Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : odzyskiwanie danych

chodnik
05-05-2011, 22:12
zdarzyło wam sie aby dysk wam padł i dane sie skasowały?

ja tak mam teraz z kamerą i nie za bardzo wiem jakim sposobem je odzyskać a potrzebuje je na jutro.
czemu zawsze musi mnie to dopadać :/

Makowiec
05-05-2011, 22:25
Co to znaczy padł? Kamera go nie widzi? Nie obraca się? Po podłączeniu do komputera nie widać nic? Import danych jest przerywany błędem? Dane, więcej danych o pacjencie:)

Najpewniej to wydłubać dysk, podpiąć do komputera (zależy jakie złącze, pewnie przyda się jakaś przejściówka) i zapuścić diagnostykę. Jak się na tym nie znasz to lepiej nie ruszaj na chybił trafił bo pogorszysz sprawę.
Może w kamerze masz jakieś menu z opcjami diagnostyki nośnika? Popatrz w instrukcji.
Słowem z tym "na jutro" to wątpię jeśli dysk rzeczywiście padł.

chodnik
05-05-2011, 22:32
no to tak, film był na kamerze, teraz sprawdzam i go nie ma, ani na dysku ani kamera nie widzi, tak jakby sie usunęło

kazwita
05-05-2011, 22:33
Witam.

Paść mogło na wiele wiele sposobów. Począwszy od błędu w strukturze danych do fizycznych uszkodzeń poszczególnych komponentów urządzenia. W prostszych przypadkach można próbować odzyskać dane specjalnymi programami. Mi kiedyś pomogło jak-za-darmo-odzyskac-skasowane-zdjecia-z-aparatu-komorki-karty-pamieci-poradnik (http://www.se.pl/technologie/mobilnie/jak-za-darmo-odzyskac-skasowane-zdjecia-z-aparatu-komorki-karty-pamieci-poradnik_172408.html) (Testdisk i Photorec).
Wersja dla mniej zaawansowanych: odzyskiwanie-zdjec-krok-po-kroku (http://www.se.pl/multimedia/galeria/55330/odzyskiwanie-zdjec-krok-po-kroku/)

Bez dokładniejszego opisu „padliny” i objawów nie mogę nic więcej poradzić.

Pozdrawiam.

Ps. Czyli dysk wygląda na sprawny, tylko pusty?

chodnik
05-05-2011, 22:41
no to biore się do "roboty" bo bardzo mi zależy na filmie.

akurat to jest dziwne ze tylko jeden plik sie skasował, a reszta jest nie naruszona. Na poszątek myślałem że jakiś sektor padł na którym było to zapisane ale teraz to nie wiem. spróbuje zrobić to sposobem który podał kazwita.

Dzięki :)

costi
06-05-2011, 09:02
Pamiętaj tylko, żeby broń Boze nic na tym dysku nie zapisywać, bo każdy zapis utrudnia odzyskanie danych.

chodnik
06-05-2011, 14:37
już sobie poradziłem sposobem kazwity, nie zapisywałem niczego na nim po tym jak zauważyłem ze nie ma filmu.
film odzyskałem w 17 elementach.