Zobacz pełną wersję : Intel Core2Duo E6758 @ 2.66 GHz na ??
Rafał_Sz
12-05-2011, 18:00
Witam!
Mocy obliczeniowej nigdy nie za wiele (CS5 :) ), czas wymienić procesor.
Obecny to Intel Core2Duo E6758 @ 2.66 GHz osadzony na płycie ASUS P5KR. Pamięci to Patriot PC2-8000 DDR2-SDRAM 4 giga (widoczne 3,25). System to XP 32 bit. Więc zanim stwierdzę, że trzeba kupić nowy komputer, chciałbym spróbować trochę przyspieszyć obecnie posiadany wymieniając procesor, najlepiej na szybki czterordzeniowy.
Jakie mam techniczne pole manewru? Na co mogę wymienić nie zmieniając płyty?
Dzięki! :)
Daj sobie spokój - przyspieszenia pracy nie odczujesz, trzepnięcie po portfelu owszem.
Rafał_Sz
12-05-2011, 18:12
Daj sobie spokój - przyspieszenia pracy nie odczujesz, trzepnięcie po portfelu owszem.
No tak, ale zamiast wydawać 3-4 tysie na nowego blaszaka, wolę spróbować obecnego przyspieszyć za kilka stów. No chyba, że to da taki sam zerowy efekt jak montowanie stożkowego filtra do Poloneza. :)
Zmień na E6750 @ 3,5GHz :)
Efekt mz. nie jest wart wydawania kasy. Za parę stów lepiej wymienić stary dysk na SSD, albo na RAID0 na szybkich HDDkach.
Jeśli zmieniać to np. na Q9550. Z rok temu zmieniłem z E8400 na Q9550 i komputer wyraźnie przyspieszył. Zresztą chodzi teraz podkręcony do 3.6 GHz (można nawet do 4 GHz bez dużych kombinacji) i raczej nie ma się czego wstydzić w porównaniu z nowymi i5, i7 itd. Na razie nie mam żadnej potrzeby zmiany na coś następnej generacji. Tu można porównać jak zachowuje się ten procesor w porównaniu z nowszymi modelami: http://www.frazpc.pl/artykuly/265011,INTEL_CORE_I5_750_I_CORE_I7_870_-_Pierwsze_kroki_lga1156.html
Aj mialem kiedysE6750 pieknie latal na 3,6GHz:razz: przy leciutko podwyzszonym napieciu. Ale trafila sie okazja i od kumpla odkupilem Q6600, ktory przy wytezonej pracy leci na 3.2GHz. W LR jest roznica na rzecz Q.
tak, ale zamiast wydawać 3-4 tysie na nowego blaszaka, wolę spróbować obecnego przyspieszyć za kilka stów.
Mozesz (jesli masz dobre chlodzneie) podkrecic to co teraz masz. Moj egzemplaz robil stabilne 3,4GHz bez podnoszenia napiecia:smile:
Mozesz kupic Q9550, ale pokieszeni dostaniesz.
A kto powiedzial, ze odrazu 3-4 tysiaki wydawac. Sprzedaj to co masz( Proc+plyta+ram+chlodzenie) doloz tysiaka( moze troszke wiecej) i masz nowy sprzet jak ta lala na i5
Rafał_Sz
12-05-2011, 20:15
Aj mialem kiedysE6750 pieknie latal na 3,6GHz:razz: przy leciutko podwyzszonym napieciu. Ale trafila sie okazja i od kumpla odkupilem Q6600, ktory przy wytezonej pracy leci na 3.2GHz. W LR jest roznica na rzecz Q.
Mozesz (jesli masz dobre chlodzneie) podkrecic to co teraz masz. Moj egzemplaz robil stabilne 3,4GHz bez podnoszenia napiecia:smile:
Mozesz kupic Q9550, ale pokieszeni dostaniesz.
A kto powiedzial, ze odrazu 3-4 tysiaki wydawac. Sprzedaj to co masz( Proc+plyta+ram+chlodzenie) doloz tysiaka( moze troszke wiecej) i masz nowy sprzet jak ta lala na i5
Chłodzenie mam dziadowskie (dedykowane do procka). Pojęcia nie mam, jak to podkręcić. Podejrzewam, że z poziomu biosu. Ale tak czy owak, trzeba najpierw jakąś chłodnicę zamontować.
A jak sprawa wygląda przy długotrwałym obciążeniu procka po podkręceniu? Zdarza mi się robić wyliczenia, które trwają po 15-20 godzin, a nawet kilka dni i obciążają w 100% oba rdzenie. Wystarczy efektywne chłodzenie?
na dedykowanym lepiej nie ryzykowac. Tak z poziomu BIOSa.
Wiesz zawsze po potkreceniu odpalalem jakis program typu ORTHOS(obciaza proca w 100%) czy cos podobnego na kilka godzin jesli byl niestablny czy cos to wywalo blad.
Z tego co piszesz to Ty potrzebujesz maszynke MOCNA i stabilna w 100%, a z OC bywa roznie. A przy długotrwałych waznych obliczeniach nie wiem czy bym ryzykowal mocne OC. Bo znam bol jak po kilku godzinach i przy 99% blad i reset kompa:x, ale naszczescie to niebylo nic pilnego i waznego to jeszcze raz.
Swoja droga co Ty liczysz ? jakies analizy MES?
Rafał_Sz
12-05-2011, 20:32
(...)
Swoja droga co Ty liczysz ? jakies analizy MES?
Trajektorie frezowania obiektów 3D dla frezarki CNC.
Jeśli korzystasz z programów wykorzystujących więcej niż 4 rdzenie to zastanów się nad amd. 6 rdzeni już za 500zł a płyty mają tanie.
Tyle, że te 6 rdzeni w niektórych zastosowaniach radzi sobie gorzej niż 4 intela albo dwa z HT.
No i do tej płyty go nie wsadzi.
sokrates
13-05-2011, 12:30
Robiłem trochę przy modelowaniu i programowaniu obrabiarek CNC - pracowalem w środowisku NX i EdgeCAM. Niesamowicie przyśpieszyła mi pracę przesiadka na stację roboczą z Xeonem. Nie był to kto wie jak wypasiony sprzęt, ale obliczenie ścieżek freza przyśpieszyło kilkukrotnie. szczególnie w obróbce wykańczającej, w mocno skomplikowanych fragmentach modela. Może zobacz na allegro za jakąś używaną platformą na Xeonach....
Nie ma co pakować się w AMD (przynajmniej w NX algorytm był mocno dedykowany pod Intela, i na AMD potrafił się wywalać podczas liczenia "ciekawszych" brył)
Robiłem trochę przy modelowaniu i programowaniu obrabiarek CNC - pracowalem w środowisku NX i EdgeCAM. Niesamowicie przyśpieszyła mi pracę przesiadka na stację roboczą z Xeonem. Nie był to kto wie jak wypasiony sprzęt, ale obliczenie ścieżek freza przyśpieszyło kilkukrotnie. szczególnie w obróbce wykańczającej, w mocno skomplikowanych fragmentach modela. Może zobacz na allegro za jakąś używaną platformą na Xeonach....
Nie ma co pakować się w AMD (przynajmniej w NX algorytm był mocno dedykowany pod Intela, i na AMD potrafił się wywalać podczas liczenia "ciekawszych" brył)
Pracuję na Maya, 3ds max, a także użytkuję skaner 3D Renishaw i mam to na...............serwerze IBM x3455 z dwoma Opteronami Quad Core + karta Quadro 600 + 16 GB ram + dyski SAS + zainstalowany Windows 7 64 bit.
Serwer ma 5 lat i kupiłem go na allegro za..............800 PLN + Quadro 530 PLN + ponad tysiąc pudełkowy Windows Ultimate.
Całość daje radę z 15 milionami poly i elegancko renderuje 3D na ośmiu rdzeniach.
Nikon NX też daje radę (nigdy nie nawalił wersja 2.1.1)
Mam wypasiony komputer tanim kosztem, który w stresie zużywa 265 W "prundu".
Strasznie szumiał, bo ma chłodzenie tunelowe, ale wstawił go w większą obudowę z wygłuszeniem i jest spoko.
Rafał_Sz
13-05-2011, 15:48
Pracuję na Maya, 3ds max, a także użytkuję skaner 3D Renishow i mam to na...............serwerze IBM x3455 z dwoma Opteronami Quad Core + karta Quadro 600 + 16 GB ram + dyski SAS + zainstalowany Windows 7 64 bit.
Serwer ma 5 lat i kupiłem go na allegro za..............800 PLN + Quadro 530 PLN + ponad tysiąc pudełkowy Windows Ultimate.
Całość daje radę z 15 milionami poly i elegancko renderuje 3D na ośmiu rdzeniach.
Nikon NX też daje radę (nigdy nie nawalił wersja 2.1.1)
Mam wypasiony komputer tanim kosztem, który w stresie zużywa 265 W "prundu".
Strasznie szumiał, bo ma chłodzenie tunelowe, ale wstawił go w większą obudowę z wygłuszeniem i jest spoko.
Ciekawe rzeczy piszecie, jednak:
Jeśli miałbym inwestować w nowy komputer, to poszedłbym w kierunku i5/i7. Na razie tego nie zrobię, bo jestem na dobrowolnym odwyku szastania kasą.
Samo dłubanie w 3D idzie gładko. Cholernie mocożerną rzeczą są właśnie te wyliczenia pod frez, zwłaszcza jak narzędzie ma płaskie 0,13 mm i ścieżka ma przesunięcie 0,1 mm. :) To jednak też nie jest większy problem, bo odpalam postprocesor i idę spać. :). Większym problemem jest płynna praca w CS5. Staram się poruszać w programach dość dynamicznie, zwłaszcza jak mam kilka projektów na tapecie, a tu niektóre opcje powodują pauzę w pracy. Nie lubię tego, a nawet mnie to wkurza i wybija z pewnego rodzaju "transu".
No nic, spróbuję od zamontowania chłodzenia i próby podkręcenia tego co mam. Problemem jest tylko to, że w temacie kompów to ja hulałem jak miałem Amigę. Teraz nie mam na to czasu, ma działać. A jak, co i z czym to już mi wisi. A zaoszczędzone (nie wydane na nowe) pieniądze wolę wsadzić w dobry, duży tablet, bo te moje Bamboo to sami wiecie. ;)
Ciekawe rzeczy piszecie, jednak:
Jeśli miałbym inwestować w nowy komputer, to poszedłbym w kierunku i5/i7. Na razie tego nie zrobię, bo jestem na dobrowolnym odwyku szastania kasą.
Dlatego nie chcąc pakować się w wydatki nabyłem ten serwer IBM. Tanio i energooszczędnie.
Rafał_Sz
06-06-2011, 22:29
Właśnie burza rozwiązała moje dylematy. Jadę jutro szukać nowego procka i być może płyty... :(
robin102
06-06-2011, 22:48
.. Jadę jutro szukać nowego procka i być może płyty... :(
Czyli rozsprzedaj na allegro wszystkie klamoty ze starego peceta w ten sposób uzyskując konkretny zastrzyk gotóweczki, znacznie większy niż byś cały komputer stary sprzedał. Za 2 tys zł to chyba na Intelu i5 da się zrobić komputerek przynajmniej na forum w wątkach o komputerach tak coś wychodziło.
Nie zacytowałem całej wypowiedzi, burza położyła proca i płytę ?
Ja uszkodzoną płytę sprzedałem za 150zł i się ludzie bili na aukcji :)
Właśnie burza rozwiązała moje dylematy. Jadę jutro szukać nowego procka i być może płyty... :(
wspolczulski. ale po burzy to chyba sam procek nie pomoze... :(
Rafał_Sz
07-06-2011, 14:09
Szybkie pytanie:
Quad Extreme, i5 czy i7?
Budżet na płytę plus procek plus pamięć - 1500 zł
w tej kwocie to sie zmiescisz z i5 2500K+P67+pamiec+ i chyba jeszcze chlodzenie
Rafał_Sz
08-06-2011, 14:14
No więc tak. :) Stary komp żyje, naprawiono płytę główną. Ale mimo wszystko będę składał nowy sprzęt.
Wykombinowałem coś takiego:
Core i7-2600K
Płyta Asus P8P67 EVO
Pamięć Kingston HyperX 1333 MHz - 16 GB
Dysk 2 X 1T w RAID plus 1T na backup (lepiej mieć jak nie mieć ;) )
Grafika ATI HD 6870 1 GB
Dobrze kombinuję? :)
W kwestii MoBo weź pod uwagę ASRocka - jakościowo się mocno poprawili, cenowo pozytywnie zaskakują. U mnie w budzie siedzi P67 Extreme IV z i7 właśnie i pięknie działa. Na 4,6 GHz ;oP
Ja wybrałem Asrock Extreme 4 bo ... można regulować prędkość więcej niż jednego wentylatora nie licząc tego od CPU ... podczas gdy na ASUS'ach i Gigabyte'ach się po prostu nie da (na ASUS max jeden wentyl regulowany poza CPU).
Wykombinowałem coś takiego:
Core i7-2600K
Płyta Asus P8P67 EVO
Pamięć Kingston HyperX 1333 MHz - 16 GB
Dysk 2 X 1T w RAID plus 1T na backup (lepiej mieć jak nie mieć ;) )
Grafika ATI HD 6870 1 GB
Dobrze kombinuję? :)
Drogi sprzęt, więc trochę się dziwię że nie znalazł się SSD w zestawie.
Rafał_Sz
09-06-2011, 16:13
Drogi sprzęt, więc trochę się dziwię że nie znalazł się SSD w zestawie.
Rozważam to, bo jak widzę jakie to ma prędkości odczytu... :)
robin102
09-06-2011, 16:31
Jak byś w RAID "0" postawil dwa HD samsung F4 jednotalerzowe ( czyli 320GB a max 500GB bo tylko te są na jednym talerzu) to mial bys transfery rzędu 240-260 MB/s czyli jakby blisko SSD. Ta opcja z 2x 1TB w raid jakaś dziwna. Duży magazyn to raczej na dane bym zostawił po co Ci 2 TB na głównym dysku. Żeby to dzielić na 3 partycje spowalniając tym samym prace komputera ? Daj 2x500 GB w Raid i drugie 1TB na dane.
Poza tym brał bym mniejszy RAM ale lepszej jakości o niższym CL oraz szybciej taktowany. Nie zapomnij też o zasilaczy bezpiecznym dla tak drogiej konfiguracji.
Rafał_Sz
09-06-2011, 17:19
Jak byś w RAID "0" postawil dwa HD samsung F4 jednotalerzowe ( czyli 320GB a max 500GB bo tylko te są na jednym talerzu) to mial bys transfery rzędu 240-260 MB/s czyli jakby blisko SSD. Ta opcja z 2x 1TB w raid jakaś dziwna. Duży magazyn to raczej na dane bym zostawił po co Ci 2 TB na głównym dysku. Żeby to dzielić na 3 partycje spowalniając tym samym prace komputera ? Daj 2x500 GB w Raid i drugie 1TB na dane.
Poza tym brał bym mniejszy RAM ale lepszej jakości o niższym CL oraz szybciej taktowany. Nie zapomnij też o zasilaczy bezpiecznym dla tak drogiej konfiguracji.
Problem w tym, że "małe" dyski mają mały bufor. A RAID chcę zrobić w wersji bezpiecznej, nie szybkiej. Przy czym dyski byłyby podzielone na powiedzmy 300 giga system i soft, pozostałe 700 z hakiem na backup (tak przy okazji).
Niestety w tej chwili mam ok. 2T danych, które muszą istnieć w możliwie bezpieczny sposób, stąd RAID i zewnętrzne dyski trzymane poza miejscem użytkowania kompa.
Co do pamięci, to często bywa, że mam zajęte 8-10 giga (projekty 3D), co powoduje na obecnym sprzęcie stałe "mielenie" pamięcią wirtualną.
Ale dzięki za wszelkie sugestie, wolę w razie czego zmienić swoją koncepcję na komputer zanim mi go złożą. :)
robin102
09-06-2011, 17:28
Problem w tym, że "małe" dyski mają mały bufor.
To do końca nie jest tak jak myslisz ;) Jeśli dysk ma casche 16 MB i jest to np Samsung F3 HD 320GB lub 500 GB to jest to casche na jeden talerz. Jeśli dysk ma cashe np 32 MB a pojemność 1 TB i pracują w nim 2 fizyczne talerze to jeden bufor przydzielony jest do 1 talerza, a drugi do drugiego więc wychodzi i tak po 16 MB na talerz :(.
Poza tym ina nowym kompie idź zasadą jeden dysk to jedna partycja.
To do końca nie jest tak jak myslisz ;) Jeśli dysk ma casche 16 MB i jest to np Samsung F3 HD 320GB lub 500 GB to jest to casche na jeden talerz. Jeśli dysk ma cashe np 32 MB a pojemność 1 TB i pracują w nim 2 fizyczne talerze to jeden bufor przydzielony jest do 1 talerza, a drugi do drugiego więc wychodzi i tak po 16 MB na talerz :(.Jeszcze o tym nie słyszałem (podział cache na odpowiednie talerze). Skąd ta informacja?
robin102
09-06-2011, 18:07
Tłumaczył mi to pewien informatyk w mojej wielkiej korporacji gdzie kiedyś pracowałem. Gościu łebski jest. Doktorat zrobił z macierzy dyskowych.
Tłumaczył mi to pewien informatyk w mojej wielkiej korporacji gdzie kiedyś pracowałem. Gościu łebski jest. Doktorat zrobił z macierzy dyskowych.Może się mylił? Jak np. wygląda podział pamięci przy dyskach 3-talerzowych?
robin102
09-06-2011, 19:04
Może się nie mylił tylko ja to zinterpretowałem opacznie. Może sens jest taki, że 16 MB na 500GB to to samo co 32 MB na 1 TB :) ale zapytam przy okazji.
Kup Q6600 jeśli chcesz zostać na starym sockecie. Jak nowy to i5 2500k.
Kup Q6600 jeśli chcesz zostać na starym sockecie. Jak nowy to i5 2500k.Dla czego Q6600 a nie np. nowszy 9xxx? Nie miałem Q6600, ale jeśli mnie pamięć nie myli są to dosyć grzejące się procesory (mniej korzystny stosunek pobieranej mocy-wydzielanego ciepła do wydajności w porównaniu do Q9xxx.
Rafał_Sz
09-06-2011, 20:51
Kup Q6600 jeśli chcesz zostać na starym sockecie. Jak nowy to i5 2500k.
Dla czego Q6600 a nie np. nowszy 9xxx? Nie miałem Q6600, ale jeśli mnie pamięć nie myli są to dosyć grzejące się procesory (mniej korzystny stosunek pobieranej mocy-wydzielanego ciepła do wydajności w porównaniu do Q9xxx.
Moja płyta obsługuje najwyżej technologię 45nm (tak rzecze Asus). Udźwignie te wymienione?
q9... to technologia 45nm, wczesniejszy - q66.. to 65nm
zobacz w spec plyty na stronie producenta co moze na nim chodzic i bedziesz mial odpowiedz.
zreszta, jak to plyta z pierwszego posta to tu masz:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KR/#CPUS
Rafał_Sz
10-06-2011, 14:00
q9... to technologia 45nm, wczesniejszy - q66.. to 65nm
zobacz w spec plyty na stronie producenta co moze na nim chodzic i bedziesz mial odpowiedz.
zreszta, jak to plyta z pierwszego posta to tu masz:
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KR/#CPUS
Tak, to ta płyta. Rozejrzę się za tym Q9, może się da dorwać w normalnej cenie.
Dzięki. :)
Dla czego Q6600 a nie np. nowszy 9xxx? Nie miałem Q6600, ale jeśli mnie pamięć nie myli są to dosyć grzejące się procesory (mniej korzystny stosunek pobieranej mocy-wydzielanego ciepła do wydajności w porównaniu do Q9xxx.
Wszystko o czym piszesz to prawda, ale np. Q9550 kupi sie ~700zl, a Q6600 za ~300zl. Jakbym mial kupic Q9550 to juz bym wolal sprzedac stara plyte s.775 i zakupic cos nowego na s.1155 + i5 2500K
Moj Q6600 G0 @3,2GHz + Ninja Rev.B , w Idle ~38-39stop., przy exporcie plikow z LR ~ 54stopnie.
Rafał_Sz
10-06-2011, 14:14
Wszystko o czym piszesz to prawda, ale np. Q9550 kupi sie ~700zl, a Q6600 za ~300zl. Jakbym mial kupic Q9550 to juz bym wolal sprzedac stara plyte s.775 i zakupic cos nowego na s.1155 + i5 2500K
Moj Q6600 G0 @3,2GHz + Ninja Rev.B , w Idle ~38-39stop., przy exporcie plikow z LR ~ 54stopnie.
Tylko, że ja mam pamięci DDR2, a musiałbym zmienić na DDR3, co mija się z celem bo składam drugi komputer.
akurat ddr3 sa tansze w stosunku do ddr2 wiec wymiana powinna byc bezstratna a nawet zyskowna, ze tak ujme ;)
jak procek zmieniac to lepiej jakis na 45nm bo q6600 to pradozerca. mozna nawet jakis z serii q8xxx, byle nie schodzic ponizej tych 2.66 ktore juz masz. albo wziac jakies e8400/8500 - w 95% operacji bardziej odczujesz na nich predkosc niz na quadzie taktowanym 2.66. moze nie sa to jakies mega przyszlosciowe zmiany, ale za niewielki pieniadz, bo dawanie 700-800 paczek za 9650 to .. (no chyba zeby wyrwac za 500 to czemu nie ;) ).
Rafał_Sz
13-06-2011, 17:17
Szukam, szukam. :)
A takiego SDD to jakiego szukać? Bo jak ma juz być twardziel bez talerzy, to bym szybki chciał. :) (wątek o SDD tez sobie poczytam ;) ).
SSD ;) pod xpka to intela nowego chocby (tak czy siak intel dobra opcja jest.. no ale tu zawsze moga sie inne glosy odezwac wiec lepiej skupic sie w tym watku na procku ;) )
SSD ;) pod xpka to intela nowego chocbyW dzisiejszych czasach to już bym sobie darował XP.
Rafał_Sz
14-06-2011, 07:22
W dzisiejszych czasach to już bym sobie darował XP.
XP zostaje na starym kompie.
Na nowym, gdzie ma byc SSD, będzie 7.
U mnie zamieszkal Vertex3, powiem jedno - nie narzekam, dluzej mi sie odpala BIOS i wszystkie kontrolery niz W7 ;o)