Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question Kalibracja D300s

Witajcie.

Pytanie mam do osób które słały body na Postępu w celu kalibracji. Moje body to d300s i serwis Tamrona stwierdził (wysyłając drugi raz body i Tamrona 17-50 2.8 do nich) że wada tkwi w body. W raporcie naprawy napisali tak (kliknij) . Na gwarancji nie mam tego body już. Mogę wysłać im body i Tamrona + Nikkora 50 1.8 niech sprawdzą body i ustawią wszystko co mozna? Wiecie może czy kalibracja w ich wydaniu jest udana i się zajmą tym porządnie żebym w końcu był spokojny?

Oczywiście to, że serwis Tamrona napisał że mam dać na -15 co też widzę sami zrobili i jest na ON nie sprawdza się na wszystkich ogniskowych także tego. ..
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Wysyłanie sprzętu do kalibracji na podstępu kończy się różnie. Mi na przykład nie pomogli, dlatego min. musiałem pozbyć się D90, ale są też i tacy co im zrobili luks.

Co to T17-50, dostałem go niedawno w prezencie, na -20 jest dobrze na niskich ogniskowych, ale potem jest gorzej bo jest BF i należałoby zrobic jakieś -7. Zastosowałem "uśrednioną" wartość poprawki, czyli -12, ze szkła nie korzystam, nie jest pod FX, i prawdopodobnie nie będę, ale "darowanemu koniowi się w pysk nie zagląda", więc jest tak jak jest. Może go odsprzedam niedługo komuś, się zobaczy.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Dlatego też korekta Af nie jest na zommy u mnie to też tak wygląda na jednej ogniskowej lepiej na innej gorzej.

Jak w takim wypadku powinienem to rozegrać? Przecież mają tam podobno jakiś wzorzec i to pod niego kalibrują body, więc ...

Domyślnie

Taka ich "Gadka szmatka", możesz wysłać albo poszukaj innego serwisu.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

Mnie nie pomogli. Również wysyłałem D300s. Przymierzam się do wysyłki do Fixation.

Domyślnie

rafrog podałbyś mi namiary i powiedział co i jak? kompletnie się w tym nie orientuję. słyszałem coś o fixation ale to tyle. Nie wiem nawet czy to w PL ?

Domyślnie

Strzelam w Niemcy, lub UK.
    Nikon FiX - Pomysł na...

Domyślnie

UK :O

Koszt wysyłki to 120 zł?! - wywnioskowałem z komentarza.

Chyba nie jest tak , że nigdy nikomu nie pomogli? Wysyłam do nich osobiście na adres kurierem , oni robią ew wycenę i ja po zaakceptowaniu czekam aż zrobią tak?

Domyślnie

Nie wiem czemu ale chcieli ode mnie po napisaniu do nich maila numer kontaktowy . Podałem i zadzwonią w pon. Ile tak mniej więcej może kosztować taka akcja?

maila napisałem takiego:

" Witam.

Mam pytanie czy istnieje możliwość wysłania do Państwa Nikona D300s wraz z obiektywami Nikkor 50 1.8 AF i Tamron 17-50 2.8 w celu kalibracji najpierw korpusu i potem szkieł (w razie potrzeby pod ten korpus) ?

Otóż body wraz z Tamronem było w serwisie w celu ustawienia poprawnego ostrzenia SZKŁA POD korpus, ale stwierdzono , że AF w szkle Tamrona działa poprawnie a wina leży po stronie niedoskonałości body. Body D300s nie ma już gwarancji, oba szkła mają

Czy wystarczy , że wyślę sprzęt na Państwa adres (kurier obojętny?) umieszczając pismo z opisem i rodzajem prośby?

--
    Z poważaniem "

Jako, że nigdy nie słałem nic do nich - oprócz kiedyć N35 ale tym zajął się FJ w ramach gwaracnji- pytałem co mi się przypomniało.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów