Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Sigma 150 Macro - pytania do posiadaczy

Cześć,

Dzisiaj miałem okazję pobawić się kilka minut Sigmą 150/2.8 Macro. Ponieważ szukam makro/czegoś do portretu i nie pogardziłbym krótkim tele, Sigma wydaje się idealnie spełniać powyższe warunki. Poza tym jest, w pierwszym wrażeniu, bardzo przyjemnym szkłem.

Czytam na NF bardzo ciekawy wątek na jej temat - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10919 i, z tego co wiem, w jej posiadaniu jest Niedźwiedź i djbarth, interesował się też Gawronnek i interesowała się Madziulek. OK, do rzeczy:

1) Jak posiadacze szkła oceniają jego jakość, pracę, rezultaty, itd. ? Może macie gdzieś na sieci jakieś sample, ew. możecie wrzucić do mnie na mail ?

2) Czy podczas zakupu testowaliście na okoliczność FF/BF ?

3) Czy po przejściu specjalnego szkolenia w świątyni Jedi można tym obiektywem robić makro z ręki z dobrym rezultatem ?

4) Jak sprawdza się on jako portretówka (bokeh, praca pod słońce, itp.)

5) Czy ktoś testował z konwerterem 1.4 (aby przedłużyć tele) lub pierścieniami (aby zwiększyć skalę odwzorowania)

6) Czy wiadomo Wam coś o kwestii współpracy obiektywu z danymi modelami Nikona ? Ponoć pierwsze wersje tej Sigmy nie chciały dogadywać się z korpusem D200 (?).

7) No i oczywiście z chęcią poznam Wasze najbardziej subiektywne opinie

To szkło jest od dziś moim typem na najbliższy zakup i bardzo na nie liczę. Niedługo wiosna i wszystko co wylezie spod ziemi lub przyleci na kwiatka musi być udokumentowane

Pytań zadałe dużo i bardzo byłoby mi miło, jakby ktoś odpowiedział na choćby częśc z nich.

Pozdrawiam,
    Zbyszek

PS.: Nie chce ktoś z Was sprzedać obiektywu ?

Domyślnie

1) wszystko ok, zdjęcia imho b ostre, kolorki wbrew niektórym opiniom jak dla mnie bardzo dobre
    2) FF/BF nie zauważyłem
    3) teoretycznie sie da, ale do prawdziwego makro potrzebna jest lampa i statyw, tego raczej nie przeskoczysz bo f oscyluje koło 16-22 wiec duzo swiatła potrzeba
    4) jako portretówka, no cóż optycznie dobrze chyba ale ogniskowa do bardzo ciasnego portretu, ale się da
    5) brak danych u mnie
    6) z D70s działa bardzo dobrze, oczywiscie AF przy makro sie gubi czasami (nie trafia za 1-szym razem), ale to chyba normalne i nie przeszkadza bo w makro to i tak full manual

7) Obiektyw bardzo fajny ale do portretu chyba lepszą ogniskowa bedzie tamron 90/2.8 (miałem go ale zamieniłem na nikkora 85/1.8, a teraz mam tez tą sigmę), lecxz jeśli do portretu pasuje ci taka ogniskowa to bardzo dobrze powinno sie sprawdzic może nawet za ostro odrobinę
    Makro bardzo fajne, ale jak wspomniałem 1:1 to już prawie profeska potrzebny jest statyw i lampa
    Jako krótkie tele rewelacyjny, dobry od 2.8 wyżej już absolutna brzytew

Przykład: jedno z pierwszych zdjec jakie zrobiłem (bardziej dla zabawy niż na poważnie) tym obiektywem, nie wiem czy ci się do czegoś taki sampel nada:

Sampli ci więcej nie podrzuce bo akuratnie trwa u mnie sesja i powinienem sie uczyc a nie przesiadywac na forum, ale może później jakoś da rade coś podrzucic

Ogólnie polecam to szkło tylko musisz byc zdecydowany że akurat tej ogniskowej ci trzeba
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Dzięki za tak szczegółową odpowiedź, szczególnie w tym ciężkim okresie
    Wydaje się, że wiele z rzeczy się wyjaśniło, choć rzeczywiście jest jeszcze jedna niewiadoma, którą jest przydatność szkła do działań portretowych. Chyba wypożyczę sobiena weekend tę Sigmę ze sklepu i sprawdzę, jak ma się do moich potrzeb ogniskowa. Rzeczywiście T90 lub S105 są o wiele bliższe szkłom portretowym, ale, z tego co widziałem, w S150 ostrość, bokeh, kontrast i cała reszta jest bardzo, ale to bardzo dobra. No nic, bez testów się nie obejdzie.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i powodzenia (w sesji) Ja już na szczęście uczelnie mam za sobą, ale pamiętam jak smutne były co roku sni styczniowe i czerwcowe

Pozdrowienia.

Domyślnie

taaak właśnie zbnębiam Prawo Międzynarodowe A co do ogniskowej innej to bierz śmiało T90 jeśli chcesz mieć portret i makro w jednym. Pomyśl tez gdzie będziesz robić portrety, jeśli będa to portrety np w plenerze to śmiało bierz sigmę bo zawsze można zrobic krok w tył. Jeszcze jednym atutem sigmy jest to ze sprawdza się jako krótkie tele i ma HSM
    Pozdro
    www.bartoszsklodowski.pl
    D300 + MB-D10 | D70s | T 12-24/4 | S 15-50/2.8 | N 50/1.4 | N 85/1.8 | N 70-200/2.8 VR | S 150/2.8 | SB600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djbart Zobacz posta
    taaak właśnie zbnębiam Prawo Międzynarodowe

A co do ogniskowej innej to bierz śmiało T90 jeśli chcesz mieć portret i makro w jednym.
    Myślałem o nim od początku, jednak obcowanie z Sigmą 150 spowodowało, że pokochałem o szkło od pierwszego nałożenia na korpus Mając w perwpektywie dłuuuuższy rozwój systemu, myślałem o S150 + później Nikkorek 85/1.8.

Pomyśl tez gdzie będziesz robić portrety, jeśli będa to portrety np w plenerze to śmiało bierz sigmę bo zawsze można zrobic krok w tył.
    Raczej plener, bo w pomieszczeniach (nie mówiąc już o studio) mogę zawsze pomęczyć się 50-tką.

Jeszcze jednym atutem sigmy jest to ze sprawdza się jako krótkie tele i ma HSM
    No właśnie. To są istotne dla mnie atuty, bo kupując T90/S105 lub coś podobnego, nadal w szklarni bedzie brakowało mi tele, a do takiego obiektywu bardzo przywykłem mając dawniej 70-300 do Minolty. Tymczasem ogniskowa 150mm (+ ew. konwerter 1.4) załatwi mi wiele sytuacji, w których nakładałbym normalnie tele. Poza tym - hmmmmm - 150mm i to światło, i ta praca na pełnej dziurze ... Napęd HSM jest też niczego sobie - w porównaniu z choćby Sigmą 105mm, to 150-tka jest o niebo lepsza.

Ratuje mnie tylko wypożyczenie tego sprzętu i pobawienie się nim przed zakupem

Dzięki za rady i pozdro

PS.: Zapomniałem o jeszcze jednym - znalazłem trochę sampli na sieci. Bokeh ze 150 przy Macro jest, jak dla mnie, perfekcyjny. Kolory są żywe, ogólnie wszystko wygląda bardzo dobrze. Ludzie też porównują często Sigmę z eLkami Canona pod względem jakości optycznej i mechanicznej - tutaj S150 nie ma się czego wstydzić. Chciałbym takie profi-szkło Jak to Czornyj radził w innym wątku - po co stresować żonę zmianami - trzeba kupić raz a dobrze
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 29-01-2007 o 11:11

Domyślnie

no to bierz sigme 150 !! tylko jak tak patrzę na twoją stopkę to może byc problem z kupieniem używanej, bo mało kto sprzedaje takie obiektywy najtańsza nówka z 3 letnią gwarancją 2,5K PLN, tak więc zbieraj kasę
    www.bartoszsklodowski.pl

Domyślnie

Po przeszukaniu sieci też stwierdziłem, że kupienie używki graniczy z cudem Nadzieja w moich rodzicach, którzy będą w marcu w Chinach - może ich poproszę. Tam jest od cholery sprzętu foto, chociaż najlepiej byłoby kupować go osobiście, bo różne rzeczy mogą wcisnąć osobom, które się nie znają.

Domyślnie

Pojawiło się światełko w tunelu - sprowadzenie szkła ze stanów. O ile za Sigmę 105mm chcą około 350$, to Sigma 150mm jest do wyjęcia za około 500$, co przy obecnej cenie dolara jest baaardzo korzystne. Ceny znalazłem w sklepie sigma4less. Niedźwiedź też zdaje się sprowadzał szkło ze Stanów - muszę go podpytać ....

Domyślnie

sigam jest bardzo kotrastowa i ostra juz od 2,8 (nie przymknelem jej jeszcze uwierz) ma szybki AF , z d200 trafia w punkt za kazda raza , bkhej ma brzydszy niz nikkor 180 ale AF szybki i cichy, budowa rewelacyjna nic sie nie wysowa przy macro 1:1 i przy 1:1 zachowuje swiatlo 2,8 , kupuj warto !!!!!
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

a jak zachowuje to światło to znaczy, że czas wydłuża? bo w zakresie makro musza być straty. jedne obiektywy pokazują inną przysłonę, inne nie - za to body wydłuża czas.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów