Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Mój debiut :)
immortal
26-04-2011, 00:49
Witam, to mój debiut więc proszę o konkretną ocenę.
Proszę odpuścić sobie krótkie stwierdzenia typu "do mnie to nie przemawia"
pozdrawiam
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/6977/15839195.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/8882/46386958.jpg)
remiksson
26-04-2011, 00:52
Niestety moim zdaniem nawet BW (które lubię) nie ratuje tych zdjęć. Suche i popękane usta, zmrużone oczka (2) a włosy sprawiają wrażenie przeostrzonych.
Nie przemawiają do mnie te portrety :P
immortal
26-04-2011, 00:59
hehe no to jak na początku jest negatyw to już tylko takie opinie sie posypią bo nikt nie będzie chciał się wychylać :P dzięki za opinie - każe żonie nosić błyszczyk albo pomadkę do ust :) a sama konwersja do B%W może być?
remiksson
26-04-2011, 01:01
hehe no to jak na początku jest negatyw to już tylko takie opinie sie posypią bo nikt nie będzie chciał się wychylać :P
Niekoniecznie, tu wielokrotnie w jednym wątku opinie są bardzo zróżnicowane :)
dzięki za opinie - każe żonie nosić błyszczyk albo pomadkę do ust :) a sama konwersja do B%W może być?
Samej konwersji nic nie zarzucę, ładnie kontrastowo :)
immortal
26-04-2011, 01:10
Samej konwersji nic nie zarzucę, ładnie kontrastowo :)
to chociaż tyle bo mi generalnie w tych zdjęciach najbardziej podobająsie oczy z 1 i konwersja do B%W :)
remiksson
26-04-2011, 01:30
to chociaż tyle bo mi generalnie w tych zdjęciach najbardziej podobająsie oczy z 1 i konwersja do B%W :)
oczy wyszłyby lepiej gdyby zona ich nie mrużyła :) przypuszczam, że pod wpływem światła :)
Domyslam sie również, że zdjecia robione kompaktem? to by wyjasniało ów efekt przeostrzenia włosów.
immortal
26-04-2011, 01:36
Domyslam sie również, że zdjecia robione kompaktem? to by wyjasniało ów efekt przeostrzenia włosów.
no to teraz mi pojechałeś :( D90 + N35mm f/1,8
a przeostrzenie włosów mogło się wziąć z trzykrotnego wyostrzania w PSie (za bardzo wziąłem sobie do serca stwierdzenie "wyostrz po zmniejszeniu")
remiksson
26-04-2011, 02:07
no to teraz mi pojechałeś :( D90 + N35mm f/1,8
a przeostrzenie włosów mogło się wziąć z trzykrotnego wyostrzania w PSie (za bardzo wziąłem sobie do serca stwierdzenie "wyostrz po zmniejszeniu")
trzykrotnego? Ło matulu!
Wystarczy jednokrotne potraktowanie inteligentnym wyostrzaniem, z równie inteligentnymi ustawieniami rzecz jasna :)
Ta ogniskową trochę za krótka. Na pierwszym zdjęciu z nosa zrobił się kinol. 35mm nawet na cropie nie jest ogniskową portretową.
oczy wyszłyby lepiej gdyby zona ich nie mrużyła :) przypuszczam, że pod wpływem światła :)
Kompaktem?? Nie jestem jakimś wielkim fachowcem, ale od razu widzę, że to nie jest z kompakta ;-)
pozdro
immortal
26-04-2011, 13:42
Kompaktem?? Nie jestem jakimś wielkim fachowcem, ale od razu widzę, że to nie jest z kompakta ;-)
pozdro
jest jednak jakiś mały pozytyw :P
remiksson
26-04-2011, 16:58
pozdro
Przeostrzenie włosów mnie zmyliło, taki efekt dają matryce kompaktowe.
Mnie się drugi kadr podoba, tyle ze 35 faktycznie nie najlepsze do takiego portretu, a usta może dlatego tak wyszły że całość za bardzo podostrzona ?
jest jednak jakiś mały pozytyw :P
Jest jeszcze jeden: śliczna żona
udanych kolejnych prób
michal.dobinski
26-04-2011, 23:57
ja bym trochę więcej powietrza wpuścił do kadru
Dokładnie tak. Kadry są zdecydowanie za ciasne. Poczytaj o kompozycji zdjęć. Portret to nie zdjęcie samej głowy. Ale generalnie widać, że są szanse na lepsze zdjęcia. Tylko nauka portretu na żonie/rodzinie to jest bardzo słaby pomysł. Niestety bywa, że jedyny dostępny.
immortal
27-04-2011, 20:44
Dokładnie tak. Kadry są zdecydowanie za ciasne. Poczytaj o kompozycji zdjęć. Portret to nie zdjęcie samej głowy. Ale generalnie widać, że są szanse na lepsze zdjęcia. Tylko nauka portretu na żonie/rodzinie to jest bardzo słaby pomysł. Niestety bywa, że jedyny dostępny.
podobała mi sie ta część o szansach na lepsze zdjęcia :) kadry ciasne - owszem, ale celowo. Wykadrowane z wiele większego "obrazka". Nie wiem czemu ale bardzo lubie ciasne portrety (zwłaszcza gdy porządnego tła brak:P ), ale cóż postaramy się coś z tym zaradzić.
I pytanie o słaby pomysł portretowania rodziny? chodzi o to, że modelka od razu wiedziała by "jak ma się zachować"?
Mnie sie na 2 nie podoba obwodka dookola oka - niby oko ostre a pod nim cos, co wyglada na rozmycie - moze jakas czesc makijazu? Tego nie wiem ,ale wyglada jakbys peesem rozmyl - wiesz takie miejscowe wygladzanie. Konwersja natomiast dla mnie ok.
Pamiętajmy że to debiut, nie odrazu wasze debiuty były WOW.
Jest dobrze, przeostrzyłeś ale to ps zepsuł . Ćwicz, ważne że modelkę masz.
To do mnie nie przemawia. ;) Po co eksponować wągry na twarzy modelki?
Z portretowaniem rodziny chodzi o brak dystansu i obiektywizmu, potrzebnego do sprawnej oceny zdjęć. No i jest jeszcze kwestia psychologiczna, że stali współpracownicy mogą mieć dość tych prób. No ale to różnie bywa. Dopóki się dają pokazywać to korzystaj.
immortal
28-04-2011, 07:24
To do mnie nie przemawia. ;) Po co eksponować wągry na twarzy modelki?
heheh to dopiero konkretna opinia... żal...
heheh to dopiero konkretna opinia... żal...
Heh, to jest konkretna opinia. Konkretnie oszpeciłeś modelkę niekorzystnie oddając jej cerę. Braku estetyki w tym względzie nie da się raczej zinterpretować jako efekt artystyczny.
Żal? Fajny komentarz, masz 13 lat?
immortal
28-04-2011, 10:44
oszpeciłeś modelkę niekorzystnie oddając jej cerę.
i to jest konkretny komentarz o który prosiłem.
Nie mogę sie z nim nie zgodzić i tez nie będę się bronił przesadzonym wyostrzeniem. Ale co mogłem zrobić? nie chciałem za bardzo poprawiac natury PSem :/