czy uzywal ktos z Was tej puszki ?
macie moze jakies doswiadczenia ?? jakies plusy, minusy ?
Szukaj
czy uzywal ktos z Was tej puszki ?
macie moze jakies doswiadczenia ?? jakies plusy, minusy ?
minusem moze byc tylko brak 1/4000 (czasem sie przydaja takie czasy) poza tym git aparat nie do zdarcia. Pomiar wzglednie dobry, duzo pasujacych dobrych szkiel, wielki wizjer. Jeli sztuka nie jest zakatowana brac i sie cieszyc. Fajny tez jest Super A...choc z tego co kojaze ma ciutke mniejszy wizjer.
Ostatnio edytowane przez conik ; 29-04-2011 o 10:58
popieram przedmówcę, super sprzęcik miałem dość długo me super i sobie chwaliłem Pomiar jak dla mnie był bardzo dokładny robiłem na nim wiele slajdów i rzadko nie wyszło naświetlenie tak jak chciałem. Do tego 50 1.4 pentaxa i jest miodzio
Fotografowanie nim to takie trochę doznanie duchowe. Korpus generalnie kultowy i nie do zajechania.
Ze szkieł polecam M50/1.7. Moim zdaniem absolutnie magiczne szkiełko - wybrałbym je zamiast standardu z f1.4. Do tego popularne i dość tanie.
Więcej informacji na stronie forum Pentaksa, chociażby w tym wątku:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3892&start=0:
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Pentax me super, miałem ten model, sprawował się wspaniale.
Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.
KlasykWizjer - to jest stodola. Duzy, jasny. Trudno ogarnac. Pomiar centralny. W sumie brak jak Conik napisal 1/4000. Dla pleśniakowych pentaxiarzy - to jest tzw. "must have"
![]()
Komercyjna stopka - regulamin forum!
Full Frame Nikon System
dzieki chłopaki za informacje, doczytalem, zapoznalem sie ze szczegolami i nawet potestowalemkolega mi dal na chwilke - szkielko z zenita mial zamontowane - Helios 44 i klisze rolei 100 - teraz czekam co z tego wyjdzie bo zrobilem tylko pare zdj i oddalem
poczytalem gdzie mozna tanio go kupic
wiec zakup wisi w powietrze
![]()
To jest jeden z takich korpusów którego nikon nie jest w stanie zrobić(nie technicznie tylko "mentalnie")
Wizjer - lepszy jest tylko w OM1
Przy kupnie poświęć jedną rolkę filmu i sprawdź jak działa naciąg FILMU trzymając aparat pod różnymi kątami![]()
Moglbys rozwinac te mysl? Zastanawia mnie tez dlaczego wlasnie Nikon? Czy inna firma np. Canon lub Sony jest w stanie zrobic taki korpus i czy w obecnych czasach jest to w ogole mozliwe? Przypominam, ze nie rozmawiamy o topowych puszkach firm takich jak Leica czy Hasselblad, tylko o klasie sprzetu jaka reprezentowal me super.
ME Super jest super, o ile pamiętasz o jego wadach i je akceptujesz:
- brak podglądu głębi ostrości,
- brak sensownej korekty ekspozycji (skok co 1EV nie jest sensowną korektą),
- brak pamięci pomiaru,
- delikatny - stosunkowo łatwo pada w nim naciąg migawki,
- subiektywnie - pokręcona obsługa, zwłaszcza wybór czasów.
And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.
Skontaktuj się z nami