PDA

Zobacz pełną wersję : pentax me super

br3
29-04-2011, 09:48
czy uzywal ktos z Was tej puszki ?
macie moze jakies doswiadczenia ?? jakies plusy, minusy ?

conik
29-04-2011, 10:37
minusem moze byc tylko brak 1/4000 (czasem sie przydaja takie czasy) poza tym git aparat nie do zdarcia. Pomiar wzglednie dobry, duzo pasujacych dobrych szkiel, wielki wizjer. Jeli sztuka nie jest zakatowana brac i sie cieszyc. Fajny tez jest Super A...choc z tego co kojaze ma ciutke mniejszy wizjer.

milczek77
29-04-2011, 17:52
popieram przedmówcę, super sprzęcik miałem dość długo me super i sobie chwaliłem Pomiar jak dla mnie był bardzo dokładny robiłem na nim wiele slajdów i rzadko nie wyszło naświetlenie tak jak chciałem. Do tego 50 1.4 pentaxa i jest miodzio

Michu
29-04-2011, 19:42
Fotografowanie nim to takie trochę doznanie duchowe. Korpus generalnie kultowy i nie do zajechania.
Ze szkieł polecam M50/1.7. Moim zdaniem absolutnie magiczne szkiełko - wybrałbym je zamiast standardu z f1.4. Do tego popularne i dość tanie.
Więcej informacji na stronie forum Pentaksa, chociażby w tym wątku:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3892&start=0:

Wojteksw
29-04-2011, 20:08
Pentax me super, miałem ten model, sprawował się wspaniale.

Dj_Direct
29-04-2011, 23:37
Klasyk :) Wizjer - to jest stodola. Duzy, jasny. Trudno ogarnac. Pomiar centralny. W sumie brak jak Conik napisal 1/4000. Dla pleśniakowych pentaxiarzy - to jest tzw. "must have" :)

br3
30-04-2011, 13:31
dzieki chłopaki za informacje, doczytalem, zapoznalem sie ze szczegolami i nawet potestowalem :) kolega mi dal na chwilke - szkielko z zenita mial zamontowane - Helios 44 i klisze rolei 100 - teraz czekam co z tego wyjdzie bo zrobilem tylko pare zdj i oddalem :) poczytalem gdzie mozna tanio go kupic :) wiec zakup wisi w powietrze :)

fafniak
02-05-2011, 08:58
To jest jeden z takich korpusów którego nikon nie jest w stanie zrobić(nie technicznie tylko "mentalnie") ;)
Wizjer - lepszy jest tylko w OM1
Przy kupnie poświęć jedną rolkę filmu i sprawdź jak działa naciąg FILMU trzymając aparat pod różnymi kątami :)

Photoartbox
02-05-2011, 10:05
To jest jeden z takich korpusów którego nikon nie jest w stanie zrobić(nie technicznie tylko "mentalnie") ;)

Moglbys rozwinac te mysl? Zastanawia mnie tez dlaczego wlasnie Nikon? Czy inna firma np. Canon lub Sony jest w stanie zrobic taki korpus i czy w obecnych czasach jest to w ogole mozliwe? Przypominam, ze nie rozmawiamy o topowych puszkach firm takich jak Leica czy Hasselblad, tylko o klasie sprzetu jaka reprezentowal me super.

axer
02-05-2011, 10:29
ME Super jest super, o ile pamiętasz o jego wadach i je akceptujesz:
- brak podglądu głębi ostrości,
- brak sensownej korekty ekspozycji (skok co 1EV nie jest sensowną korektą),
- brak pamięci pomiaru,
- delikatny - stosunkowo łatwo pada w nim naciąg migawki,
- subiektywnie - pokręcona obsługa, zwłaszcza wybór czasów.

Michu
02-05-2011, 14:26
Moglbys rozwinac te mysl? Zastanawia mnie tez dlaczego wlasnie Nikon? Czy inna firma np. Canon lub Sony jest w stanie zrobic taki korpus i czy w obecnych czasach jest to w ogole mozliwe? Przypominam, ze nie rozmawiamy o topowych puszkach firm takich jak Leica czy Hasselblad, tylko o klasie sprzetu jaka reprezentowal me super. Tetenalu wspomniał o Nikonie, bo to forum Nikona. Skoro zadałeś takie pytanie, to domyślam się, że jesteś dzieckiem cyfry. Nie, w chwili obecnej NIKT nie jest w stanie zrobić takiego korpusu, nawet Pentax. I nie chodzi tu o technologiczne rozwiązania. Aby to zrozumieć, musiałbyś wystrzelać kilka filmów.

Photoartbox
02-05-2011, 16:22
Skoro zadałeś takie pytanie, to domyślam się, że jesteś dzieckiem cyfry.

Nawet nie wiesz jak sie mylisz, mialem juz kilka puszek pentaxa od Spotmaticow wszelkiego rodzaju do K10D. Dziwia mnie jedynie takie stwierdzenia o jakichs mentalnych i uduchowionych pentaxach, osobiscie wolalem Nikona FM2n.

fafniak
02-05-2011, 19:05
Michu już częściowo napisał...Ja doprecyzuję tylko że mając doczynienia z różnymi korpusami różnych firm widzę tendencję taką, że podstawowe firmy "pro" tłukły mocne i duże korpusy, nawet te amatorskie były większe od produktów pentaxa i olego. Czasem jest to kilka/kilkanaście milimetrów ale to robi duże różnice.
Dzisiaj technologicznie żadna chyba firma nie zrobi czegoś takiego jak seria OM czy ME