PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja D300s

Michaelg
02-05-2011, 18:28
Witajcie.

Pytanie mam do osób które słały body na Postępu w celu kalibracji. Moje body to d300s i serwis Tamrona stwierdził (wysyłając drugi raz body i Tamrona 17-50 2.8 do nich) że wada tkwi w body. W raporcie naprawy napisali tak (kliknij) (http://dl.dropbox.com/u/11804238/aa.jpg) . Na gwarancji nie mam tego body już. Mogę wysłać im body i Tamrona + Nikkora 50 1.8 niech sprawdzą body i ustawią wszystko co mozna? Wiecie może czy kalibracja w ich wydaniu jest udana i się zajmą tym porządnie żebym w końcu był spokojny?

Oczywiście to, że serwis Tamrona napisał że mam dać na -15 co też widzę sami zrobili i jest na ON nie sprawdza się na wszystkich ogniskowych także tego. ..

Grand.
02-05-2011, 20:48
Wysyłanie sprzętu do kalibracji na podstępu kończy się różnie. Mi na przykład nie pomogli, dlatego min. musiałem pozbyć się D90, ale są też i tacy co im zrobili luks.

Co to T17-50, dostałem go niedawno w prezencie, na -20 jest dobrze na niskich ogniskowych, ale potem jest gorzej bo jest BF i należałoby zrobic jakieś -7. Zastosowałem "uśrednioną" wartość poprawki, czyli -12, ze szkła nie korzystam, nie jest pod FX, i prawdopodobnie nie będę, ale "darowanemu koniowi się w pysk nie zagląda", więc jest tak jak jest. Może go odsprzedam niedługo komuś, się zobaczy.

Michaelg
03-05-2011, 13:39
Dlatego też korekta Af nie jest na zommy u mnie to też tak wygląda na jednej ogniskowej lepiej na innej gorzej.

Jak w takim wypadku powinienem to rozegrać? Przecież mają tam podobno jakiś wzorzec i to pod niego kalibrują body, więc ...

Grand.
03-05-2011, 20:16
Taka ich "Gadka szmatka", możesz wysłać albo poszukaj innego serwisu.

rafrog
03-05-2011, 20:52
Mnie nie pomogli. Również wysyłałem D300s. Przymierzam się do wysyłki do Fixation.

Michaelg
03-05-2011, 23:30
rafrog podałbyś mi namiary i powiedział co i jak? kompletnie się w tym nie orientuję. słyszałem coś o fixation ale to tyle. Nie wiem nawet czy to w PL ?

Grand.
03-05-2011, 23:43
Strzelam w Niemcy, lub UK.

rafrog
04-05-2011, 00:50
http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/111-wysylka-sprzetu-do-fixation-7-prostych-krokow.html

Michaelg
05-05-2011, 15:33
UK :O

Koszt wysyłki to 120 zł?! - wywnioskowałem z komentarza.

Chyba nie jest tak , że nigdy nikomu nie pomogli? Wysyłam do nich osobiście na adres kurierem , oni robią ew wycenę i ja po zaakceptowaniu czekam aż zrobią tak?

Michaelg
06-05-2011, 18:35
Nie wiem czemu ale chcieli ode mnie po napisaniu do nich maila numer kontaktowy . Podałem i zadzwonią w pon. Ile tak mniej więcej może kosztować taka akcja?

maila napisałem takiego:

" Witam.

Mam pytanie czy istnieje możliwość wysłania do Państwa Nikona D300s wraz z obiektywami Nikkor 50 1.8 AF i Tamron 17-50 2.8 w celu kalibracji najpierw korpusu i potem szkieł (w razie potrzeby pod ten korpus) ?

Otóż body wraz z Tamronem było w serwisie w celu ustawienia poprawnego ostrzenia SZKŁA POD korpus, ale stwierdzono , że AF w szkle Tamrona działa poprawnie a wina leży po stronie niedoskonałości body. Body D300s nie ma już gwarancji, oba szkła mają

Czy wystarczy , że wyślę sprzęt na Państwa adres (kurier obojętny?) umieszczając pismo z opisem i rodzajem prośby?

--
Z poważaniem "

Jako, że nigdy nie słałem nic do nich - oprócz kiedyć N35 ale tym zajął się FJ w ramach gwaracnji- pytałem co mi się przypomniało.

jackrabbit
06-05-2011, 18:41
maila napisałem takiego:

po polsku? :)

Michaelg
06-05-2011, 18:54
Haha :) Póki co ogarniam nasz serwis Nikonowy- krajowy. Może ogarną?

Michaelg
08-05-2011, 11:33
Pytanie. Gardźcie jak chcecie , ale końcem końców odpowiedzcie czy to ma sens. Otóż ktoś (nie pamiętam czy w sklepie czy gdzieś zasłyszałem) że mając ewentualne problemy z body żeby zrobić RESET ustawień całkowity. Czy to coś może pomóc? Ogólnie nigdy nie grzebałem w ustawieniach kolorów, ostrości itp w body bo i tak robię w rawach a nie chciałem, żeby body się dodatkowo męczyło i coś mi mieszało w fotach przez jakieś podbijanie ostrości z body np. Co z takim resetem? Pytam przed wykonaniem ponieważ trochę mi zajęło wraz z upływem czasu poustawianie dla siebie opcji i mi tego było szkoda.