Zobacz pełną wersję : sandisk ultra vs extreme
Witajcie, takie pytanko - jakie są różnice między nimi? planuję dokupić jedną kartę do Nikona d700, narazie mam 16GB extreme III kupioną jakieś 2 lata temu, dziś wchodzę na allegro, patrzę i widzę, że są teraz do wyboru wśród 16 gigówek tylko extreme lub ultra bez dodatkowych oznczeń, różnica w cenie spora, prędkości cóż różne, ale 60mb/s mi nie potrzebne, a zwykłe ultra widzę mają 30mb/s - teoretycznie mi to wystarczy, ale co innego mnie zastanawia, kartę którą kupiłem 2 lata temu mam typu extreme III i ona ma tylko 20mb/s, co się zmieniło??? teraz nowa ultra jest szybsza od starej extreme??
Na dodatek w sklepach internetowych stara extreme III jest droższa od nowej ultra z szybszym transferem, ktoś coś z tego rozumie??
Pretec 233x albo Lexar 400x - nie wiem ile predkosci potrzebujesz.
SanDisk nie jest tani ani tez szybki, a biorac pod uwage niezerowa szanse, na zakup chrzczonego towaru... szkoda ryzykowac.
Pretec miałem sd i się zepsuła, zapisuje nie odczytuje :) działała w kamerze samsunga przez kilka miesięcy, lexar nie jest droższy??
Sandiska mam odkąd mam syfrowe sprzęta - jakoś sentyment pozostał, ale może i czas na zmiany??
Poszperam za Lexarem - dzięki za sugestie.
P.s.
Karty muszę mieć pewne w sensie bezpieczeństwo zapisu i ewentualnie możliwość odzyskania danych programem jak w przypadku sandiska.
jest programik CardTest, ktorym warto przeleciec kazda nowo zakupiona karte.
poza tym, przed wejsciem do produkcji, dobrze wczesniej betatesty zrobic, czyli popstrykac na niej cos, co w razie czego moze zaginac.
z moich 3 CF-ow SanDisk Ultra II jest najwolniejszy w czytniku komputerowym. w aparacie chodzi nieco szybciej niz PQI 120x, ale przy moim
stylu focenia obie i tak z nawiazka wystarczaja. Pretec 233x bije obie karty na glowe szybkoscia i zapisu i odczytu.
Leksara uzywalem kiedys i zero problemow. aktualnie potrzebna mi jeszcze jedna 8GB i jak bede dokupowal to wlasnie bedzie Lexar 300x.
co do awaryjnosci - nigdy mi sie nic nie stalo z karta CF, a uzywam od czasow, kiedy 128MB karte kupowalo sie za 120~150 PLN ;)
Leksarow, SanDiskow, PQI, Kingstonow, Pretekow, Transcendow, ... wszystko dziala jak zloto.
z SD mam malo do czynienia, wiec nie powiem.
nowe ultry 30mb/s sandiska sa odrobine szybsze od starszych extreme III 30mb/sek (takie tez byly)
mam troche tych i tych i uzywam non stop
szanse na zakup lewego sandiska sa jak sie kupuje na allegro, w sprawdzonych sklepach nie ma takiego ryzyka
ta ultra II o ktorej piszesz to cos innego niz obecna ultra
Trochę poczytałem o tych pretecach i lexarach - lexary droższe więc odpadają, pretec temperatura pracy od 0 stopni - też odpada, w zimie przy -20 robię, chyba wszystko skłania się do sandisków.
Kichu mam rozumieć, że nowe ultry to następca extreme III ?
Trochę poczytałem o tych pretecach i lexarach - lexary droższe więc odpadają, pretec temperatura pracy od 0 stopni - też odpada, w zimie przy -20 robię, chyba wszystko skłania się do sandisków.
ale w instrukcji do aparatu tez masz 0C :)
jesli dobrze rozumiem temat, to w karcie CF nie za bardzo ma co sie zepsuc od niskiej temperatury.
a zeby tez troche praktyki, nie teoretyzowania - Preteka (233x) uzywalem na -15C i absolutnie nic sie
nie dzialo. podobnie z SanDiskiem, PQI, Leksarem, ... ;)
wasilewk
02-05-2011, 21:37
jest programik CardTest, ktorym warto przeleciec kazda nowo zakupiona karte.
....
Ale u mnie ten program pokazuje max. 16MB/s a na karcie pisze '30MB/s' ?
A karta jaka??? jeśli nie daje tego co napisał producent to zapewne podróbka, albo czytnik słaby, u mnie pokazuje tyle ile powinno.
Ja z Pretec'iem w D700 miałem trochę przebojów. Karty ogólnie b. fajne, ale widać z D700 mają humory (firmware w D700 najnowszy oczywiście). Osobiście wolę Sandiski - nigdy nie miałem problemów z D700. Dotychczas nie widziałem zasadności inwestowania w szybsze niż Ultry (te nowe, szybsze niż stare).
Ale u mnie ten program pokazuje max. 16MB/s a na karcie pisze '30MB/s' ?
no to znaczy, ze uklad czytnika nie daje wiekszej przepustowosci dla danej karty. przyczyna moze byc rownie dobrze karta jak i czytnik CF, a najczesciej jest to po prostu wspolpraca jednego z drugim. roznie to wyglada, tak ze nie ma sie co przejmowac, kluczowe jest jak konkretny korpus i/lub czytnik sobie radzi z karta.
CardTesta uzywam wylacznie do suchych testow, czy nie ma bledow na karcie. osobna kwestia jest jeszcze test w aparacie, bo lubienie sie korpusow z kartami roznie wyglada. Canony miewaja np. problemy z Kingstonami a w przypadku Leksarow nie ma korzysci z ich ekstra akceleracji. znane sa tez przypadki nieudanego laczenia PQI z niektorymi korpusami :)
tak ze, mowiac oglednie: z karta jak z baba - trzeba w praktyce sprawdzic, czy pasuje :)
Ostatnio pojawiły się nowe karty Sandiska Extreme HD Video, które są tańsze od Extreme, a również mają 30MB/s. 16GB kosztuje ok 170 zł. Poprzednie HD Video miały 20MB/s i można je kupić za ok 140 zł.
A mógłbyś podać źródło tych cen??
Dokladnie tak, z moich doswiadczen wynikajacych z dosc dynamicznej fotografii lotniczej wynika, ze te 30 mb/sek (extreme III/ultra) to najlepsze karty w relacji cena/jakosc jesli chodzi o szybkosc. Powyzej doplacamy duzo wiecej,
a przyrost predkosci w obecnych puszkach (D3s/D300s) dosc nieznaczny.
A czy koś zna tego sprzedawcę???
http://goblin.org.pl/sandisk-ultra-cf-16gb-o_218.html
Cena jedna z najlepszych :)
A mógłbyś podać źródło tych cen??
Extreme HD Video 30MB/s kupiłem tu (http://allegro.pl/sandisk-16gb-extreme-hd-video-sdhc-30mb-s-class-10-i1545236622.html)
Extreme HD Video 20MB/s najtaniej widziałem tu (http://allegro.pl/sandisk-sdhc-16gb-extreme-hd-video-20mb-s-k-ow-i1584829248.html)
sanderus
03-05-2011, 13:08
polecam http://www.ram.net.pl/images/produkty5/KAPCF-TRA013.jpg
kupilem ta karte jakies 2 m-ce temu za ok.220pln, z D700 dziala wysmienicie, zadnych nieprzewidzianych niespodzianek, ja nie widze zadnej roznicy miedzy nia a Sandiskiem 60mb/s
polecam http://www.ram.net.pl/images/produkty5/KAPCF-TRA013.jpg
kupiłem ta kartę jakieś 2 m-ce temu za ok.220pln, z D700 działa wyśmienicie, żadnych nieprzewidzianych niespodzianek, ja nie widzę żadnej różnicy miedzy nią a Sandiskiem 60mb/s
Ja dziękuję za transcenda. 3 miesiące 2 karty uszkodzone wyładowane zdjęciami. Sandisk może drogi, ale gdzie jak gdzie, ale tu się nie oszczędza. Kupujecie puszki za kilka tysi, a na durną kartę szkoda. Potem posty - jak odzyskać zdjęcia. Nie tędy droga.
sanderus
03-05-2011, 14:04
Przepraszam ale widze,ze troche Cie ponioslo :) bo karty nie sa durne, co najwyzej durni sa ludzie :)
Ja Transcenda uzywam od 6 lat naprzemian z Sandiskiem i Lexarem i nie dosc,ze Transcend wydaje mi sie lepszy[szybszy] to jest jeszcze tanszy :)
Potem posty - jak odzyskać zdjęcia. Nie tędy droga.
Poczytaj sobie o wpadkach oryginalnych Sandiskow i wtedy sie wymadrzaj ;p
Kiedyś straciłem fotki z sandiska i 70% udało się odzyskać mimo nadpisania. Fakt, że raw był jakiś dziwny, edycja w LR była wyłączona, ale jpgi z tego zrobiłem normalnie :) Każda karta może się uszkodzić, to raczej normalne, transcenda kompletnie nie znam, ale wystarczy poczytać opinie na niezależnych forach, jak piszą możliwości kart odpowiednie do ich ceny.
Oczywiście sandisk może też się zepsuć (zwłaszcza podróba), ale znacznie mniej jest narzekających na sandiski :)
Oczywiście to moja subiektywna opinia wyrobiona tym co piszą w sieci :)
wasilewk
03-05-2011, 15:01
Dołożę swoje: po co zmieniać coś, co jest dobre ?
Używam Toshiby (SD) i Sandiska CF - od 4-ch lat żadna mnie nie zawiodła - nie będę kombinował. Wolałem zapłacić parę złoty więcej i mieć stan taki, jaki podałem.:wink:
Pzdr.
Jeśli można, to trochę odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego.
Musze do D800 dokupić 3 sztuki kart CF. Zastanawiam się nad :
SanDisk CF 8GB Ultra (50Mb/s) a SanDisk CF 8 GB Extreme (60 Mb/s). Oczywiście ten drugi typ jest droższy. Czy warto dołożyć i "zyskać" te 10 Mb/s ? Czy ktoś używał CFek Ultra w D800 i jak się spisywały ?
Odpowiedzi w stylu : szybciej zawsze lepiej, znam i są trochę mało konkretne, więc o wypowiedź proszę osoby, które mogą napisać jakieś konkretne za i przeciw.
Jeśli można, to trochę odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego.
Musze do D800 dokupić 3 sztuki kart CF. Zastanawiam się nad :
SanDisk CF 8GB Ultra (50Mb/s) a SanDisk CF 8 GB Extreme (60 Mb/s). Oczywiście ten drugi typ jest droższy. Czy warto dołożyć i "zyskać" te 10 Mb/s ? Czy ktoś używał CFek Ultra w D800 i jak się spisywały ?
Odpowiedzi w stylu : szybciej zawsze lepiej, znam i są trochę mało konkretne, więc o wypowiedź proszę osoby, które mogą napisać jakieś konkretne za i przeciw.
Podłączm sie do przedmówcy też interesuje mnie ten temat
Żeby fotka w miarę szybko się wyświetlała i aparat się nie wieszał w czasie przerzucania z buforu na kartę to prędkość co najmniej 50mb/s przy 30 wkurza oczekiwanie :)
Pytanie mające ponad pół roku....
Ale co tam...
SanDisk Ultra - 50MB/s - odczyt, a zapis - znacznie mniej
SanDisk Extreme 60MB/s - odczyt i zapis.
Po wcześniej wypowiedzi zakupiłem Extreme , właśnie jak miałem d90 drażniły mnie zdjecia seryjne po kilku zdjeciach w rawie dławił się.
przetestowałem extreme rawy 25mb - zapchał się przy 18 zdjęciach
a testowal ktos te nowe karty o zwiekszonych predkosciach sandiska? extreme ma 60mb/s
a testowal ktos te nowe karty o zwiekszonych predkosciach sandiska? extreme ma 60mb/s
Ma 60, ale odczytu. Zapis ok 45MB czyli taki sam, jak Extreme 45MB/s.
Wojteksw
31-05-2015, 14:32
Jeżeli ktoś szuka dobrej karty 95MB/s o pojemności 32 to są w cyfrowe.pl ja kupiłem, cena bardzo dobra. Za pierwszą musiałem dać 200 zł a teraz jest 139 zł. http://www.cyfrowe.pl/aparaty/karta-pami%C4%99ci-sandisk-sdhc-32-gb-extreme-pro-95mb-s.html
ja wole miec wiecej ale 16GB
Wojteksw
31-05-2015, 15:47
ja wole miec wiecej ale 16GB
Ja podałem dobrą cenę na kartę, o gustach nie dyskutuję.