Zobacz pełną wersję : N70-200 VR I - problem z AF
maciey75
04-05-2011, 13:51
Takie cos mi sie przyplatalo. Podczas robienia zdjec nagle AF przestaje dzialac. OFF i ON aparatu nic nie daje. Trzeba wykrecić i wkręcić obiektyw. Dzieje się również tak, ze po chwili jednak AF zaskoczy ale to dosc rzadko. Pare razy juz tak mialem, ze wylaczalem aparat bylo ok i nastepnego dnia po wlaczeniu AF nie dziala.
Udalo mi sie wywolac te sytuacje w domu gdzie jest ciszej niz na dworze i wtedy słychać dziwne dzwieki. Nie wiem do konca skąd ale nie z silnika AF ani z body. Takie "tiki" nazwalbym je ;)
Czy ktos się z czyms takim spotkał, jakies rokowania?
robsonzbydzi
04-05-2011, 14:01
to stało się nagle czy problem się pogłębiał? uderzyłeś, zamoczyłeś obiektyw?
maciey75
04-05-2011, 15:36
Nie, nic takiego nie nastapilo.
Kupujac obiektyw strzelilem tylko parenascie fotek testowych na roznych ogniskowych i przyslonach, ocenilem ostrosc. Sprawdziłem czy dziala VR. Pozniej smignalem z dzieckiem na plac zabaw i po parunastu fotach zonk... Nie ma regularności wiec ciezko powiedziec czy problem się poglebia. Zdarza się ze wystąpi 1x na 50 fotek ale zdarza się i czesciej.
Przeczyść może styki... to takie standardowe, podstawowe co można sporóbować.
Matey3000
04-05-2011, 17:01
Ja mialem podobne objawy w 24-70, jak by probowal ruszyc "klik""klik" i tyle, pomogla wymiana silnika AF.
Problem na poczatku wystepowal rzadko, ale szybko sie poglebil.
maciey75
05-05-2011, 20:22
Nic nie bede grzebal bo obiektyw na gwarancji. Styki "na oko" sa czyste jak w innych szkielkach.
Matey3000 to mam nadzieje, ze wymiana bedzie szybka i bezbolesna ;) W sumie nie zdejmuje go z body, super szklo.
Rozmawiałem na targach z serwisem i to ponoć dobrze znany problem z tym szkłem. Potrafi ustawić ostrość (AF-S) tam gdzie jej nie ma, potwierdzić i zrobić zdjęcie?
maciey75
08-05-2011, 18:46
I tak i nie, roznie to bywalo :/ A mowili, ze AF przestaje dzialac/zawiesza sie? Mozesz zdradzic co jeszcze Ci powiedzieli?
A co mogli powiedzieć? : Problem znamy i dość często wystepuje. Zapraszamy do serwisu - najchętniej body i szkło ;)
To co sie wymsknęło to problem w komunikacji. Nic wiecej niestety nie wiem. Kosztów, nawet przybliżonych też podać Pan Kierownik nie chciał...
maciey75
09-05-2011, 11:22
Ale numer, szklo za tyle kasy a tu taka kicha. Swoja droga po co im body? Z innymi szklami smiga bez problemow. Rozumiem, ze chca naciagnac na pare zlotowek... ;)
5 minut w googlach i wyglada na to, ze cos jest na rzeczy :(
http://www.flickr.com/groups/nikon70-200mm/discuss/72157603977975632/
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1000&message=27561220&changemode=1
Ktos jeszcze sie z tym spotkal?
pioter m
09-05-2011, 12:08
A to niby AF-S 80-200/2.8 jest felerny i szybko pada, wiec lepiej kupowac VR1...
Jakos nie zaluje zakupu tego pierwszego. Poki baterie pelne, nie ma zadnych spowolnien z d90.
Inne czasy - inna jakosc.
sprocket
09-05-2011, 16:46
Ten obiektyw musi miec jakis feler z tym Afem a dokladnie z silnikiem, ja w swoim tez mam nagle ataki z ograniczeniami w ustawianiu ostrosci, rzadko ale czasami silnik staje a puszka robi zdjecie choc ostrosci nie ma.