Zobacz pełną wersję : Mocowanie D80+SB800
Zauważyłem coś co mnie niepokoi. Mocując lampę na stópce aparatu, po zablokowaniu jej w sankach, wyczuwam luz między tymi urządzeniami. Przyglądając się bliżej temu zjawisku zauważyłem , że luz jest na połączeniu sanek aparatu a body. Mając D70 nie przypominam sobie o takowym luzie.
Jak jest to w Waszym przypadku?
U mnie również są małe luzy!
Nie mam luzów. Nic się nie chyboli i nie rusza samo z siebie. Delikatnie ruszjąc ręką lampą przód-tył pochyla się ona w stosunku do aparratu może o jakieś 0,5 mm ale nie ma ruchu w sankach.
Mając D70s nie miałem takich problemów...
Przy D80 faktycznie połączenie jest mniej dopasowane - luźniejsze.
bartoszek
26-01-2007, 14:25
U mnie też są luziki jak lampa jest zapięta do sanek.Mogli się trochę
bardziej do tego przyłożyć panowie w fabryce Nikona w Tajlandii,bo
chyba tam teraz produkują?
U siebie też to zauważyłem ale przy D50 miałem podobnie
Zarowno w D200 jak i D2x mam taki luz. Mozna go zniwelowac podginajac blaszke docisku. Nie robil bym tego jednak w trosce o nia. W niczym to nie przeszkadza i nie sadze aby bylo przyczyna uszkodzenia. Trzeba sie nauczyc z tym zyc :)
Moja SB 800 też się kiwa w sankach.
Już mi lepiej!!! Dzięki za wsparcie w temacie! Ale kuchę zrobili nie złą
hackermuz
27-01-2007, 10:24
u mnie na D50 tez na lekkie luzy, ale jak napisał admin nie powinnno to być ewentualna przyczyna uszkodzenia
Tez mam taki lekki luz, co prawda w d50 a nie w d80
ja bym uwazal na to...
bo potem sie moze okazac, ze lampa przekrzywi sie tak mocno ze bedzie winietowac z ktorejs strony...
albo np. zgubicie lampe na silnym wietrze (a wiatry u nas coraz mocniejsze)
MSPANC
Kolekcjoner
29-01-2007, 02:00
Tylko pytanie skoro takie luzy są praktycznie ze wszystkimi body to czy nie jest to z jakiegoś powodu celowo zrobione? Może dzięki temu jest pewniejszy kontakt styków?
Teraz dopiero się zorientowałem, że za dokładnie nikt mego postu nie przeczytał.
Przeczytajcie dokładnie luz jest w innym miejscu, a tych co, mają luz poproszę o dokładniejsze obejrzenie sprzętu!!
Witam,
wlasnie postanowilem przebadac to u siebie. Trudno tak powiedziec czy luz jest duzy czy maly bo to zalezy jak kto podchodzi do tego ;). U mnie jak zamocuje juz SB-800 w stopce i przekrece blokade w zasadzie zlacze sie zakleszcza w sankach i nie ma jako takiego luzu (tak zeby bylo slychac nawet jak przystawie ucho i sie wslu****e a ze sluchem raczej nie mam problemow ;)) w zasadzie metalowa czesc zlacz na lampie zdaje sie rowno przylegac do sanek na calej dlugosci. Jesli postawie aparat i zaczne odchylac lampe trzymajac ja za "glowke" to sie odchyla tan 3,4 milimetry a potem juz zaczyna sie przechylac caly aparat. Z tym ze to odchylenie raczej nastepuje juz wyzej, w samej lampie. Wydaje mi sie ze biorac jest to raczej naturalne i wynika z podatnosci materialow na odksztalcenia a nie z luzow na zlaczu.
To takie moje odczucia
pozdrawiam
ale tu nie chodzi o to ze sb800 jest luzny, tylko oto ze sama stopka w aparacie jest luzna. imo -> serwis