Zobacz pełną wersję : Kalibracja D300s
Michaelg
02-05-2011, 18:28
Witajcie.
Pytanie mam do osób które słały body na Postępu w celu kalibracji. Moje body to d300s i serwis Tamrona stwierdził (wysyłając drugi raz body i Tamrona 17-50 2.8 do nich) że wada tkwi w body. W raporcie naprawy napisali tak (kliknij) (http://dl.dropbox.com/u/11804238/aa.jpg) . Na gwarancji nie mam tego body już. Mogę wysłać im body i Tamrona + Nikkora 50 1.8 niech sprawdzą body i ustawią wszystko co mozna? Wiecie może czy kalibracja w ich wydaniu jest udana i się zajmą tym porządnie żebym w końcu był spokojny?
Oczywiście to, że serwis Tamrona napisał że mam dać na -15 co też widzę sami zrobili i jest na ON nie sprawdza się na wszystkich ogniskowych także tego. ..
Wysyłanie sprzętu do kalibracji na podstępu kończy się różnie. Mi na przykład nie pomogli, dlatego min. musiałem pozbyć się D90, ale są też i tacy co im zrobili luks.
Co to T17-50, dostałem go niedawno w prezencie, na -20 jest dobrze na niskich ogniskowych, ale potem jest gorzej bo jest BF i należałoby zrobic jakieś -7. Zastosowałem "uśrednioną" wartość poprawki, czyli -12, ze szkła nie korzystam, nie jest pod FX, i prawdopodobnie nie będę, ale "darowanemu koniowi się w pysk nie zagląda", więc jest tak jak jest. Może go odsprzedam niedługo komuś, się zobaczy.
Michaelg
03-05-2011, 13:39
Dlatego też korekta Af nie jest na zommy u mnie to też tak wygląda na jednej ogniskowej lepiej na innej gorzej.
Jak w takim wypadku powinienem to rozegrać? Przecież mają tam podobno jakiś wzorzec i to pod niego kalibrują body, więc ...
Taka ich "Gadka szmatka", możesz wysłać albo poszukaj innego serwisu.
Mnie nie pomogli. Również wysyłałem D300s. Przymierzam się do wysyłki do Fixation.
Michaelg
03-05-2011, 23:30
rafrog podałbyś mi namiary i powiedział co i jak? kompletnie się w tym nie orientuję. słyszałem coś o fixation ale to tyle. Nie wiem nawet czy to w PL ?
Strzelam w Niemcy, lub UK.
http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/ogolnie/porady/111-wysylka-sprzetu-do-fixation-7-prostych-krokow.html
Michaelg
05-05-2011, 15:33
UK :O
Koszt wysyłki to 120 zł?! - wywnioskowałem z komentarza.
Chyba nie jest tak , że nigdy nikomu nie pomogli? Wysyłam do nich osobiście na adres kurierem , oni robią ew wycenę i ja po zaakceptowaniu czekam aż zrobią tak?
Michaelg
06-05-2011, 18:35
Nie wiem czemu ale chcieli ode mnie po napisaniu do nich maila numer kontaktowy . Podałem i zadzwonią w pon. Ile tak mniej więcej może kosztować taka akcja?
maila napisałem takiego:
" Witam.
Mam pytanie czy istnieje możliwość wysłania do Państwa Nikona D300s wraz z obiektywami Nikkor 50 1.8 AF i Tamron 17-50 2.8 w celu kalibracji najpierw korpusu i potem szkieł (w razie potrzeby pod ten korpus) ?
Otóż body wraz z Tamronem było w serwisie w celu ustawienia poprawnego ostrzenia SZKŁA POD korpus, ale stwierdzono , że AF w szkle Tamrona działa poprawnie a wina leży po stronie niedoskonałości body. Body D300s nie ma już gwarancji, oba szkła mają
Czy wystarczy , że wyślę sprzęt na Państwa adres (kurier obojętny?) umieszczając pismo z opisem i rodzajem prośby?
--
Z poważaniem "
Jako, że nigdy nie słałem nic do nich - oprócz kiedyć N35 ale tym zajął się FJ w ramach gwaracnji- pytałem co mi się przypomniało.
jackrabbit
06-05-2011, 18:41
maila napisałem takiego:
po polsku? :)
Michaelg
06-05-2011, 18:54
Haha :) Póki co ogarniam nasz serwis Nikonowy- krajowy. Może ogarną?
Michaelg
08-05-2011, 11:33
Pytanie. Gardźcie jak chcecie , ale końcem końców odpowiedzcie czy to ma sens. Otóż ktoś (nie pamiętam czy w sklepie czy gdzieś zasłyszałem) że mając ewentualne problemy z body żeby zrobić RESET ustawień całkowity. Czy to coś może pomóc? Ogólnie nigdy nie grzebałem w ustawieniach kolorów, ostrości itp w body bo i tak robię w rawach a nie chciałem, żeby body się dodatkowo męczyło i coś mi mieszało w fotach przez jakieś podbijanie ostrości z body np. Co z takim resetem? Pytam przed wykonaniem ponieważ trochę mi zajęło wraz z upływem czasu poustawianie dla siebie opcji i mi tego było szkoda.