tyz :)

pozdro

P.R.P.
11-09-2012, 15:25
No właśnie coraz częściej zaczynam myśleć o stackowaniu no i skala większa niż 1:1 mnie do tego zmusza. Ino czasu, jak zawsze czasu brak.

Walle
11-09-2012, 17:55
Wybaczcie lekki off-top..

Jak działa dcr250 z krótszymi obiektywami np. 60mm?
Czytałem gdzieś opinię, że soczewki mają sens od ok. 100mm, czy to prawda?

nyny1
11-09-2012, 19:17
Wybaczcie lekki off-top..

Jak działa dcr250 z krótszymi obiektywami np. 60mm?
Czytałem gdzieś opinię, że soczewki mają sens od ok. 100mm, czy to prawda?

Nieprawda ;)

Tylko musisz sie liczyc, ze przy takich niskich ogniskowych odleglosc robocza diametralnie poza komfortowa spada dla wiekszosci userow.
Nierzadko nawet do 2-3 cm soczewa od owada.

pozdro

Walle
11-09-2012, 20:22
Szkoda...
Dzięki za odpowiedzi, tą z PM również :-)