Zobacz pełną wersję : 300s/Sigma czy Tamron
Pomocy. Mam teraz 50 Nikona 1,4, ale potrzebuję jeszcze na wakacje coś uniwersalnego. No i też do fotografowania dziecka w domu (bez lampy). Myślę o Sigmie 17-50 F2.8 EX DC OS HSM i Tamronie SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC. A może Nikon 16-85 czy 18-105 wystarczy? Ale generalnie interesuje mnie Wasze doświadczenie/zdanie na temat Sigmy i Tamrona.
w 4 tys. to może T17-58/2,8 i N85/1,8...? chwalę Tamrona, bo mam udaną sztukę...
mam T17-50/2,8 bardzo fajne szkiełko :) do tego faktycznie proponuje tak jak Pienia 85/1,8 albo moze zooma dłuższego? N70-300 VR, albo sigma 70-200? na wakacje ten pierwszy bedzie idealny, bo nie za duzo dźwigania
a jak się sprawdza obiektyw w sklepie? Tylko proszę o szczegoły bo mało doświadczenia za mną. Pewnie najlepiej 3 sztuki sprawdzać.
cz4rnuch
12-05-2011, 22:32
Tamron jednak lepszy?
Nie da się ukryć, że sporo tańszy. Ja akurat mam sigmę i uważam ją za świetne szkło, ale relacja cena/jakość w tarmonie to jego spory atut.
Jeśli wybierasz się na wakacje w "egzotyczne" rejony(gdzie zdarzają się kradzieże, czego boleśnie doświadczyłem) to czym tańszy tym lepszy.
P.S. Oczywiście ostatniego zdania nie traktuj zbyt poważnie :)
Jest jeszcze AF-S NIKKOR 16-35 mm f/4G ED VR ??, ale to chyba zbyt szeroki na koncu.
Nie da się ukryć, że sporo tańszy. Ja akurat mam sigmę i uważam ją za świetne szkło, ale relacja cena/jakość w tarmonie to jego spory atut.
Jeśli wybierasz się na wakacje w "egzotyczne" rejony(gdzie zdarzają się kradzieże, czego boleśnie doświadczyłem) czym tańszy tym lepszy.
P.S. Oczywiście ostatniego zdania nie traktuj zbyt poważnie :)
A masz doswiadczenie z Tamronem? Który byś brał. Relacja cenowa na 2 miejscu. Który przeciętnie jest lepszy?
A masz doswiadczenie z Tamronem? Który byś brał. Relacja cenowa na 2 miejscu. Który przeciętnie jest lepszy?
Wyszrpneli ci z ręki? Czy z pokoju?
cz4rnuch
12-05-2011, 22:47
Tylko testowałem, ale na forum jest sporo o obu wersjach bo to popularne szkła. Wejdź w dział optyka, albo skorzystaj z szukajki. Możesz też poczekać na "przedmówców", mają i polecają więc chyba warto. Z tego co czytałem dużej różnicy nie ma. Jak się trafi na dobrą sztukę to obydwa są ostre. Osobiście nie odpowiadała mi szybkość z jaką to szkło ustawiało ostrość, choć nie jest źle(ale i tu dużego doświadczenia nie mam więc się kategorycznie nie wypowiadam).
P.S. Ukradli mi z sejfu w pokoju hotelowym.
W cenie w okolicach 3kzł to bym poszukał używki: N 17-55 2.8
A jak już upierasz się na Sigmę i Tamrona to weź sobie oba do ręki i podejmij decyzję-jest prosta, różnicę w budowie zobaczysz odrazu :) miałem podobny dylemat, po mojej stopce widać na co się zdecydowałem
W cenie w okolicach 3kzł to bym poszukał używki: N 17-55 2.8
A jak już upierasz się na Sigmę i Tamrona to weź sobie oba do ręki i podejmij decyzję-jest prosta, różnicę w budowie zobaczysz odrazu :) miałem podobny dylemat, po mojej stopce widać na co się zdecydowałem
a co myslisz o zakresie ogniskowych 16-35? Będzie brakowało?
chrupkus
15-05-2011, 16:11
Ja bym sie zastanowił nad N16-85 albo N18-200. Moim zdaniem na wakacje/wycieczki/spacery idealne. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny - szczególnie 18-200, jakościowo jeden i drugi bije 18-105, co prawda trochę ciemne w stosunku do wyżej wspomnianego tamrona czy sigmy, ale za to można uniknąć przekładania obiektywów w niekorzystnych warunkach, a przy dobrym oświetleniu dadzą dobre efekty. Właściwie to za budżet 4 tyś można kupić któryś z wymienionych przeze mnie zoomów oraz T17-50 do robienia zdjęć w domu bez lampy.
Do focenia dziecka bez lampy w domu, nadają się tylko stałki niestety. Światło 2.8 to już bardzo często ciemnica dla D300s. Ale za dnia da radę. Natomiast 50mm to za mało trochę jeżeli chcesz spokojnie dziecko fotografować bez przeszkadzania mu. Zatem do pomieszczenia niezastąpiony (dla DX) będzie zestaw stałek: 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8. Natomiast plenerek, wycieczki, spacer itd - wtedy rzeczywiście można użyć kompletnie innego obiektywu - N18-200 przychodzi na myśl jako pierwszy. Jeżeli masz możliwość posiadania w pokoju hotelowym, samochodzie itd. dostępnych wszystkich tych obiektywów, wtedy sytuacja jest niemal idealna. Po prostu bierzesz ze sobą zoom plus jedną wybraną stałkę, która sprawdzi się awaryjnie w słabym świetle lub po nocy. Albo gdy widzisz coś, co warto by uwiecznić w jak najlepszej jakości. Jedną stałkę zawsze się gdzieś upcha (w kieszeń chociażby).
Do focenia dziecka bez lampy w domu, nadają się tylko stałki niestety. Światło 2.8 to już bardzo często ciemnica dla D300s. Ale za dnia da radę. Natomiast 50mm to za mało trochę jeżeli chcesz spokojnie dziecko fotografować bez przeszkadzania mu. Zatem do pomieszczenia niezastąpiony (dla DX) będzie zestaw stałek: 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8. Natomiast plenerek, wycieczki, spacer itd - wtedy rzeczywiście można użyć kompletnie innego obiektywu - N18-200 przychodzi na myśl jako pierwszy. Jeżeli masz możliwość posiadania w pokoju hotelowym, samochodzie itd. dostępnych wszystkich tych obiektywów, wtedy sytuacja jest niemal idealna. Po prostu bierzesz ze sobą zoom plus jedną wybraną stałkę, która sprawdzi się awaryjnie w słabym świetle lub po nocy. Albo gdy widzisz coś, co warto by uwiecznić w jak najlepszej jakości. Jedną stałkę zawsze się gdzieś upcha (w kieszeń chociażby).
N18-200 byłby ok, ale wydaje mi się, że taki duży zaktes ogniskowych wpływa na jakość wykonywanych zdjęć, raczej bym się skłaniał ku N16-85. Najbardzej to jasny 2,8 T lub S no ale nie wiem jak będą się sprowowały jeśli chodzi o autofokus. Naprawdę trudna decyzja. Nawet ostatnio sprawdzałem w FJ N16-35 4G. Może Sigma ze światłem 2,8?
Ja bym sie zastanowił nad N16-85 albo N18-200. Moim zdaniem na wakacje/wycieczki/spacery idealne. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny - szczególnie 18-200, jakościowo jeden i drugi bije 18-105, co prawda trochę ciemne w stosunku do wyżej wspomnianego tamrona czy sigmy, ale za to można uniknąć przekładania obiektywów w niekorzystnych warunkach, a przy dobrym oświetleniu dadzą dobre efekty. Właściwie to za budżet 4 tyś można kupić któryś z wymienionych przeze mnie zoomów oraz T17-50 do robienia zdjęć w domu bez lampy.
Racja T17-50 i N16-85. To chyba będzie dobry komplecik, dodatek do N50 1,4G.
Masz uszczelnioną i wytrzymałą puchę do tego budżet w wysokości 4 tys i zastanawiasz się na kitowym plastikiem 18-105, tamponem czy sigmą??? Nie twierdzę, że to złe obiektywy, wręcz przeciwnie ale takim budżetem kupiłbym używanego Nikkora 17-55/2.8, który podobnie jak Twoja pucha jest szczelna, pancerna w wykonaniu i dodatkowo z dobrym światłem. Wg mnie spokojnie sprosta Twoim wymaganiom.
lub np:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=180320
Masz uszczelnioną i wytrzymałą puchę do tego budżet w wysokości 4 tys i zastanawiasz się na kitowym plastikiem 18-105, tamponem czy sigmą??? Nie twierdzę, że to złe obiektywy, wręcz przeciwnie ale takim budżetem kupiłbym używanego Nikkora 17-55/2.8, który podobnie jak Twoja pucha jest szczelna, pancerna w wykonaniu i dodatkowo z dobrym światłem. Wg mnie spokojnie sprosta Twoim wymaganiom.
lub np:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=180320
Dobry pomysł. Jak i co sprawdzać. Może być przechodzony auofokus?
Dobry pomysł. Jak i co sprawdzać. Może być przechodzony auofokus?
Jak i co sprawdzać?.....Zacząłbym od wizualnego sprawdzenia, czy jego ogólny stan nie wskazuje na udział w wyprawie na koniec świata i z powrotem, chociaż wiedząc jak jest on zbudowany to pewno nic by mu się nie stało.
Warto sprawdzić jak wygląda tylna soczewka, jak chodzą pierścienie, czy na obudowie nie ma śladów świadczących o jakimś upadku. Warto tez sprawdzić czy gumy na pierścieniach nie są spęczniałe. Potem podpiąć pod puchę i zobaczyć jak z nią współpracuje. Nie sądzę żeby były jakieś problemy z AF w postaci BF/FF.
Popieram wybór 17-55 2.8.
Razem z 50 1.4 to będzie dobry tandemik.
A światło 2.8 daje radę nawet przy wyższym iso.
Polecam jak poprzednicy używkę 17-55/2,8.
Miałem Tamrona jeszcze z D80 i D300. Co z tego, że był ostry, jak AF nia dawał rady
nadążyć za moją córką itp. No i serwis Tamrona, kicha.
Kupiłem 17-55/2.8 i jest ok.