Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    Oszczędny w słowach Awatar somrozen
    Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie Problem D300s --Err--

witam
    miałem dziś wątpliwą przyjemność zakosztować awarii w D300s
    objawia się ona tym iż aparat na górnym wyświetlaczu wyświetla -Err- i nie daje się zrobić zdjęcia
    lustro po naciśnięciu spustu unosi się ale opada dopiero po drugim przyciśnięciu,
    zostaje tylko serwis?
    sprawdziłem na drugim szkle i to samo jest...
    ======================================
    D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.

Domyślnie

Miałem to samo w nowej sztuce prosto ze sklepu. Wyślij do serwisu.

Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie

nie wiesz co było? pytam tak z ciekawości, bo już zapakowany
    D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.

Domyślnie

Miałem to samo w D300. Okazało się, że aku w gripie zakończyły swój żywot (a było to zimą przy, tak na oko, -15 lub nawet -20), zmieniłem na inne i wsio gra. Nigdy więcej tego nie miałem.
    W sumie dziwne, że aparat nie przełączył się na aku z body...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RavenF2 Zobacz posta
    Miałem to samo w D300. Okazało się, że aku w gripie zakończyły swój żywot (a było to zimą przy, tak na oko, -15 lub nawet -20), zmieniłem na inne i wsio gra. Nigdy więcej tego nie miałem.
    W sumie dziwne, że aparat nie przełączył się na aku z body...
    Ja miałem podobną awarię z tym że w D700. Podczas targów FVF w tym roku rozmawiałem z serwisantem ... Elektronika apratu zarejestrowała błąd mechanizmu podniesienia lustra. Serwisant opisał to krótko musi Pan stwierdzić czy jest to wina grip-a (nie orginalny) czy aparatu. Tzn. Odłaczamy baterię z grip-a i jedziemy tylko na org z body. Jeśli bład wystąpi tzn że puszka, jeśli nie tzn że grip/bateria.

Z moich doświadczeń na razie wynika że może to być grip. Bo bład ten był najczęściej w momencie kiedy bateria w grip-ie ma już dwie kreski.
    D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
    Mój fotoblog

Domyślnie

Miałem to samo z zamiennikiem akumulatora. Po pozbyciu sie zamiennika problem nie wraca.
    N

Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie

tak jak piszecie koledzy, włożyłem w grip drugi oryginalny akku i temat rozwiązał się sam, teraz nawet pokazuje % ile pozostało baterii, wcześniej na Energizerach tego nie było

Domyślnie

Podłączę się do wątku.
    Dwa dni temu miałem na wyświetlaczu error. D300s + N24-70/f2,8 w takcie wyzwalania dwóch lamp zewnętrznych (SB900 i 540 pentaxa ) wbudowaną lampką nie chciał złapać ostrości - obiektyw przeleciał całą skalę i wyskoczył error.
    Nie było słychać podnoszonego lustra ani migawki. Za pierwszym razem pomogło wyłączenie aparatu, ale chwilę potem po zrobieniu 1-2 fot znowu error. Do końca sesji nic złego więcej się nie działo.
    Korpus bez gripa, oryginalny akumulator - cały zestaw ma 5 miesięcy. Wcześniej żadnych problemów nie było.

W instrukcji piszą, że to błąd aparatu i jeśli będzie się powtarzał to tylko serwis.
    Czy ktoś z Was może spotkał się z czymś takim, bo problemy opisane w tym wątku dotyczą raczej gripa i rozładowanych lub zamienników aku.

Domyślnie

Czy to możliwe, że nikt nie spotkał się z podobnym przypadkiem ?

Uprawnienia umieszczania postów