PDA

Zobacz pełną wersję : Jack lub USB w samochodzie

photofun
26-04-2011, 17:29
Witam!
Pamiętam, że był podobny wątek, ale jakoś nie mogę go odnaleźć...

Mianowicie chciałbym w końcu iść trochę z duchem czasu i móc odtworzyć muzykę z telefonu, pendrive czy karty pamięci w samochodzie. Niestety, posiadam oryginalne radio, które nie posiada odpowiednich wejść.
Co można zrobić?
-zmienić radio (wtedy już nie będzie sterowania z kierownicy) - odpada
-kupić transmiter FM (melomanem nie jestem, ale chyba jakość dźwięku z tego urządzenia mnie nie zadowoli) - chyba odpada,
-czytałem o urządzeniach udających zmieniarki samochodowe - nie wiem jakie są plusy i minusy, więc ktoś mógłby się wypowiedzieć.

Są jakieś inne opcje?
Myślę, że w zupełności mi wystarczy wejście jack żeby tylko telefon podłączyć. Da radę coś takiego zrobić?

Błażej
26-04-2011, 17:31
Zobacz czy od tyłu radia nie da się podpiąć czegoś takiego: http://allegro.pl/listing.php/search?string=iso+jack&category=0&order=t

M_B
26-04-2011, 19:14
Jakie masz auto?
Do renault i radia pioneer są przejściówki pozwalające na sterowanie fabrycznym pilotem.

wasilewk
26-04-2011, 19:34
:o
Megane II comfort - nie ma pilota...

ekonet
26-04-2011, 22:43
Witam!
Pamiętam, że był podobny wątek, ale jakoś nie mogę go odnaleźć...

Mianowicie chciałbym w końcu iść trochę z duchem czasu i móc odtworzyć muzykę z telefonu, pendrive czy karty pamięci w samochodzie. Niestety, posiadam oryginalne radio, które nie posiada odpowiednich wejść.
Co można zrobić?
-zmienić radio (wtedy już nie będzie sterowania z kierownicy) - odpada
-kupić transmiter FM (melomanem nie jestem, ale chyba jakość dźwięku z tego urządzenia mnie nie zadowoli) - chyba odpada,
-czytałem o urządzeniach udających zmieniarki samochodowe - nie wiem jakie są plusy i minusy, więc ktoś mógłby się wypowiedzieć.

Są jakieś inne opcje?
Myślę, że w zupełności mi wystarczy wejście jack żeby tylko telefon podłączyć. Da radę coś takiego zrobić?
Kup Nokię N8 - jest tam wbudowany nadajnik FM - możesz w ten sposób przesyłać do radia muzykę przez wybraną częstotliwość FM. Najprostsze.

ongzng
27-04-2011, 00:48
A ja polecam transmiter fm, zasilany z gniazda zapalniczki. Jakość dźwięku nie znacznie odbiega od oryginału. Ja kupiłem ten najtańszy i ładnie działa. Co prawa mam radio z cd, ale czasem taki transmiter się przydaje, np. jak nie chcesz niepotrzebnie marnować płyt ;)

ropusz
27-04-2011, 05:58
Sprawdź czy w schowku przed pasażerem nie masz zamontowanego gniazda na małego jack'a. Ja tak mam w Mondeo. Jak nie to transmiter jest nie najgorszą opcją.

photofun
27-04-2011, 11:16
Dzięki za podpowiedzi. Niestety jack'a nigdzie nie mam. Jakoś do tych transmiterów też nie jestem przekonany bo zależy mi na dosyć dobrej jakości dźwięku...

Boryszuk
27-04-2011, 11:41
jakie to auto? Może ktoś w internecie już próbował ;)

Robert_P
27-04-2011, 11:42
Dzięki za podpowiedzi. Niestety jack'a nigdzie nie mam. Jakoś do tych transmiterów też nie jestem przekonany bo zależy mi na dosyć dobrej jakości dźwięku...

Do poprzedniego auta kupiłem transmiter i dla mnie to byla kupa , jakość dzwięku masakra.

Napisz jakie masz auto bo sa bardzo fajne zamienniki np. firmy Peiying które są kompatybilne z seryjnymi możliwościami. Ale to trzeba oczywiście dokładnie sprawdzić .
Do mojej skodzinki można założyć np. coś takiego (http://allegro.pl/radio-skoda-octavia-2004-peiying-py9933-gps-i1573257644.html) full wypas :)

Majek
27-04-2011, 22:56
Eeem... Tia... Full wypas... Założyłeś sobie?

Do autora wątku - czy Twoje radio obsługuje zmieniarkę płyt? jeżeli tak, to kup sobie nie transmiter FM, bo to kiszka straszna, tylko urządzenie udające zmieniarkę, o np takie (tutaj akurat dla forda):
http://allegro.pl/zmieniarka-sd-usb-mp3-ford-w-wa-i1574154896.html

Robert_P
27-04-2011, 23:37
[/url]

Nie założyłem bo to co mam mi starcza, lecz znam osoby które mają i sobie bardzo chwalą. Ale gdybym miał zbędne 2 tysie to już by u mnie grało. Masz jakieś konkretne zarzuty do powyższego radia?

photofun
27-04-2011, 23:47
Renault Megane - radio to starsze (tuner list)

Michał Jędrak
28-04-2011, 00:45
Jeśli masz zmieniarkę to najłatwiej jest się podpiąć pod kable audio i wrzucić byle jaką płytę. Płyta się będzie kręcić, ale dźwięk będzie szedł z innego urządzenia. Ja tak u siebie zrobiłem.

Majek
28-04-2011, 10:46
Nie założyłem bo to co mam mi starcza, lecz znam osoby które mają i sobie bardzo chwalą. Ale gdybym miał zbędne 2 tysie to już by u mnie grało. Masz jakieś konkretne zarzuty do powyższego radia?Nie ma co robić OT, ale kilka słów napiszę, może komuś się przyda. Jakiś czas temu stanąłem przed koniecznością wymiany urządzenia grającego u siebie (w VW). Też napaliłem się na takiego Peinga, Zeneca, czy pod jakimi to jeszcze nazwami występuje. Jako alternatywa dla oryginalnego fałwejowego RNSa (skodowego Columbusa). Obejrzałem sobie jak to wygląda, poczytałem trochę w necie i zrezygnowałem, kupiłem oryginał. Te urządzenia - zamienniki ładnie wyglądają na zdjęciach. Natomiast jak się postawi takie coś koło fabrycznego RNS510, to niestety wyłazi kolosalna różnica w jakości wykonania. No typowa chińszczyzna, krótko mówiąc. Ponad to, mimo że są niby dedykowane dla konkretnego samochodu/marki, to nie są w stanie w pełni zintegrować się z pozostałymi systemami, w przypadku samochodów z grupy VAG, z siecią CAN. W związku z tym kiepsko działa obsługa z kierownicy (jakieś perfidne obejście CANa jest zastosowane, czasem działa, czasem nie, czasem nie wszystkie przyciski), nie przekazuje informacji na FIS (środkowy wyświetlacz między zegarami), nie wizualizuje asystenta parkowania i ustawień klimatyzacji. I to są rzeczy wiadome. Do tego dochodzą kwestie użytkowe (tutaj bazuje tylko na opiniach ludzi, którzy się takimi rzeczami zajmują lub używają). Kiepski wzmacniacz, a to się system wiesza (Windows CE), a to BT nie działa, jak powinien, a to coś tam... Pomijam, że nakładka graficzna na Windę jest brzydka jak noc październikowa. Fakt, urządzenie jest wszystkomające, ale co z tego, skoro 3/4 to gadżety, których i tak się nie używa. A jak już się używa, to ledwo to chodzi, bo urządzenie ma słabiutki procesor. Ot, obsługa DivXów chociażby. Niby jest, ale z dekodowaniem już nie wygląda to tak różowo. Za to nie działają funkcjonalności, z których korzysta się na co dzień. Może taki zamiennik jest fajny do samochodu, w którym nie ma nic z tego co wymieniłem wyżej (multifuncyjna kierownica, FIS, parktonic, climatronic, itd) i brak obsługi nie rzutuje na ogólną funkcjonalność sprzętu. Oczywiście są ludzie zadowoleni z takiego nabytku, ale tu wkraczamy na płaszczyznę osobistych preferencji. Generalnie sprawa podobna do tematu iPad vs. iPed/aPad/sraPad...

Renault Megane - radio to starsze (tuner list)
Ponawiam pytanie. Ma toto złącze do zmieniarki?

Rafał_Sz
28-04-2011, 10:53

Do autora wątku - czy Twoje radio obsługuje zmieniarkę płyt? jeżeli tak, to kup sobie nie transmiter FM, bo to kiszka straszna, tylko urządzenie udające zmieniarkę, o np takie (tutaj akurat dla forda):
http://allegro.pl/zmieniarka-sd-usb-mp3-ford-w-wa-i1574154896.html
Nie do końca się to sprawdza, a przynajmniej nie we wszystkich autach. Sam to chciałem kupić, ale w BMW E39 z fabrycznym DSP nie działa tenże właśnie procesor dźwięku.

Majek
28-04-2011, 11:19
A to ciekawostka... Przecież radio widzi to jako zwykłą zmieniarkę. I nie wie, że to nie jest zmieniarka... Z normalną zmieniarką chodzi DSP?

Rafał_Sz
28-04-2011, 11:48
A to ciekawostka... Przecież radio widzi to jako zwykłą zmieniarkę. I nie wie, że to nie jest zmieniarka... Z normalną zmieniarką chodzi DSP?
Zmieniarka działa normalnie (czyli do 99 utworów i tak dalej). Natomiast DSP jest to układ "dokładany" przez BMW na zamówienie do spiętych ze sobą:

- zmieniarka CD
- odtwarzacz CD dla GPS
- kaseciak
- telewizja
- wzmacniacz antenowy dla radia i TV
- komputer pokładowy i komputer OBD
- alarm
- sterowanie z kierownicy
- pokładowy telefon GSM (głośnomówiący i słuchawka)
- wzmacniacz napędzający 8 głośników plus aktywny subwoofer

Jestem w trakcie przymiarek do przebudowy audio (wymiana głośników i dołożenie wzmacniacza do nowego suba) i firmie specjalizującej się w audio trochę ręce opadły po obczajeniu tej instalacji. Wszystko ze sobą ściśle współpracuje i nie jest sprawą prostą dokonanie jakichkolwiek zmian.

Co ma do DSP wspomniany emulator nie wie na razie nikt. Być może to sprawa oprogramowania, być może coś innego. W każdym bądź razie DSP jest "martwe" po podpięciu tego ficzera USB. A szkoda, bo nie zrezygnuję z korektora graficznego na rzecz MP3, chociaż bym bardzo chciał mieć komfort korzystania z plików, a nie tylko z 6 płyt CD.

Co ciekawe, udało się w moim aucie wgrać nowy soft z polskim menu i nową nawigacją od X5, ale DSP jest "twarde". :)

Greg77
29-04-2011, 19:41
Ja kupilem taki emulator zmieniarki z alledrogo i powiem, ze polecam, jedyne zastrzezenia mam do mocy wbudowanego radia, przez co powaznie zastanawiam sie nad kupnem jakiegos Pionka 2din;)

grzegorzant
30-04-2011, 10:16
. A szkoda, bo nie zrezygnuję z korektora graficznego na rzecz MP3, chociaż bym bardzo chciał mieć komfort korzystania z plików, a nie tylko z 6 płyt CD.

Mój fachowiec od audio mówi tak : na cholerę ludzie ładują kasę w zmianę/polepszenie audio, skoro później słuchają na tym mp3, czy innych wynalazków... :)
Mnie przekonał i choć przebudowa w moim bm jest tymczasem w połowie drogi(przód), to różnica miedzy mp3, a cd ... jak dla mnie lekka przepaść :)

Greg77
30-04-2011, 10:31
Twoj fachowiec od audio ma racje, ale jaki sens pakowac kupe kasy w auto w ktorym slychac silnik i opony?? Moj fachowiec audio mowi, ze glosniki z tylu to wioska, ale sie tym nie chwale (do teraz):D:D:D

Rafał_Sz
30-04-2011, 10:33
Mój fachowiec od audio mówi tak : na cholerę ludzie ładują kasę w zmianę/polepszenie audio, skoro później słuchają na tym mp3, czy innych wynalazków... :)
Mnie przekonał i choć przebudowa w moim bm jest tymczasem w połowie drogi(przód), to różnica miedzy mp3, a cd ... jak dla mnie lekka przepaść :)
Masz rację. Ale czasem wygoda bierze górę na jakością. Zwłaszcza w kwestii audiobooków.

costi
30-04-2011, 15:31
A dobrze zripowane MP3 wcale nie musi się różnić od płyty.

Rafał_Sz
30-04-2011, 18:57
A dobrze zripowane MP3 wcale nie musi się różnić od płyty.
Zawsze słychać różnicę w brzmieniu, nawet przy upsamplingu. Przynajmniej ja słyszę. :)

stig
30-04-2011, 19:00
Zawsze słychać różnicę w brzmieniu, nawet przy upsamplingu. Przynajmniej ja słyszę. :)Ale chyba nie w samochodzie..? ;)

Art Erie
30-04-2011, 19:10
Utratę jakości MP3 słychać zawsze, na szczęście jest jeszcze flac i ogg oraz kilka innych formatów bezstratnej kompresji. Może warto zajrzeć tutaj www.mp3car.pl

Rafał_Sz
30-04-2011, 19:12
Ale chyba nie w samochodzie..? ;)
W samochodzie raczej nie. Żeby rozkminić różnicę między CD a dobrze zrobionym MP3, potrzebny jest bardzo dobry, detaliczny sprzęt i odpowiednie warunki odsłuchu. A niektóre odtwarzacze CD, np: Harman/Kardon 970 bardzo ładnie przeprowadzają upsampling MP3, co jeszcze bardziej utrudnia zadanie. Mało tego. Dobrze zrobione MP3 potrafi brzmieć bardziej nasyconym dźwiękiem niż oryginał na CD. Ale różnicę słychać. :)

costi
30-04-2011, 22:47
Utratę jakości MP3 słychać zawsze

Ech, jakbym miał złotówkę za każdego, kto po takim tekście wykłada się na ślepym teście... ;)

Greg77
01-05-2011, 10:33
Wracajac do tematu to tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176709 mialem bardzo podobny problem ktory rozwiazalem dzieki pomocy jednego z kolegow.
Mam MP3 ktore brzmi tak samo jak CD w aucie w ktorym slychac silnik i opony, mam pelna obsluge i zadnych udziwnien.

grzegorzant
01-05-2011, 12:15
Ale chyba nie w samochodzie..? ;)
W moim przypadku, różnicę słyszę zawsze :)
Co do wygody mp3 w samochodzie, oczywiście nie ma dwóch zdań