Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Intel Core2Duo E6758 @ 2.66 GHz na ??

Witam!

Mocy obliczeniowej nigdy nie za wiele (CS5 ), czas wymienić procesor.

Obecny to Intel Core2Duo E6758 @ 2.66 GHz osadzony na płycie ASUS P5KR. Pamięci to Patriot PC2-8000 DDR2-SDRAM 4 giga (widoczne 3,25). System to XP 32 bit. Więc zanim stwierdzę, że trzeba kupić nowy komputer, chciałbym spróbować trochę przyspieszyć obecnie posiadany wymieniając procesor, najlepiej na szybki czterordzeniowy.

Jakie mam techniczne pole manewru? Na co mogę wymienić nie zmieniając płyty?

Dzięki!
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Daj sobie spokój - przyspieszenia pracy nie odczujesz, trzepnięcie po portfelu owszem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Daj sobie spokój - przyspieszenia pracy nie odczujesz, trzepnięcie po portfelu owszem.
    No tak, ale zamiast wydawać 3-4 tysie na nowego blaszaka, wolę spróbować obecnego przyspieszyć za kilka stów. No chyba, że to da taki sam zerowy efekt jak montowanie stożkowego filtra do Poloneza.

Domyślnie

Zmień na E6750 @ 3,5GHz

Domyślnie

Efekt mz. nie jest wart wydawania kasy. Za parę stów lepiej wymienić stary dysk na SSD, albo na RAID0 na szybkich HDDkach.

Domyślnie

Jeśli zmieniać to np. na Q9550. Z rok temu zmieniłem z E8400 na Q9550 i komputer wyraźnie przyspieszył. Zresztą chodzi teraz podkręcony do 3.6 GHz (można nawet do 4 GHz bez dużych kombinacji) i raczej nie ma się czego wstydzić w porównaniu z nowymi i5, i7 itd. Na razie nie mam żadnej potrzeby zmiany na coś następnej generacji. Tu można porównać jak zachowuje się ten procesor w porównaniu z nowszymi modelami: http://www.frazpc.pl/artykuly/265011...i_lga1156.html

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

Aj mialem kiedysE6750 pieknie latal na 3,6GHz przy leciutko podwyzszonym napieciu. Ale trafila sie okazja i od kumpla odkupilem Q6600, ktory przy wytezonej pracy leci na 3.2GHz. W LR jest roznica na rzecz Q.

tak, ale zamiast wydawać 3-4 tysie na nowego blaszaka, wolę spróbować obecnego przyspieszyć za kilka stów.
    Mozesz (jesli masz dobre chlodzneie) podkrecic to co teraz masz. Moj egzemplaz robil stabilne 3,4GHz bez podnoszenia napiecia
    Mozesz kupic Q9550, ale pokieszeni dostaniesz.

A kto powiedzial, ze odrazu 3-4 tysiaki wydawac. Sprzedaj to co masz( Proc+plyta+ram+chlodzenie) doloz tysiaka( moze troszke wiecej) i masz nowy sprzet jak ta lala na i5
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SzMuD Zobacz posta
    Aj mialem kiedysE6750 pieknie latal na 3,6GHz przy leciutko podwyzszonym napieciu. Ale trafila sie okazja i od kumpla odkupilem Q6600, ktory przy wytezonej pracy leci na 3.2GHz. W LR jest roznica na rzecz Q.

Mozesz (jesli masz dobre chlodzneie) podkrecic to co teraz masz. Moj egzemplaz robil stabilne 3,4GHz bez podnoszenia napiecia
    Mozesz kupic Q9550, ale pokieszeni dostaniesz.

A kto powiedzial, ze odrazu 3-4 tysiaki wydawac. Sprzedaj to co masz( Proc+plyta+ram+chlodzenie) doloz tysiaka( moze troszke wiecej) i masz nowy sprzet jak ta lala na i5
    Chłodzenie mam dziadowskie (dedykowane do procka). Pojęcia nie mam, jak to podkręcić. Podejrzewam, że z poziomu biosu. Ale tak czy owak, trzeba najpierw jakąś chłodnicę zamontować.

A jak sprawa wygląda przy długotrwałym obciążeniu procka po podkręceniu? Zdarza mi się robić wyliczenia, które trwają po 15-20 godzin, a nawet kilka dni i obciążają w 100% oba rdzenie. Wystarczy efektywne chłodzenie?

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

na dedykowanym lepiej nie ryzykowac. Tak z poziomu BIOSa.

Wiesz zawsze po potkreceniu odpalalem jakis program typu ORTHOS(obciaza proca w 100%) czy cos podobnego na kilka godzin jesli byl niestablny czy cos to wywalo blad.

Z tego co piszesz to Ty potrzebujesz maszynke MOCNA i stabilna w 100%, a z OC bywa roznie. A przy długotrwałych waznych obliczeniach nie wiem czy bym ryzykowal mocne OC. Bo znam bol jak po kilku godzinach i przy 99% blad i reset kompa, ale naszczescie to niebylo nic pilnego i waznego to jeszcze raz.

Swoja droga co Ty liczysz ? jakies analizy MES?
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SzMuD Zobacz posta
    (...)
    Swoja droga co Ty liczysz ? jakies analizy MES?
    Trajektorie frezowania obiektów 3D dla frezarki CNC.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów