Zobacz pełną wersję : NX2 wywalanka przy Size/Resolution
Witam,
Chciałbym zapytać użyszkodników NX2 czy mają ten sam problem.
1. Otwieram plik TIFF w NX2
2. Chcę zmienić wartości poleceniem Size/Resolution
3. NX2 przestaje działać i sygnalizuje mi problem , który Windows postara się rozwiązać :)
Przy NEF czy jpg problem nie istnieje.
Co ciekawe: jeżeli klikam na zdjęcie dwukrotnie zapisane jako NEF lub jpg otwiera mi z automatu NX2 i mogę działać
Przy TIFF w tej samej sytuacji wywala się jak wyżej.
Znacie temat? Jakaś rada? Bo cholera mnie powoli bierze.
A czy może ktoś otworzyć u siebie TIFFa w NX2 i spróbować polecenia Size/Resolution ?
Byłbym wdzięczny.
byTOMall
05-05-2011, 08:59
U mnie na win7_64 w/w problem nie wystepuje.
Dzięki byTOMall
Mam Win7 32 Pro, ale to chyba nie wina Windy :(
Mam dużo zeskanowanych analogów zapisanych w TIFF i wkurzam się, że nie mogę wykonać prostej czynności, bo program sygnalizuje mi jakiś wyjątek aplikacji i po prost przestaje działać. Ech ...
sejmajnejm
05-05-2011, 14:29
obrabiam w NX2 skany zapisane w tiffie (16 bitowym) i nie mam problemow (NX 2.2.7)
pzdr.
A.
To co radzicie?
Przeinstalować NX2? Nie za bardzo mam chęci :)
Przeinstalować NX2? Nie za bardzo mam chęci :)A jakich wielkich checi do tego trzeba? :) Rozumiem, gdyby nie chcialo Ci sie przeinstalowywac Windowsa i od nowa wszystkich aplikacji, ale jeden i do tego tak niewielki program?
Obawiam sie, ze rozwiazania swojego problemu mozesz nie znalezc. Malo tego -- reinstalacja tez moze nie pomoc. To program nieprzewidywalny pod wzgledem wystepujacych bledow. Co prawda jesli trafi sie z systemem i jego skladnikami czy konfiguracja komputera, to naprawde potrafi sie odwdzieczyc, jednak w przeciwnym wypadku to droga przez meke. Sam go uzywam i na szczescie ostatnimi czasy zadnych wiekszych problemow nie mam.
Marcinie, dzięki.
Reinstalacja nie przyniosła efektów. Dalej to samo :(
Zastanawia mnie dlaczego pojawia się komunikat, że to windows poszuka rozwiązania. To norma, czy może jednak wina leży po stronie windy?
Zastanawia mnie dlaczego pojawia się komunikat, że to windows poszuka rozwiązania. To norma, czy może jednak wina leży po stronie windy?Raczej norma. Tym bardziej, ze NX oparty jest na .net.
No cóż ... jeżeli jakimś cudem sobie poradzę :) to napiszę.
Choć jeżeli Ty Marcinie nie masz pomysłu to tu na forum chyba nikt nie będzie miał.
Dzięki wszystkim.
Choć jeżeli Ty Marcinie nie masz pomysłu to tu na forum chyba nikt nie będzie miał.Zdiagnozowac problemy, ktorych wynikiem jest pad NXa -- jest niezmiernie trudno -- jesli wrecz nie niemozliwe. Program potrafi sie wykladac co chwila na jednym komputerze, a na drugim dzialac stabilnie. Malo tego. Nawet na takich samych komputerach z takimi samymi systemami -- bywa, ze dziala calkowicie odmiennie. Wg wiekszosci opinii, jest po prostu bardzo wrazliwy na skladniki systemu i/lub podzespoly komputerow. Chyba nikt jeszcze nie sporzadzil zadnej listy komponentow (zarowno soft jak i hard), ktore mu szkodza, tak wiec rozwiazanie problemu jest wlasciwie nierealne. Mi kiedys walil sie na Contrast / Brightness dodawanym do recznie malowanej maski. Przeszlo po jakims czasie, ale nie wiem czy to nie byl czasami ten moment, kiedy zmienilem komputer oraz system operacyjny, i/lub wersje NXa. ;)
Ciekawostka:
Przykładowy TIFF otwieram w NX2 , klikam na polecenie Size/Resolution i otrzymuję komunikat o nieoczekiwanym błędzie i zamknięciu programu. Innymi słowy NX2 wywala się.
Tego samego TIFF-a otwieram w Corel Photo Paint, nic nie robię poza poleceniem "Zapisz jako", zapisuję go dokładnie w tym samym miejscu, pod tą samą nazwą (nadpisuję), następnie otwieram w NX2 i bezproblemowo klikam Size /Resolution i mogę zmienic parametry - z NX2 nic się nie dzieje.
Rozumiecie coś z tego? Może to jest jakaś wskazówka?
Ciekawostka:
Przykładowy TIFF otwieram w NX2 , klikam na polecenie Size/Resolution i otrzymuję komunikat o nieoczekiwanym błędzie i zamknięciu programu. Innymi słowy NX2 wywala się.
Tego samego TIFF-a otwieram w Corel Photo Paint, nic nie robię poza poleceniem "Zapisz jako", zapisuję go dokładnie w tym samym miejscu, pod tą samą nazwą (nadpisuję), następnie otwieram w NX2 i bezproblemowo klikam Size /Resolution i mogę zmienic parametry - z NX2 nic się nie dzieje.
Rozumiecie coś z tego? Może to jest jakaś wskazówka?
Może być jakiś problem z metadanymi - np. w metadanych jest zapisana jakaś głupia rozdzielczość tego TIFFa (powiedzmy 299,99 DPI) i wówczas się NX wywala na size/resolution. Po zapisaniu w Corelu TIFFa na nowo metadane się zmieniają na np. 300 DPI w pionie i poziomie i już NX sobie radzi z tym.
Może być jakiś problem z metadanymi - np. w metadanych jest zapisana jakaś głupia rozdzielczość tego TIFFa (powiedzmy 299,99 DPI) i wówczas się NX wywala na size/resolution. Po zapisaniu w Corelu TIFFa na nowo metadane się zmieniają na np. 300 DPI w pionie i poziomie i już NX sobie radzi z tym.
Ha ! Mistrzostwo świata dla Ciebie!
TIFF-y o których mowa to skany wykonane przez Lab. Gdy patrzę na szczegóły tych TIFF-ów bez otwierania w jakimkolwiek programie to pokazuje mi !!!!! :
Rozdzielczość w pionie : 0
Rozdzielczość w poziomie : 0
Po operacji jak powyżej z Corel Photo Paint pokazuje się przy podglądzie w szczegółach odpowiednio po 96 dpi.
Ha ! Mistrzostwo świata dla Ciebie!
TIFF-y o których mowa to skany wykonane przez Lab. Gdy patrzę na szczegóły tych TIFF-ów bez otwierania w jakimkolwiek programie to pokazuje mi !!!!! :
Rozdzielczość w pionie : 0
Rozdzielczość w poziomie : 0
Po operacji jak powyżej z Corel Photo Paint pokazuje się przy podglądzie w szczegółach odpowiednio po 96 dpi.
:), cieszę się, że pomogłem - teraz tylko rozwiązanie - batch w corelu - konwersja TIFFa do... TIFFa i potem możesz w NXie obrabiać fotki
:), cieszę się, że pomogłem - teraz tylko rozwiązanie - batch w corelu - konwersja TIFFa do... TIFFa i potem możesz w NXie obrabiać fotki
Ogromne dzięki za pomoc i wskazówki. Pozdrawiam
sejmajnejm
09-05-2011, 11:01
mozesz na helpdesku Nikona zglosic zdiagnozowanie bledu, dla potomnych ...
pzdr.
A.
mozesz na helpdesku Nikona zglosic zdiagnozowanie bledu, dla potomnych ...
pzdr.
A.
a myślisz, że to coś zmieni? notabene to nie błąd NXa tylko softu z labu, że nie zapisuje poprawnie wartości i Capture wykonuje dzielenie przez zero (ziro jak mówi gwiazda PKO BP)
milczek77
09-05-2011, 21:23
no niestety zgłoszenie nic nie zmieni :-(
notabene to nie błąd NXa tylko softu z labu, że nie zapisuje poprawnie wartości i Capture wykonuje dzielenie przez zeroErie -- chyba jednak blad NXa. Szuawar co prawda niezbyt dokladnie opisal, w ktorym momencie NX sie wyklada, ale po informacji:
2. Chcę zmienić wartości poleceniem Size/Resolution
3. NX2 przestaje działać i sygnalizuje mi problem [...]
wnioskuje, ze NX wyklada sie juz w momencie dodania stepu "Size/Resolution". Przyczyna, ktora zreszta rowiklales, jest oczywista, ale... dlaczego ma sie niby wykladac? PhotoPaint jednak sobie z tym radzi. :) Zreszta, nie spotkalem jeszcze oprogramowania, ktore sie wylozy, kiedy zdjecie ma jakas dziwna rozdzielczosc. Oczywiscie oprogramowanie labu, ktore generuje pliki z "0" DPI takze nie nalezy do dopracowanych, ale nie zmienia to faktu, ze wykladanie sie NXa na roznych *******ach, swiadczy zdecydowanie przeciwko niemu.
Erie -- chyba jednak blad NXa. Szuawar co prawda niezbyt dokladnie opisal, w ktorym momencie NX sie wyklada, ale po informacji:
wnioskuje, ze NX wyklada sie juz w momencie dodania stepu "Size/Resolution". Przyczyna, ktora zreszta rowiklales, jest oczywista, ale... dlaczego ma sie niby wykladac? PhotoPaint jednak sobie z tym radzi. :) Zreszta, nie spotkalem jeszcze oprogramowania, ktore sie wylozy, kiedy zdjecie ma jakas dziwna rozdzielczosc. Oczywiscie oprogramowanie labu, ktore generuje pliki z "0" DPI takze nie nalezy do dopracowanych, ale nie zmienia to faktu, ze wykladanie sie NXa na roznych *******ach, swiadczy zdecydowanie przeciwko niemu.
Marcin, może masz rację, ale może niekoniecznie. Program powinien mieć pułapkę, że jeżeli nie ma określonej w pliku rozdzielczości (lub jest ona podana w zły sposób - np. wpisane są krzaczki) to przyjmuje sobie jakąś określoną jako bazową (72, 96, 150, 200, 300 DPI to chyba najczęściej spotykane). Brak takiej funkcji można uznać za błąd, ale niekoniecznie. W końcu nie można za błąd uznać brak funkcji w stylu odgrywaj hymn UE przy otwarciu pliku, bo jesteśmy na terenie UE.
A co do oprogramowania które się na tym wyłozy to już parę takich spotkałem - różnego rodzaju cuda już widziałem, szczególnie dobre są w tym dedykowane programy do konkretnej obróbki, w których autorzy skupili się na okreslonych funkcjach w szanownych czterech literach mając otoczkę.
...W końcu nie można za błąd uznać brak funkcji w stylu odgrywaj hymn UE przy otwarciu pliku, bo jesteśmy na terenie UE....
Nie przesadzajmy z usprawiedliwianiem :wink: W końcu NX to komercyjny program do obróbki zdjęć i wyszla przy próbie przeskalowania ZDJĘCIA, a nie, na przykład, próbie wczytania pliku .mp3 :smile:
...W końcu nie można za błąd uznać brak funkcji w stylu odgrywaj hymn UE przy otwarciu pliku, bo jesteśmy na terenie UE....
Nie przesadzajmy z usprawiedliwianiem :wink: W końcu NX to komercyjny program do obróbki zdjęć i wywala przy próbie przeskalowania ZDJĘCIA, a nie, na przykład, próbie wczytania pliku .mp3 :smile:
sejmajnejm
10-05-2011, 10:12
a myślisz, że to coś zmieni? notabene to nie błąd NXa tylko softu z labu, że nie zapisuje poprawnie wartości i Capture wykonuje dzielenie przez zero (ziro jak mówi gwiazda PKO BP)
oczywiscie, ze mozna miec wszystko w d.pie, ale w koncu przestajesz miec prawo do narzekania na cokolwiek. Tu nie chodzi tylko o to aby poprawili program, ale takze o to aby uzupelnili sobie baze wiedzy, z ktorej korzystaja pomagajac innym uzytkownikom. Nie mozna od razu zakladac, ze oleja cala historie.
Po drugie jest to blad NXa. Kiedy wczytujesz do programu dane wprowadzane przez uzytkownika spodziewaj sie najgorszego.
pzdr.
A.
oczywiscie, ze mozna miec wszystko w d.pie, ale w koncu przestajesz miec prawo do narzekania na cokolwiek. Tu nie chodzi tylko o to aby poprawili program, ale takze o to aby uzupelnili sobie baze wiedzy, z ktorej korzystaja pomagajac innym uzytkownikom. Nie mozna od razu zakladac, ze oleja cala historie.
Po drugie jest to blad NXa. Kiedy wczytujesz do programu dane wprowadzane przez uzytkownika spodziewaj sie najgorszego.
pzdr.
A.
wypowiadając sie w Twoim stylu - weź swoje "mądrości" wsadź w d.pę - ja im błąd z metadanymi zgłaszałem już dawno, więc wiem jak wygląda zgłaszanie problemu i ich reakcja, podobnie jak serwis Nikona - chcesz to zgłaszaj, ja już nie mam czasu
pozdrawiam
WP
sejmajnejm
10-05-2011, 11:28
tak, masz racje...
pzdr.
A.
Erie -- chyba jednak blad NXa. Szuawar co prawda niezbyt dokladnie opisal, w ktorym momencie NX sie wyklada, ale po informacji:
...
Marcinie fakt, może nie dokładnie. NX wywala mi się w momencie kliknięcia na Size/Resolution. Tzn. nie otwiera mi się już okno dialogowe z wartościami tylko komunikat, że NX się obraził i zabiera swoje zabawki.
Jeszcze jedna ciekawostka: za pomocą Run Batch Process w NX wadliwe zdjęcia z TIFFa przekonwertowałem do ... TIFFa (czyli analogicznie jak w Corel Photo Paint) i w info pojawia się 96 dpi, ale ..... NX nadal wywala się w wyżej wspomnianym momencie. Dopiero konwersja przez Corela załatwia sprawę.
Witam,
ponieważ mój NX w wersji 1.3.X nie czyta NEFków z nowiutkiej D300ski :x !&@#&!@&!,
zostałem przez wiadomą firmę naciągnięty na zakup NX w wersji 2.
Czy ktoś litościwy mógłby mi napisać jak w naszym kraju dokonać zakupu klucza do NX2
online, bo wydawało mi się, że takie rzeczy to już norma, ale chyba nie w Nikonie.
Czy ja jestem niedorajdą jakąś, czy tego nie da się "normalnie" zrobić???
Po kliknięciu na Purchase key odsyła do strony NIKONA, a tam tylko mapa ze sklepami,
gdzie trzeba się w dobie powszechnego Internetu udać piechotką w celu zakupu zapewne
wersji pudełkowej, której jeszcze zapewne nawet na półce nie będzie....
To co, da się to zrobić nie wychodząc z chałupy???