PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Mój debiut :)

immortal
26-04-2011, 00:49
Witam, to mój debiut więc proszę o konkretną ocenę.
Proszę odpuścić sobie krótkie stwierdzenia typu "do mnie to nie przemawia"

pozdrawiam

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/6977/15839195.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/8882/46386958.jpg)

remiksson
26-04-2011, 00:52
Niestety moim zdaniem nawet BW (które lubię) nie ratuje tych zdjęć. Suche i popękane usta, zmrużone oczka (2) a włosy sprawiają wrażenie przeostrzonych.

Nie przemawiają do mnie te portrety :P

immortal
26-04-2011, 00:59
hehe no to jak na początku jest negatyw to już tylko takie opinie sie posypią bo nikt nie będzie chciał się wychylać :P dzięki za opinie - każe żonie nosić błyszczyk albo pomadkę do ust :) a sama konwersja do B%W może być?

remiksson
26-04-2011, 01:01
hehe no to jak na początku jest negatyw to już tylko takie opinie sie posypią bo nikt nie będzie chciał się wychylać :P

Niekoniecznie, tu wielokrotnie w jednym wątku opinie są bardzo zróżnicowane :)

dzięki za opinie - każe żonie nosić błyszczyk albo pomadkę do ust :) a sama konwersja do B%W może być?

Samej konwersji nic nie zarzucę, ładnie kontrastowo :)

immortal
26-04-2011, 01:10
Samej konwersji nic nie zarzucę, ładnie kontrastowo :)
to chociaż tyle bo mi generalnie w tych zdjęciach najbardziej podobająsie oczy z 1 i konwersja do B%W :)

remiksson
26-04-2011, 01:30
to chociaż tyle bo mi generalnie w tych zdjęciach najbardziej podobająsie oczy z 1 i konwersja do B%W :)

oczy wyszłyby lepiej gdyby zona ich nie mrużyła :) przypuszczam, że pod wpływem światła :)
Domyslam sie również, że zdjecia robione kompaktem? to by wyjasniało ów efekt przeostrzenia włosów.

immortal
26-04-2011, 01:36
Domyslam sie również, że zdjecia robione kompaktem? to by wyjasniało ów efekt przeostrzenia włosów.
no to teraz mi pojechałeś :( D90 + N35mm f/1,8
a przeostrzenie włosów mogło się wziąć z trzykrotnego wyostrzania w PSie (za bardzo wziąłem sobie do serca stwierdzenie "wyostrz po zmniejszeniu")

remiksson
26-04-2011, 02:07
no to teraz mi pojechałeś :( D90 + N35mm f/1,8
a przeostrzenie włosów mogło się wziąć z trzykrotnego wyostrzania w PSie (za bardzo wziąłem sobie do serca stwierdzenie "wyostrz po zmniejszeniu")

trzykrotnego? Ło matulu!
Wystarczy jednokrotne potraktowanie inteligentnym wyostrzaniem, z równie inteligentnymi ustawieniami rzecz jasna :)

wer
26-04-2011, 03:34
Ta ogniskową trochę za krótka. Na pierwszym zdjęciu z nosa zrobił się kinol. 35mm nawet na cropie nie jest ogniskową portretową.

nos74
26-04-2011, 13:02
oczy wyszłyby lepiej gdyby zona ich nie mrużyła :) przypuszczam, że pod wpływem światła :)

Kompaktem?? Nie jestem jakimś wielkim fachowcem, ale od razu widzę, że to nie jest z kompakta ;-)
pozdro

immortal
26-04-2011, 13:42
Kompaktem?? Nie jestem jakimś wielkim fachowcem, ale od razu widzę, że to nie jest z kompakta ;-)
pozdro

jest jednak jakiś mały pozytyw :P

remiksson
26-04-2011, 16:58
pozdro

Przeostrzenie włosów mnie zmyliło, taki efekt dają matryce kompaktowe.

moro
26-04-2011, 22:58
Mnie się drugi kadr podoba, tyle ze 35 faktycznie nie najlepsze do takiego portretu, a usta może dlatego tak wyszły że całość za bardzo podostrzona ?

koral
26-04-2011, 23:03
jest jednak jakiś mały pozytyw :P

Jest jeszcze jeden: śliczna żona
udanych kolejnych prób

michal.dobinski
26-04-2011, 23:57
ja bym trochę więcej powietrza wpuścił do kadru

mOSAd
27-04-2011, 01:32
Dokładnie tak. Kadry są zdecydowanie za ciasne. Poczytaj o kompozycji zdjęć. Portret to nie zdjęcie samej głowy. Ale generalnie widać, że są szanse na lepsze zdjęcia. Tylko nauka portretu na żonie/rodzinie to jest bardzo słaby pomysł. Niestety bywa, że jedyny dostępny.

immortal
27-04-2011, 20:44
Dokładnie tak. Kadry są zdecydowanie za ciasne. Poczytaj o kompozycji zdjęć. Portret to nie zdjęcie samej głowy. Ale generalnie widać, że są szanse na lepsze zdjęcia. Tylko nauka portretu na żonie/rodzinie to jest bardzo słaby pomysł. Niestety bywa, że jedyny dostępny.

podobała mi sie ta część o szansach na lepsze zdjęcia :) kadry ciasne - owszem, ale celowo. Wykadrowane z wiele większego "obrazka". Nie wiem czemu ale bardzo lubie ciasne portrety (zwłaszcza gdy porządnego tła brak:P ), ale cóż postaramy się coś z tym zaradzić.

I pytanie o słaby pomysł portretowania rodziny? chodzi o to, że modelka od razu wiedziała by "jak ma się zachować"?

La
27-04-2011, 21:03
Mnie sie na 2 nie podoba obwodka dookola oka - niby oko ostre a pod nim cos, co wyglada na rozmycie - moze jakas czesc makijazu? Tego nie wiem ,ale wyglada jakbys peesem rozmyl - wiesz takie miejscowe wygladzanie. Konwersja natomiast dla mnie ok.

seba
27-04-2011, 21:37
Pamiętajmy że to debiut, nie odrazu wasze debiuty były WOW.

Jest dobrze, przeostrzyłeś ale to ps zepsuł . Ćwicz, ważne że modelkę masz.

uomatko
27-04-2011, 22:20
To do mnie nie przemawia. ;) Po co eksponować wągry na twarzy modelki?

mOSAd
28-04-2011, 00:57
Z portretowaniem rodziny chodzi o brak dystansu i obiektywizmu, potrzebnego do sprawnej oceny zdjęć. No i jest jeszcze kwestia psychologiczna, że stali współpracownicy mogą mieć dość tych prób. No ale to różnie bywa. Dopóki się dają pokazywać to korzystaj.

immortal
28-04-2011, 07:24
To do mnie nie przemawia. ;) Po co eksponować wągry na twarzy modelki?

heheh to dopiero konkretna opinia... żal...

uomatko
28-04-2011, 08:45
heheh to dopiero konkretna opinia... żal...

Heh, to jest konkretna opinia. Konkretnie oszpeciłeś modelkę niekorzystnie oddając jej cerę. Braku estetyki w tym względzie nie da się raczej zinterpretować jako efekt artystyczny.

Żal? Fajny komentarz, masz 13 lat?

immortal
28-04-2011, 10:44
oszpeciłeś modelkę niekorzystnie oddając jej cerę.

i to jest konkretny komentarz o który prosiłem.

Nie mogę sie z nim nie zgodzić i tez nie będę się bronił przesadzonym wyostrzeniem. Ale co mogłem zrobić? nie chciałem za bardzo poprawiac natury PSem :/