Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie sandisk ultra vs extreme

Witajcie, takie pytanko - jakie są różnice między nimi? planuję dokupić jedną kartę do Nikona d700, narazie mam 16GB extreme III kupioną jakieś 2 lata temu, dziś wchodzę na allegro, patrzę i widzę, że są teraz do wyboru wśród 16 gigówek tylko extreme lub ultra bez dodatkowych oznczeń, różnica w cenie spora, prędkości cóż różne, ale 60mb/s mi nie potrzebne, a zwykłe ultra widzę mają 30mb/s - teoretycznie mi to wystarczy, ale co innego mnie zastanawia, kartę którą kupiłem 2 lata temu mam typu extreme III i ona ma tylko 20mb/s, co się zmieniło??? teraz nowa ultra jest szybsza od starej extreme??
    Na dodatek w sklepach internetowych stara extreme III jest droższa od nowej ultra z szybszym transferem, ktoś coś z tego rozumie??

Domyślnie

Pretec 233x albo Lexar 400x - nie wiem ile predkosci potrzebujesz.

SanDisk nie jest tani ani tez szybki, a biorac pod uwage niezerowa szanse, na zakup chrzczonego towaru... szkoda ryzykowac.

Domyślnie

Pretec miałem sd i się zepsuła, zapisuje nie odczytuje działała w kamerze samsunga przez kilka miesięcy, lexar nie jest droższy??
    Sandiska mam odkąd mam syfrowe sprzęta - jakoś sentyment pozostał, ale może i czas na zmiany??
    Poszperam za Lexarem - dzięki za sugestie.

P.s.
    Karty muszę mieć pewne w sensie bezpieczeństwo zapisu i ewentualnie możliwość odzyskania danych programem jak w przypadku sandiska.

Domyślnie

jest programik CardTest, ktorym warto przeleciec kazda nowo zakupiona karte.
    poza tym, przed wejsciem do produkcji, dobrze wczesniej betatesty zrobic, czyli popstrykac na niej cos, co w razie czego moze zaginac.

z moich 3 CF-ow SanDisk Ultra II jest najwolniejszy w czytniku komputerowym. w aparacie chodzi nieco szybciej niz PQI 120x, ale przy moim
    stylu focenia obie i tak z nawiazka wystarczaja. Pretec 233x bije obie karty na glowe szybkoscia i zapisu i odczytu.

Leksara uzywalem kiedys i zero problemow. aktualnie potrzebna mi jeszcze jedna 8GB i jak bede dokupowal to wlasnie bedzie Lexar 300x.

co do awaryjnosci - nigdy mi sie nic nie stalo z karta CF, a uzywam od czasow, kiedy 128MB karte kupowalo sie za 120~150 PLN
    Leksarow, SanDiskow, PQI, Kingstonow, Pretekow, Transcendow, ... wszystko dziala jak zloto.

z SD mam malo do czynienia, wiec nie powiem.

Domyślnie

nowe ultry 30mb/s sandiska sa odrobine szybsze od starszych extreme III 30mb/sek (takie tez byly)

mam troche tych i tych i uzywam non stop

szanse na zakup lewego sandiska sa jak sie kupuje na allegro, w sprawdzonych sklepach nie ma takiego ryzyka

ta ultra II o ktorej piszesz to cos innego niz obecna ultra

Domyślnie

Trochę poczytałem o tych pretecach i lexarach - lexary droższe więc odpadają, pretec temperatura pracy od 0 stopni - też odpada, w zimie przy -20 robię, chyba wszystko skłania się do sandisków.
    Kichu mam rozumieć, że nowe ultry to następca extreme III ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Trochę poczytałem o tych pretecach i lexarach - lexary droższe więc odpadają, pretec temperatura pracy od 0 stopni - też odpada, w zimie przy -20 robię, chyba wszystko skłania się do sandisków.
    Kichu mam rozumieć, że nowe ultry to następca extreme III ?
    ale w instrukcji do aparatu tez masz 0C

jesli dobrze rozumiem temat, to w karcie CF nie za bardzo ma co sie zepsuc od niskiej temperatury.
    a zeby tez troche praktyki, nie teoretyzowania - Preteka (233x) uzywalem na -15C i absolutnie nic sie
    nie dzialo. podobnie z SanDiskiem, PQI, Leksarem, ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jest programik CardTest, ktorym warto przeleciec kazda nowo zakupiona karte.
    ....
    Ale u mnie ten program pokazuje max. 16MB/s a na karcie pisze '30MB/s' ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

A karta jaka??? jeśli nie daje tego co napisał producent to zapewne podróbka, albo czytnik słaby, u mnie pokazuje tyle ile powinno.

Domyślnie

Ja z Pretec'iem w D700 miałem trochę przebojów. Karty ogólnie b. fajne, ale widać z D700 mają humory (firmware w D700 najnowszy oczywiście). Osobiście wolę Sandiski - nigdy nie miałem problemów z D700. Dotychczas nie widziałem zasadności inwestowania w szybsze niż Ultry (te nowe, szybsze niż stare).
    N D800, D750, 10.5/2.8G, 16-35/4.0VR, 20/1.8G, 24/1.4G, 35,50,85/1.8G, 60/2.8D, 70-200/2.8GVRII | S 35/1.4

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów