Cześć,
Dzisiaj miałem okazję pobawić się kilka minut Sigmą 150/2.8 Macro. Ponieważ szukam makro/czegoś do portretu i nie pogardziłbym krótkim tele, Sigma wydaje się idealnie spełniać powyższe warunki. Poza tym jest, w pierwszym wrażeniu, bardzo przyjemnym szkłem.
Czytam na NF bardzo ciekawy wątek na jej temat - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10919 i, z tego co wiem, w jej posiadaniu jest Niedźwiedź i djbarth, interesował się też Gawronnek i interesowała się Madziulek. OK, do rzeczy:
1) Jak posiadacze szkła oceniają jego jakość, pracę, rezultaty, itd. ? Może macie gdzieś na sieci jakieś sample, ew. możecie wrzucić do mnie na mail ?
2) Czy podczas zakupu testowaliście na okoliczność FF/BF ?
3) Czy po przejściu specjalnego szkolenia w świątyni Jedi można tym obiektywem robić makro z ręki z dobrym rezultatem ?
4) Jak sprawdza się on jako portretówka (bokeh, praca pod słońce, itp.)
5) Czy ktoś testował z konwerterem 1.4 (aby przedłużyć tele) lub pierścieniami (aby zwiększyć skalę odwzorowania)
6) Czy wiadomo Wam coś o kwestii współpracy obiektywu z danymi modelami Nikona ? Ponoć pierwsze wersje tej Sigmy nie chciały dogadywać się z korpusem D200 (?).
7) No i oczywiście z chęcią poznam Wasze najbardziej subiektywne opinie
To szkło jest od dziś moim typem na najbliższy zakup i bardzo na nie liczę. Niedługo wiosna i wszystko co wylezie spod ziemi lub przyleci na kwiatka musi być udokumentowane
Pytań zadałe dużo i bardzo byłoby mi miło, jakby ktoś odpowiedział na choćby częśc z nich.
Pozdrawiam,
Zbyszek
PS.: Nie chce ktoś z Was sprzedać obiektywu ?![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami