Zobacz pełną wersję : odzyskiwanie danych
zdarzyło wam sie aby dysk wam padł i dane sie skasowały?
ja tak mam teraz z kamerą i nie za bardzo wiem jakim sposobem je odzyskać a potrzebuje je na jutro.
czemu zawsze musi mnie to dopadać :/
Makowiec
05-05-2011, 22:25
Co to znaczy padł? Kamera go nie widzi? Nie obraca się? Po podłączeniu do komputera nie widać nic? Import danych jest przerywany błędem? Dane, więcej danych o pacjencie:)
Najpewniej to wydłubać dysk, podpiąć do komputera (zależy jakie złącze, pewnie przyda się jakaś przejściówka) i zapuścić diagnostykę. Jak się na tym nie znasz to lepiej nie ruszaj na chybił trafił bo pogorszysz sprawę.
Może w kamerze masz jakieś menu z opcjami diagnostyki nośnika? Popatrz w instrukcji.
Słowem z tym "na jutro" to wątpię jeśli dysk rzeczywiście padł.
no to tak, film był na kamerze, teraz sprawdzam i go nie ma, ani na dysku ani kamera nie widzi, tak jakby sie usunęło
Witam.
Paść mogło na wiele wiele sposobów. Począwszy od błędu w strukturze danych do fizycznych uszkodzeń poszczególnych komponentów urządzenia. W prostszych przypadkach można próbować odzyskać dane specjalnymi programami. Mi kiedyś pomogło jak-za-darmo-odzyskac-skasowane-zdjecia-z-aparatu-komorki-karty-pamieci-poradnik (http://www.se.pl/technologie/mobilnie/jak-za-darmo-odzyskac-skasowane-zdjecia-z-aparatu-komorki-karty-pamieci-poradnik_172408.html) (Testdisk i Photorec).
Wersja dla mniej zaawansowanych: odzyskiwanie-zdjec-krok-po-kroku (http://www.se.pl/multimedia/galeria/55330/odzyskiwanie-zdjec-krok-po-kroku/)
Bez dokładniejszego opisu „padliny” i objawów nie mogę nic więcej poradzić.
Pozdrawiam.
Ps. Czyli dysk wygląda na sprawny, tylko pusty?
no to biore się do "roboty" bo bardzo mi zależy na filmie.
akurat to jest dziwne ze tylko jeden plik sie skasował, a reszta jest nie naruszona. Na poszątek myślałem że jakiś sektor padł na którym było to zapisane ale teraz to nie wiem. spróbuje zrobić to sposobem który podał kazwita.
Dzięki :)
Pamiętaj tylko, żeby broń Boze nic na tym dysku nie zapisywać, bo każdy zapis utrudnia odzyskanie danych.
już sobie poradziłem sposobem kazwity, nie zapisywałem niczego na nim po tym jak zauważyłem ze nie ma filmu.
film odzyskałem w 17 elementach.