PDA

Zobacz pełną wersję : Problem D300s --Err--

somrozen
01-05-2011, 19:21
witam
miałem dziś wątpliwą przyjemność zakosztować awarii w D300s
objawia się ona tym iż aparat na górnym wyświetlaczu wyświetla -Err- i nie daje się zrobić zdjęcia
lustro po naciśnięciu spustu unosi się ale opada dopiero po drugim przyciśnięciu,
zostaje tylko serwis?
sprawdziłem na drugim szkle i to samo jest...

rafrog
01-05-2011, 19:28
Miałem to samo w nowej sztuce prosto ze sklepu. Wyślij do serwisu.

somrozen
01-05-2011, 19:30
nie wiesz co było? pytam tak z ciekawości, bo już zapakowany

RavenF2
09-05-2011, 17:44
Miałem to samo w D300. Okazało się, że aku w gripie zakończyły swój żywot (a było to zimą przy, tak na oko, -15 lub nawet -20), zmieniłem na inne i wsio gra. Nigdy więcej tego nie miałem.
W sumie dziwne, że aparat nie przełączył się na aku z body...

szumigt
10-05-2011, 12:14
Miałem to samo w D300. Okazało się, że aku w gripie zakończyły swój żywot (a było to zimą przy, tak na oko, -15 lub nawet -20), zmieniłem na inne i wsio gra. Nigdy więcej tego nie miałem.
W sumie dziwne, że aparat nie przełączył się na aku z body...

Ja miałem podobną awarię z tym że w D700. Podczas targów FVF w tym roku rozmawiałem z serwisantem ... Elektronika apratu zarejestrowała błąd mechanizmu podniesienia lustra. Serwisant opisał to krótko musi Pan stwierdzić czy jest to wina grip-a (nie orginalny) czy aparatu. Tzn. Odłaczamy baterię z grip-a i jedziemy tylko na org z body. Jeśli bład wystąpi tzn że puszka, jeśli nie tzn że grip/bateria.

Z moich doświadczeń na razie wynika że może to być grip. Bo bład ten był najczęściej w momencie kiedy bateria w grip-ie ma już dwie kreski.

p4oj
10-05-2011, 12:24
Miałem to samo z zamiennikiem akumulatora. Po pozbyciu sie zamiennika problem nie wraca.

somrozen
10-05-2011, 17:34
tak jak piszecie koledzy, włożyłem w grip drugi oryginalny akku i temat rozwiązał się sam, teraz nawet pokazuje % ile pozostało baterii, wcześniej na Energizerach tego nie było

rademenez
17-05-2011, 15:36
Podłączę się do wątku.
Dwa dni temu miałem na wyświetlaczu error. D300s + N24-70/f2,8 w takcie wyzwalania dwóch lamp zewnętrznych (SB900 i 540 pentaxa ) wbudowaną lampką nie chciał złapać ostrości - obiektyw przeleciał całą skalę i wyskoczył error.
Nie było słychać podnoszonego lustra ani migawki. Za pierwszym razem pomogło wyłączenie aparatu, ale chwilę potem po zrobieniu 1-2 fot znowu error. Do końca sesji nic złego więcej się nie działo.
Korpus bez gripa, oryginalny akumulator - cały zestaw ma 5 miesięcy. Wcześniej żadnych problemów nie było.

W instrukcji piszą, że to błąd aparatu i jeśli będzie się powtarzał to tylko serwis.
Czy ktoś z Was może spotkał się z czymś takim, bo problemy opisane w tym wątku dotyczą raczej gripa i rozładowanych lub zamienników aku.

rademenez
19-05-2011, 09:19
Czy to możliwe, że nikt nie spotkał się z podobnym przypadkiem ?